MŮJ 1. KURZ VAŘENÍ (KTERÝ JSEM VEDLA)

Do úvodu bych Vám ráda sdělila, proč vůbec tento kurz vznikl a jak.

Každý rok, už ani nevím kolikátý, si s holkami ze střední (6 osob) pronajmeme chatu poslední víkend v listopadu/nebo první víkend v prosinci. Nepronajímáme si jí ale jen tak, má to svůj hlavní důvod a to, že v jednom víkendu vlastně dni spolu oslavíme Vánoce i Nový rok.

Začíná to dopisem Ježíškovi, který rozesíláme e-mailem, pokračuje nákupem a balením dárků, pečením cukroví, dále přípravou bramborového salátu, pomazánek na chlebíčky (já dělám vždy tuňákovou), velkým nákupem na chatu a odjezdem tam.

V momentě, když se tam sejdeme všechny, tak začneme zdobit vánoční stromeček, připravovat chlebíčky a jiné pochutiny, servírovat cukroví a celkově si připravujeme celý den, aby večer byl naprosto dokonalý. Nakonec uvaříme polévku s knedlíčky, obalíme řízky a začneme smažit.

V tuto chvíli se všechny nalíčíme, oblékneme do krásných šatů a usedáme k štědrovečerní večeři. Nabíráme naběračky polévky, poté dlabeme řízky se salátem a těšíme se na stromeček.

Potom zalezeme do jednoho pokoje a čekáme na Ježíška. Najednou zazvoní zvoneček a všechny se s radostí vrhneme do místnosti, kde se nachází vánoční stromek.
V úžasu hledíme pod stromeček, na tu kupu dárků, které nám Ježura přinesl. Je to neskutečné, rok od roka asi neskutečnější.

Když kliknete ZDE, můžete si pustit ukázkové video :-), na kterém je úryvek z loňských Vánoc.


V tu chvíli jedna z holčin rozdává dárky a postupně je rozbalujeme, klábosíme, pojídáme cukroví a další dobroty a těšíme se na Nový rok.
Ten přichází vždy o půlnoci téhož dne. Vylítneme na zahradu, odpočítáváme a přesně na vteřinu v 00:00 bouchneme sekt, střílíme rachejtle a prskáme prskavky, přejeme si šťastný Nový rok a prostě křičímeeee. Je to paráda...
A pak už to znáte, je to stejně, jako na toho klasického Silvestra :-)

A proč to děláme? Protože se o svátcích, ani na Nový rok nevidíme, tak si to tímto vynahrazujeme. Myslím, že letos to bude už osmým rokem. Uf :-)...

A teď ke kurzu. Vloni jsem chtěla holkám darovat (samozřejmě kromě hmotných dárků) i něco přímo ze mě. Přemýšlela jsem, jak to udělat a napadl mě kurz vaření. Ne že by neuměly vařit, ale říkala jsem si, že se aspoň všechny sejdeme na jeden den doma, společně si uvaříme, ochutnají nové chutě, poznají, že ne vše musí být těžký, pracný a drahý a že prostě hoštění je super koníček :-)

Takže jsme si v dne 15. listopadu 2014 uspořádaly náš první kurz vaření...
---------------------------
MENU:
SLANÝ KOLÁČ S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ
FOCACCIA (FO-KÁČA) SE SUŠENÝMI RAJČATY A ROZMARÝNEM
DOMÁCÍ PASTA
TARTE AUX POMMES - JABLEČNÝ FRANCOUZSKÝ KOLÁČ
BANÁNOVÝ "RÁDOBY" CHEESECAKE
---------------------------
V pátek (den před kurzem) jsem utíkala nakoupit všechny suroviny na náš kurz a nachystala náš 2,2 metrů dlouhý stůl, ten musí stačit... V sobotu ve 12:00 už jsem stála v pozoru a netrpělivě čekala, až holčiny dorazí. Bohužel jsem už dopředu věděla, že Verunka nedorazí, ale i tak nás byl pěkný počet.


















 
 
 
 
 
 
V minulé týdnu jsem ještě připravila průvodce kurzem a to sbírku receptů, které budeme připravovat i s fotopostupem. Přecijenom mi je jasné, že v danou chvíli všechno všechny chápou, ale jakmile by to připravovaly, tak by jim vrtalo hlavou, jak to tehdy bylo...
Nejprve jsme si začaly připravovat od každého něco. Vypadalo to lehce chaoticky, nikdo nevěděl, co vlastně připravuje, ale hlavní je, že já jsem v tom měla systém :-)
Loupání cibule se nikomu nelíbilo, přecijenom dívky by neměly mít uplakané oči. Ale musí se nechat, že v 5ti lidech, se kilo cibule oloupe raz dva. A cibulový koláč je dost velká motivace, ale to holky pochopily, až když se do něj zakously...
 Dále jsme se vrhly na jablíčka na Tarta aux pommes.
Největší pochvala holkám patří asi za to, že si vše po sobě krásně průběžně uklízely a tím pádem jsme se po pár minutách neocitly v tuně slupek z jablek a cibule a ostatních nečistot. A ještě to dělaly s úsměvem. No krásně vychované jsou...
 Teď už jen vše pokrájet a základ na půl jídla máme hotovo...
S focacciou se holky setkaly poprvé, ale už z toho popisu, který jsem jim podala, se začaly těšit a začaly se nám sbíhat sliny. Těsto bylo připravené a mohlo jít hajat do pelíšku. Jak už jsem ve více kynutých receptech uváděla, vždy si napustím větší mísu horkou vodou a do ní položím menší mísu s kynutým těstem. Za 15 minut pak máte krásně nakynuté těsto. I tuto vychytávku jsem holkám ukázala...
Teď jsme se vrhly na přípravu korpusu na Tarte aux pommes a Banánový rádoby cheesecake...
 Tak a první jedinec dokončen a to Bánánový rádoby cheesecake. Šup s ním do trouby...
Péťa se ujala Cibulového koláče, to ale ještě holka naše ušatá (není ušatá nebojte) nevěděla, co jí čeká. Stání a míchání cibule není úplně záživná věc, ale ta minuta karamelizování a vyvrcholení stojí za to.
 Focaccie byla už krásně nakynutá, takže jsme ji mohly začít dávat na plech.
Tady vidíte, že už vše finišuje a každá dělá něco jiného. Klárka strouhá mrkev na Boloňské ragú, Sany nanáší cibuli na Cibulový koláč, Danča šmrdlá vajíčko také na koláč a Péťa dělá něco s focacciou. Prostě jsou krásně sehrané.
Tady jsme udělaly hokus pokus a zkusily udělat dvě Focaccii. Jednu klasicky na plechu a druhou na pekáči Emile Henry a to byl sakra rozdíl tedy.

 Skoro nakonec pokrájet jablíčka na Tarte aux pommes...
 A tady už ho máme skoro v celé jeho kráse...
 Ještě ho Sany nazdobila plátky jablka a mohl jít do trouby...
 Focacciu jsme pocákaly olivovým olejem a také mazala do trouby...
První "hotovák" byl Koláč s karamelizovanou cibulkou. Naprosto ho doporučuji. Kdo ho neměl nepochopí a kdo ho měl, ten ví, že déle jak pět minut na stole nevydrží. To jsem holkám říkala, ale až když vzaly první kousek do úst, zjistily, že s jedním neskončí. Takže půlka koláče zmizela raz dva...
Poslední část, která nám chyběla, bylo Boloňské ragú a domácí těstoviny. Na ty se holky těšily snad nejvíce. Sany plná úsměvu a elánu se vrhla na opékání slaniny a ostatní začaly vyrábět domácí těstoviny.
Při výrobě těstoviny jsme si každá svou kuličku označila, abych věděly, čí je která. A pak se mohly smát tomu, kdo jí bude mít nekvalitní. Ale jelikož jsme všechny šikovná děvčátka (a já nejlepší učitelka), tak se těsto povedlo všem a bylo naprosto dokonalé.
První jsem se na to vrhla já a ukázala, jak se se strojkem pracuje. Druhá šla Danča a šlo jí to, jako po másle :-)
Klárka byla velká pomocnice všech...Tohle je totiž ten problém, kdy nadávám, že potřebuji třetí ruku nebo elektrický strojek. Ale už jsem si jednoho krasavce vyhlídla :-) Odkaz ZDE. Musím se sním pochlubit, ale ještě ho nemám, tak vlastně není s čím :-)
 
Z Boloňského ragú se právě vypařoval alkohol z červeného vína...
 A v tu chvíli jsme vytáhly dalšího krasavce z trouby a to Tarte aux pommes.
Do Fo-káči všichni udělaly ďolíčky a krásně jsme jí zalily dokonalým olivovým olejem, který mám z Francie. Tím se šetřit nemusí...
 Už jen vyndat těstoviny z vody a je to. Můžeme servírovat.
Tady je náš celkový tým :-) Holky, které se znají od 15ti let.
 Tady je celkový náš výtvor :-)
A tady už jen debužírujeme, klábosíme a kocháme se tím, že jsme tááák šikovné. Vše se náramně povedlo a ničemu bych nic nevytkla.
Krásně žluťoučké těstoviny ze semolinové mouky a k tomu naprosto dokonalé Boloňské ragú zasypané tunou parmazánu. Omomom...
No a po hlavním chodu jsme si naservírovaly čaj a k tomu něco sladkého...
 Na pekáč Emile Henry nedám dopustit. Je to naprosto dokonalá věc a i když tomu holky ze začátku nevěřily, samy to uznaly, že Focaccia z něj je mnohem lepší.

Pár slov na závěr:
Děkuji moc holkám, že dorazily téměř v plném počtu. Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek a strašně moc mi to dalo. Doufám, že i vám.
Vaření není pouze o tom, stoupnout si ke sporáku a sníst výsledek, ale i o tom prožít u toho něco nebo aspoň prožít něco u debužírování.
Nám se myslím povedlo obojí. Večer jsem usínala s krásným pocitem, že to snad lepší být nemohlo.
 
Děkuji a doufám, že tento článek Vás inspiroval a že nemusí všichni jen kopírovat "Prostřeno" (i když proti tomu nic nemám a mám to i v plánu), ale že se může sejít pár přátel, uvařit si, upéct, u toho probrat vše důležité i nedůležité a pak vše sníst a s plnými žaludky odejít domů.
 
 
A Vám všem moc děkuji za přečtení článku, komentáře, lajky a hlavně za to, že jste to dočetli do konce :-)
 
Vaše Kači


26 komentářů:

  1. Super nápad :) a hlavně je vidět jak jste si to užily )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Přesně tak, bylo to boží. Jak kdybychom spolu vařily už po sté i když to bylo poprvé, prostě sehraná pětka a bylo to plné zážitků :-)

      Vymazat
  2. Vypadá to jako velmi zdařilá akce! Už dlouho plánujeme pečící víkend, ale nějak to nikdy nedopadlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám. Proto jsem jim to dala jako dárek, nakoupila veškeré suroviny a ujala se organizace. Dostaly to vloni v listopadu a uskutečnilo se to až nyní. Ale i tak super a myslím, že to určitě opět zopakujeme :-)

      Vymazat
    2. No tak to vám ta realizace taky chvilku trvala :D já vždycky kvetu u dohadování termínu a často plánování kvůli tomu vzdám. Musím se pro příště kousnout :-)

      Vymazat
    3. Tak ono svolat tolik lidí není žádná sranda, ještě když přes jaro a léto je každý na chatách, dovolených a prostě celkově venku :-) Ale zimní večery jsou k tomuhle jako dělané :-)

      Vymazat
  3. To je fakt super, hned bych na takový kamarádský kurz šla s radostí :) Mimochodem, chystáš se vážně do Prostřena? Jestli ano, budu se určitě dívat ! A fandit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mi psalo i více čtenářek, že by braly, abych něco takového uspořádala pro ně, tak třeba někdy... :-)
      Každopádně do Prostřena určitě ne, tenhle pořad pro mě není o vaření, ale o tom ukázat byt, soukromí a poslechnout si kritiku. Vymýšleli jsme rádoby Prostřeno. S jednou bloggerkou jsme říkaly, že by bylo dobré udělat třeba blogerské prostřeno, celé to nafotit a napsat o tom článek a poznat další blogery, které známe pouze z web stránek :-)

      Vymazat
    2. Právě jsem si říkala, že Prostřeno je opravdu o tom, o čem píšeš, ale takové bloggerské Prostřeno by se mi moc líbilo :)Články a fotky by mě moc bavily.

      Vymazat
    3. Tak uvidíme, jak to dopadne a snad brzy něco uspořádáme :-)

      Vymazat
  4. máš moc pěknou kuchyni..můžu se zeptat okdud ji máte? děkuju ;)..jinak je super, že se takhle scházíte s holkama! úplně vám závidim :), ale v dobrým ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Ta je dělaná na zakázku od truhláře.

      Mno ono to také není uplně snadné. Proto jsem jim to darovala, aby nás to "donutilo" :-)

      Vymazat
  5. jé děkuju za tak rychlou odpověď :)..ta kuchyň je vážně pěkná, hlavně ta vitrínka u okna je super nápad, vypadá to moc pěkně..to jsi si navrhovala sama? nechala jsi se někde inspirovat? já si budu už brzy zařizovat úplně novou kuchyň, tak to teď hodně sleduju :)..nechtěla bys udělat článek o tvém kuchyňském vybavení?jaký nádobí máš ráda a co hodně používáš a tak

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona ta kuchyň není moje, bydlíme v nově postaveném baráku, ale v podnájmu a dělal jí tam majitel. Já osobně bych zvolila jiné proporce, protože pracovní plocha je malá. Ale materiál a styl se mi líbí moc. A je to praktické na údržbu. Není na tom nic vidět (což ne vždy je výhra:) ).
      Jinak tu vitrínu mám z XXXLUTZ ale už je to tak 3 roky.

      A článek o mé kuchyni? Nikdy by mě nenapadlo, že by to někoho zajímalo. Takže klidně udělám :-)

      Vymazat
    2. jj to jsem si taky říkala, že ta pracovní deska je krátká a kor, když tam vaří taková kuchařka :)...pan majitel to ale udělal fakt moc pěkně...já myslim, že by to mohlo zajímat víc lidí to vybavení a tak, a ještě když píšeš, že si na to hodně potrpíš :), tak se určitě rádi povídáme co všechno používáš při vaření a jak jsi spokojená..taková recenze :)

      Vymazat
    3. Tak pokud ano, tak to udělám. Vlastně proč ne. Beauty a fasthion bloggerky dělají haul z nákupu šminek a oblečení, tak proč ne já z nákupů do kuchyně :-)

      Vymazat
    4. no přesně :)..te´d jsem koukala na instagramu, že se tě holky ptají jaký máš mixer..takže to je známka toho, že to určitě zajímá víc lidí co používáš ;)...a klidně bys mohla přidávat co sis koupila nového a tak..však to patří k vaření a bez toho by ani vařit nešlo ;) a taková inspirace pro sledovatelky se hodí vždycky ;)

      Vymazat
    5. A mám to psát nebo točit? Asi psát, nevím, zda jsem člověk hodící se na kameru a hlavně neumím do ní mluvit :-D

      Vymazat
    6. no tak video by bylo asi nejlepší :)...mě to napadlo, protože něco podobnýho má Verča z Ghetta blog zde http://www.zghettablog.cz/2013/11/moje-kralovstvi-iii.html...já se tam moc ráda chodim na to dívat...ale možná na tom videu bys to měla jednodušší a třeba i ukázat kde co jak skladuješ, ale to už není tak důležitý, takže jak chceš..ale já bych to moc ocenila :)..a napadlo tě už někdy, že by jsi točila i recepty :)?

      Vymazat
    7. Jo to je pravda, u Verči to znám.

      Napadlo, ale zatím, vždy když přijdu večer dom, tak je tma a nejsem si jistá, že na to jsou celkově prostory u nás doma. Napadlo mě spíš dělat taková malá minividea, např. jak dělat domácí karamel, domácí vanilkový cukr a tak. Ne vyloženě dlouhé recepty. To je v plánu točit v létě na zahradě.

      Tak já se nad tou rubrikou zamyslím a zkusím to nějak sepsat. Ale to bude hodně dlouhé. Moje kuchyň obsahuje opravdu hodně kousků na které jsem hrdá :-D

      Vymazat
    8. však to můžeš mít taky na víc částí třeba ;)...no vidíš, máš hodně kousků na který jsi hrdá a ani by jsi se s nima nepochlubila :-P...ty minividea nejsou špatný nápad, tak uvidíš co vymyslíš, ale určo to bude super ;)!...jinak blog máš moc pěkně udělanej, je to pěkně přehledný, že tam člověk nemusí dlouho hledat, tak to je super ;)

      Vymazat
    9. tak to jsem ráda, že to říkáš. Na tom si hodně zakládám a pořád přemýšlím, jak to ještě zpřehlednit. Nápadů je hodně, ale blogger je neumožňuje a s html nebo jinými web pomocníky to neumím.
      Jinak už mám objednaný stativ, takže o víkendu bude pokus o první video. Jsi mě krásně vyhecovala :-) Za to moc děkuji. Občas potřebuji trochu pošťouchnout...

      Vymazat
    10. máš to pěkně udělaný, některý jiný blogy nebo stránky s receptama jsou docela nepřehledný a mě pak nebaví se v tom hrabat, tak si je ani nedám do oblíbených záložek...jé sakra teď jsem za všechno zodpovědná, za kuchyňský pomocníky a i za videa :-D...ale za zkoušku nic nedáš s tím videem, zkusíš to a uvidíš jaký bude výsledek..třeba tě to točení začne bavit ;)...můžu se ještě zeptat jaký máte foťák? ty fotky jak jste byli v Paříži na Nový rok jsou moc pěkný, hlavně s těma ptákama jak si za letu brali tu sušenku, hlavně máš můj obdiv, já jsem posera a takhle bych je nikdy nekrmila :-D, maximálně bych jim házela jídlo dva metry ode mě :-D

      Vymazat
    11. Tak to je spíš pocta, že jsi za to zodpovědná. Člověk potřebuje občas pošťouchnout, zvlášť v nápadech a situacích, na kterými váhá.

      Ten foťák je od Olympusu, ale spíš fotím na polozrcadlovku od Samsungu. Mám na ní výměnné objektivy. Ten Olympus je menší a na cesty praktičtější, ale fotí krásně, to se musí nechat.

      Krmit holuby, to šlo, ale z těch racků jsem měla také respekt. Ale bylo vidět, že jsou hodně otrkaní a jediné, o co jim jde, je to jídlo a ne ruce :-D

      Já si myslím, že to točení mě bavit bude, teď spíš půjde, zda jsem tip na videa nebo je lepší psaní. Ne každý má hlas, vyjadřování a obličej na točení videí.

      Ale zkusit se má vše, tak uvidíme... :-)

      Vymazat
    12. jj určo to zkus ;)! ..tak se měj pěkně a přeju hodně úspěchů s blogem a i v osobním životě! a děkuju za tvé odpovědi! P.S. můžu ještě poslední otázku? kolik ti je let? ..tak zatím ahoj Verča

      Vymazat
    13. Já děkuji za popud a sledovanost. Jinak je mi 28 :-)

      Vymazat