MINI OVOCNÉ DORTÍČKY

jsem obrovský minimalista, ale také obrovský maximalista. Někdy mám chuť si vyhrát, připravit a poté také sníst úplně mini dezerty, ale občas se naopak těším a vychutnám maxi dort.

Mini dezerty mají svojí velkou výhodu a to, že když dojíte několika-chodové menu, tak si ten dezert dáte opravdu jako mini tečku na závěr a nemáte pocit přejedení. Občas to tak bohužel je a pak se mi dezert příčí jíst, než abych si ho vychutnala. K čemu samozřejmě určený je :-)

Právě pro tuto příležitost jsem vymýšlela mini odlehčený dezertík a vymyslela. V podstatě to není nic převratného, co by na trhu ještě nebylo, ale všechny to potěšilo a také chutnalo. Prostě tímhle se zaručeně zavděčíte.

Jde o spojení opravdu nadýchaného piškotového korpusu s lehoučkým ovocným krémem z mascarpone. Když je léto a máme sezónní ovoce, tak ho krásně využijeme, hraje přenádherně barvami a na oko je lahodící.

Pro maliny doporučuji vyrazit nejlépe na zahrádku, ale pokud jí nemáte (což asi většina z nás), tak vyražte na farmářské trhy. Já chodím každou sobotu v Praze na Jiřího z Poděbrad a mají tam maliny až do konce října. Což je paráda.

A když už tam budete, tak doporučuji návštěvu farma trhu zakončit v úžasné vinárno kavárně Le Caveau, trocha info z mého blogu ZDE.


Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet  kusů: 35
INGREDIENCE:
Na korpus:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 10 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 10 polévkových lžic vlažné vody
  • 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 1 prášek do pečiva
Na krém:
  • 500 g mascarpone
  • 1 kelímek šlehačky (31% a více)
  • 350 g lesní směsi mražené (Kaufland 39 Kč)
  • ovoce na ozdobu
  • cca 2 polévkové lžíce cukru
  • 1 sáček želatiny

Postup aneb jak jsem postupovala já:
KORPUS:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Oddělíme si žloutky od bílků. Do misky se žloutky vložíme cukru a vyšleháme do pěny.

Poté přidáme olej, vodu, mouku, prášek do pečiva a vše zamícháme. Když je těsto hotové, ušleháme si sníh z bílků a pomalu vmícháme do těsta. Nejlépe stěrkou. Musíte se s tím mazlit, aby bylo krásné nadýchané.

Plech vyložíme pečícím papírem a těsto na něj nalijeme a dáme péct. Pečeme cca 25 minut. Jestli je hotové poznáme tak, že do něj píchneme špejlí a ono se nelepí.


KRÉM:
Do větší misky si vložíme šlehačku a ušleháme ji do tuha. Pokud máme ztužovač šlehačky, tak ho do ní vložíme.

Poté do šlehačky přidáme mascarpone a cukru a prošleháme.

Do kastrůlku si smícháme sáček želatiny s vodou dle postupu na obalu a když se nám želatina vaří přidáme 350 g zmražených malin.

Vše promícháme a necháme pár minut vychladnout. Želatina nesmí začít tuhnout. Kdyby ano, tak ji opět lehce prohřejeme.

Pak budeme pomalu nalévat želatinu s malinami do ušlehaného krému a vše důkladně prošlehávat.
Nakonec ochutnáme a popřípadě přidáme trochu cukru.

Krém si dáme odpočinout do ledničky. Želatina začne tuhnout v krému a celkově krém také.


ZDOBENÍ:
Když máme korpus upečený a vychladlý, tak ho otočíme a odlepíme z něj pečící papír. Korpus si položíme na velké prkýnko, vál nebo jen pracovní desku, vezeme si vykrajovátko (já použila kulaté vánoční) a vykrajujeme si kolečka.

Poté si vložíme krém do zdobícího pytlíku a nanášíme ho jako na cupcakes. Ozdobíme malinou, borůvkou či jiným sezónním lesním ovocem a celé poprášíme moučkovým cukrem.

Dezert je hotový a může se podávat. I když je nejlepší ho dát ještě tak na hodinku do lednice zatuhnout.



Žádné komentáře:

Okomentovat