Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 22. května 2014

FOCACCIA "FOKÁČA" - ITALSKÝ CHLÉB

A tady Vám přináším další úryvek z mého kurzu vaření v Chef parade. Byla jsem na kurzu vaření Itálie III.
Jedno z jídel, které jsem vařila byla focacia. Focaccia (fokáča) je chléb "chudých" a pochází z Itálie. Na tuto část kurzu jsem se obzvlášť těšila. Do té doby jsem ji nedělala a vždy, když jsem jí jedla, tak jsem ji milovala.

Věděla jsem, že to nebude nic těžkého, ale říkala jsem si, že ji prostě péct nebudu do té doby, než na ten kurz půjdu.
Potvrdilo se mi to, co jsem si myslela. Je to opravdu strašně snadné. Stačí pár ingrediencí a na vrch si můžete nasypat vše, na co máte zrovna chuť. Je to vlastně taková pizza. Stejné těsto, jen se nepomatlává tomatovou směsí.

Na kurzu jsem se s ní mazlila já, hnětala jsem ručně těsto, čekala až vykyne, poté jí rozprostřela na plech, nechala znovu vykynou, vytvořila prstem ďolíčky a nasypala na ni ingredience. Poté jsem ji zalila lahodným olivovým olejem a dala péct.

V tu chvíli jsem se pustila do dalšího vaření, dělali jsme noky. Aha, ale kuchař, který nás měl učit nějak pozapomněl hlídat troubu a ve chvíli, kdy jsem měla ruce od noků, jeden noček za druhým hopsal v hrnci plným vody, tak jsem vykřikla "Co ta fokáča". Kuchař se zarazil a říká "A sakra!".
Ano, celá moje práce přišla vniveč a vlastně jsem jí ani neochutnala. Škoda.

Ale je pravdou, že od té doby ji dělám pravidelně, když cokoliv peču a všichni se jí můžou doslova "užrat" :)

Doba přípravy: 20 minut (+ 45min. pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 10
 
INGREDIENCE:
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 4 dcl teplé vody
  • 1 pytlíček suchého droždí (na 0,5 kg mouky) nebo čerstvé a to 1/2 kostky
  • 2 a půl lžičky soli (zarovnané)
  • pokrájená sušená rajčata
  • pokrájené olivy
  • provensálské koření

Na polití:
  • 5 cl olivového oleje extra virgin
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvažte si mouku.
Dále si připravíme ostatní suroviny.
Do mouky přidáme odměřenou teplou vodu.
 Přisypeme suché droždí.
 Sůl.
 A hněteme. Kdo má robota, tak může robotem. Já preferuji ruční hnětení.
Hněteme, tak dlouho, až se nám začnou v těstě vytvářet bublinky. Těsto bude lepkavé. To je dobře, protože nakonec bude vzdušnější a vláčnější.
Nyní přidáme do těsta bylinky, olivy a sušená rajčata. Já používám tuto směs od Efko. Jsou v ní pokrájená rajčata, feferony a česnek.
Snažte se to tam dávat bez oleje nebo s minimem.
Nyní si vezměme druhou ještě větší mísu a nalijeme do ní vařící vodu. Do té mísy vložíme tu menší s těstem a přikryjte utěrkou. Rychleji těsto vykyne. Kyneme cca 30 minut.

Vysteleme si plech pečícím papírem. Kdo má formu Emile Henry na pečení, tak použije tuto formu. Vloží do ní také pečící papír.

Poté přendáme těsto na papír, lehce si pomoučíme ruce a těsto rozprostřeme. Těsto by mělo mít tloušťku 1,5-3 cm.
 Těsto přikryjeme buď utěrkou a nebo pokličkou a necháme ještě 10 minut kynout.
 Po 10ti minutách bude těsto vypadat takto. Povrch bude lehce oschlý.
 V tuto chvíli do těsta uděláme ďolíčky.
 Na těsto nalijeme olivový olej.
 Posolíme hrubou solí. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme cca 20 minut. Ale hlídejte barvu, ta musí být zlatavá.
Takto vypadá hotová focaccia. Tohle je vyšší varianta, kdy se rajčata zapracovávají dovnitř. Ještě se dělá nižší varianta, kdy se rajčata a bylinky sypou na povrch.
Tahle je ale lepší. Těsto je krásně ochucené a rajčata nejsou opálená a oschlá.
 A takto vypadá průkroj. Unitř jsou rajčata, zateklý olivový olej a celé je to výborné.


10 komentářů:

  1. Kači je mi líto tvého prvního pokusu, ale kdykoliv tento "pizza chlebík" někde vidím mám na něj obrovskou chuť. Koupím sušená rajčátka a jdu na to ;) Mńam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vůbec nevadí. Hlavně, že teď už je vymazlená. Já jí peču několikrát do týdne a pečivo téměř nekupuji. Kromě baget z Le Caveau samozřejmě :-)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň, chcem sa spýtať či ste dali pokrývku Henry na chlieb v rúre, alebo ste ho piekli bez nej? Ďakujem vopred za odpoveď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pekla jsem to i s pokličkou. Dělá se to déle, ale zase o to více to nakynulo.

      Vymazat
    2. Ďakujem pekne. Snáď sa mi to tak krásne upečie ako Vám.

      Vymazat
  4. Byla vynikajici..:)!!!Poprve, kdyz jsem ji pekla, podle jineho receptu se do testa meli vmacknout olivy, susene rajcatka apod, ktere pak v troube vybehli na povrch a uplne se mi spalili..:)))Ale podle tveho receptu bylo vse bez problemu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to opravdu ráda slyším. Dělají se dva druhy tohoto chleba. Jeden nízký ve stylu pizza a druhý vysoký. Na ten nízký se ingredience pokládají a bohužel se pak pálí. Do vysokého se ingredience zapracovávají a tím dostane i celý chléb výbornou vůni po rajčatech. Já to tak mám raději a dělám to už jen takto.

      Vymazat
  5. Vyborny a snadny recept!! Jen by me zajimalo, kolik smesi efko davas na jednu foccaciu? Diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většinou tak půl skleničky. Ale je to dle chuti. Někdy jen pokrájím pár rajčat, někdy zase dám jen provencálské bylinky :-)

      Vymazat