JABLEČNÝ PERNÍK

Jste milovníkem perníku? Ano? Tak to vás potěším, jako jsem vždy potěšila svého bráchu. Pamatuji si totiž dobu, kdy se u nás doma nepeklo nic jiného. Brácha byl v té době "ve vývinu", jak jsme říkávali a dokázal toho sníst víc, než celá armáda hladových vojáků. A klasicky nepřibíral. To jsem mu záviděla. Ale tak jsem ho aspoň vždy potěšila touto lahůdkou.

Je to perník, do kterého vždy nastrouhám jablko a díky tomu je krásně vláčný. Miluji v něm kousky ořechů, které krásně křupou, ale co nejvíc miluji je to, že ho celý poliji čokoládou. Pak je to naprosto dokonalé.

Takže neváhejte ani minutu a zkuste ho :-)

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: plech 35 x 25 cm

INGREDIENCE:
  • 200 g polohrubé mouky 
  • 100 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 3-4 lžíce holandského kakaa
  • 130 ml slunečnicového oleje
  • 120 ml mléka
  • 2 střední jablka
  • 2 hrsti nalámaných vlašských ořechů
Ozdobení:
  • rozpuštěná čokoláda, cca 50g
  • kokos
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.

Oloupeme si a nastrouháme jablka. Polámeme vlašské ořechy a vložíme do mísy smícháme se zbytkem ingrediencí. Důkladně promícháme.

Plech si vysteleme pečícím papírem. A nalijeme do něj těsto. A pečeme cca 30 minut. Zda bude hotový zjistíte pomocí špejle.

Poté si rozpustíme ve vodní lázni čokoládu a celý perník polijeme. Nakonec ještě posypeme kousky kokosu.

A můžeme podávat se sklenicí vychlazeného mléka.


21 komentářů:

  1. Kačí, dkuju za další skvělej recept! Hned jsem dneska pekla...no a byl to úspěch. Je fakt vynikající! Díky, díky moc a ať se daří! :-))))

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Vás, paní Kateřino, nejdřív bych Vám chtěla moc pogratulovat k Vašemu těhotenství, užívejte si to! A měla bych na Vás jeden dotaz, poradila byste mi s výběrem mixeru na "dokonalé" smoothie? Ráda bych koupila něco pořádného hned napoprvé... pokukuju po Vital Blendu od Ety a Kitchen Aidu, ale tam vůbec nevím který, jsou dost rozporuplné recenze... Vaši knížku Ceské smoothie už znám pomalu zpaměti, tak bych se do toho ráda pustila - poradíte mi, prosím... Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simčo, já mám Catler BL 8011. Jsem s ním naprosto spokojená. Je to cenově podobný jako Kitchen aid. Je vážně kvalitní a rozmixuje úplně všechno. Mám od této značky 4 spotřebiče a se vším naprostá spokojenost.

      Vymazat
  3. Myslela jsem si ze mam recept na skvely pernik, ale zlakala me fotka a tento je opravdu dokonaly! Moc diky. Jinak gratuluji k chlapeckovi, mam doma 3. mesicniho, takze vase clanky jsou pro me pekne "retro" :) Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý recept, jen se po něm zaprášilo. Super, děkuji Kačí !!

    OdpovědětVymazat
  5. Hezky večer, Kačí, tak jsem upekla a je... boží!!! Už další recept od Vás, který se stane stálicí u nás doma, děkuju a krásný podzim!
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Skvely recept...jsem celiak a tento sel skvele upravit bezlepkove a chutna vyborne. I lepkaci se olizovali 😁...diky, dalsi od Tebe do sbirky.

    OdpovědětVymazat
  7. opravdu výborný a vláčný...

    OdpovědětVymazat
  8. Kaci, dekuju, o vikendu hned zkusim ����

    OdpovědětVymazat
  9. děám také takovy pernik a je lepši než normálni protoze neni suchý a jak se říka neleze do krku a tenhle je skvelej dekuju za dalsi recept a pujdu hned zkusut..❤

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Kačí, chtěla jsem Ti napsat že je to ten nejlepší jablečný perník, který jsem kdy dělala. Zkoušela jsem i bezlepkovou verzi z rýžové mouky a chutnalo to taky skvěle. Je u nás doma moc oblíbeý a když ted máme spoustu jablek je to jasná volba, letos jsem ho zkoušela poprvé a úplně jsem se do něj zamilovala. Měj se krásně a pokračuj v tom co tě baví.

    OdpovědětVymazat
  11. I kdyz sladky moc nemusim, tak tenhle pernik jsem delala uz trikrat a vzdycky bych nejradsi snedla celej pekac! Vyborny 👏🏻

    OdpovědětVymazat
  12. Perník je dobrý, ale prosím vás, množství rozhodne neodpovídá na plech 35x25, dala jsem testo do polovicniho plechu a i tak je pernik o hodne nižší nez na fotce u receptu. Ale vsichni tu píší jak se povedl a o tomhle ani zmínka. Tak tomu nerozumím. ��

    OdpovědětVymazat
  13. Právě jsem dopekla, dala jsem do pekáčku cca 20x30 a řekla bych, že je to tak akorát. Zároveň jsem dala méně pr. do pec., na 200g mouky bych řekla, ze je jeden celý dost (pwk to jde dost cítit). Kazdopadne je vynikající a vláčný. Uz se těším az vychladne 😍

    OdpovědětVymazat