AMERICAN APPLE PIE (JABLEČNÝ KOLÁČ)

American apple pie je totální klasika. Já jsem na něm vyrůstala od malička. Dělala mi ho vždy babička. Jenže do určitě doby jsem nevěděla, že to je právě American apple pie. Pro mě to byl klasický jablečný koláč.

Jednoho dne jsem se ho rozhodla upéct a taky si o něm něco přečíst. V tu chvíli jsem zjistila, že to je koláč, který je naprosto snadný, vyrábí se ze základních surovin, který by měl mít každý doma a hlavně je naprosto chuťově dokonalý.

Miluji na něm, když se vršek upeče a jakoby ztvrdne a já si ty proužky pak ulamuji a jím zvlášť. A hlavně ho miluji, když je ještě teplý. Takže pokud vystydne. Nemám problém ho dát do mikrovlny a lehce jablka prohřát.

Vůně skořice a teplých jablek mi připomíná podzim a zimu. Ale myslím, že nic nezkazíte, když si ho dáte i v létě na terase či balkóně :-)

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8

INGREDIENCE:
Dortová forma průměr 28 cm:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • trocha nastrouhané kury z citronu

  • 8 ks jablek, skořice, cukr
  • strouhanka
Velký plech:
  • 500 g hladké mouky
  • 2 kypřící prášky do pečiva
  • 200 g másla
  • 2 vejce
  • 6 lžic moučkového cukru
  • šťáva z jednoho citrónu
  • trocha nastrouhané kury z citronu
  • 12-16 ks jablek, skořice, cukr
  • strouhanka
Ozvláštnění:
Ke strouhance na dno přidejte hrst nastrouhaného kokosu.
Po upečení páje si na suché pánvi opražte na hrubo nasekané ořechy (dle chuti) a posypte páj.
Pro zvláčnění páje ho zalijte javorovým sirupem a nebo medem, který rozpustíte v mikrovlnce.

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Troubu si rozehřejeme na 160 stupňů.

Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a vytvoříme těsto. Nemělo by se lepit, ale nesmí být tuhé, jako na bramborové knedlíky. Lehce lepkat bude vždy. O to víc křupavé a křehké pak bude.

Poté rozdělíme těsto na 2/3 a 1/3. Větší část rozprostřeme po plechu či dortové formě, jak na dno, tak po stranách. Můžete si podsypat vál a rozválet si ho a poté přenést. Nebo ho prostě vmačkejte do formy.

Vykrájíme a oloupeme jablka a nakrájíme na tenké plátečky nebo nastrouháme na hrubo. Posypeme těsto trochou strouhanky a to z toho důvodu, kdyby jablka pustila šťávu, tak ať se nám nerozmáčí těsto. Položíme na to jablka a posypeme skořicí a cukrem.

Ze zbylé části těsta vytvoříme válečky a ty poklademe na jablíčka do tvaru mřížky.
Koláč vložíme do trouby a pečeme dokud krustička nebude krásně zlatavá. Což je cca 30 minut.

Na závěr koláč posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat. Výborný je, když jsou jablíčka ještě vlažná.
Ozvláštnění:
Ke strouhance na dno přidejte hrst nastrouhaného kokosu.
Po upečení páje si na suché pánvi opražte na hrubo nasekané ořechy (dle chuti) a posypte páj.
Pro zvláčnění páje ho zalijte javorovým sirupem a nebo medem.


19 komentářů:

  1. Takové koláče jsou nejlepší. Vypadá báječně =)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá nádherně. A že já bych zrovna s těma lískovejma nešetřila :-D :-) Skills of Art

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A taky, že já jsem nešetřila :-) Tak šup do něj :-)

      Vymazat
  3. Mňam, vypadá úžasně :) apple pie chci už dlouho zkusit.

    Life by Peggie

    OdpovědětVymazat
  4. Ahojky, koláč jsem ráno upekla dětem a už není:-):-):-), je naprosto super, jednoduchý a výborný....zítra pro návštěvu peču zase:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je vidět, že děti mají stejné chuťové buňky jako já. Já ho totiž naprosto miluji. Určitě zkus někdy i ten francouzský. To je také něco a je vážně snadný :-)

      Vymazat
  5. Ahoj, vím, že je to "podle chuti", ale kolik asi dáváš cukru na posypání? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky, mohu misto Hery pouzit maslo? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skoro bych řekla, že musíš :-) Je to starý recept a jdu to přepsat. Heru už dávno nepoužívám :-)

      Vymazat
  7. Je famózní! Příště zkusím přidat kokos či ořechy :)

    OdpovědětVymazat
  8. Dneska jsem jej upekla a je naprosto výborný!! Nejdradši bych ho snědla celý najednou :DD

    OdpovědětVymazat
  9. Koláč je výborný, to těsto nemá chybu, díky za recept! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Johana Roubalíková2. listopadu 2021 v 18:18

    Dobrý den, děkuji za skvělý recept, koláč je naprosto boží :-)!!

    OdpovědětVymazat