Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 25. května 2015

BANANA BREAD / BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK


Už dlouho jsem přemýšlela o tom, že upeču Banana bread. Ale nikdy jsem se k tomu nerozhoupala.

Nejprve jsem se vymlouvala, že nemám formu. Když jsem jí dostala od mamky, tak jsem hledala jiné a jiné výmluvy. Ani nevím proč. Možná proto, že suché buchty a koláče nemám ráda. A tak mě to odrazovalo.

Jenže před pár dny vyšla nová kuchařka od Jamieho Olivera ve spolupráci jeho Youtube kanálem - Food tube a také s Kerryann Dunlop. Proto mě a také spoustu dalších food blogerů oslovila firma, zastupující tuto knihu na českém trhu a poprosila nás o recenzi.

Zprvu jsem to odmítla, přišlo mi to takové zvláštní, ale pak jsem se zamyslela a řekla si: "Proč ne?". Když jsem obdržela náhled kuchařky, zaujal mě právě recept na Banana Bread.
Food tube kanál sleduji poctivě a pravidelně a ráda pozoruji jejich vychytávky a recepty. Tak jsem jim na to kývla a minulý týden mi dorazila tato kuchařka. A já se do ní začetla.

Karryann byla lehce nezbedná žákyně, kterou jamie přijal do kuchařského projektu Fifteen. Jak Karryann říká, viděl v ní talent. Ona ho ale v sobě v tu chvíli neviděla. Po čase ale sama zjistila, že opravdu talentovaná je a stala se šéfkuchařkou v několika restauracích a má za sebou velmi profesionálně pestrou minulost.

Ve spolupráci s Jamie a jeho kanálem, kam sama přispívá videorecepty, vydala tuto kuchařku. Je plná rodinných receptů a rodinné atmosféry. Ta na mě dýchala celou dobu, když jsem knihou listovala.

Kdybych měla mluvit za sebe, tak na mě kuchařka působí velmi pozitivně. Cítím z ní takovou tu domácí atmosféru plnou jídla, které si na nic nehraje. Je to jídlo, které připraví jakákoliv maminka, teta, sestra, dcera či manželka a suroviny najde i v tom nejmenším obchodě. Což je výhoda. Většinou kuchařky, které jsou překládány, tak jsou specifické na suroviny a proto je po pár stránkách zavřu a už nikdy neotevřu. Tohle ale není tento případ.

Jak jsem psala, mě zaujal Banana bread, tak jsem se do něj pustila a naprosto si ho zamilovala. Včera jsem snědla téměř půl bochníku. Já vím, jsem prasátko. Ale bylo to tak dobré...

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 15
  
INGREDIENCE: (na formu pro banana bread, na plech zdvojnásobte porci)
  • 90 g másla, pokojové teploty
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 3 malé / 2 veliké banány
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 190 ml mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 220 g hladké mouky
  • 1/2 muškátového oříšku (já ho vynechala)
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.

Do větší mísy si odvážíme máslo. Je nejlepší, když je pokojové teploty.

Přidáme do něj cukr a vyšleháme. Šleháme tak dlouho, až se nám vyšlehá máslovo cukrová pěna.

Poté si vidličkou rozčvachtáme banány a přidáme je do pěny. Dále přidáme celá vejce, sůl, kypřící prášek, mléko a vanilkový extrakt a opět prošleháme.

Nakonec přidáme hladkou mouku a nastrouhaný muškátový oříšek a zapracujeme.

Formu na Banana bread si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Kdo nemá tuto formu, zvolí pekáček či plech, ale v tom případě zdvojnásobte dávky.
Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby. Pečeme cca 30 minut. Poté do něj píchneme špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí, tak ho vyndáme. Pokud ano, necháme ještě pár minut a proces opakujeme.

Banana bread necháme vychladnout.

TIP NA SERVÍROVÁNÍ:
Banánový chlebíček nakrájíme na cca 1 cm velké plátky. Položíme do toustovače, kontaktního grilu nebo na suchou pánev a opečeme z obou stran, aby byl křupavý.

Položíme ho na talířek, položíme na něj plátky banánu a polijeme javorovým sirupem. Datlový je také super. A uvidíte, že u jednoho kousku nezůstanete. Stejně, jako já :-)

PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


21 komentářů:

  1. Mňam mňam! Já ho taky miluju a peču pořád. A přidávám vlašáky a občas i čokoládu na kousky. Mňam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já dělám tento www.smoothcooking.cz/2014/06/bananovy-kolacek.html

      To je asi něco podobného, je to nejoblíbenější koláč mého manžela :-)

      Vymazat
  2. Teda honí mě mlsná a já koukám na tak pěkný recept :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych za něj také dala nyní půl království. Jsem v práci a dnes jsem nějaká rozmlsaná :-D

      Vymazat
  3. To vypadá D O K O N A L E!
    a nikdy by mě nenapadlo si chlebíček takhle opéct a polít sirupem, to budu muset zkusit!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to viděla u Nicol z ACOS, tak jsem to musela zkusit a je to bomba. Hned to má jiné rozměry. bez toho je banana bread poloviční, možná třetinový :-)

      Vymazat
  4. jeste jsem pridala lzicku chia seminek, zatim je v troube, tak uvidime :) Eva

    OdpovědětVymazat
  5. já dala do těsta plátkové mandle... jsem zvědavá :) ve foofu jsem četla, že je super slaný karamel tak to zkusím

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, já si pořád myslela jak to je složitý, a ono není ! V nejbližší době ho mám v plánu upéct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano přesně, je to snadné. A ještě tím, že já to pak rozpékám na suché pánvi nebo kontaktním grilu, tak to ani nemusí být čerstvé a je to teplé a křupavé a výborné.

      Vymazat
  7. Šel by chlebík podle tohoto receptu upéct v domácí pekárně? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezkoušela jsem, ale zkusit se má vše, tak jen do toho. Myslím, že by to mělo jít :-)

      Vymazat
  8. Dobrý den,těsto vypadalo dobře, při pečen chlebíček naskočil, ale následně po vytažení z trouby klesl a srazil se. Nevíte čím to může být?

    Děkuji Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak on ten chlebíček má být takový hutnější, ale zase ne sražení. Neotvírala jsi často troubu při pečení?

      Vymazat
  9. Ahoj! Banánový chlebíček podle tohoto receptu peču už dlouho a vždy max. spokojenost! Ráda bych ho ale zkusila upéct místo ve formě na banánový chlebíček v plechu na muffiny. Nemáte s tím zkušenost? Hlavně co se délky pečení týče. Moc díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že s tím problém nebude, jen budou takové hutnější. Každopádně dobu pečení určitě odhadneš. A když si nebudeš jistá, tak do toho píchni špejlí a když se nebude těsto n a špejli lepit, tak je hotovo :-)

      Vymazat
  10. Já ho jedla poprvé s kousky vlašských orechu. To je mnamka;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím, kde jsem udělala chybu, ale po 30 minutách na 180 stupňů se s chlebíčkem uvnitř nestalo vůbec nic a ani po dalších 15 minutách se nic nezměnilo... Tak jsem dopékala ještě 15 minut na 220 a pak teda už super=) Možná je to troubou, ale zatím jsem problém neměla. A souhlasím, s datlovým sirupem je chlebíček naprosto mňamózní=)přidávám ho k tom receptům.

    OdpovědětVymazat