DOMÁCÍ TĚSTOVINY

Všichni známe sušené těstoviny, ale málo kdo z nás si je zkoušel udělat doma. Udělat vlastní domácí těstoviny. Ano, na poprvé to asi snadné nebude. Ale jakmile se jednou propracujete ke kvalitní těstovině, tak už nikdy nebudete chtít jíst jiné. A nebo když budete, tak u toho budete brblat stejně jako já.

Domácí pastu jsem zkoušela dělat doma několikrát. Dříve jsem ale nevěděla, co je základem pro opravdu kvalitní. A tak jsem si jí zkoušela dělat podle receptů například od Koko či jiných, které jsem našla na webu.

Avšak nejvíc mi dal kurz vaření, kde jsme se učili vyrobit právě domácí těstoviny.

Základem dobré pasty je mouka. Ale ne obyčejná hladká, ale semolinová mouka, značená i jako 00. Semola je typ mouky, získaná z tvrdozrnné pšenice. Hlavním znakem této mouky je vysoký obsah lepku-bílkoviny. Semolinová mouka nemá tendenci se rozvářet, proto se kvalitní těstovina nelepí.

Další ingrediencí je šťastné vejce a také kvalitní olivový olej. Nic jiného nepotřebujete. Zapomeňte na sůl. Ta se do těstoviny nedává. Stačí pořádně osolit vodu, ve které se bude těstovina vařit a tím se krásně ochutí. Voda na těstoviny by měla být tak slaná, jako je voda v moři. Takže klidně 2-3 polévkové lžíce.

Další důležitou věcí je propracování. Těsto je nutno propracovávat cca 10 minut. Musí mít konzistenci takové jakoby žvýkačky.

A poslední věc, kterou potřebujeme je strojek na těstoviny. Jednou jsem je zkoušela dělat ručně s válečkem, ale přišla jsem o veškerou fyzickou sílu a stejně výsledek nebyl takový, jaký bych chtěla. Proto jsem si pořídila obyčejný strojek od firmy Banquet. Stál asi 500 Kč. Ale na internetu je už mnoho variant.

Kde koupit tu semolinovou mouku?
Já jí kupuji ZDE, ale také v Chefshop nebo třeba Globusu.

Takže, co potřebujeme k výrobě těstovin?
Semolinovou mouku
Vejce
Olivový olej
Strojek na těstoviny nebo váleček a hodně síly

Na co nesmíme zapomenout:
Na kvalitní propracování
Na kvalitní suroviny. Když už se pouštíme do domácích těstovin, tak nemá cenu je něčím šidit.


Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 1-2
INGREDIENCE:
  • 100 - 110 g semolinové mouky
  • 1 celé vejce
  • 1/2 lžíce olivového oleje

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si  mouku a vysypeme 100g do velké mísy. 10g si necháme bokem. Přidáme celé vejce.
Dále přidáme olivový olej.
Nyní si připravíme vlastní ruce a začneme propracovávat těsto.

Hněteme a hněteme, až se nám těsto začne krásně spojovat. Pokud je těsto měkké, tak přidáme zbytek mouky.
Každé vejce je jinak velké, ale když použiji vejce vel. M, tak vždy zapracuji 110g.

Když má těsto podobnou konzistenci, jako žvýkačka, tak je to správně.


STROJEK:
V tuto chvíli si připravíme strojek a nastavíme nejširší pruh. Uřízneme kousek těsta a projedeme ho strojkem. Nyní projetý kousek přeložíme a projedeme znovu. Stáhneme tloušťku těsta na polovic a projedeme znovu. Celý pruh necháme pár minut proschnout. Já je zavěšuji na otevřená dvířka skříněk v kuchyní :-)

Nyní záleží, zda chceme dělat lasagne, tagliatele nebo nudle. Podle toho si zvolíme nástavec a pokrájíme si je.

Pokud děláme nudle nebo tagliatele, tak je dobré je někam zavěsit a nebo vložit do mísy a lehce prosypat moukou, aby se pasta neslepila.

A takhle opakujeme s celým těstem. Nic v tom není. Jen je důležité si to zkusit a vychytat malé chyby a pak to bude rychlovka. Já už je dělám rychleji, než kdybych dala vařit vodu a nasypala do ní sušené těstoviny a čekala 10 minut, než se mi uvaří. Ale ta kvalita? Nesrovnatelná!

VÁLEČEK:
V tuto chvíli si připravíme váleček a hodně sil. Ukrojíme si kousek těstoviny a rozválíme na požadovanou tloušťku. To je cca 1mm. Poté pláty necháme lehce proschnout a pokrájíme na požadovaný tvar.

VAŘENÍ:
Dáme si vařit vodu. Když vložíme těstoviny do vody, tak by měla být voda ještě tak 10 cm nad těstovinou. Vodou tedy určitě nešetřete, ať mají při vaření prostor. Osolíme důkladně a těstoviny vaříme cca 2 minuty.


24 komentářů:

  1. Super super super! Na těstoviny se chystám už dlouho. Děkuji za skvělý podrobný návod :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí. Jen do nich, chce to trpělivost, ale stojí to za to :-)

      Vymazat
    2. Asi je vážně rubnu :D Jen se zeptám.... Olej používáš panenský nebo stačí obyč? Nebo je to jedno?

      Vymazat
    3. To je snad jasné, že je to jedno.Pro uplácání těsta olej jako olej.Protože se těstoviny jen vaří, tj.nejsou vystaveny teplotě nad 100 stupňů, panenský se nezničí. Ale rozhodně není nutný.

      Vymazat
  2. Tohle je něco, co prostě chci vyzkoušet dlouho. Ale....nemám ten strojek a nejsem schopná ho koupit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám moc dobře. Ale opravdu to stojí za to. Jako jde to i ručně, ale chce to nějakého pořádného chlapa po ruce. Je to fuška. Se strojkem to je raz dva :-)

      Vymazat
  3. Kačí, a kde se dá sehnat ta semolinová mouka? Já už po ní párkrát pátrala a Tesco i Albert bez výsledku :( Z obyč mouky se mi to nedaří a např. z celozrnné žitné mi vyšly úplně skvěle, ale přítel z nich nebyl moc nadšený :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z klasické to nejde. To je zlo, hlavně si vůbec nepolepšíš, to si rovnou můžeš koupit nějaké levné v obchodu, které také nejsou ze semolinové mmouky. Já je kupuji zde http://www.svetbedynek.cz/product/semolinova-mouka-1kg, ale také ji mají v Chefshop.cz nebo třeba v Globusu, tam jí mají jako 00 mouku.

      Vymazat
  4. Domácí těstoviny jsem zkoušela asi dvakrát a moc se mi nepovedly. Ale dostala jsem nedávno strojek na těstoviny, takže další pokusy určitě přijdou na řadu a doufám, že tentokrát to bude lepší. Těstoviny jsou jedno z mých nejoblíbenějších jídel.

    www.42stupnu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strojek je obrovský pomocník. Pomůže i krásně rozpracovat těsto. A důležitá je i mouka.

      Vymazat
  5. Opět hezky napsaný.Ale lenost převažuje a hlavně to kvantum,co bych musela udělat pro ty moje žravce. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel to věřím. Na jednu stranu je to raz dva, když už to má člověk v ruce, ale chápu, že nasypat pytlík do vody je rychlejší. Tak třeba někdy pro nějakou spešl příležitost :-)

      Vymazat
  6. Dvounulka je ale hladká - ne?!Já jsem naučená a zvyklá dělat z polohr. obyč. a vždy super. Nyní už sice kupuji - tady v jedné obci co patří k našemu městu je výroba z býv. JZD a ti mají také z polohrubé a je úplně super tak jak jsme dělávali. A nerozvařují se. Prodávají se ve vaničkách cca 40 Kč nebo levněji vyjde "pytel kilovka" za 110 Kč. Beru tedy pouze do polévky, ale v tom malém se dostane cokoliv. A nejdou rozvařit - myslím, že "rozvařující se" jsou právě z té hladké.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tam záleží na té semolině a to je právě ta 00. Ale jak já říká, vše to je o tom, co každému vyhovuje :-) Takže pokud to funguje a chutná, proč měnit :-)

      Vymazat
    2. Naše babičky (myslím své dvě skutečné i kuchařské knihy z té doby) dělaly domácí nudle z hrubé.

      Vymazat
    3. Jenže musíme myslet na to, že v době, kdy naše babičky dělaly nudle a psaly kuchařky, tak mouka byla jiná a věřím, že té semoliny tam bylo více, než nyní :-)
      Ale moje babička je dělá z hrubé dodnes a jsou také skvělé. Já mám lepší zkušenosti se semolinovou moukou a své zkušenosti předávám dál. Pak už je na každém, podle čeho se bude řídit :-)

      Vymazat
  7. Môžem sa spýtať, nemáte skúsenosť so semolinovou múkou kúpenou v Billa? Skúsila som cestoviny minulý týždeň urobiť po prvý krát práve z tejto múky, zdali sa mi byť dosť tuhé. Neviem či to bolo múkou, alebo nedostatočným vaľkaním, keďže som ich robila ručne a strojček ani chlap nebol na blízku :-) Ďakujem, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nemám. Mouku jsem vždy kupovala v Chefshop.cz a nyní na Svetbedynek.cz. Možná to bylo vajíčky. Každé je jinak velké a občas se stane, že to chce přidat ještě jedno navíc. Proto vždy dělám, že propracuji menší část mouky s vajíčky a pak mouku dle potřeby přidávám. Snad se příště povedou, určitě to stojí za to :-)

      Vymazat
  8. Môžem sa spýtať, nemáte skúsenosť so semolinovou múkou kúpenou v Billa? Skúsila som cestoviny minulý týždeň urobiť po prvý krát práve z tejto múky, zdali sa mi byť dosť tuhé. Neviem či to bolo múkou, alebo nedostatočným vaľkaním, keďže som ich robila ručne a strojček ani chlap nebol na blízku :-) Ďakujem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bohužel nevím, jednou se mi něco podobného stalo také. Také to může být tím, že vajíčka jsou menší a tak opravdu lepší vajíčka smíchat jen s částí mouky a pak postupně zapracovávat.

      Vymazat
  9. Dobrý den, zajímalo by mne, jak dlouho je možné takto připravené těstoviny před uvařením uchovat v lednici? Příp. zda je možné je bez problémů usušit a pak skladovat - opět jak dlouho? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neuvařené bych je neskladovala nejlépe vůbec. Jde o to, že by mohli navlhnout a pak se slepit. Ale je možné je usušit, pak se nepoužívají bílky a jen žloutky do těstoviny, jinak začínají plesnivět a nebo je uvařit a pak jen prohřát.

      Vymazat