Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 16. září 2014

TARTE AUX POMMES - FRANCOUZSKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ

 

Každý rok přichází období, kdy babička očeše jabloň a přiveze mi několik kilo jablek. Někdy je jich více, tak upeču koláč, něco zavařím a je po úrodě. Někdy jich je ale spousta a kolikrát už nevím, co s nimi.

Proto jsem opět brouzdala internetem a hledala recepty, ve kterých je použito jablko. Ano, recept na jablečné pyré byl okouzlující a určitě ho zkusím, ale potřebovala jsem něco, čím uspokojím chuťové buňky celého vedení firmy, ve které pracuji. Jednou  měsíčně je u nás na pobočce velká porada a tam je toho cukru potřeba hodně :)

Tak jsem hledala a hledala, až jsem narazila na úžasný francouzský jablečný koláč, který jsem po dobu mé zářiové dovolené potkávala v každém pekařství, cukrárně, kavárně či obyčejném obchodě a vždy vypadal neodolatelně.

Když jsem věděla, co hledám, bylo důležité najít ten správný recept a ten jsem našla na blogu Sweet little somethnig. Tento recept jsem si lehce upravila a výsledek byl dokonalý. Z porady zbylo pár drobečků a všichni vyšli s úsměvem od ucha k uchu a nešetřili chválou. Mise splněna :)

Francouzi jablka v koláči ještě podlévají bílým vínem, to jsem ale vynechala. Nechtěla jsem kolegy opít, jen jim osladit život :)

Doba přípravy: 30 minut + 30 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 12 kousků

INGREDIENCE: na formu o průměru 24 cm
Těsto:
  • 150g másla
  • 90g cukru
  • 2 žloutky
  • 255g hladké mouky
  • špetka soli
Náplň:
  • 600g jablek (váha po oloupání a vyndání jadřince)
  • 75g cukru krupice
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • 1 kávová lžička mleté skořice
  • 150 ml vody
  • 3 vrchovaté kávové lžičky vanilkového pudinkového prášku
Ozdoba:
  • 2 jablka pokrájená na plátky
  • 1 vanilkový cukr
Konečná fáze:
  • 3 lžičky meruňkové marmelády
  • 5 lžiček vody

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve se vrhneme na těsto. Ušleháme žloutky s cukrem, poté přidáme špetku soli, cukr, máslo (nejlépe pokojová teplota) a postupně zapracováváme mouku. Těsto se bude drolit do žmolenky, ale vše se nakonec krásně zapracuje do tuhého těsta, podobného těstu na cukroví. Kdyby náhodou ně, přidejte lžíci vlažné vody.
Nyní dáme těsto odpočívat do lednice.

Teď se vrhneme na jablka a náplň. Jablka si oloupeme, zbavíme jadřinců a pokrájíme na cca 0,5 cm velké kostičky. Jablka je dobré zakápnout citronovou šťávou, aby nám nezhnědla.
Odměříme si vodu a rozmícháme v ní pudinkový prášek. Vložíme jablka do hrnce, přidáme cukr, směs z vody a pudinku, vanilkový extrakt a skořici.
Vše vaříme dokud se voda z půlky neuvaří. Nesmí to být moc suché, ani řídké. Asi jako pudink s jablky :)

Směs si odstavíme, vysteleme formu pečícím papírem a rozprostřeme těsto na dno a na strany. Těsto propícháme špejlí.

Dáme si rozehřát troubu na 180 stupňů.

Teď si připravíme jablka na ozdobu. Takže oloupeme 2 jablka, zbavíme jadřinců a pokrájíme na plátky.

Do dortové formy přidáme směs z jablek a na vrch klademe plátky jablek do spirály. Viz foto. Nakonec jablka posypeme vanilkovým cukrem a dáme péct. Pečeme cca 30 minut. Těsto bude zlatavé a jablka lehce opečená.

Nakonec ještě horký koláč pocákáme směsí z meruňkové marmelády a vody a necháme důkladně vychladnout nejlépe přes noc v ledničce.


Výsledek? Nepopsatelný :)



8 komentářů:

  1. Vynikající koláč! Dělám jej s radostí! Díky za vynikající recept! Určitě budu zkoušet další

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :) Přesně tohle mě těší a proto tento blog dělám. Jen tak dál a těším se na další recenze :)

      Vymazat
  2. Dobrý den, objevila jsem Váš BLOG a jsem naprosto nadšená a těším se až vše vyzkouším.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji moc. To mě moc moc těší. Teď po ránu je to nádherná zpráva a moc za ní děkuji. Takovýto hnací motor je potřeba :-)

      Vymazat
  3. Je opravdu luxusní, to jsem ani nečekala, moc děkuji za recept. Máte skvělý blog, už jsem od Vás vyzkoušela více receptů a vždy je to parádní, jako např. dýňová polévka s kokosovým mlékem. Jen tak dál, fandím Vám :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. Tento koláč opravu miluji. Je to takový podzimní a zimní koláč, který dělám každý rok :-)

      Vymazat
  4. Ahoj,

    včera som vyskúšala tento koláč a musím povedať, že je naozaj famózny :) mňaaaam, nevieme sa ho dojesť:) Mohla by si inak natáčať aj video recepty, bolo by to vážne super :)

    E.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem opravdu ráda. Když ho jím, mám stejný pocit :-)

      Vymazat