Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 21. července 2014

CINNAMON ROLLS / SKOŘICOVÉ ROLKY - Výzva THE DARING BAKERS'

 Jelikož je konec července, tak je na čase Vám napsat o červnové výzvě. Ano, poslední dobou mi ty články celkem trvají, ale je to převážně kvůli tomu, že je léto a opravdu nádherné počasí a já v každém volném čase lítám někde po food akcích a nevím, o kterém dříve psát.

Jako skoro každá food bloggerka v tomhle období slibuji, že se opravdu polepším a článků bude více a více.


A teď k výzvě. Ano, byla to moje první výzva. Jelikož jsem se do týmu The daring kitchen přihlásila začátkem května, musela jsem čekat až do začátku června na email, o čem vlastně červnová výzva bude.

Byla jsem celá v napětí, přeci jenom nikdy nevíte, co tam bude. Může tam být něco opravdu specifického na suroviny, něco opravdu těžkého, něco co dlouho chci dělat, ale také něco co opravdu nechci nikdy dělat.
Červnová výzva mě mile překvapila. Téma bylo: Cinnemon Rolls aneb skořicové rolky. Jelikož skořici opravdu, ale opravdu miluji, tak to bylo jasné. Budou to skořicové rolky. V zadání totiž bylo, že si je můžeme upravit, jak chceme. Prostě udělat rolky a náplň je na naší fantazii.

Tak jsem začala brouzdat po internetu a hledala recepty. Bohužel zklamání bylo velké. V českých receptech jsem nenašla nic, co by mě uchvátilo. Chtěla jsem nadýchané kynuté pečivo plněno skořicí, máslem a cukrem. Tak jsem začala brouzdat po zahraničním webu a ihned jsem něco našla, tak jsem jen čekala, kdy to upeču.

Ke konci června se konal Apetit piknik na Karlínském náměstí a jelikož jsem tam připravovala soustu jídel, tak jsem si řekla, že i skořicová rolka bude vhodná. Zkoušela jsem ji dle úžasného návodu rozválet, smotat, nakrojit, proplést a stočit. Nebyla to rolka, ale role. Když jsem tu roli vložila do trouby, sedla jsem si na gauč k filmu a čmuchala tu nádherně linoucí se vůni z trouby.
Bohužel zklamání přišlo ihned po vyndání. Z role se stala jedna velká hrouda. Ale voněla :-D Každopádně těsto bylo asi řídké a vše se speklo. K jídlu to bylo a na pikniku se to ihned snědlo.
Ale...

Tímto moje výzva nekončila. Má to být výzva a výzva má být zvládnuta, tak se přeci nevzdám. Tak jsem se pustila do nových skořicových rolek. Tentokrát jsem udělala opravdu rolky a přidala do skořice nastrouhaná jablka, aby rolka byla pěkně vláčná. Tímto byla výzva zvládnuta. Kolegové v práci rolky snědli a pochválili, rodiče také, manžel také a já také.
Fotky jsem trochu nezvládla, fotila jsem to cca 1 minutu před odchodem do práce. Ale o to přeci zase tolik nejde.

A recept? Zde:

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost:  střední
Počet porcí:  15 - 17 rolek
 
SKOŘICOVÉ ROLKY / CINNEMON ROLLS
  • 75 g změklého másla
  • 45 g cukru krystal
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžičky kardamomu
  • 250 ml mléka
  • 25 g čerstvých kvasnic/droždí
  • 400- 420 g hladké mouky

Náplň:
  • 75 g másla
  • 45 g cukru krystal
  • 1 vrchovatá lžíce skořice
  • 1/4 lžičky kardamonu
  • 1/2 lžičky vanilkového cukru
Na posypání a potření:
  • 1 rozšlehané vejce
  • cukr krystal na posypání

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Ohřejeme mléko, na takovou teplotu, že když do něj strčíme prst, tak nás nepálí. Vložíme do něj kvasnice/droždí a promícháme, aby se rozpustily. Poté přidáme máslo, cukr, sůl a kardamon a opět promícháme.
Nakonec přidáváme postupně mouku a zapracováváme nejlépe ručně. Těsto by mělo být lehce lepivé. Šneky poté budou krásně vláčné.
Vezmeme si větší mísu a do té ohřejeme v rychlovarné konvici vodu a nalijeme ji do ní. Položíme do lázně mísu s těstem a přikryjeme utěrkou a necháme v lázní kynout cca 45-60 minut.

Když je těsto vykynuté, tak si připravíme náplň. Rozehřejeme si máslo a přidáme všechny další suroviny.
Vyndáme těsto z mísy a uválíme placku na ploše posypané hladkou moukou. Placku potřeme skořicovou náplní.

 Já nastrouhala ještě 2 jablka a pokladla na náplň.
Teď si nařežeme pruhy z těsta a rolujeme. Každou rolku vložíme do pekáčku nebo dortové formy. Nakonec potřeme vajíčkem a posypeme cukrem. Vytvoří se nám lahodná krusta.

Druhá varianta je, že těsto celé zarolujeme a poté nakrájíme na malé válečky.


Dáme kynou ještě tak na 30 minut. Mezitím si rozehřejeme troubu  na 230 stupňů, poté pečeme 8-10 minut dle velikosti do zlatova.


Recept mám vyzkoušený a převzatý z blogu Děvčeuplotny.cz, kterou s oblibou sleduji. U tohodle receptu jsem šla na jistotu, protože  žila ve Švédsku, odkud tento recept pochází a dne 4. října slaví den těchto šneků, neboli Kanelbullen, jak se jim ve Švédsku říká.


4 komentáře:

  1. Mňam 😍 to musí být naprosto luxusní! Kynuté těsto miluji, skořici ještě víc a o jablkach ani nemluvím :D tex na podzim to bude ideální bašta ;) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsme na tom stejné, teplé hrušky či jablka se skořicí, to je vůně podzimu.

      Vymazat
  2. Ahoj, miluju tenhle recept, děkuju :) Jen mám problém s náplní, tak, jak jí máš na obrázku, se mi povedla snad jenom jednou :D Jak dlouho to vaříš? Nebo to jenom spojíš a necháš vystydnout? Fakt jen jednou jsem z toho měla takovou směs, kterou by šlo lehce namazat těsto... Jindy mám 'skupiny' cukru a skořice + skořicové rozteklé máslo... Pak mi to na tom těstě hrudkatí a nemám to rovnoměrně rozprostřené, protože to jde prostě blbě... Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to je zvláštní. Máslo by mělo být roztáté a tak by mělo jít krásně roztírat.

      Vymazat