Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 17. března 2016

BANÁNOVÁ BÁBOVKA

A je to tady, konečně. Konečně po dlouhém napínání na Instagramu vám sepisuji můj výtečný a dá se říct nejlepší recept na bábovku. Tahle je totiž bezkonkurenční.

Díky banánu a speciální mouce zůstává bábovka i několik dní čerstvá. Druhý den stoprocentně nepoznáte, že byla pečená den předem. Až tedy na ty křupavé okraje. Ty tam nejsou a co si budeme povídat, právě tohle na bábovce je nejlepší. Tedy aspoň já to tak mám.

Když mě a další blogerky před pár měsíci zvala Janča popečeníčková na představení BV mouky a v průvodním dopise psala, že upekla bábovku na vyzkoušení a další den byla jak čerstvá, musela jsem to zkusit. A je to tak. Ať si říká, kdo chce, co chce. Tohle funguje.

K tomu všemu jsem dostala k Valentýnovi tuhle krásnou bábovkovou formu. Musím se přiznat. I když v minulosti byla bábovka jediná věc, která  mě donutila v kuchyni strávit více jak 3 minuty, tak jí moc nedělám. Jsem jednoduše na ty vlhký buchty.

Ale spojení úžasné vysněné bábovkové formy od Nordicware. která nechává křupavé okraje a tohoto vláčného banánového těsta, je sázka na jistotu. Zkuste to a napište mi, co na ní říkáte :-)


Doba přípravy: 15 minut
Pečení: 20 - 30 minut
Náročnost: malá

INGREDIENCE:
  • 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 200 g cukru krupice
  • 150 g másla
  • 3 velké zralé banány
  • 100 ml mléka
  • 300 g hladké mouky Babiččina volba dortová
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • 50 g nahrubo pokrájené mléčné čokolády

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Zapneme si troubu na 160 stupňů.

Připravíme si 2 šťastná vejce (šťastná vejce = vejce od šťastných slepiček) a oddělíme žloutky od bílků.
Žloutky odložíme stranou.
A bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
Nyní odložíme stranou tuhý sníh a do mísy vložíme žloutky.
Odvážíme si 200g cukru.
Přidáme ke žloutkům
Nyní si odvážíme 300g hladké mouky.
A přidáme ji k dalším surovinám.
Odvážíme si 150 g másla.
A necháme ho částečně rozpustit. Hlavně, ať není horké a přidáme k surovinám.
Odměříme si 100 ml mléka a přidáme také k surovinám.
Nyní se vrhneme na banány. Ty takto rozčvachtáme vidličkou.
A také přidáme k dalším surovinám.
Nakonec přidáme kypřící prášek a ušleháme těsto do hladkého krému.
Do ušlehaného těsta přidáme tuhý sníh. Ale opatrně a po částek. Těsto už nešleháme, ale pomalu metličkou zapracováváme, aby neslehl.

A nakonec nakrájíme kousky čokolády a nasypeme je do těsta a opět jemně promícháme.
Doporučuji krájet na větší kousky, drť se v chuti ztratí. A také doporučuji koupit Milku nebo nějakou takovou čokoládu, která se rozplývá.
Formu na bábovku si vymažeme máslem. Důkladně. A vysypeme hrubou moukou.
Těsto nalijeme do formy a dáme péct na cca 30 minut.

Každá trouba peče jinak, tak to kontrolujte a popřípadě zkuste špejlový fígl.


19 komentářů:

  1. To bude slast! A ta forma je fakt krásná! ;-) Děkujeme za další skvělý recept :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji za tak úžasnou sledovanost a podporu :-)

      Vymazat
  2. Ta je!! :O Hned o víkendu bude moje :D Myslíš, že můžu přidat trochu oříšku místo čokolády?
    Jinak recept v pěkne nevhodnou dobu, ráno jsem měla seminář, nechala jsem si tu špaldový koláč s tím, že až mi seminář skončí, tak přijedu domu a vychutnám si svačinku s kafíčkem... No a? Přijedu domu a koláč nikde! :D Přítel se divil, že jsem ho nesnědla a nechala "tak povalovat"... No nic :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to znám až moc dobře. A to vážně naštve. Nesnáším, když se na něco těším a někdo mi to sní :-)

      Určitě můžeš občas dávám i oříšky i čokoládu. Ale s tou čokoládou je to naprosto dokonalé. Protože, když je bábovka ještě lehce vlažná, tak ty kousky se krásně rozpouští v ústech a je to nebe v papulce :-)

      Vymazat
  3. Už jenom kvůli té formě bych pekla bábovky :D Jinak vypadá luxusně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím naprosto souhlasím. Přála jsem si jí opravdu dlouho, ale přišla mi moc drahá. Ale po vyzkoušení bych si od té značky koupila klidně další. Je opravdu z těžkého kvalitního materiálu, bábovka z ní vypadla raz dva a ještě ty kraje jsou tak dokonale křupavé. Už jen kvůli těm krajům nepeču v silikonové formě, i když jí mám doma. Silikonová forma je prostě neudělá :-)

      Vymazat
  4. Je výborná, práve som si dala prvý kúsok, mňam, a ešte lepšie že bude celá pre mna, kedže môj muž také nemá rád :-D..no čo, línia mi veru nepodakuje :-D..ale chcela som sa spýtať ako ju skladuješ prosím ťa? aby vydržala dobrá, kedže sú tam aj vajíčka a za 2 dni ju určite nezjem..dakujem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do pytlíku a do lednice. A pochutnáš si na ní i za pár dní :-)

      Vymazat
  5. Ahoj Kačenko, mám dotaz. Je možné použít i čokoládu na vaření? Žádnou jinou po ruce totiž nemám a strašně ji chci vyzkoušet! :) Děkuji za odpověď!

    OdpovědětVymazat
  6. Kati, bábovka je skvelá <3 Pečiem ju už druhý víkend po sebe, je to závislosť. Ďakujem za recept :)

    OdpovědětVymazat
  7. AHOJ!Tak konečně jsem vyzkoušela :) Zrovna se mi peče a doufám, že jsem ji nějak nepokazila, no nikdy nevíme co se stane. Akorát jsem přidala o jedno šťastné vajíčko více a trochu víme mléka, aby bylo těsto tekutější. Tak uvidíme hezký den :)

    OdpovědětVymazat
  8. AHOJ! Včera jsem ji upekla, akorát jsem bábovku přeměnila na buchtu, ale i tak chutná všem ( a to doslova). Pokaždé, když něco upeču hned si pár kousků dám do krabičky a příští den dám ochutnat kamarádkám. Hrozně chválily a dokonce chutnala i bratrovi, který banány nemá rád. Takže moc děkuji za recept a nedělala jsem ji naposled. Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle je to největší dík. Opravdu moc děkuji :-)

      Vymazat