Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

čtvrtek 6. října 2016

DÝŇOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICÍ


A máme tu podzim. Všude slyšíme šumění listí, kotníky nám hladí studený vítr, lidé se choulí do šál a všude kolem sebe vidíme oranžovou. A hlavně oranžovou dýni.

Dýně je pro mě symbolem podzimu. Proto se jí snažím připravovat na mnoho způsobů. Na slano i na sladko. A když dýni skloubíte s vůní skořice či perníkového koření, nemusíte už koukat kolem sebe. Stačí vůně a podzim je tu!

Neznám nic podzimnějšího než je tento recept, tato vůně, tato chuť, tato barva dezertu. Zkuste ho!

Doba přípravy: 15 minut (+ 30 minut pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 8 - 10

INGREDIENCE: na dortovou formu o průměru 22-26c m
  • 150 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru krystal
  • 300 g dýně
  • 50 g namletých vlašských ořechů
  • 50 ml mléka
  • 1 ks kypřícího prášku do perníku
  • 2 lžičky skořice
  • 6 ks nadrceného hřebíčku
  • 3 ks vajíčka (zvlášť bílky a žloutky)
Krém:
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1/2 kelímku šlehačky
  • 30 g másla (rozpuštěného)
  • trocha moučkového cukru (cca 4 lžičky)
  • popřípadě skořicový cukr a dýňová semínka na ozdobu

Postup aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si troubu na 160 stupňů.

Do větší mísy si odvážíme 150 g hladké mouky.

 Oddělíme si žloutky od bílků.
 Žloutky přidáme k mouce a bílky si vyšleháme se špetkou solí do tuhého sněhu.
Do mísy s moukou přidáme 150 g másla. Doporučuji ho lehce roztát, aby se jednodušeji zapracovávalo do těsta.
 Dále přidáme 150 g cukru.
 Ještě přidáme 50 ml mléka.
 Dále přidáme 6 ks nadrceného hřebíčku.
 Také 2 lžíce mleté skořice.
A jdeme na dýni. Já použila dýni Hokaido a ta se nemusí loupat. Pouze je potřeba ji vydlabat. Přesněji zbavit semínek.
 Tu poté musíme nastrouhat. Já používám robot s nástavci sekáček. Je to bezpečnější :-)
 Nastrouhanou dýni přidáme ke zbytku surovin.
Ještě přidáme kypřící prášek do perníku.

A dáme šlehat.
 Když jsou všechny ingredience spojené, tak přidáme ušlehaný sníh z bílků.
 Tuhý sníh už zapracujeme pomocí metličky či stěrky. Opatrně, aby nám neslehl.
 Vše nalijeme do pečícím papírem vystlané formy a posypeme ořechy.
A dáme péct do trouby. Pečeme cca 30 minut.

Když je koláč upečený, tak se vrhneme na přípravu krému.
Do nádoby nalijeme smetanu ke šlehání a ušleháme do tuha.
Dále k tomu přidáme tvaroh, cukr a rozpuštěné máslo. Vše promícháme do hladkého krému.
Krém si vložíme do ledničky a počkáme, až koláč vystydne.


Když je koláč studený, tak ho potřeme vrstvou krému. Posypeme lehce skořicí a dále posypeme dýňovými semínky či vlašskými ořechy.


PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm


20 komentářů:

  1. To vypadá krásně! S tou vůní můžu jenom souhlasit, perníkové koření + dýně = podzim :) já dělala podobný recept, ještě se chystám na muffiny, teď jsem je ochutnala na VegFestu a byly dokonalé! Každopádně upředňostňuju dýni na slano, Vaše dýňové rizoto je nejnejnejlepší! Přes týden jsem ho vařila a s přítelem jsme se jen oblizovali :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Recept na muffiny tu mám také, tak ho zkus. Najdeš ho v rubrice pečení/muffiny :-)

      Vymazat
  2. Vypadá lákavě:)! Prosím pěkně, vydrží krém na koláči nadýchaný třeba i do druhého dne? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, že vydrží. A je ještě lepší, protože vlhkost z krému se dostane do koláče :-)

      Vymazat
  3. Ahoj Kačí,
    zkoušela jsem včera a má úspěch. Dělala jsem z klasické (vydlabávací) dýně, aby měla malá strašidlko. A dužina se krásně hodila na koláč, ani mixovat sem ji nemusela.
    Určitě sem jej nedělala naposled :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Já když jsem ho vymyslela, tak jsem ho pak dělala pořád. Miluji tu vůni a tu chuť také.

      Vymazat
  4. Ahoj Katko, chystam se ho v sobotu upect taky na party s kolegynema. Mam dotazek ohledne kremu. Nedavno jsem koupila mascarpone ( a tiramisu se mi nechce delat), tak jestli bych ho mohla s mouck. cukrem vyslehat na krem misto k mixu tvaroh/slehacka/maslo.
    Diky za odp. a neustale inspirace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, určitě. Mascarpone je vděčné a bude to výborné. Takže ho určitě použij. A děkuji moc :-)

      Vymazat
  5. Ahoj Kačí,i když je tenhle recept starší,dostala jsem se k jeho vyzkoušení až teď a musím říct,že je to snad ten nejlepší dýňový dort,který jsem upekla!Dělala jsem ho do práce na oslavu narozenin a zaprášilo se po něm během hodiny! Kolegové se na něj vrhly jak hladoví psi! Kdyby se dýně nahradila mrkví,byla by to super alternativa,kdyby nebyla k sehnání dýně.
    Jen jsem trochu pozměnila krém,kdy jsem použila jen Palouček z Lidlu,máslo a cukr.
    Tím bych ti chtěla poděkovat za inspiraci a nejlepši recept na bezkonkuremční dýňový dort!
    Doufám,že v brzské době budeš mít nějaké další super recepty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      tak to mě opravdu těší. To mám radost. Až budeš chtít dělat mrkvový, tak zkus můj. Najdeš ho v receptech na pečení. Zkoušelo ho už opravdu hodně lidí a byla na něj také skvělá odezva.

      Tak jen tak dál a ať ti jde stále pečení krásně od ruky :-)

      Vymazat
  6. Ahoj Kačí, recept je super, koláč je fakt strašně dobrý! Míša.

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovědi
    1. Děkuji moc. Určitě ho vyzkoušej. Stojí za to :-)

      Vymazat
  8. Dobrý den, tak tento koláč už mne donutil Vám napsat.
    Jakýkoliv recept na sladké, který jsem od Vás vyzkoušela je vynikající. A tento je bomba. Děkuju. Pečou podle Vašich receptů i do našeho malého coffee.... díky ☺ Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé vy jste mě tak potěšila. Děkuji moc a doufám, že budou moje recepty dělat i nadále radost :-)

      Vymazat
  9. Dnes jsem pekla a připomíná mi mrkvový koláč =) ... bohužel mi krém moc nestuhnul, nevím proč. Příště tam asi dám ještě ztužovač.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Je to hodně podobné. Aj tak to mě mrzí. Příště se určitě zadaří. Zatím nikdo neměl problém :-)

      Vymazat
  10. Ahoj Kačko včera jsem dýňový koláč pekla a je super!! Ale neudělala jsem ten krém, ale přesto to bylo moc dobré. Není ani moc sladký ,to já preferuji
    a mým prarodičům moc chutnal s domácí šlehačkou. Když jsem ho pekla tak v kuchyni byla cítit skořice, perník a vánoční perníčky. Děkuji, že mne inspiruješ a dodáváš dobrou náladu. AHOJ :):)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natálko, děkuji moc za krásnou zprávu. Jsem ráda, že tě inspiruji a že se daří. Jen tak dál :-)

      Vymazat