FOOD BLOK 2015 1. část


Upozornění na začátek:
Tento článek je rozdělen na 2 díly. A to hlavně z toho důvodu, že by byl neuvěřitelně dlouhý. Koho by to pak bavilo číst, že? :-)
----------------------------------------------

Už je to něco málo přes týden, co se konal FoodBlok 2015 (neuvěřitelné jak to letí). Byla to konference pro všechny milovníky jídla a věcí kolem něj.

Já jsem zde byla jako akreditovaná foodblogerka. Co to znamená? V podstatě nám to přinášelo určité výhody či spíše doplňkové workshopy. Ze začátku tato výhoda byla provázená smůlou. Dostali jsme totiž za úkol vyrobit si svůj Media kit. To je vlastně takový životopis blogu, který slouží pro sebeprezentaci.

Do výroby Media kitu jsem se úplně ponořila. Strašně mě to bavilo a strávila jsem nad tím asi 7 hodin. Ano je to k údivu. 1x A4 informací o blogu a taková doba.
Jenže při dokončování mi došlo, že ho nemám, kde vytisknout. Poprosila jsem tedy svou kamarádku Marcelku, aby mi ho vytiskla. V pátek jsme se sešly kvůli předání a rovnou zašly do Le Caveau. To ale bylo osudné.

Večer kolem půl jedenácté mi totiž hlavou proletěla myšlenka, že jsem tento kit pravděpodobně nechala v kavárně. Bohužel se to během pár minut potvrdilao Strašně mě to štvalo. Dala jsem si s tím tolik práce. Jsem šílený puntičkář a perfekcionista. A představa, že jsem na FoodBloku jediná, která ho nemá, byla pro mě hrozná.

Kamarádky začaly obvolávat své příbuzné a shánět někoho, kdo by mi ho vytiskl. Nikdo se ale nenašel. Ach jo. Co teď.

Napadlo mě, zkusit najít nějakou copy firmu a našla jsem. Na Strossmayeráku jsem našla Copy Genereal. Ráno jsem si tedy přivstala a pelášila vytisknout svůj Media kit. V dalším šoku jsem byla po pár minutách v této firmě, když mi sdělili tu šílenou cenu za tisk. 28 Kč za 1x A4 barevně a ještě 1 Kč za každou minutu používání pc? Šílenost. Ale co, za hloupost se platí. Takže jsem zaplatila tu ďábelskou částku a mazala do Chef Parade, kde začínal FoodBlok 2015.
Když jsem vstoupila do prostor Chef Parade v Holešovicích, tak jsem ihned dostala desky plné informací.
Měla jsem tam svou jmenovku, poukaz na pití ve Food trucku (bohužel jsem ho zapomněla využít), informace o partnerech a hlavně samolepky, které jsme měli nalepit vedle svého jména na vybraném workshopu. Přihlásit jsme se mohli na 2. Já si vybrala Carving pro food styling, který vedl Honza Hajný a Krájejte nožem jako šéfkuchař s Pavlem Cónem.
První workshop začínal v 9:00 a také tak přednáška. Bohužel, jelikož se workshop kryl s přednáškou, tak jsme některé zmeškali. Naštěstí na to organizátorky myslely a vše se nahrávalo. Takže si zpětně můžeme pustit video ze všech přednášek. Toto opravdu chválím. Je to praktické a kdykoliv si můžeme připomenout každou přednášku.
Jako první přednáška byla Jak se úspěšně zúčastnit Apetit pikniku jako prodejce. Tu vedla Darina Sieglová z časopisu Apetit.

Apetit piknik naprosto miluji. Od chvíle, kdy jsem tam byla poprvé jsem se do něj tak zamilovala, že žádný rok nemohu vynechat. Dokonce letos jsem kvůli němu posunula dovolenou.

Prodávat tam ale nebudu. I když mě k tomu pobízí téměř každý. Zatím mě to vůbec neláká a náramně si to užívám, jako návštěvník. Ale musím uznat, že přednáška byla opravdu zajímavá. Byla jsem opravdu překvapená z podmínek. Mile. Tuhle přednášku jsem tak hltala, že mi přišlo, že byla dlouhá tak 5 minut. Přitom každý přednáška měla přesně 60 minut.
V 10:00 končila přednáška od Dariny a já se ihned přesunula do Workshopové místnosti na kurz Krájejte nožem jako šéfkuchaři. Čekala tam na nás narvaná místnost zájemci o tento kurz. Je fakt, že byl zabrán nejrychleji. Každý ale měl své prkénko a mohli jsme začít. Na začátku nás uvítal Pavel Cón, který tento kurz vedl.
Nejprve jsme obdrželi kuře. 1 kuře na 4 lidi a Pavel nás učil toto kuře porcovat.

Pro mě to nebylo nic nového. Já zásadně nekupuji kuřecí prsa, či kuřecí stehna. Vždy koupím více kuřat a naporcuji si je. Uříznu stehna, křídla, prsa a zůstane mi skeleta. Vše si napytlíkuji a zamrazím.
Toto nám radil i Pavel.
Škoda, že nás nenaučil vykostit kuře. Chtěla bych někdy zkusit upéct kuře v celku ale bez kostí. Vykostit ho na roládu jsem se naučila sama, ale do vykoštění vcelku jsem se ještě nepustila.
 Další na řadu přišel velký kousek lososa.
Toho nás Pavel učil vyfiletovat. Pár dní předem jsem byla na kurzu sushi od Chef parade, kde nás to samé učil Honza Hajný. No co, tak až si koupím celého lososa, tak v tom aspoň budu mistr :-)
 Nakonec zbyl takovýto krásný kousek filetu, který jsme poté ogrilovali na Lotus Grillech.
 Od ryby jsme přešli k ovoci. Pavel nás učil, jak vykrájet citrusové plody do salátu.
 Přesně takto je krájím i do Smoothie, když se mi nechce loupat :-)
A takovéto kousky zbydou. Dají se použít do salátu nebo na ozdobu nějakého pití.
 Také nám ukázal, jak krájet bagetu. Nevím, zda tohle někdo nevěděl, ale proč ne :-)
Čas letěl rychlostí blesku a nám už zbývalo pár minut. Dokonce nám Janča přenechala pár minut ze svého workshopu potahování dortů.
 My si ale vyprosili ještě ukázku krájení cibule. Vlastně proto jsem se na ten kurz hlásila.
Pavel nám tedy v posledních vteřinách ukázal, jak si pokrájet cibuli a neuříznout si prsty. Na toto mohlo být více času.

Asi všichni máme problém s cibulí. Pálí z ní oči, často se řízneme a stejně není tak precizně nakrájená, jak bychom chtěli.
 Pavlovi to šlo od ruky, mě moc ne.
Nakonec nám ještě ukázal, jak nakrájet kolečka. A to bylo vše z tohoto kurzu.

Když jsem se na něj hlásila, myslela jsem si, že se budeme učit krájet cibuli, že si to každý zkusí. Že třeba nám ukážou, jak nakrájet mrkev na Juliene. Ale jelikož se další FoodBlok určitě chystá, tak si musí něco nechat na jiné workshopy.

Doufám, že to krájení tam zapojí a já se na něj určitě přihlásím. Zrovna teď píši článek s náplastí na palci, protože jsem včera vařila a skalpovala si bříško prstu. Takže já se hlásím na kurz už teď :-).
Kurz krájení končil pár minut po desáté hodině a v 10:00 začínala další přednáška, kterou jsem si nemohla nechat ujít. A to Jak natočit video o jídle, kterou vedla KOKO.

V době, když jsem psala první řádky na svůj blog, tak jsem neznala jedinou blogerku, jenom KOKO. Ano je to ostuda. Byla tehdy pro mě velkou inspirací a její videa mi hodně pomáhala ve zdokonalování se. Jak ona sama říkala, točí je tak, aby byla domácí. Žádná sterilní kuchyně, žádné přidané světlo. Jedna kamera na stálo, druhou drží kameraman a točí.
A to je přesně ono. V jednoduchosti je krása.

Já jsem už také natočila nějaká videa. Takže koho to zajímá, klikejte ZDE. Jsem s tím, ale zatím v plenkách a jsem ráda, že to umím aspoň nějak sestříhat :-) Buďte tedy ke mě tolerantní :-)
Historek z natáčení bylo mnoho a celá místnost se od srdce smála. Koko je prostě svá a tak se mi to líbí.
Po Koko byla přednáška Jak nabídnout nakladateli rukopis. Já jsem ale v tuto chvíli byla tak přeinformovaná, že jsem tuto přednášku vynechala. Je i pravda, že mě nikdy nenapadlo vydat kuchařku.

Po sezení, které bylo pouze pro akreditované food blogery s Adélou Hálkovou ze SmartPressu jsem tohle domnění trochu přehodnotila.

Z více stran slýchávám, že bych měla vydat svou Smoothie kuchařku. Stále mi, ale přijde, že by o to nebyl takový zájem. Musím nad tím hodně přemýšlet. Naštěstí organizátoři tuto přednášku natáčeli, takže se na ní podívám, abych se dozvěděla, jak dále postupovat.

Co vy? Měli byste zájem o kuchařku jen s recepty o Smoothie nápojích?

Místo přednášky jsem se zastavila u Hanky z Chef Shopu.
Málo kdo si asi uvědomil, že zastupují právě Chef Shop. Holky měly na pultu pár delikates z jejich shopu. Koho o Chef shopu zajímá více, tak se podívejte ZDE. Najdete tu informace o dříve konaných Dnech otevřených dveří v Chef shop.

Další den bude v 18. dubna 2015. Takže, kdo tam nebyl a koho to zajímá, tak určitě doražte. Já tam budu určitě už od 11 hod. Program je totiž nabitý.
Během povídání s Hančou z Chef Shop si v jednom z rohů kluci z Konečně vývar postavili stánek a ohřívali jejich vývar.

Kdo sleduje moje recepty a Instagram, tak musel pochopit, že jsem se do nich naprosto zamilovala. Tedy ne do nich osobně (přecijenom jsem vdaná žena), ale do jejich vývarů.

Od prvního dne, kdy jsem ochutnala jejich miminko v inkubátoru v podobě zeleninového vývaru ušli kus cesty. Vaří v mnohem větším množství a rozrostli se od další vývar a to kuřecí.
 
Více o setkáni s nimi a o další půlce dne na FoodBlok 2015 se dozvíte ZDE.
(článek se připravuje) 


Žádné komentáře:

Okomentovat