LE CAVEAU - FRANCOUZSKÁ VINÁRNA / PEKÁRNA


Dnes jsem se rozhodla Vám sepsat pár řádků o úžasné vinárně / pekárně Le Caveau, která se nachází na Náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3. Tuto vinárnu jsme objevili úplně náhodou a o to víc si vážíme, že vůbec existuje...

Na úvodu jejich stránek Vás uvítá nápis:
1. SKUTEČNÁ FRANCOUZSKÁ PEKÁRNA V ČR
TRADIČNÍ RECEPTY - FRANCOUZSKÁ MOUKA - FRANCOUZSKÉ STROJE
...já bych ještě dodala, francouzská receptura a lidi, kteří francouzsky smýšlejí.

Jak Le Caveau začalo si můžete přečíst na jejich webových stránkách nebo ZDE, o tom Vám tu psát nebudu, ale napíši Vám o prvním a pak asi stošedesátémtřetím pocitu, který jsem zažila při vstupu do Le Caveau.


Jednoho dne, když se konal Vinohradský gurmet (článek zde) čirou náhodou objevil můj manžel právě Le Caveau. Vešel dovnitř a byl v údivu. Ihned vyzpovídal zaměstnance a s bagetami utíkal za námi, aby nám dal ochutnat tu úžasnou chuť a dal poslechnout to francouzské bagetové křupnutí.

To mě samozřejmě nenechalo klidnou a tak jsem se hned musela vydat do Le Caveau sama. Vše prozkoumat a podívat se, kde se to tady vlastně vzalo. Proč o tom nevím, když na Praze 3 žiji 23 let.


Le Caveau se nachází na náměstí Jiřího z Poděbrad, když stojíte před kostelem a koukáte směrem na něj, tak je to první roh nalevo.

Kráčela jsem si to tedy směr tato úžasná vinárna / pekárna a už v momentě, kdy jsem zahlídla ten úžasný růžek, jsem se začala usmívat a říkala si: "Vždyť to vypadá jak ve Francii :)" a zrychlila jsem v kroku.





















Vešla jsem dovnitř a začala obdivovat interiér a hlavně tu francouzskou atmosféru. Lidé kolem mluvili francouzsky, anglicky, česky, takže to opravdu bylo jak v zahraničí.

S otevřenými ústy jsem se dívala ze strany na stranu a kochala se prostředím.

Míst k sezení je poměrně dostatek jak venku, tak uvnitř. Naproti vchodu je rohový pult plný dobrot. Nabízí několik druhů sýrů, sendviče, saláty, sladké dezerty, prostě každý si najde to své. Dokonce v košíku na mě koukaly čerstvě upečené "kroasány". Mňam.

Za pultem obsluhovali mladí usmívající se lidé a ihned se zeptali, co si dám...













...no co si mám dát, když je tu tolik lákadel a dobrot? Nakonec jsem nakoupila kombinaci sýrů a pro jistotu ještě bagety. Sýry byly dokonalé, některé vyzrálé, některé jemné. Přesně, jak to mám ráda.

Bagety byly opět čerstvé. Kdykoliv přijdu jsou čerstvě napečené, voňavé a naprosto perfektní. Naše nejoblíbenější bageta je doteď bageta Clasik za 29 Kč. A to jsme už ochutnali snad všechny.

Má krásně lesklý povrch, pokaždé křupne jako pravá francouzská bageta, voní na metry daleko, bublinky v ní jsou správně nepravidelné a pokaždé uspokojí naše očekávání a chuťové buňky.

Dokonce od té doby nejsme spokojeni s žádnou bagetou široko daleko. Le Caveau má konkurenci silně na háku. Teď v září jsme jeli s manželem do Marseille do Francie a báli se, že ani tam Le Caveau nepřekonají, ale jo Francie je Francie a je znát, kde se zaměstnanci Le Caveau učili :)



















Bagety si pečou sami (žádné polotovary, které se
dopékají!!!). Byli totiž na školení v samotném Burgndsku. Dováží si francouzskou mouku, dovezli si i francouzské pece a vše dělají dle francouzské receptury a s francouzskou láskou :)

Místnost s bagetami se nachází vedle vinárny a je průchozí s vinárnou a nebo do ní můžete vstoupit vlastním vchodem z ulice. Tuto místnost rozšířili o sortiment jako marmelády, oleje, balsamika atd...


Se vším jsem utíkala zpět na deku a užívala si zbytek Vinohradského gurmetu. Avšak netrvalo dlouho a do Le Caveau jsme se vrátili. Opět jsme byli spokojeni s personálem, chutěmi, prostředím a dokonce čtvrteční živou hudbou.















Le Caveau se ihned stalo naší jednou z nejoblíbenější restaurací. Určitá konkurence je Marthy´s kitchen (článek zde), ale to nejde srovnávat. Obě mají své a do každé jdeme za něčím jiným. Co je ale spojuje, je francouzský nádech.

Teď zpět k Le Caveau. Co jsem si zde ještě oblíbila? Jejich domácí limonády. Dělají fresh z ovoce, doplní perlivou vodou a zakápnou sirupem. V létě je to úžasné osvěžení. A stojí 35-45 Kč za 0,4l.


No a na co sem chodíme nejčastěji? Když vynechám bagetu, pro kterou jezdíme několikrát do týdne, tak na víno. A k vínu nám patří bageta, takže je to takový začarovaný kruh:)


Víno si můžete koupit s sebou a nebo si ho dát v krásných prostorách restaurace či na úžasné zahrádce. Někoho možná vyděsí, že sedíte prostě na chodníku (tedy ne na chodníku, mají tam stolky a židle :), ale kdo byl alespoň jednou ve Francii, tak ví, že tam je to úplně normální a ba naopak je to lepší, protože člověk pak navazuje určitý kontakt i s kolemjdoucími lidmi :)









 A dále neodmyslitelně k vínu patří sýry. Těch tady mají na výběr hned několik. Jak od těch úplně uzrálých po ty jemné, jak kraví, tak ovčí či kozí. Vybere si určitě každý.
Opět si je můžete koupit s sebou a nebo si je dát přímo v Le Caveau k vínu a posezení.
 














A když nemáte čas na posezení v Le Caveau, zajděte si na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad a bagetu si kupte s sebou do auta na uždibování, tak jako to dělám pravidelně já.
Většinou, než dorazím domu, už je po bagetě :)















No to je asi vše, co jsem chtěla říct. Jedno místo, Francie, úžasné bagety, sýry, vína a další pochutiny, každý čtvrtek živá hudba, příjemný personál, posezení venku i vevnitř...no už se těším, až tam zase zavítám, vidím to na pátek :)


A ještě jedna zpráva. Když jsem jednou byla v Le Caveau, setkala jsem se tam s paní Pavlínou a bavily jsme se o jejich bagetách. Někdo totiž komentoval můj článek o Vinohradském gurmetu a napsal, že Le Caveau peče bagety z polotovaru.

A protože to chceme s paní Pavlínou vyvrátit, domluvily jsme se, že se přijdu podívat do zázemí Le Caveau, podívám se, jak se těsto připravuje, bagety vyrábí a následně pečou. Už se těším. A pokud se tam dostanu, určitě sepíši článek o zázemí právě Le Caveau. Kdy mě tam uvítáte? :-)



A kdyby jste je hledali, tady je pár kontaktů....

WEBOVÉ STRÁNKY:
www.broz-d.cz/

ADRESA:
Náměstí Jiřího z Poděbrad 9, Praha 23

OTEVÍRACÍ DOBA:
Pondělí - Pátek 7:30-22:30 Sobota 8:30-22:30 Neděle 14:20:30



Žádné komentáře:

Okomentovat