TEST PRODUKTŮ: OLIVOVÉ OLEJE OD OLIVA GOURMET

Před nedávnem mě oslovila Eva z firmy Oliva gourmet, která dováží olivové oleje ze Španělska. Nabídla mi, že mi donese pár kousků olejů na testování. A jak bych mohla odmítnout, že ano. Takže jsem tuto nabídku přijala.

O pár dní později mi Eva donesla do práce oleje a já se začala kochat. Nejprve mě uchvátilo balení. I když to není originální balení, tak je naprosto rozkošné. Takové malinké lahvičky, krásné zavírání a ručně popsané. Na 100% je nevyhodím a využiji na sladování (něčeho). Klidně bych jí navrhla, ať to takhle prodává. Působí to domácky a ty oleje si to opravdu zaslouží.

Nakonec jsem to v práci nevydržela a začala lahvičky otevírat a očuchávat. Och, tohle musíte také zkusit. Ta vůně je naprosto dokonalá. A to mi už několik desítek olejů rukou prošlo. Takže jsem neváhala a udělala si salát a zalila ho olejem. Omomom chuť byla snad ještě lepší, než vůně.
U nás ve firmě jsme se dohodli, že zavedeme svačinky. Bylo to kvůli tomu, že každý jedl knedlíky, pak funěl, neměl energii a chtělo se mu spát. Tak jsme se domluvili, že každou neděli nakoupím ovoce a zeleninu a každý den budu připravovat svačinku. Dopoledne máme ovocnou, odpoledne zeleninovou.
A právě ty zeleninové odpolední denně dochucuji oleji od firmy Oliva gourmet. Všem chutnají a všichni si čvachtají nad každým soustem.
Koho by to zajímalo a má instagram, tak si rozklikněte #UzdravSvouFirmu. Pod tímto hashtagem naleznete úplně vše, co jsme si připravili.

Eva mi dovezla Olej pro tepelnou přípravu, Olej 1. sklizeň, Citronový olej, Olej s provensálským kořením a lanýžový olej.
Když jsem o víkendu šla fotit testování, tak jsem si k tomu upekla Domácí italský chléb - Focaccia. Recept ZDE. Ten se k tomu náramně hodí a chutě se krásně doplňují.

Dále jsem olej použila do Tomatového rizota s lososem. Recept ZDE. Do tohoto receptu jsem použila olej pro tepelnou úpravu.

Tak jdeme na to...
 
PROVENCÁLSKÉ KOŘENÍ
 
První jsem testovala provensálské koření. Už asi proto, že miluji Francii všeobecně a tohle koření mi jí maximálně připomíná. Provensálské koření používám do každého jídla, kam se aspoň malinko hodí.
 
Nejprve přičichnutí. Vůně je silná po olivovém oleji a má krásný podtext koření.
 
Nyní chuť. Chuť je naprosto úžasná. Silná, ale přitom jemná. Perfektní na kousek pečiva a do salátu snad ještě lepší. Salát dostane naprosto jiné rozměry.
 
Stačí kousek ledového salátu, olivy, tento olej a jsem spokojená. Nic víc nepotřebuji.
 
Za mě DOPORUČUJI!
 
LANÝŽ
 
Jako druhý šel na řadu lanýžový olej. A to už z toho důvodu, že jsem lanýž nikdy nejedla a chtěla jsem poznat tu pravou lanýžovou chuť.
 
Přičichnutí mi nic neřeklo. Cítila jsem opět silnou vůni olivového oleje a za tím něco neznámého.
Chuť to lehce rozluštila. Ale neřeknu Vám k čemu to přirovnat, protože to sama nevím.
 
Je to taková neznámá chuť. Nic specifického pro mě, nic, co by mi to připomínalo. Ale chutnalo mi to a moc. Kdo ho také nezná, tak to za zkoušku určitě stojí a myslím si, že si ho zamilujete.
 
Za mě DOPORUČUJI!

CITRON

Třetí šel na řadu citron. V oleji plavou kousky citronové kůry a to už vypovídá o tom, že to bude pravá citronová chuť. Aspoň v to doufám.

Čekám svěží chuť a vůni. Když jsem k oleji přičichla, tak mě to ujistilo, že to nebude nic chemického.

Chuť byla tak strašně moc zajímavá, že jsem se musela zkousnout do kousku bagety s olejem znovu.
Silná vůně olivového oleje v doprovodu svěží vůně i chutě citronu. Paráda. Tohle jsem si naprosto zamilovala.

Nikdy bych tomu nevěřila, protože citronovou příchuť nemusím. Chuť citronu miluji, ale tu pravou, toho pravého citronu. Citronovou sušenku nebo citronovou polevu byste do mě dostali pouze násilím.

Tohle ale není tento případ. A v salátu? To je ještě tisíckrát lepší. To je doslova bomba. Já jsem si ho oblíbila do salátu z mixu zeleniny s tuňákem, vajíčkem a zakápnutý právě citronovým olejem. Chutě se krásně doplňují.

Za mě DOPORUČUJI!

1° ACEITE (1. SKLIZEŇ)

Čtvrtý šel na řadu olivový olej z první sklizně. Tyto oleje miluji. Kupovávala jsem si je vždy v Wine food marketu. Vždy jsem si je naplno vychutnávala a obdivovala tu jedinečnou chuť.

Byla jsem tedy zvědavá, jestli bude také tak dobrý, jak jsem byla zvyklá. A ano. Tohle nic nenahradí. Nepotřebuje žádnou příchuť. Protože ta síla vůně i chutě olivového oleje je tak bohatá, že přidat k tomu něco by bylo na škodu. Nebo nevím, třeba ne.

Ale u tohoto oleje si můžete vychutnávat každé sklouznutí po chuťové buňce. Prostě bomba. 1. sklizeň používám denně a už jsem jí téměř vypotřebovala. To o něčem vypovídá :-)

Takže za mě DOPORUČUJI!
 
SELECCION (TEPELNÁ ÚPRAVA)

Pátý na řadu šel olej určen pro tepelnou úpravu. Nejprve jsem si říkala, zda se vůbec hodí, abych si lila na pečivo a chutnala takhle. Jestli to nebude lepší ho přidat do jídla a tak ho otestovat. Ale jo, rozhodla jsem se ho nalít a zkusit jen tak.

Myslela jsem si, že když je určen pro tepelnou úpravu, že bude nějak horší. Ale není. Je výborný a kdyby mi to nikdo neřekl, úplně v pohodě si ho přidávám do salát a neřeknu ani slovo.

Ale abych ho vyzkoušela, tak jak se má. Tak jsem z něj uvařila Tomatové rizoto. Koukněte se na recept a pochopíte, že prošel testem na jedničku.

Za mě DOPORUČUJI!
Když jsem oleje dala ochutnat manželovi, tak nejprve byl vítěz tento, poté citron, poté lanýž, poté 1. sklizeň, až jsme se shodli, že jsou favoriti všechny oleje. Vítěz není žádný. Všechny jsou naprosto perfektní. Nic bychom jim nevytkli.
Ani takovou tu hořkost. Ta tam nebyla.


Nechci použít slovo "těšila", ale když to má být test, tak jsem byla zvědavá, zda řeknu nějakou kritiku. U těchto výrobků to ale nešlo. Nebylo jim, co vytknout.

Takže zkuste dát na mě a vyzkoušejte jeden z velké škály, kterou firma www.oliva-gourmet.cz nabízí.
Na závěr pár informací o firmě:
Oliva Gourmet dováží na český trh extra panenské olivové oleje. Všechny oleje jsou vysoké kvality (o tom jsem se sama přesvědčila).
Zboží Eva nakupuje přímo od výrobců, tak může zaručit garanci původu. Oleje můžete nakoupit na webových stránkách www.oliva-gourmet.cz.



A na úplný závěr jsem chtěla opět zopakovat, že za tento test a článek jsem nebyla placená či uplacená. Pouze jsem dostala vzorky olejů, které jste viděli na fotkách a to po jednom kusu. Takže to se za úplatek počítat nemůže.
 
Test je naprosto objektivní a tak na něj můžete dát a opravdu si nějaký olej zakoupit.
 
Všem děkuji za přečtení článku a už teď se moc těším na komentáře,
lajky, doporučení a hlavně otázky.
 
Vaše Kačí


6 komentářů:

  1. Tak teď už chápu hastag uzdrav svou firmu =)
    Mě by asi nejvíc lákal ten lanýžový.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lanýžový je super, vlastně všechny. Ani nevím, jaký bych doporučila jako top. Asi záleží na co má člověk chuť. :-)

      Vymazat
  2. Já mám ráda olivový olej, můj oblíbený olej :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiný nepoužívám. Ale chci ještě zkusit kokosový. Mám ho doma, ale ještě jsem s ním nepracovala.

      Vymazat
  3. Díky za recenzi, zrovna mi oliváky došly takže jdu na to a koupím teď zde :)

    OdpovědětVymazat