NÁRODNÍ KAVÁRNA


První informaci o Národní kavárně jsem sepsala 2.2.2015, druhou píši dnes, tj. 1.3.2016.

Po roce jsem se vydala opět na toto místo. Pamatuji si chvíli, kdy jsem zde byla poprvé a byla jsem naprosto nadšená. Kavárna je krásná, dobová, obsluhoval nás postarší pán, který mi přišel, jak když se sem naprosto patří.

Jenže před pár dny jsem se sem vydala podruhé s pár přáteli a manželem. Bohužel první nekuřácká část byla obsazená a tak jsme si museli sednout do druhé, kde se obvykle kouří. Ale od 11 do 16 hodin, myslím, se zde nekouří. Ale takový ten zatuchlý zápach kouře zde byl cítit. Nevím, zda to psát jako kritiku, protože tato kavárna mi přijde, že je jako stvořená pro básníky, kteří sem jdou sepsat stránky své knihy, v jedné ruce drží cigaretu, v druhé pero a popíjí lahodnou kávu. Takže tohle je spíš můj problém, že mi nechutná jídlo v zakouřené prostředí.

Objednali jsme si jejich výborné nadýchané lívance. Ty jsou vážně skvělé. Obsluha byla lehce zmatená a zapomněla nám donést nějaké věci a tak to nosila na několikrát. Asi se to stane, ale už z tak rozhozeného dojmu, jsem byla ještě víc mimo. To vše způsobilo to, že jsem si celý zážitek vůbec nevychutnala.

Co musím ale vychválit, tak je jejich dort z vlašských ořechů. Ten byl dokonalý. Co musím zkritizovat je jejich káva. Připravují totiž Nespresso kávu, kterou samo o sobě miluji. Tento kávovar mám i doma. Ale když přijdu do kavárny s názvem Národní kavárna, tak nějak bych čekala, že zde budou nabízet vlastní namíchanou nebo nějakou zajímavou kávu, kterou si čerstvě namelou a připraví v kvalitním pákovém kávovaru. A ne, že hodí kapli do kávovaru. Asi už jsem lehce kritická, ale v tomto případě nemám vůbec chuť si tu kávu dát.

Čokoláda bohužel byla jako kakao, ale za cenu hodně dobré čokolády. A to je vždy zklamání a obrovské. Já čokoládu miluji, dávám si jí často, ráda si za ní připlatím, ale očekávám horkou čokoládu. Tohle mi vždy tak zkazí náladu. Máte to tak také? :-)

Nyní se už můžete vrátit k původnímu článku, který jsem psala před rokem plná dojmů a pojmů. Bohužel, jak jsem psala svému čtenářovi. Já mohu napsat kladnou recenzi, protože  mám štěstí na kuchaře a obsluhu, ale druhý den sem zavítáte vy a vše může být špatně. Proto jsem tuto recenzi zaktualizovala, ať vidíte, že ne vždy se zadaří.

---------------------------------------------------------------------------------

Kdo sleduje můj Instagram, tak ví, že jsme si s manželem udělali restaurační neděli. Procházeli jsme se Prahou a mířili ke dvěma záchytným bodům. Prvním bylo bistro Opapa. Strašně moc jsem se sem těšila, už jen kvůli momentálnímu "opapovskému" šílenství.
Bohužel bylo to velké zklamání. Natočila jsem několik záběrů, které začínají obrovským optimismem a končí smutnou náladou. Ano i jídlo mě umí rozhodit.
Takže jsem se rozhodla o tomto podniku nepsat, ale za to Vám napíši o naprosto úžasné kavárně, která byla naším druhým záchytným bodem.

Národní kavárnu jsem si přidala před nedávnem na Instagram. Od té doby jsem denně hleděla na spoustu fotek úchvatného prostředí a jídla, které nahrávala sama majitelka. Dokonce mě několikrát pozvala a pobídla, abych opravdu dorazila.

Takže, když jsme ráno roztáhli závěsy a viděli to nádherné slunce venku, tak jsme ani nesnídali (ano, ani moje smoothie jsem si nedala) a vyrazili jsme do centra Prahy.

Doufám, že už tento týden Vám sem nahraji moje úplně první amatérské video. Je v něm miliarda chyb a záběrů, které bych předělala, ale jde o to Vás vtáhnout do atmosféry kavárny a to si myslím, že video splní.

Po prvním kroku do kavárny nás ihned s úsměvem přivítala obsluha. Jak milé. Rozhlíželi jsme se kolem a hledali nějaké velmi útulné místečko. Nakonec jsme našli jedno přímo u okna. Tyto místa naprosto miluji. Miluji totiž pozorovat lidi, kteří chodí venku :-) (možná trošku divné, ale je to tak)
Když jsme se usadili, tak ihned přišel číšník a zeptal se nás, co bychom si dali. Objednali jsme si Domácí limetkovou limonádu s třtinovým cukrem a mátou. 1l/89 Kč.

Limonáda byla opravdu poctivá, s bublinkami a hlavně s výraznou chutí limetek. Mňam.
K tomu jsem si objednala Špenátový krém se slaninou. Tato polévka byla v denní nabídce. Polévka/59 Kč.

Ach. Byl to další vyvedený kousek. Polévka byla nádherně našlehaná, jemná, akorát dochucená a doplněna krásně zelenkavou barvou.
Prostředí je opravdu malebné. Jsou zde zachované prvky staré budovy, ale vše je doplněno krásným šarmem doby, ze které budova pochází.

Člověk se tu cítí, jako by se vrátil o desítky let zpátky do minulosti. Dokonce i obsluha má ušité oblečení hodící se do celkové atmosféry kavárny. Vše je do detailu promyšlené. Ale nic se neodráží na cenách. Což by každý asi čekal.
Pomalu jsem ucumlávala limonádu a přemýšlela, jaký dezert bych si dala. Na výběr jich bylo hned několik. Vše bylo stylově vystaveno uprostřed kavárny.
Sluníčko stále svítilo do oken a my si konečně objednali další chod. Jelikož jsem se předtím stavovali v Opapa a tam jsme také jedli, tak jsme hlavní chod vynechali a přešli rovnou na dezerty.

Příště to ale napravím. Nabídka byla dokonalá, hlavně na brunch.
Takže po příchodu obsluhy jsme si objednali černý čaj (s nějakým dodatkem-příchutí), horkou čokoládu (tu já musím vyzkoušet všude), Dort Rafaelo a dezert z denní nabídky Makovou pěnu s jahodovou omáčkou.

Velký plus dávám výběrům čaje. Mají opravdu velkou škálu kvalitních čajů.
 Horké čokolády mají v nabídce hned 4. Já si vybrala tu základní. Cena 65 Kč.
Byla opravdu výborná. Patří určitě k těm top, které jsem za poslední dobu měla. A to že jich nebylo málo :-).
Ale hlavní hřeb dne přišel v podobě tohoto dezertu. Maková pěna s jahodovou omáčkou za 77 Kč byla něco tak dokonalého, že to nedovedu popsat.
Jemná chuť smetanové pěny v doprovodu s mákem a k tomu naprosto dokonalá jahodová omáčka, která voněla na metry daleko.

Doufám, že tento dezert tam budou mít častěji. S radostí na něj opět zajdu.
 Avšak Dort Rafaelo nebyl o nic horší. Ale patří k těm klasičtějším dortům. Čokoládový nadýchaný korpus plněný odlehčeným kokosovým krémem. Cena byla myslím 59 Kč.
A takhle jsme tu seděli nějakou tu hodinu, kochali se prostředím, ujídali dobroty. Slunce svítilo do okna, vedle kterého jsme seděli a bylo nám prostě dobře. 
 Při psaní tohoto článku jsem se opět vrátila do té úžasné chvíle, kterou jsme v Národní kavárně strávili.

Strašně moc se těším, až tam půjdeme znovu a ochutnáme nabídku vhodnou na bruch. Takže vajíčka do skla, míchaná vajíčka, krupicovou kaši nebo třeba ovesnou kaši.

Takže kolem a kolem. Kdo se aspoň čas od času nachází v centru Prahy, tak určitě neprohlupte a zastavte se do Národní kavárny. I kdyby to mělo být jen na čaj a dezert.

Najdete jí uprostřed zastávek Národní třída a Národní divadle, kousek od KFC.
A poslední tečka na závěr. Když jsme odcházeli z Národní kavárny s pocitem totálního chuťového uspokojení a s plnými břichy. Když jsme si mysleli, že už nic jiného nepozřeme, jak jsme byli plní.

Tak jsme potkali nádhernou pekárnu Breadway. Je to útulná malá pekárnička, kde prodávají pečivo na všechny možné způsoby, ale TOP kvality. A hlavně tam mají sendviče za 39Kč plněné například sušenými rajčaty, čerstvou bazalkou a mozarelou. Tu jsme si dali my, protože jak jinak, neodolali jsme.

Dále za stejnou cenu mají i s lososem, šunkou a sýrem, milánským salámem atd, atd. Takže i toto doporučuji, když už tam budete :-)
Krásný den všem a děkuji za přečtení článku, komenty, lajky, sdílení a hlavně krásné zpětné vazby, které mi od Vás denně chodí.
Kačí


Dodatek:
Za tento článek jsem nebyla jakkoliv placena či podplacena :-) Takže recenze je čistě objektivní a názor, který zde popisuji je pravdivý :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat