Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pátek 20. května 2016

KŘEHKÝ KOLÁČ S OVOCEM

Víte, jak vznikají tyhle recepty? Že vezmu těsto z tartaletek, naplním ho mým oblíbeným krémem a posypu ovocem, které mám vždy v mrazáku. Upeču to a zjistím, že to je vážně výborné.

Tento dort jsem poprvé upekla před týdnem a od té doby jsem ho pekla už 3x. Neuvěřitelné, že? Ale nebojte, nejíme doma koláče jako o závod, ale jeden jsem dala mamce a jeden jsem donesla mému sympatickému doktorovi, jako poděkování za úžasnou péči. Neber úplatky, já vím. Já je ale dávám a moc ráda.

Korpus jsem opět dělala z mouky Babiččina volba na křehké těsto. Zajímalo by mě, jestli ten postřeh máte také, ale mně přijde, že to těsto je vážně křehčí a takové sušenkové.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8-12 ks

INGREDIENCE:

Těsto:
  • 250 g Babiččina volba Křehké těsto nebo hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125  g změklého másla
  • 125  g moučkového cukru
  • jemně strouhaná kůra z půlky citronu
  • šťáva z půlky citronu
Krém:
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 vanilkový puding
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
Na ozdobu:
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy. 
Přidáme vejce.
Také máslo.
A také cukr.
Nastrouháme kuru z citronu.
A přilijeme šťávu z citronu.

A těsto důkladně prohněteme do tuhé hmoty. Poté vložíme do lednice.

PŘÍPRAVA KRÉMU:
Odměříme si 300 ml mléka a půlku nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu.
Do zbylé půlky přimícháme pudinkový prášek.
A důkladně rozmícháme. Když se mléko vaří, tak do něj nalijeme rozmíchanou směs a mícháme.
Když je pudink hotov, to znamená tuhý, tak do něj zamícháme tvaroh.
A také cukr.

Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.
Těsto vyjmeme z lednice a rozprostřeme do formy.
Na rozprostřené těsto nalijeme tvarohovou směs.
A vše posypeme ovocem.
Dáme péct do trouby asi na 20-30 minut (dle druhu trouby).

Tento recept je sepsán pro Babiččina volba.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.    


36 komentářů:

  1. Vypadá naprosto úžasně👍Hned bych kousek zbaštila😋

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerá to parádne...či už fotky prípravy alebo finálny koláč! Kika – Blog for smile

    OdpovědětVymazat
  3. Páni :) určitě zkusím. Hrozně se mi navíc líbí, jak máš nafocený krok za krokem. Skvělý pomocník :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, jedna holka mi to kritizovala, že je to jak pro blbé, ale já sama mám pocit, že když vařím dle kuchařky, že se v popisu ztrácím a tohle i mně hodně pomáhá :-)

      Vymazat
  4. Ten vypadá nádherně!! Ještěže na něj doma nemám suroviny, musela bych si ho udělat a pak sníst :D
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  5. Hmm, tak to vypadá tak božsky že asi zhřeším :)) O tom robotu co máš uvažuju už nějaký ten pátek. Vyplatí se investovat, Kači? Akorát mám menší problém a to že už na naší pidi panelákové lince nemám místo kde by mohl přebývat :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla hodně proti němu. Myslela jsem, že to je jen marketingový tah a přitom je skvělý. Nebo takhle, pro to moje vaření to stačí bohatě. :-)

      Vymazat
  6. Tak a je v troubě, snad se povede :-)
    Děkuji za recept.
    Barča

    OdpovědětVymazat
  7. Ten tedy vypadá luxusně, mňam :)

    touhyalasky.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Ty fotky jsou úžasný, skoro bych snědla obrazovku :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak kolac jsem zkousela, ale nepodvedl se. I po hodine peceni byl nedopeceny, kurka byla moc tlusta a ovoce mi pustilo hodne stavy, takze ani nebyl moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  10. Dnes dopoledne jsem ho zkusila a je výborný! Zatím nejsem žádná velká kuchařka, ale cokoliv jsem zkusila z tvého blogu, bylo vždycky výborné a zůstalo to stálicí :) Asi to bude i u tohodle koláče :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To moc ráda slyším. Snažím se dělat recepty tak, aby to nebyla žádná věda a přitom to chutnalo. Tak mě těší, že to tak vychází :-)

      Vymazat
  11. Výborný !!! najlepší tvarohový koláč aký som kedy jedla :) všetkým chutil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí to mám opravdu radost, děkuji za krásnou zprávu :-)

      Vymazat
  12. Tak dneska jsem pekla a byl velmi dobrý, už je skoro pryč (ach jo :D), jenom jsem to asi trošku přehnala s rybízem a nedošlo mi, že je o tolik kyselejší, takže jsme ho pak z koláče shrnovali (no a pak stejně snědli). Těsto a náplň byly chuťově výborné (i za syrova), a tento recept mohu jen doporučit :) Příště možná zkusím s jahodami...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, děkuji za krásnou zprávu. Jsem ráda, že vám chutnal. Já ho dělám i s borůvkami, třešněmi, malinami, jahodami, prostě co je :-)

      Vymazat
  13. Tak dnes jsem pekla a byl vynikající ! už je ho půlka pryč a to i přesto, že jsem tam nasypala asi tak tunu rybízu, díky kterému získal koláč výjimečně kyselou chuť (to ale nevadilo, my jsme si ho oddělali :D). Můžu jen doporučit ! :D (příště ho zkusím s jahodami)

    OdpovědětVymazat
  14. Prave jsem upekla a musim rict, famozni!!! Vynikajici!!! Diky, diky ;) perfektni recepty. Jsem moc rada, ze jsem nasla vase stranky. Budu zkouset dalsi recepty. Hezky den ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pájo, děkuji moc za tento vzkaz. Tohle mě vždy zaručeně nakopne :-)

      Vymazat
  15. Tak jsem recept zkousela a moc nedopadl, nevim jestli to je britskou moukou nebo nahrazenim tvarohu jejich ricottou...kazdopadne dekuji za recept, mate ho krasne zpracovany. Brzy na vasi stranku zavitam pro nejakou inspiraci znovu. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natálko, tak to mě moc mrzí. Protože za tento bych dala ruku do ohně. Kdokoliv ho jedl, tak si sedl na zadek z toho. Ale tak snad dopadne něco jiného. Ty druhy potravin je šílenost. Klasický tvaroh a další klasické české produkty člověk prostě nenahradí :-)

      Vymazat