středa 28. června 2017

KŘEHKÝ KOLÁČ S OVOCEM

Víte, jak vznikají tyhle recepty? Že vezmu těsto z tartaletek, naplním ho mým oblíbeným krémem a posypu ovocem, které mám vždy v mrazáku. Upeču to a zjistím, že to je vážně výborné.

Tento dort jsem poprvé upekla před týdnem a od té doby jsem ho pekla už 3x. Neuvěřitelné, že? Ale nebojte, nejíme doma koláče jako o závod, ale jeden jsem dala mamce a jeden jsem donesla mému sympatickému doktorovi, jako poděkování za úžasnou péči. Neber úplatky, já vím. Já je ale dávám a moc ráda.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 8-12 ks

INGREDIENCE:

Těsto:
  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 125  g změklého másla
  • 125  g moučkového cukru
  • jemně strouhaná kůra z půlky citronu
  • šťáva z půlky citronu
Krém:
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 1 vanilkový puding
  • 300 ml mléka
  • 3 lžíce cukru
Na ozdobu:
  • ovoce
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Odvážíme si mouku a vložíme do mísy. 
Přidáme vejce.
Také máslo.
A také cukr.
Nastrouháme kuru z citronu.
A přilijeme šťávu z citronu.

A těsto důkladně prohněteme do tuhé hmoty. Poté vložíme do lednice.

PŘÍPRAVA KRÉMU:
Odměříme si 300 ml mléka a půlku nalijeme do kastrůlku a přivedeme k varu.
Do zbylé půlky přimícháme pudinkový prášek.
A důkladně rozmícháme. Když se mléko vaří, tak do něj nalijeme rozmíchanou směs a mícháme.
Když je pudink hotov, to znamená tuhý, tak do něj zamícháme tvaroh.
A také cukr.

Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.
Těsto vyjmeme z lednice a rozprostřeme do formy.
Na rozprostřené těsto nalijeme tvarohovou směs.
A vše posypeme ovocem.
Dáme péct do trouby asi na 20-30 minut (dle druhu trouby).



63 komentářů:

  1. Vypadá naprosto úžasně👍Hned bych kousek zbaštila😋

    OdpovědětVymazat
  2. Vyzerá to parádne...či už fotky prípravy alebo finálny koláč! Kika – Blog for smile

    OdpovědětVymazat
  3. Páni :) určitě zkusím. Hrozně se mi navíc líbí, jak máš nafocený krok za krokem. Skvělý pomocník :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, jedna holka mi to kritizovala, že je to jak pro blbé, ale já sama mám pocit, že když vařím dle kuchařky, že se v popisu ztrácím a tohle i mně hodně pomáhá :-)

      Vymazat
  4. Ten vypadá nádherně!! Ještěže na něj doma nemám suroviny, musela bych si ho udělat a pak sníst :D
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  5. Hmm, tak to vypadá tak božsky že asi zhřeším :)) O tom robotu co máš uvažuju už nějaký ten pátek. Vyplatí se investovat, Kači? Akorát mám menší problém a to že už na naší pidi panelákové lince nemám místo kde by mohl přebývat :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já byla hodně proti němu. Myslela jsem, že to je jen marketingový tah a přitom je skvělý. Nebo takhle, pro to moje vaření to stačí bohatě. :-)

      Vymazat
  6. Tak a je v troubě, snad se povede :-)
    Děkuji za recept.
    Barča

    OdpovědětVymazat
  7. Ten tedy vypadá luxusně, mňam :)

    touhyalasky.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Ty fotky jsou úžasný, skoro bych snědla obrazovku :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak kolac jsem zkousela, ale nepodvedl se. I po hodine peceni byl nedopeceny, kurka byla moc tlusta a ovoce mi pustilo hodne stavy, takze ani nebyl moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  10. Dnes dopoledne jsem ho zkusila a je výborný! Zatím nejsem žádná velká kuchařka, ale cokoliv jsem zkusila z tvého blogu, bylo vždycky výborné a zůstalo to stálicí :) Asi to bude i u tohodle koláče :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To moc ráda slyším. Snažím se dělat recepty tak, aby to nebyla žádná věda a přitom to chutnalo. Tak mě těší, že to tak vychází :-)

      Vymazat
  11. Výborný !!! najlepší tvarohový koláč aký som kedy jedla :) všetkým chutil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kačí to mám opravdu radost, děkuji za krásnou zprávu :-)

      Vymazat
  12. Tak dneska jsem pekla a byl velmi dobrý, už je skoro pryč (ach jo :D), jenom jsem to asi trošku přehnala s rybízem a nedošlo mi, že je o tolik kyselejší, takže jsme ho pak z koláče shrnovali (no a pak stejně snědli). Těsto a náplň byly chuťově výborné (i za syrova), a tento recept mohu jen doporučit :) Příště možná zkusím s jahodami...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezko, děkuji za krásnou zprávu. Jsem ráda, že vám chutnal. Já ho dělám i s borůvkami, třešněmi, malinami, jahodami, prostě co je :-)

      Vymazat
  13. Tak dnes jsem pekla a byl vynikající ! už je ho půlka pryč a to i přesto, že jsem tam nasypala asi tak tunu rybízu, díky kterému získal koláč výjimečně kyselou chuť (to ale nevadilo, my jsme si ho oddělali :D). Můžu jen doporučit ! :D (příště ho zkusím s jahodami)

    OdpovědětVymazat
  14. Prave jsem upekla a musim rict, famozni!!! Vynikajici!!! Diky, diky ;) perfektni recepty. Jsem moc rada, ze jsem nasla vase stranky. Budu zkouset dalsi recepty. Hezky den ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pájo, děkuji moc za tento vzkaz. Tohle mě vždy zaručeně nakopne :-)

      Vymazat
  15. Tak jsem recept zkousela a moc nedopadl, nevim jestli to je britskou moukou nebo nahrazenim tvarohu jejich ricottou...kazdopadne dekuji za recept, mate ho krasne zpracovany. Brzy na vasi stranku zavitam pro nejakou inspiraci znovu. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Natálko, tak to mě moc mrzí. Protože za tento bych dala ruku do ohně. Kdokoliv ho jedl, tak si sedl na zadek z toho. Ale tak snad dopadne něco jiného. Ty druhy potravin je šílenost. Klasický tvaroh a další klasické české produkty člověk prostě nenahradí :-)

      Vymazat
  16. Toto je už tretí recept, ktorý som z tvojho blogu skúsila a musím povedať, ak to bude takto pokračovať budem vážit 100 kilo :), to je takááá lahoda, je jedno ci susenky, cupcakes, alebo tento koláč, proste uuuužastné, lahodneeeé, mňaaam

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé já to tak miluji, přesně pro tohle to dělám. Děkuji moc :-)

      Vymazat
  17. Dobrý deň :) vyzerá úžasne, chystám sa ho upiecť, ale mám otázočku. Ten tvaroh môžem dať do teplého pudingu? Alebo puding najskôr vychladiť?
    Ďakujem a prajem krásny deň :) Kika

    OdpovědětVymazat
  18. ahoj:) vypada to uchvatne! jen se chci zeptat, zda mrazene ovoce nepustim moc stavy?

    OdpovědětVymazat
  19. Tak dneska jsem byla nakoupit suroviny a zítra se do něj pustím. Doufám že se povede 😉

    OdpovědětVymazat
  20. Už ho mam v troubě.....jsem na něj zvědavá. Hanka

    OdpovědětVymazat
  21. Už je v troubě, snad se povede, i když jsem místo šťávy z citrónu (nemám doma) dala rum a navrch opravdu hooodně čerstvých malin. Ten postup "jak pro blbý" mi naprosto vyhovuje. Zajímá mě, jak jsi koláč dostala z té formy? Na fotce je na talíři a mně to nejde do hlavy :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, mně ten fotopostup také vyhovuje, když podle sebe vařím :-D Já mám formu s vyndavacím dnem. Je to naprostá pecka na tyhle koláče :-)

      Vymazat
  22. Dobrý večer. Včera jsem pekla dle tvého receptu koláč s mascarpone a jahodami a dnes uz je v troubě tento koláč. Peču ho na zítřejší návštěvu v práci (jsem na mateřské ),tak doufám že kolegům bude chutnat. Moc děkuji za inspiraci jak s recepty tak s přípravou "vybavení" pro miminko, dnes jsem si podle tvých tipů dovybavovala přebalovací pult :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé to mě vždycky tak potěší, děkuji moc :-)

      Vymazat
  23. Dobrý den, a jakou máte velikost formy :)? Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj Káčí, koláč vypadá skvěle ,za chvíli jdu na něj :-) akorát jsem se chtěla zeptat jestli nechcs psát nebo vyfotit i receptu nastavec, ktery vždycky používá s? Já se v tomhle vůbec nevyznam ještě :-D

    OdpovědětVymazat
  25. Ji se vychlazeny nebo uz se da jist teply?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli tě nebude bolet břicho, tak klidně teplý :-)

      Vymazat
  26. Jednoduche a luxusni. Mela jsem po ruce jen lesni jahody a par boruvek, ale byla to pecka. Nechala jsem pres noc vychladit, v horku skvele osvezeni.

    OdpovědětVymazat
  27. Tenhle recept je nejlepší. Oba s manželem máme rádi takové ty vláčné, vlhké koláče, takže tohle byla sázka na jistotu, ale výsledek nás stejně ohromně mile překvapil (ten krém!). Za poslední měsíc jsem ho pekla nejen pro nás už asi čtyřikrát, s rybízem a jahodami - a nejenže skvěle chutnal, ale i dobře vypadal, což se u mě nestává zas tak často :) Díky moc za tenhle blog!
    P.S. Zrovna posledních pár týdnů řeším, že bych si pořídila foťák na focení jídla. Jeden jsem si vyhlédla a teď jsem si náhodou všimla, že to je ten, kterým fotíš tyhle nádherné fotky. Asi už mám jasno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti děkuji moc, mám to stejné, také mám ráda vlhké buchty :-)
      Pokud do něj půjdeš, tak doporučuji rovnou koupit objektiv 45 mm, bez něho ten foták téměř nemá smysl. Na focení jídla i portrétů dokonalost :-)

      Vymazat
  28. Dobrý den, vypadá to úžasně, určitě vyzkouším! Můžu se zeptat, jaký průměr má ta forma na koláč? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat