LEHOUČKÝ OVOCNÝ DORT Z MASCARPONE A S LESNÍMI PLODY

Jednoho dne se mi ozval můj kamarád s prosbou, že jeho sestra slaví narozeniny a chce udělat ode mě dort. Musím říct, že to byla pro mě obrovská pocta. Ale ihned mi začala kolovat hlavou myšlenka, jaký?

On byl v klidu, říkal, že všechny budou dobré. Ano, dorty jsou vždy dobré, ale pokud člověk má rád čokoládový, tak ho ovocným nepotěšíte a naopak. Variant je mnoho od vzhledu, až po chuť. Tak jsem stále přemýšlela, jaký by mohl být nejlepší.

V hlavě jsem si sesumírovala to, co mě baví, co mi chutná a co by mohlo chutnat ostatním. Ihned mě napadl "naked cake" (nahatý dort). Potahovaný dorty totiž osobně nesnáším. Na svatbě jsem se mu nevyhnula, to je jasné, ale jinak bych si ho nikdy neudělala, ani nekoupila. Miluji takovou tu ležérní nedbalost, kterou právě naked cake nabízí :-)

Takže naked cake, bylo rozhodnuto. Ale teď, co za chuť. Na oslavy mám nejraději odlehčený ovocný dort s čerstvým ovocem. Protože všichni mají nacpané pupky a dezert jde nakonec. A když je těžký, tak to člověk bere spíš za trest, než jako odměnu po jídle. Tohle byla sázka na jistotu, až na to ovoce. Tento dort se měl dělat na konci října a to moc sezónnost ovoce není. Tak jsem oběhala farmářské trhy a vyzpovídala farmáře, co bude ještě k mání. Mile mě překvapili, že do konce října se dají sehnat borůvky, ostružiny, maliny i jahody a vše bylo výborné a sladké.

A bylo rozhodnuto i s chutí. Udělám krém z mascarpone, odlehčím ho šlehačkou, do toho zamíchám čerstvé lesní plody, potřu ho na lehoučké piškotové těsto a nazdobím tunou čerstvého ovoce, řekla jsem si. A tak se také stalo.

A teď se s Vámi podělím o recept, protože dort se určitě povedl vzhledově a prý i chuťově. Bohužel jsem ho nemohla ochutnat, tak píši dle recenzí:-) Při výrobě jsem ještě vytvořila vnitřní překvapení a to růžový střed korpusu a napsané jméno oslavenkyně. I když toho si určitě nevšimli :-D

Doba přípravy: 60 minut (plus chladnutí přes noc)
Náročnost: střední
Počet porcí: 12
  
INGREDIENCE: dortová forma o průměru 22 cm
Korpus:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 10 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 20 polévkových lžic vlažné vody
  • 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 1 prášek do pečiva

  • barvivo
Krém:
  • 750 g mascarpone
  • 2 kelímky šlehačky
  • 400 g lesních plodů
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 sáček želatiny
Ozdoba:
  • 600 g lesních plodů (borůvky, maliny, jahody, ostružiny)
  • máta


Postup aneb jak jsem postupovala já:
POSTUP KORPUS:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Oddělíme si žloutky od bílků. Do misky se žloutky vložíme cukru a vyšleháme do pěny. Poté přidáme olej, vodu, mouku, prášek do pečiva a vše zamícháme. Když je těsto hotové, ušleháme si sníh z bílků a pomalu vmícháme do těsta.
Těsto nalijeme do dortové formy, kde dno je vyložené pečícím papírem a dáme péct.
Pečeme cca 30 minut dokud těsto na vpich špejlí se nelepí.
 TIP:
Chtěla jsem vytvořit barevný vzor při rozkrojení dortu, tak jsem si oddělila těsto na 2/3 a 1/3. Do 1/3  těsta jsem přimíchala růžové barvivo. Poté jsem světlé těsto nalila do dortové formy. Nakonec jsem vzala naběračku a tou jsem pomalu lila růžové těsto doprostřed dortové formy.

POSTUP KRÉM:
Do větší misky si vložíme šlehačku a ušleháme ji do tuha. Pokud máme ztužovač šlehačky, tak ho do ní vložíme.
Poté do šlehačky přidáme mascarpone a cukru a prošleháme.
Do kastrůlku si smícháme sáček želatiny s vodou dle postupu a když se nám želatina vaří přidáme 400g ovoce a vypneme plotýnku. Lehce promícháme. Hlavní je, aby se ovoce moc nerozpadlo a nepustilo další šťávu.
Vše promícháme a necháme pár minut vychladnout. Želatina nesmí začít tuhnout. Kdyby ano, tak ji opět lehce prohřejeme.

Pak budeme pomalu nalévat želatinu s ovocem do ušlehaného krému a vše důkladně promíchávat.
Nakonec ochutnáme a popřípadě přidáme trochu cukru.

VRSTVENÍ:
Rozkrojíme si korpus na půlky a navrstvíme krém. Dávejte ho cca 1 cm od kraje. Jelikož je lehce řidší, tak má tendenci vytékat. Ale je to vlastně na Vás. U naked caku je toto vytékání povinností :)
Dortu  musí vypadat upraveně, ale zároveň jako by byl jen tak naplácaný.
Takže vždy dáme korpus, krém, korpus, krém, korpus, krém a nakonec začneme zdobit ovocem. Skládáme ho tak, aby vypadalo, že je jakoby naházené na dortu. Lepší je mít dort na větším talířku, než je korpus.
Poté budeme skládat ovoce podél korpusu.
Celý dort je nutno nechat důkladně vychladit přes noc. Jelikož obsahuje želatinu a ta musí zatuhnout.
 


50 komentářů:

  1. Tak tohle byl jeden z nejlepsich dortu, ktery jsem kdy upekla! Nejen ze se mi ho podarilo skvele ozdobit, ale jeho chut byla fantazie! Lehky, nadychany, jemny a ne preslazeny. Projizdim web a premyslim jaky narozeninovy dort udelam pro pritele a zase jsem skoncila na teto strance... Ze bych ho udelala znova?:))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dani, myslím, že tím určitě nic nezkazíš. Je to dokonalost sama o sobě a je krásně lehoučký :-)

      Vymazat
    2. Dobrý den, dnes jsem zkoušela udělat synovi k narozeninám tento dort a musím se přiznat že nevyšel příliš dobře a netuším kde se mohla stát chyba. Snad až zatuhne želatina bude dort alespoň jakž takž vypadat. Krému jsem měla podstatně více (takže jsem všechen ani nepoužila) a to jsem přitom dala pouze 700g mascarpone, těsto bylo velice křehké takže i přes veškerou snahu mi vrchní díl trochu prasknul a následně při vrstvení poslední části krému mi díky jeho váze korpus na několika místech popraskal a začal se celý rozpadat:( Pokusila jsem se zafixovat aby se dál nerozpadal a snad želatina do zítřka dostatečně ztuhne.

      Vymazat
    3. Tak to mě moc mrzí. Vůbec nevím, čím by to mohlo být. Nikdo s ním zatím neměl problém. Tak doufám, že vše zatuhlo a nakonec chutnal :-)

      Vymazat
    4. Zřejmě jsem udělala někde chybu, i když mě nenapadá kde:) Každopádně dort zatuhnul, všem se moc líbil a také velice chutnal:)

      Vymazat
    5. A to je hlavní. To mám radost :-)

      Vymazat
  2. Úžasný, lehký a velmi chutný dort, pekla jsem ho partnerovi na narozeniny a při předávání byla celá rodina unešena, ne jen jak vypadá ale i jak chutná. Po rozkrojení korpusu jsem je ještě pokapala brusinkovým sirupem s trochou vody, aby nebyl suchý. Krému bylo akorát, mám ráda hodně krému a tento byl výtečný. Tip jak jsem rozkrojila vychladlý korpus je ten, že jsem si do něj udělala nožem dvě drážky a ty pak nití oddělila od sebe( jako u krájení knedlíků) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám obrovskou radost. Jsem ráda, že dort chutnal a že se povedl.
      Já ho také miluji. Hlavně v létě. Protože je krásně lehoučký a člověku po něm není těžko.
      A ten tip je super. Zkusím si ho zapamatovat :-)

      Vymazat
  3. Dobrý den,hledala jsem nejaky ovocný dort a natchnul mě ten váš,teď akorát dělám korpus a zatim to vypadá skvěle tak jsem zvědavá jak to dopadne :-D mám ho mamince k narozeninám tak snad bude chutnat a neudělám někde nějakou chybu a povede se jak se má,pak napíšu jak dopadl ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Bomba dort! Jednoduchý, lehoučký, i zkušené dortařky žasly a obdivovaly tu skvělou chuť :). diky!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Lze nahradit cukr např. rýžovým sirupem? Ráda bych ho pro dvouletou dcerku. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  6. Delala jsem dcerce ke 2. narozeninam (dala jsem jen necelych 100g kokosoveho cukru a krem jen z 500g mascarpone a slehacky) a mel velky uspech u deti i dospelych. Dekuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak už se chladí v lednici :-) Vypadá úžasně, povedl se. Děkuji za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  8. mohu se zeptat, stačí když dám místo želatiny dva stužovače šlehačky?
    děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel nevím, nezkoušela jsem. Ale zkusit se má všechno :-)

      Vymazat
  9. Dobrý den, mohu se zeptat, na jakou formu je tento dort určen, obávám se, že mám trochu nižší a nevím, jestli by to fungovalo. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  10. Akorát jsem dopekla korpus a bohužel se propadl ve středu, okraje zůstaly vyšší... Nevíte, kde se mohla stát chyba? Podle špejle mi přišel dopečený :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajaj tak to bohužel nevím, s tím jsem se ještě nesetkala :-(

      Vymazat
  11. Dobrý den, na toto množství krému dáváte 1 ztužovač a 1 želatinu? Nebo dle postupu na sáčcích, podle množství šlehačky tedy 2 ztužovače a 2 želatiny?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  12. Ach jo :-) ja snad nikdy neupecu žádný nový dort :-) on totiž snad ani žádný lepší neexistuje :-) díky moc za " nejlepší nápad, který Te napad" ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den, je lepší dort dělat den předem, aby se zaležel nebo stačí poskládat a naplnit až krátce před servírováním? Děkuji, Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je lepší předem, vlhkost se vsákne do korpusu a tak nějak si ten dort sedne

      Vymazat
  14. Dobrý den. V sobotu se chystám péct dort synovi ke druhým narozeninám. Mám v plánu udělat čokoládový korpus a na prostředek hledám vhodný, jemný krém a tento vypadá skvěle. Mohu se zeptat na postup u krému? Pokud bych chtěla ovoce pouze pokládat na krém, nemusím se trápit s tou želatinou, pouze bych udělala šlehačku s mascarpone a na to ovoce? Mám moc ráda čokoládové dorty, když jsou uprostřed potřeny domácí rybízovou marmeládou. Myslíte, že když bych dala krém, ovoce a tu marmeládu, že to nebude přeplácané? Mockrát děkuji na rady a nápady :) :) Vás dort vypadá úžasně. Kačka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o to, aby krém nebyl moc řídký, proto tam je ta želatina, aby to zatuhlo, takže záleží na krému :-)

      Vymazat
  15. Dobrý den.

    V sobotu se chystám péct dort synovi ke druhým narozeninám. Budu dělat čokoládový korpus a hledám krém, který by dort zjemnil a tenhle vypadá skvěle. Mám na Vás dotaz ohledně postupu. Pokud bych chtěla ovoce na krém pouze pokládat, nemusím řešit želatinu? Udělala bych jenom šlehačku a mascarpone...? Na čokoládových dortech mám moc ráda, když se rozříznuté části potřou rybízovou marmeládou. Myslíte, že by se to hodilo i k tomu krému? Že bych dala krém, ovoce, marmeládu..? Mockrát děkuji za rady a nápady. A ještě mě napadá. Co byste dala na dort? Chci se pokusit vymodelovat malé figurky Tom a Jerry, ale potahované dorty nemám ráda, nejdříve jsem myslela, že bych dala pouze čokoládovou polevu, ale s tím krémem nevím, jak by to vypadalo, to bych to asi tou polevou zkazila...?

    Mockrát děkuji a přeji hezký den.

    Kačka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o to, aby krém nebyl moc řídký, proto tam je ta želatina, aby to zatuhlo, takže záleží na krému :-)

      Vymazat
  16. Dobrý den, mohu použít do zelatiny mražené ovoce? Nebo musí být čerstvé? Děkuji
    Budu dělat synovi k 6 narozeninám 2x, jednou na domácí oslavu a jednou do školky. Sám si ho vybral tak abych ho moc nepokazila.

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den, dort měl veliký úspěch. Jak u rodiny, tak i ve školce. Krém mi zbyl tam jsem upekla roladu a potřela ji zbývajícím kremem. Výborný. Jiný už dělat nebudeme. :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý den, dort měl veliký úspěch. Jak u rodiny, tak i ve školce. Krém mi zbyl tam jsem upekla roladu a potřela ji zbývajícím kremem. Výborný. Jiný už dělat nebudeme. :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den, mohu se zeptat na typ šlehačky? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  20. Už dlouho peču dorty. Většinou klasiku krémové s marcipánem. Po upečení tohoto upustím od klasiky a zřejmě už jiný dělat nebudu. Ps: mám k snídani třetí kousek :-p Janča

    OdpovědětVymazat
  21. Dobrý den, včera jsem dort upekla a musím Vám moc poděkovat za tento úžasný recept. Dort byl krásně nadýchaný a měl velký úspěch, všichni byli nadšení. Určitě se k tomuto receptu budu vracet.

    OdpovědětVymazat
  22. Vypadá úžasně! Někdy ho určitě vyzkouším, až k tomu bude příležitost. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Zdravím, ráda bych tento dort upekla na oslavu, ale musím ho převézt cca 1,5 hodiny v autě. Nemá s tím někdo zkušenosti, zda vydrzi?

    OdpovědětVymazat
  24. Dobrý den,včera jsem pekla dort synovi k 18.narozeninam a moc chutnal.Dekuji za super recept.

    OdpovědětVymazat