Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 4. listopadu 2014

LEHOUČKÝ OVOCNÝ DORT Z MASCARPONE A S LESNÍMI PLODY


Jednoho dne se mi ozval můj kamarád s prosbou, že jeho sestra slaví narozeniny a chce udělat ode mě dort. Musím říct, že to byla pro mě obrovská pocta. Ale ihned mi začala kolovat hlavou myšlenka, jaký?

On byl v klidu, říkal, že všechny budou dobré. Ano, dorty jsou vždy dobré, ale pokud člověk má rád čokoládový, tak ho ovocným nepotěšíte a naopak. Variant je mnoho od vzhledu, až po chuť. Tak jsem stále přemýšlela, jaký by mohl být nejlepší.

V hlavě jsem si sesumírovala to, co mě baví, co mi chutná a co by mohlo chutnat ostatním. Ihned mě napadl "naked cake" (nahatý dort). Potahovaný dorty totiž osobně nesnáším. Na svatbě jsem se mu nevyhnula, to je jasné, ale jinak bych si ho nikdy neudělala, ani nekoupila. Miluji takovou tu ležérní nedbalost, kterou právě naked cake nabízí :-)

Takže naked cake, bylo rozhodnuto. Ale teď, co za chuť. Na oslavy mám nejraději odlehčený ovocný dort s čerstvým ovocem. Protože všichni mají nacpané pupky a dezert jde nakonec. A když je těžký, tak to člověk bere spíš za trest, než jako odměnu po jídle. Tohle byla sázka na jistotu, až na to ovoce. Tento dort se měl dělat na konci října a to moc sezónnost ovoce není. Tak jsem oběhala farmářské trhy a vyzpovídala farmáře, co bude ještě k mání. Mile mě překvapili, že do konce října se dají sehnat borůvky, ostružiny, maliny i jahody a vše bylo výborné a sladké.

A bylo rozhodnuto i s chutí. Udělám krém z mascarpone, odlehčím ho šlehačkou, do toho zamíchám čerstvé lesní plody, potřu ho na lehoučké piškotové těsto a nazdobím tunou čerstvého ovoce, řekla jsem si. A tak se také stalo.

A teď se s Vámi podělím o recept, protože dort se určitě povedl vzhledově a prý i chuťově. Bohužel jsem ho nemohla ochutnat, tak píši dle recenzí:-) Při výrobě jsem ještě vytvořila vnitřní překvapení a to růžový střed korpusu a napsané jméno oslavenkyně. I když toho si určitě nevšimli :-D

Doba přípravy: 60 minut (plus chladnutí přes noc)
Náročnost: střední
Počet porcí: 12
  
INGREDIENCE: dortová forma o průměru 22 cm
Korpus:
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 10 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 20 polévkových lžic vlažné vody
  • 4 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 1 prášek do pečiva

  • barvivo
Krém:
  • 750 g mascarpone
  • 2 kelímky šlehačky
  • 400 g lesních plodů
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 sáček želatiny
Ozdoba:
  • 600 g lesních plodů (borůvky, maliny, jahody, ostružiny)
  • máta


Postup aneb jak jsem postupovala já:
POSTUP KORPUS:
Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Oddělíme si žloutky od bílků. Do misky se žloutky vložíme cukru a vyšleháme do pěny. Poté přidáme olej, vodu, mouku, prášek do pečiva a vše zamícháme. Když je těsto hotové, ušleháme si sníh z bílků a pomalu vmícháme do těsta.
Těsto nalijeme do dortové formy, kde dno je vyložené pečícím papírem a dáme péct.
Pečeme cca 30 minut dokud těsto na vpich špejlí se nelepí.
 TIP:
Chtěla jsem vytvořit barevný vzor při rozkrojení dortu, tak jsem si oddělila těsto na 2/3 a 1/3. Do 1/3  těsta jsem přimíchala růžové barvivo. Poté jsem světlé těsto nalila do dortové formy. Nakonec jsem vzala naběračku a tou jsem pomalu lila růžové těsto doprostřed dortové formy.

POSTUP KRÉM:
Do větší misky si vložíme šlehačku a ušleháme ji do tuha. Pokud máme ztužovač šlehačky, tak ho do ní vložíme.
Poté do šlehačky přidáme mascarpone a cukru a prošleháme.
Do kastrůlku si smícháme sáček želatiny s vodou dle postupu a když se nám želatina vaří přidáme 400g ovoce a vypneme plotýnku. Lehce promícháme. Hlavní je, aby se ovoce moc nerozpadlo a nepustilo další šťávu.
Vše promícháme a necháme pár minut vychladnout. Želatina nesmí začít tuhnout. Kdyby ano, tak ji opět lehce prohřejeme.

Pak budeme pomalu nalévat želatinu s ovocem do ušlehaného krému a vše důkladně promíchávat.
Nakonec ochutnáme a popřípadě přidáme trochu cukru.

VRSTVENÍ:
Rozkrojíme si korpus na půlky a navrstvíme krém. Dávejte ho cca 1 cm od kraje. Jelikož je lehce řidší, tak má tendenci vytékat. Ale je to vlastně na Vás. U naked caku je toto vytékání povinností :)
Dortu  musí vypadat upraveně, ale zároveň jako by byl jen tak naplácaný.
Takže vždy dáme korpus, krém, korpus, krém, korpus, krém a nakonec začneme zdobit ovocem. Skládáme ho tak, aby vypadalo, že je jakoby naházené na dortu. Lepší je mít dort na větším talířku, než je korpus.
Poté budeme skládat ovoce podél korpusu.
Celý dort je nutno nechat důkladně vychladit přes noc. Jelikož obsahuje želatinu a ta musí zatuhnout.
 


8 komentářů:

  1. Tak tohle byl jeden z nejlepsich dortu, ktery jsem kdy upekla! Nejen ze se mi ho podarilo skvele ozdobit, ale jeho chut byla fantazie! Lehky, nadychany, jemny a ne preslazeny. Projizdim web a premyslim jaky narozeninovy dort udelam pro pritele a zase jsem skoncila na teto strance... Ze bych ho udelala znova?:))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Dani, myslím, že tím určitě nic nezkazíš. Je to dokonalost sama o sobě a je krásně lehoučký :-)

      Vymazat
    2. Dobrý den, dnes jsem zkoušela udělat synovi k narozeninám tento dort a musím se přiznat že nevyšel příliš dobře a netuším kde se mohla stát chyba. Snad až zatuhne želatina bude dort alespoň jakž takž vypadat. Krému jsem měla podstatně více (takže jsem všechen ani nepoužila) a to jsem přitom dala pouze 700g mascarpone, těsto bylo velice křehké takže i přes veškerou snahu mi vrchní díl trochu prasknul a následně při vrstvení poslední části krému mi díky jeho váze korpus na několika místech popraskal a začal se celý rozpadat:( Pokusila jsem se zafixovat aby se dál nerozpadal a snad želatina do zítřka dostatečně ztuhne.

      Vymazat
    3. Tak to mě moc mrzí. Vůbec nevím, čím by to mohlo být. Nikdo s ním zatím neměl problém. Tak doufám, že vše zatuhlo a nakonec chutnal :-)

      Vymazat
    4. Zřejmě jsem udělala někde chybu, i když mě nenapadá kde:) Každopádně dort zatuhnul, všem se moc líbil a také velice chutnal:)

      Vymazat
    5. A to je hlavní. To mám radost :-)

      Vymazat
  2. Úžasný, lehký a velmi chutný dort, pekla jsem ho partnerovi na narozeniny a při předávání byla celá rodina unešena, ne jen jak vypadá ale i jak chutná. Po rozkrojení korpusu jsem je ještě pokapala brusinkovým sirupem s trochou vody, aby nebyl suchý. Krému bylo akorát, mám ráda hodně krému a tento byl výtečný. Tip jak jsem rozkrojila vychladlý korpus je ten, že jsem si do něj udělala nožem dvě drážky a ty pak nití oddělila od sebe( jako u krájení knedlíků) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám obrovskou radost. Jsem ráda, že dort chutnal a že se povedl.
      Já ho také miluji. Hlavně v létě. Protože je krásně lehoučký a člověku po něm není těžko.
      A ten tip je super. Zkusím si ho zapamatovat :-)

      Vymazat