ŠPENÁTOVÉ PALAČINKY / ROLKY

Když jsem byla malá, tak nám maminka připravovala pravidelně palačinky. Sladké i slané. Ty slané dělala nejčastěji plněné špenátem na cibulce, posypané sýrem a zapečené. Tento recept si tedy právem spojuji s mým dětstvím.

V době, kdy jsem už bydlela s manželem jsem na ně dostala chuť. Řekla jsem si ale, že recept trochu pozměním. Přiznám se, že to bylo kvůli tomu, že mi v lednici chyběl sýr, který je pro maminčin recept zásadní. Bez něj by to nebylo ono. A tak jsem se rozhodla špenát rozmixovat přímo do těsta a potřít je čerstvým sýrem (Lučina, Palouček,...), dochutit rajčetem, semínky a uzeným lososem. Výsledek? Ten se zapsal do naší kuchařky, kam píšeme jen ty recepty, které opravdu milujeme. To mluví za vše.


O ŠPENÁTU:
Špenát si asi většina nás spojí se školkou, kdy jsme ho často jedli ze dvou důvodů. První byl ten, že jsme šli po vzoru kresleného Pepka námořníka. Kdo by nechtěl mít svaly jako on, že? Druhý byl ten, že všude kolem panovala informace, že špenát je největším zdrojem železa. Tomu tak ale není. Tato informace vznikla v roce 1870 při výzkumu a to posunutím jedné desetinné čárky. Přestože se na tento omyl přišlo již ve 40. letech, tak tato fáma občas koluje dodnes.
I když špenát neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg železa, tak jeho konzumace příznivě ovlivňuje srdeční činnost, krvetvorbu, zpevňuje kosti, zuby, posiluje vlasy a nehty.

Doba přípravy: 10 minut + pečení
Náročnost: malá
Počet porcí: 8 ks

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 200 g špenátu
  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
Náplň:

  • 150 g čerstvého sýru (Lučina, Palouček,...)
  • 4 lžíce smetanového bílého jogurtu
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 1 hrst chia semínek
  • 2 rajčata
  • popřípadě uzený losos

    Postup, aneb jak jsem postupovala já:
     Do smoothie makeru vložíme špenát, česnek, mouku, vejce, mléko, sůl a pepř.
     Rozmixujeme do hladka.
     Pánev si rozpálíme na střední plamen a lehce potřeme olejem.
    Do pánve nalijeme těsto a pomalu opékáme pouze z jedné strany a to z toho důvodu, aby povrch strany byl krásně zelený.
     Jakmile těsto ztuhne, tak palačinku přendáme na talíř.
     Připravíme si krém z čerstvého sýru a jogurtu. Ten důkladně rozmícháme a potřeme do na palačinku.
     Dále posypeme slunečnicovými semínky,
     chia semínky,
     pokrájeným rajčetem a popřípadě uzeným lososem.
    Srolujeme a podáváme překrojené vejpůl nebo pokrájené na dvoucentimetrové rolky.


    6 komentářů:

    1. To je teda barvička! Určitě někdy vyzkouším, jen asi s jinou náplní, cibuli úplně nemusím, kor v takovém množství :(

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Náplň je absolutně variabilní. Zkus třeba jen tvaroh s pažitkou :-)

        Vymazat
    2. Dneska jsem je konečně pokořila, chystám se na ně od dne zveřejnění ;-)
      A musím říct, že teda bájo, nevěřila jsem, že ta barva bude fakt taková krásná, svěží, jsem si myslela, že je to jen vytažený kontrast na fotce... :-D
      Jo a u nás teda byla náplň s tuňákem a kukuřicí a neskutečná mňamka.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tak to mě těší. Ta barva je neskutečná. Já miluji třeba jen tvaroh, trochu bílého jogurtu, aby to nebylo tak suché a pak pažitku a sůl. A jsem spokojená :-) Zkus také někdy. Je to hodně svěží.

        Vymazat
    3. O muj Boze! Ja tak riskuji zacit jist zdrave po takovych clankech! Bezim do tesca pro ingredience :D Palec nahoru

      The Gown 👗 http://www.thegown.cz

      OdpovědětVymazat
    4. Tak s ničím podobným jsem se ještě nesetkala. Znám slané palačinky, to je pravda, ty mám snad i raději než ty sladké, ale tohle je novinka. A vypadá to fakt úžasně a hlavně hravě. Někdy rozhodně zkusím. :)

      OdpovědětVymazat