PIKNIK A RECEPT NA PIKNIKOVÉ POKRMY



Dokud to mám ještě čerstvě v hlavě, tak vám chci sepsat článek o jednom úžasném dni.

Včera nám DM bio zorganizoval jeden úžasný piknik. Přinesly deky, polštáře a ostatní dekorace v retro baby pink barvě a k tomu nějaké pití. A my jsme přinesly jídlo. Někdo sladké, někdo slané a někdo obojí. Uvelebily jsme se na Střeleckém ostrově v centru Prahy. Je to kouzelné místo, protože vidíte jak na Pražský hrad, tak na Národní divadlo. Okolo ostrova teče Vltava a na ní nespočet šlapadel. Na střelečáku, jak mu my pražáci říkáme, není člověk nikdy sám. Je to místo jak dělané pro rande či nějakou romanticko procházku. Takže o zamilované páry nebyla nouze. Ale nově je tam i hřiště, takže maminky mají další úžasné místo, kam se svými ratolestmi vyrazit.
My jsme ale nešly na rande, ani na hřiště, my jsme si přišly krásně popovídat a u toho ujídat výborné jídlo. Sešly jsme se tam v krásném počtu a to 7 holek. A vlastně i Tobík.
Eliška (time to fit) přinesla výborné banánovo pekanové muffiny. Sice přišla s historkou, že se jí vůbec nepovedli, ale tomu jsem od začátku nevěřila. Na pohled vypadali dokonale a stejně tak chutnali. Byli úplně bez cukru, slazené pouze banánem. Ale chuť vypečených pekanů a nasládlá chuť banánu byla dokonalá. Historku o připálení jedné várky na uhel a recept naleznete u ní na blogu.

Domča (dblog) přinesla wrapy s falafelem a hummusem a k tomu nebesky dokonalé čokoládové sušenky. Nebyla to taková ta klasická sušenka, která křupne a je plná cukru. Ba naopak. Byla vláčná a bez cukru, dochucená mraženým ovocem a spoustou kakaa. Cukr tam tedy potřeba vůbec nebyl. Ty wrapy jsem jí chválila, miluji falafel a mluvím o něm už několik měsíců, ale ta sušenka se mi vryla do paměti. Takže už netrpělivě čekám, až tento recept bude na blogu.

Lucka (the hubs) přišla asi s nejmenším sebevědomí, co se pečení týče. Ale úplně zbytečně. Přinesla mini polentové pizzy a domácí pribináček s ovocem a granolou. Polentovou pizzu dělám také, recept zde, ale varianta těchto mini na piknik byla úžasná. Dochutila to sýrem a zeleninou a výbornou rajčatovou čalamádou a co myslíte. Bylo to naprosto dokonalé. Lucka se zbytečně podceňovala a já se dokonale nadlábla.

Ostatní holky donesly pití. Největším překvapením byl čaj z kurkumy. Nikdy by mě to nenapadlo si to koupit. Domča tomu ale udělala největší promo. Prý je na tom úplně závislá a se shotem kávy je to ještě dokonalejší. Všechny jsme tedy netrpělivě čekaly, jak to bude chutnat a nakonec jsme se skoro popraly o poslední kapičku. To samozřejmě přeháním, protože po dobu celého pikniku vládla uvolněná nálada, plná historek a smíchu.
Já jsem byla ze začátku trochu ve stresu. Brala jsem poprvé do společnosti mezi více lidí Tobína, poprvé bez Artyho. Vždy to děláme tak, že když si chce jeden popovídat, tak ten druhý se mu věnuje. Většinou se totiž jako naschvál probudí přesně ve chvíli, kdy dorazíme na místo určení. Přišla jsem tam o půl hodiny dřív a pořádně ho nakojila. Předcházel tomu kočárkový pláč, který se táhl od Náměstí republiky až k Národnímu divadlu. Celou cestu jsem ho prosila, ať nepláče a směje se tak, jak doposud. Nic nepomáhalo a tak já jsem viděla ten nejčernější scénář, že holky se budou bavit a já s kočárem jezdit po střelečáku. Jak jsem psala, dorazila jsem tam dříve a sedla na lavičku. Kochala jsem se láskou, která tam ze všech srčela na všechny strany, hleděla jsem na krásy Prahy a u toho kojila. Po chvíli jsem se vydala k dece. Tobíno se začal usmívat a já doufala v dobrý konec. A zadařilo se.
Po příchodu k dece se Tobíno na všechny usmíval a nebo jen tak pokukoval. Začaly jsme vybalovat jídlo, které každá přinesla a ve chvíli, kdy jsme se chtěly sednout na deku jsem Tobína otočila do jeho spací polohy, tedy na bok, poklepala na zádech a on unul. Zázraky se ději. Usadily jsme se na deku a začaly si užívat tento naprosto božský den. Po třech hodinách plných výborného jídla a vyprávění všech možných letních zážitků jsme zahlásily, že už musíme jít. V tu chvíli se podívám do kočárku a vidím, jak se Tobíno začíná pomalu vrtět. Nevěřila jsem tomu, ale Tobíno to celé prospal a vzbudil se opravdu jako na zavolanou.
Po tom, co holky odešly jsem si s ním opět sedla na lavičku a nakrmila ho. Chtěla jsem jít pak hned domu. Přecijenom jsme byli opět od 8 hodin rána venku a v tuhle chvíli bylo něco po třetí. Ale Tobík se tak krásně usmíval a měl dobrou náladu, že jsem ještě rozložila jeho kočárkovou deku a na hodku a půl si na ní sedli. Byla jsem unešená z jeho pokroků. Každý den pozoruji nový. Dnes si krásně držel knížku, mačkal jí, ocucával, kopal nožičkama a pořád vyprávěl. Nejčastěji teď říká "a-u".

Takže tohle byl Tobíka první piknik v životě, který celý prospal a já se utvrdila v jedno. Je to prostě blogerské společenské dítě a já jen doufám, že mu tohle vydrží.

A teď bych vám ještě asi měla prozradit, co jsem pekla . Říkala jsem si, že holky určitě budou dělat sladké. Přecijenom je to většinou dosti praktické a tak jsem se zaměřila na slanou verzi piknikových pokrmů. A jelikož jsem momentálně v testování muk a zkoušení různých variant chlebů, tak jsem věděla, že tohle je jasná volba. K tomu jsem vymyslela cizrnovou pomazánku se sušenými rajčaty a pořádnou dávkou bazalkových lístků. Byla jsem moc ráda, že to holkám chutnalo a nakonec se všechno snědlo. I to, co přinesly holky. A to prostě a jednoduše mluví za vše.

Tak a tady máte moje recepty na Špaldový zrnný chléb a Cizrnovou pomazánku.
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: střední
   
INGREDIENCE NA ŠPALDOVÝ CHLÉB:

  • 100 g pšeničné hladké mouky
  • 300 g špaldové hladké mouky
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 50 g lněných semínek
  • 50 g chia semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 50 g lískových ořechů
  • 400 ml vody
  • 20 g droždí
  • 1 lžička octa
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky soli
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme kvásek. Do 400 ml vlažné vody rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, špetku soli a lžíci mouky, důkladně promícháme, přiklopíme talířkem a necháme vstoupit kvásek.
Do mísy přidáme špaldovou a pšeničnou mouku.
 Dále přidáme slunečnicová semínka,
 lněná semínka,
 chia semínka,
 dýňová semínka a
 lískové oříšky.
 Celou směs přidáme k mouce.
 Dále přidáme cukr,
 sůl a
 ocet.
Přidáme vzešlý kvásek a důkladně prohněteme. Přendáme do formy na biskupský chlebíček (doporučuji vystlat pečícím papírem a necháme kynout cca 30-60 minut na teplém místě. Vrch můžeme ještě posypat semínky.

Na kynutí používám takový fígl, že si připravím hrnec s teplou vodou a formu položím na něj. Teplo uniká z hrnce přímo k těstu a rychleji vykyne.
Pečeme cca 30 minut na 230 stupňů.
Krájíme až po vychladnutí.
---------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------

Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: střední
   
INGREDIENCE NA CIZRNOVOU POMAZÁNKU SE SUŠENÝMI RAJČATY A BAZALKOU:
  • 800 g sterilizované cizrny
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 4 lžíce láku z cizrny
  • 1 stroužek česneku
  • šťáva z citronu
  • sůl a pepř (nejlépe kajanský)
  • olivový olej
  • 20 ks sušených rajčat
  • hrst bazalky
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Do mixéru vložíme jednu sklenici cizrny.
Dále přidáme tahini pastu,
česnek,
trochu šťávy  z citrónu,
trochu olivového oleje,
sůl, pepř a trochu šťávy z cizrny. Vše důkladně promixujeme do hladké hmoty.
Ochutnáme, popřípadě dochutíme citrónem, solí, pepřem a olivovým olejem a přidáme druhou sklenici cizrny.

Nyní nemixujeme do hladka, naopak jen lehce promixneme, aby v pomazánce zůstali kousky.
Přidáme pokrájenou bazalku a
pokrájená rajčata. Promícháme a je hotovo.
Podáváme nejlépe na plátku upečeného chleba.

A jak vypadaly všechny pochutiny z pikniku? Dokonale!

Také milujete piknikovat? A co je taková vaše pikniková klasika, kterou připravujete pokaždé?

Mějte se krásně
Líbá vaše Kačí

2 komentáře:

  1. Krásný článek! Super fotky, vypadáte jako perfektní a sympatická společnost, obzvlášť ta nejmladší. O:) Měj se krásně,Š

    Corculum | Stepanka_T
    Instagram

    OdpovědětVymazat