Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 24. listopadu 2014

HRUŠKOVÁ GALETKA (GALETTE)

Jelikož já jsem obrovský milovník Francie a všeho francouzského, tak jsem opět zapátrala v kuchařce a rozhodla se připravit další z typických francouzských pokrmů.

K narozeninám jsem dostala úžasnou kuchařku Julie Julia, psanou Julii Child, podle které byl natočen film Julie Julia. Kdo neviděl, ať se podívá. Je to krásný film a hlavně z většiny vypovídá o mém životě a blogování, strašně se v něm vidím. Proto mě asi tak baví :-)

Narazila jsem tedy na slovo Galette, které v kuchařce je na několik způsobů a to jak na sladký, tak i na slaný způsob. Já se tentokrát rozhodla připravit sladký, jelikož jsem měla doma krásně vyzrálé a šťavnaté hrušky, ale už mám vyhlídnutý recept i na slanou verzi.

Galette je slovo pocházející z francouzské kuchyně a vyznačuje různé typy kulatých křupavých koláčů, které mají zahnuté strany a vršek je vždy otevřený, aby bylo vidět, jakou náplň obsahuje.. Avšak galetka, jak jí nazýváme u nás v České republice byla prvotně palačinka z pohankové mouky a variace se dělily podle toho, v jaké části Francie byla připravována.

V dnešní době, jak jsem psala, je to v podstatě jakýkoliv kulatý koláč, ale co si zachoval, je použití pravého čerstvého másla. Takže jestli ho chcete připravovat, tak rozhodně zapomeňte na nějaké nahrazování Herou či jiným podobným tukem.

Druh těsta, které jsem připravovala já a které Vám níže napíšu, je kynuté, vláčné a krásně máslové. Manžel, když ho jedl, tak se mě ptal, co je to tam za takovou příjemnou nasládlou chuť. Já přemýšlela, co to mohlo být a pak, když jsem vložila první sousto do úst, tak mi to došlo. To je máslo. Prostě máslo. Jak jednoduché, ale výborné. Takže jak říkám, rozhodně na něm nešetřete.

A teď si ho už jdeme připravit. Bohužel jsem nestihla nafotit fotopostup, tak se to budu snažit, co nejpodrobněji popsat. Ale jelikož nám opravdu chutnal, tak určitě v nejbližší době se do něj vrhnu znova a vše nafotím :-) Přecijenom fotopostup, to je typické pro můj blog...

Doba přípravy: 15 minut + 60 minut pečení a kynutí
Náročnost: střední
Počet porcí: 12

INGREDIENCE
Těsto:
  • 300 g prosáté hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 100  ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 pytlík sušeného droždí
  • 100 g rozpuštěného vlažného másla (pravé máslo, žádná Hera apod.)
Náplň:
  • 4 velké hrušky (600 g)
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • hrstka strouhanky
  • hrstka vanilkového cukru (já použila domácí recept ZDE)
  • hrstka vlašských ořechů


Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odvážíme a rozpustíme máslo.

Poté si vezmeme střední mísu a odměříme si a prosejeme mouku, přidáme, špetku soli, jedno celé vejce, cukr, sušené droždí a vlažné mléko. Nyní přidáme i rozpuštěné vlažné máslo.

Těsto bude lepkavé, takže je nejlepší vzít vidličku nebo stěrku na těsto a tím to promíchat. Na ruce by se Vám nalepilo a už byste ho dolu nedostali.

Když těsto důkladně promícháte, tak si vezměte ještě větší místu, napusťte do ní horkou vodu a vložte do lázně mísu s těstem a přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 30 minut.

Teď si rozpálíme troubu na cca 180 stupňů.

Na pracovní desku si položíme pečící papír o velikosti plechu a na něj položíme vykynuté těsto. To si lehce poprášíme hladkou moukou a rozválíme. Tlusté by mělo být cca 0,5 cm.

Poté si vezmeme velký talíř a položíme ho doprostřed těsta. Tím si vytvoříme velikost koláče. Kraje musí přesahovat 3-5 cm.
Doprostřed kruhu vyznačeného talířem nasypeme hrstku strouhanky a hrstku vanilkového cukru. Oloupeme a pokrájíme si hrušku na tenké plátky a ty poklademe jeden vedle druhého, aby se překrývali.

Ve hmoždíři (nebo jiným způsobem) si nadrtíme hřebíček, na prkýnku si nahrubo pokrájíme ořechy a posypeme je s hřebíčkem na hrušky. Poté posypeme skořicí.

Nyní přehneme strany těsta na vrch hrušek a vytvoříme tak typický tvar pro galetku.

Nakonec těsto na povrchu potřeme vlažnou vodou a posypeme trochou cukru a dáme péct.

Po cca 35ti minutách by měla být galetka krásně zlatavá, tak jí vytáhneme. Pokud není, tak jí tam ještě chvíli necháme. Vše musíme kontrolovat i během pečení, záleží na tom, jakou máme troubu.

Galetku nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem a podáváme. Výborná je ještě teplá, ale i vychladlá.


2 komentáře:

  1. prý fotky z mobilu, vždyť jsou skvělý :D mimochodem, takové koláče já můžu. Sice mi moc nesedí hruška, ale co nezvládne hruška, dožene jablíčko, a to se určitě taky může, že jo? :D Ukládám a jednou se pochlubím výsledkem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, tenhle recept je jak stvořený i pro jablko. Hlavně vůně skořice a hřebíčku v kombinaci s hruškou/jablkem je prostě vánoční. I když vím, že toho je kolem nás více než dost. Ale tohle je ta příjemná vánoční stránka :-)

      Vymazat