HRUŠKOVÁ GALETKA (GALETTE)

24. 11. 2014
Jelikož já jsem obrovský milovník Francie a všeho francouzského, tak jsem opět zapátrala v kuchařce a rozhodla se připravit další z typických francouzských pokrmů.

K narozeninám jsem dostala úžasnou kuchařku Julie Julia, psanou Julii Child, podle které byl natočen film Julie Julia. Kdo neviděl, ať se podívá. Je to krásný film a hlavně z většiny vypovídá o mém životě a blogování, strašně se v něm vidím. Proto mě asi tak baví :-)

Narazila jsem tedy na slovo Galette, které v kuchařce je na několik způsobů a to jak na sladký, tak i na slaný způsob. Já se tentokrát rozhodla připravit sladký, jelikož jsem měla doma krásně vyzrálé a šťavnaté hrušky, ale už mám vyhlídnutý recept i na slanou verzi.

Galette je slovo pocházející z francouzské kuchyně a vyznačuje různé typy kulatých křupavých koláčů, které mají zahnuté strany a vršek je vždy otevřený, aby bylo vidět, jakou náplň obsahuje.. Avšak galetka, jak jí nazýváme u nás v České republice byla prvotně palačinka z pohankové mouky a variace se dělily podle toho, v jaké části Francie byla připravována.

V dnešní době, jak jsem psala, je to v podstatě jakýkoliv kulatý koláč, ale co si zachoval, je použití pravého čerstvého másla. Takže jestli ho chcete připravovat, tak rozhodně zapomeňte na nějaké nahrazování Herou či jiným podobným tukem.

Druh těsta, které jsem připravovala já a které Vám níže napíšu, je kynuté, vláčné a krásně máslové. Manžel, když ho jedl, tak se mě ptal, co je to tam za takovou příjemnou nasládlou chuť. Já přemýšlela, co to mohlo být a pak, když jsem vložila první sousto do úst, tak mi to došlo. To je máslo. Prostě máslo. Jak jednoduché, ale výborné. Takže jak říkám, rozhodně na něm nešetřete.

A teď si ho už jdeme připravit. Bohužel jsem nestihla nafotit fotopostup, tak se to budu snažit, co nejpodrobněji popsat. Ale jelikož nám opravdu chutnal, tak určitě v nejbližší době se do něj vrhnu znova a vše nafotím :-) Přecijenom fotopostup, to je typické pro můj blog...

12. 9. 2017
Jakoby to bylo včera, co jsem pekla tento hruškový koláč. Úplně si pamatuji, jak jsem ho fotila na venkovní paletě a ještě starou zrcadlovkou. Tenkrát jsem byla z tohoto koláče absolutně unešená. A tak jsem si řekla, že je na čase si to zopakovat. Fotila jsem ho sice už na fotodesce doma. Ale nic nemění na tom, že ta chuť je stále absolutně božská.

Jelikož to za okny vypadá, jako když už podzim klepe na dveře, tak jsem si řekla, že ho dnes upeču a upekla. Upekla jsem ho k prvním jmeninám našemu Tobínovi. Sice ho tento rok ochutná pouze skrze mléko, ale za rok či dva si ho s námi určitě s chutí dá :-)

Doba přípravy: 15 minut + 60 minut pečení a kynutí
Náročnost: střední
Počet porcí: 12

INGREDIENCE
Těsto:
  • 300 g prosáté hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 100  ml vlažného mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1/2 kostky droždí
  • 100 g rozpuštěného vlažného másla (pravé máslo, žádná Hera apod.)
Náplň:
  • 4 velké hrušky (600 g)
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • hrstka strouhanky
  • lžíce vanilkového cukru (já použila domácí recept ZDE)
  • hrstka vlašských ořechů
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odvážíme a rozpustíme máslo.

Poté si vezmeme střední mísu a odměříme si mouku,
přidáme špetku soli,
jedno celé vejce,
cukr.
Droždí rozpustíme ve vlažném mléce. Přidáme lžičku mouky, špetku cukru a soli a necháme vzejít kvásek.
Nyní přidáme i rozpuštěné vlažné máslo a
vzešlý kvásek.
Uhněteme v robotu nebo ručně. Těsto bude lepkavé, nebojte se toho.
Když těsto důkladně promícháte, tak si vezměte ještě větší místu, napusťte do ní horkou vodu a vložte do lázně mísu s těstem a přikryjte utěrkou a nechte kynout cca 30 minut.
Teď si rozpálíme troubu na cca 180 stupňů.

Na plech si položíme pečící papír o velikosti plechu, lehce pomoučíme a položíme vykynuté těsto. To si lehce poprášíme hladkou moukou a rozválíme. Tlusté by mělo být cca 0,5 cm.
Doprostřed nasypeme hrstku strouhanky.
Oloupeme a pokrájíme si hrušku na tenké plátky a ty poklademe jeden vedle druhého, aby se překrývali.
Ve hmoždíři (nebo jiným způsobem) si nadrtíme hřebíček, do misky vložíme cukr, hřebíček, muškátový oříšek a skořici a promícháme. Směsí posypeme hrušky.
Ještě přidáme nalámané ořechy.
Nyní přehneme strany těsta na vrch hrušek a vytvoříme tak typický tvar pro galetku.
Nakonec těsto na povrchu potřeme vlažnou vodou a posypeme trochou cukru a dáme péct.

Po cca 30ti minutách by měla být galetka krásně zlatavá, tak jí vytáhneme. Pokud není, tak jí tam ještě chvíli necháme. Vše musíme kontrolovat i během pečení, záleží na tom, jakou máme troubu.

Galetku nakonec můžeme posypat moučkovým cukrem a podáváme. Výborná je ještě teplá, ale i vychladlá.


8 komentářů:

  1. prý fotky z mobilu, vždyť jsou skvělý :D mimochodem, takové koláče já můžu. Sice mi moc nesedí hruška, ale co nezvládne hruška, dožene jablíčko, a to se určitě taky může, že jo? :D Ukládám a jednou se pochlubím výsledkem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, tenhle recept je jak stvořený i pro jablko. Hlavně vůně skořice a hřebíčku v kombinaci s hruškou/jablkem je prostě vánoční. I když vím, že toho je kolem nás více než dost. Ale tohle je ta příjemná vánoční stránka :-)

      Vymazat
  2. Jeee, úplně stejný talíře měla moje babička... a kolač vypadá taky nádherně. Hrušky v košíku, hned zítra se na něj vrhnu:-). Děkuji za další inspiraci. Denisa

    OdpovědětVymazat
  3. Zvláštní, máme stejné talířky, ale nikdy mi nepřišly tak pěkné :D umíte to prostě podat :) Lůca

    OdpovědětVymazat
  4. Před chvílí dopečeno a asi za chvíli i snědeno... Galetka s hruškami je vynikající, úžasná, prostě mňam :-) Děkuji za recept! :-)

    OdpovědětVymazat