START UP MĚSÍCE - MADDERA DESIGN

Jak jste si asi už mohli všimnout, tak všechny blogerky z Elite bloggers každý měsíc podporují nějaký český start upový projekt, neboli nějakou firmu či podnikatele, který je v začátcích a stojí za to, aby se o něm vědělo.
Každý měsíc jedna z nás sepíše článek o daném podnikateli a jeho proklik se objeví na všech blozích z EB. Je to takový pěkný druh pomoci, která nás téměř nic nestojí. Jen nějakou tu hodinu strávenou u psaní a další u focení a upravovaní fotek. Ale za to to stojí. Já už takhle podpořila a napsala o dvou podnikatelkách a t Děvče u plotny (a její cukrářské výrobky) a Tramtadá (a její výrobky pro děti). Od obou děvčat mi přišlo poděkování a cítila jsem velkou spokojenost z jejich strany. A tak doufám, že to bude stejně i u dnešního start upu.
Kdo to je?
Dnes vám povím o dvou milých lidech vyrábějících dřevěná prkénka pod firmou Maddera design. Nejsou to ale ledajaká prkýnka. Jsou kuchyňská, ale hlavně si do nich můžete nechat vyrýt jakýkoliv nápis, logo či vzkaz. Můžete si vybrat z několika druhů dřeva a tedy co kus to originál. Příroda totiž nikdy nevytvoří dva stejné plátky se stejným podpisem, přesněji dyzajnem. Jestli vám ještě tohle přijde málo, tak si stranu prkénka můžete doladit do své oblíbené barvy. A samozřejmě vybrat i tvar. A co z toho vznikne? Naprosto úžasný dárek, kterým můžete potěšit nejednu osobu ze svého okolí. Protože jak sami majitelé říkají, začali právě z tohoto důvodu. Kolem nich se každý sezdával či kolaudoval byt a tak vymysleli naprosto originální dárek, který nyní můžete darovat i vy.
Já jsem si pro ně připravila několik otázek, kterými vám jejich projekt přiblížím.

Jak byste svůj projekt popsali?
Maddera je projekt, který jsme spustili ke konci minulého roku s přítelem. Vyrábíme dřevěná kuchyňská a servírovací prkénka a také podšálky s osobitým designem. „Osobitým“ doslova, protože design má odrážet vkus a osobnost klienta. Do designu můžeme zapracovat vaše jméno, životní moto, frázi nebo třeba ilustraci na míru. Zkrátka to, co se vám líbí a dělá vám radost. Soustředíme se na design, funkčnost a tvorbu na míru.

Co vás vedlo k myšlence začít pracovat se dřevem?
Partnerova rodina pracuje celý život se dřevem a já miluji neotřelý design a dobrou grafiku. A tak jsme zkombinovali věci, které baví nás oba a děláme je spolu.

Jakých 5 slov charakterizuje váš projekt? A jakých 5 slov charakterizuje vás dva?
PROJEKT: Design – produkt na míru – srdečný přístup k naším klientům – kreativita – dřevo jako esence
MY (Petra a Sady): láska ke dřevu – Bolívie & Česká republika - milujeme lidi – rádi děláme lidem radost a vyhledáváme dobrý design

Jaké byly vaše začátky? Co bylo překvapivě nejsnazší a co naopak nejtěžší?
Nejsnazší je asi dělat to, co vás baví. A nejtěžší je dělat to jako váš business, protože člověk má strach, jestli je všechno perfektní. Myslím si, že někdy strávíme nad návrhem i výrobou zbytečně moc času kvůli tomu, že potřebujeme, aby byl výsledný produkt stoprocentní.

Pro koho jsou dárky určené?
Pokud chcete dát opravdu osobní dárek, který toho druhého zahřeje u srdce a zároveň mu k něčemu
užitečnému bude, tak k nám zavítejte.

Naše prkénka mohou být výbornou servírovací alternativou pro restaurace, kavárny, pro food blogery, kteří potřebují exponovat svoji značku. Jsem si jistá, že i pro firmy je to dobrá volba dárku pro klienty.

Nicméně kreativitě meze neklademe, takže kdokoliv k nám přijde s jakýmkoli požadavkem, vždy se budeme snažit jej realizovat.

Je náročné odstartovat vlastní projekt? Co všechno si pro to museli udělat?
Ano, určitě. Obzvlášť, pokud něco vyrábíte. Potřebujete technologii, know-how, počáteční kapitál, a hlavně čas to vše zrealizovat. Největší nepřítel start-upu je strach a nedůvěra sám v sebe. V našem případě je hnacím motorem Sady. On zneškodňuje pochyby a „špatný energie“. Bez podpory rodiny a přátel si to také nedokážeme představit.

Co pro to musíte udělat? – na začátku zapomenout na volné víkendy a klidné večery :-)

Jaký moment v tvorbě vašeho projektu byl pro vás ten zlomový? Kdy jste si řekli: „Ano, šli jsme správnou cestou“.
Zlomový moment je, když máte pozitivní zpětné reakce a vás prostě baví, co děláte. Je vám jedno, kdy pracujete a co tomu obětujete, ale cítíte, že vás to naplňuje a že se hlavně učíte nové věci. Váš projekt roste a vy taky. V tu chvíli víte, že jste šli správnou cestou.

Co je podle vás hlavní předpoklad pro to, začít se svým vlastním projektem?
Předpoklad je, že budete dělat něco, co vás opravdu baví. Tím začínáte. Ale abyste došli dál, musíte dělat i věci, které vás nebaví a neustále se učit. Například na začátku nemáte moc kapitálu, takže focení, webové stránky, sociální sítě, prodejní portály – to vše si děláme sami.

Můžeme vás potkat na nějakých akcích pro dyzajnéry?
Určitě, začneme na podzim na Dyzajn marketu, Mint Marketu, Le Marketu. Sledujte náš FB :-)

Dyzajn prkének vymýšlíte vy nebo si ho může navrhnout klient sám?
Všechny designy, co uvidíte na webu, si děláme sami. Slouží jako šablony, do kterých zasadíme informace, které klient potřebuje. Nabízíme ale i „Design na míru“ a to je moment spolutvoření se zákazníkem. Klient nám pošle informaci o sobě, pro koho je dárek, co chce dárkem sdělit. Je to v podstatě osobní příběh, který zhmotníme do designu. Nicméně měli jsme i takové klienty, kteří si udělali návrh kompletně sami.

Jak vnikl název vaší firmy?
Za názvem stojí osobní příběh. Přítel pochází z Bolívie, která leží v Latinské Americe. Tam jsme spolu žili 3 roky a v roce 2016 jsme se přestěhovali do ČR. Madera (s jedním „d“) znamená ve španělštině „dřevo“.

To se spojilo s přítelovým příjmením – naším od října společným „Madde“. Takže Maddera – vypovídá to o tom, co děláme a že to děláme společně.
(vsuvka Kačí Smooth - to je krásný, originální a nápaditý :-) )

Jak pracujete na propagaci svého projektu? Máte např. Facebook a Instagram?
Propagaci děláme různě – od přímého kontaktování potenciálních zákazníků (hlavně těch korporativních), po oslovování veřejnosti prostřednictvím sociálních sítí. I přesto, že oba jsme celkem aktivní na sociálních sítích, musím přiznat, že pracovat na nich je docela oříšek. Musíte zajistit kvalitní obsah, dobré foto a pokud používáte placenou propagaci, tak dobře zpracovanou reklamu. Snažíme se neustále pracovat na zlepšení všech tří složek: chodíme na kurzy, snažíme se radit s přáteli a hledáme informace, jak to dělat co nejlépe.

Facebook - Maddera design
Instagram - Madderadesign

Možná někdo z našich čtenářek přemýšlí také o rozjezdu svého vlastního projektu. Je nějaká důležitá rada, kterou bys jim chtěla předat?
Určitě! Nemějte strach, nenechte se odradit, vzdělávejte se, buďte trpěliví, hodně pracujte, protože
nic není zadarmo. Vložte do toho lásku a neustále hledejte inspiraci.
A to byl velmi příjemný rozhovor s majiteli firmy Maddera design. Musím říct, že na mě působili velmi mile, ochotně a hlavně tak, že naprosto miluji svojí práci a hlavně svůj produkt.
Jestli tedy sháníte nějaký originální dárek na svatbu, k promocím, k narozeninám či jen tak pro radost, tak se na ně určitě obraťte. Myslím si, že není krásnějších chvil, než když obdarovaný bude snídat se svou drahou polovičkou a na krásné prkénko z kvalitního dřeva, kde bude vyryt vzkaz určený jen pro ně si naservíruje ty největší pochutiny, které společně milují.
Mějte se krásně a děkuji za přečtení tohoto startupového článku.

Více naleznete na www.madderadesign.cz.


Líbá vaše Kačí
Ilustrace na míru.


1 komentář:

  1. Maddera design je skvely startup, ktery je unikatni nejen svou peclivou a krasnou praci ale i neskutecne milym a laskavym pristupem. Koupila jsem u nich orlenko jako svatebni dar a je to pry nejoblibenejsi darek❤️

    OdpovědětVymazat