PODPOŘ ČESKÉHO PODNIKATELE: DĚVČE U PLOTNY


Dnešní článek je tak trochu jiný. Speciální! Proč?
Protože v Elite bloggers máme takový úžasný projekt "Start up of the month", ve kterém každý měsíc jedna z blogerek představí nějaký start up, neboli českého podnikatele, který začal podnikat poměrně nedávno, v něčem opravdu zajímavém a tak si zaslouží, aby o něm vědělo, co nejvíce lidí.

Číst už jste mohli například o diářích Momenteeczech, dyzajnérkách Win win love, čelenkách Bjež nebo o ručně vyráběných mýdlech Almara.

Já mám na starosti srpnový projekt a to Děvče u plotny. Určitě vám tento název něco říká. Co? To vám teď povyprávím.
Kristínku můžete znát jako úspěšnou food blogerku, která vnáší do svých receptů poznatky z pobytu ve Švédsku. Celý její blog je zaměřen spíše na sladké pečení, ale naleznete v něm i několik slaných receptů.

Já osobně jsem se s Kristínou poprvé setkala ve svých úplných začátcích. V té době můj blog dostal čerstvě název a doménu, zatímco Kristínka byla již známá a velmi úspěšná food blogerka. Tehdy jsme byly na jednom blogerském setkání, kde se sešlo asi 12 food blogerek, které byly rozřazeny do 4 týmů. Já jsem byla v týmu právě s Kristínkou.

Už tehdy bylo vidět, že Kristínka moc dobře ví, co umí a co v ní je. Náš tým (dalo by se říct) vedla a už tehdy prohlásila, že je velký detailista a pokud není po jejím, tak je z toho nesvá. Tohle si myslím, že je naprosto perfektní povaha k tomu, aby si člověk šel za svým cílem a svou práci dělal na tisíc procent. Být šéfem sám sobě není jednoduché, ale na druhou stranu člověk může projevit, co v něm opravdu je.

Od té doby jsme se s Kristínkou potkaly na několika foodblogerských soutěží. Bohužel jsme se kvůli vytíženosti obou dvou nemohly setkat v rámci tohoto rozhovoru, ale dnešní online svět nám naštěstí umožnil perfektně komunikovat i na dálku.
Pojďte si tedy přečíst, jaké možná trošku záludné otázky jsem Kristínce položila a co zajímavého mi na sebe prozradila.

Jak bys popsala svůj projekt?
Děvče u plotny byl původně foodblog o pečení, který jsem založila skoro přesně před čtyřmi lety. Postupem času jsem se rozhodla stát cukrářkou a nyní mám svou vlastní cukrářskou provozovnu v centru Brna. Peču dorty na svatby a oslavy a také dodávám koláče do brněnských kaváren.

Co tě vedlo k myšlence stát se cukrářkou a založit si vlastní výrobnu dortů?
Během studia švédštiny na univerzitě se po nás vyžadovalo konkrétnější zaměření na specifickou oblast Skandinávie. Mou „specializací“ se stala švédská kuchyně.  Vedoucí našeho oboru a všichni kamarádi mě v pečení a psaní blogu tak podporovali, že myšlenka stát se cukrářkou přišla nějak sama od sebe. Nejdřív jsem si s ní pohrávala jen tak a říkala jsem si, že by bylo hezké mít třeba jednou vlastní kavárnu, ale vážně jsem ji začala brát až ve chvíli, kdy jsem se přihlásila na první rekvalifikační cukrářský kurz. O tom, jak se stát cukrářem jsem dokonce sepsala celý článek. V té době jsem jako brigádnice pekla v brněnském Bistru Franz, kam jsem několikrát týdně chodila ráno na šestou.

Když jsem po absolvování cukrářské rekvalifikace hledala vhodný prostor, přemýšleli jsme s přítelem, jestli Děvče u plotny koncipovat jako kavárničku, prodejnu nebo jen výrobnu. Nakonec zvítězila poslední varianta a navíc jsme našli vhodný prostor kousek od brněnského centra. A tak tam teď spokojeně peču.

Jaká slova charakterizují tvůj projekt? A jaká slova charakterizují tebe? 
Pro moji cukrářskou provozovnu bych řekla jednoduchost, kvalita a inspirace Skandinávií.
Sebe bych charakterizovala jako člověka, který se snaží žít minimalisticky, má rád pořádek, dobré jídlo, výlety do přírody a čtení knih.

Je náročné odstartovat vlastní projekt? 
Pro mě to náročné bylo. Zpočátku jsem si říkala, že to prostě nějak samo půjde, jenže poslední dobou zjišťuji, že postrádám jakékoli hlubší znalosti o podnikání a vedení vlastního podniku. Snažím se proto doplňovat si vzdělání, nedávno jsem například měla marketingovou konzultaci, na které jsem se dozvěděla tolik nových věcí!

Jaké byly tvoje začátky? Co bylo překvapivě nejsnadnější a co naopak nejtěžší?
Začátky jsou vždycky těžké a ty moje byly přesně takové. Nejdřív jsem si musela dodělat cukrářské vzdělání na rekvalifikačních kurzech, které se táhly skoro tři čtvrtě roku. Mezitím začalo zdlouhavé hledání provozovny a pak zase její budování. Když jsem se po víc jak roce a půl konečně pustila do pečení, bývala jsem tak unavená, že jsem skoro pořád spala. Také nebylo jednoduché najít kavárny, do kterých bych dodávala, protože konkurence v gastronomii je v Brně obrovská.
Teď se zase snažíme naučit zákazníky, aby si od nás objednávali více dortů na zakázku. Abych pravdu řekla, stále se cítím, že jsem s podnikáním na začátku.

Pro jaké všechny příležitosti pečeš? A do jakých měst jsi schopná své dorty dopravit?
Peču svatební dorty, hlavně přes léto byla jejich sezona. Dále dorty na oslavy, už jsem ale dělala i malý catering.
Protože nemám auto, je nutné vyzvednout si dorty osobně u mě v provozovně. Myslím, že si to auto ale velice brzo budu muset pořídit, jednak abych byla flexibilnější a také, abych dobroty mohla dopravit přímo domů k zákazníkům.

Jaký moment v tvorbě tvého projektu byl pro Tebe ten zlomový? Kdy sis řekla: „Ano, šla jsem správnou cestou“.
Ve chvíli, kdy jsem začala péct ve vlastní provozovně mi to tak nějak došlo. Uvědomila jsem si, jaký dlouhý kus cesty jsem prošla. Od studia švédštiny, která se promítá do mého stylu pečení, přes foodblog, rozhodnutí stát se cukrářkou, až po zařízení vlastní provozovny.
A stále si myslím, že pečení dortů je pro mě to pravé.

Co je podle tebe hlavní předpoklad pro to, začít se svým vlastním projektem?
Myslím, že je to vášeň pro danou věc. Jestliže vás něco baví tak moc a dokážete to přetransformovat se svou práci, pak je to myslím správně.

V čem vidíš svůj projekt jiný, originální?
Je to v mém pojetí pečení. Nepeču potahované dorty, naopak se proti nim úplně vyhraňuji. Snažím se o jednoduché a chutné koláče a dorty.

Jaký dort je "TEN", který nejlépe vystihuje tvé podnikání? Ten, na kterém to vše začalo nebo ten, na kterém to celé stojí? A proč?
V současnosti velmi často peču piškotový dort s mascarpone. Je to nadýchaný dort, který je z celé mé nabídky asi nejoblíbenější a velmi často ho peču na svatby. Řekla bych, že se v něm nejvíc promítá můj osobní rukopis. Zvenku je celý bílý a zdobím ho jen velmi jednoduše květinami a ovocem.

Kde všude můžeme ochutnat tvé dorty?
Peču pro několik brněnských kaváren. V Bistru Franz jsem začínala jako brigádnice a dodnes jim dodávám své koláče, je to taková moje srdeční záležitost. Dále galerijní kavárna Morgal, seversky laděná kavárna SKØG, studentská kavárna Falk a nově do Coffee Bar Mymika a Naše věci.

Můžeme tě potkat osobně na nějakých food festivalech či jiných food akcích? Pokud ano, které nikdy nevynecháš?
Poslední dobou jsem na podobné akce vůbec neměla čas! Při pečení jsem psala diplomovou práci a teď mě ještě čekají státnice. Ráda bych se ale zúčastnila vánočních trhů v Industře, kde jsem byla už dva roky po sobě a vždy měly trhy krásnou atmosféru.
  
Jak vnikl název tvého blogu?
Název vymyslela kamarádka před čtyřmi lety o prázdninách. V té době už jsem si jeden blog psala, ale nebyl nijak úspěšný. Probíraly jsme zrovna jídlo a blogy a z toho jaksi samo vyplynulo, že bych si mohla založit foodblog.

Cítíš se být více cukrářkou nebo food blogerkou?
Obojí! Nebýt food blogerky, nikdy bych se nestala cukrářkou. Ve chvíli, kdy peču dorty, jsem víc cukrářka. Pak mi ale hlavou začnou vířit nápady na dobroty, které bych mohla upéct na blog a v tu chvíli jsem opět zapálenou food blogerkou.

Pomohl ti food blog k rozvoji tvého projektu a firmy?
Nebýt blogu, nikdy bych se nestala cukrářkou. Nikdy bych se nenaučila tak dobře péct, nepoznala bych tolik nových lidí a nejspíš bych vůbec o dráze cukrářky neuvažovala. Blog je to, z čeho celé moje podnikání vzniklo a na čem stojí. Díky blogu jsem si vybudovala dobré jméno a z mých čtenářů se stávají moji zákazníci.

Kde bys svůj projekt ráda viděla za rok a kde třeba za 5 let?
Ráda bych, aby se mé podnikání stalo více samostatným. Nyní stojí všechno na mě a mém muži u plotny, který se stará o hladký chod našeho webu a pomáhá mi i v dalších oblastech podnikání. Pečení je časově náročná činnost a tak si dávám i za osobní cíl najít si k sobě pár šikovných lidí, kteří mi s ním budou pomáhat.
Také bych chtěla vydat vlastní kuchařku, ale to je zatím ve hvězdách.

Jak pracuješ na propagaci svého projektu? Máš např. Facebook a Instagram?
Blog má sám o sobě velmi vysokou návštěvnost, kterou ještě podporuji pravidelnými příspěvky na Facebooku i Instagramu @devceuplotny.

Možná někdo z našich čtenářek přemýšlí také o rozjezdu svého vlastního projektu. Je nějaká důležitá rada, kterou bys jim chtěla předat?
Podle mě je velmi důležité ujasnit si, co od projektu čekám, jestli je takový projekt vhodný pro místo, kde žiji (jaká je konkurence), kolik to bude stát a jestli si na sebe projekt vydělá?
Střemhlav se vrhnout do vlastního podnikání je obrovský úvazek. Pokud by se jednalo přímo o založení cukrářské provozovny, shrnula jsem své zkušenosti a postřehy v článku Jak si zařídit cukrářskou provozovnu

Co bys nakonec vzkázala všem, kteří stále váhají, zda do vlastního projektu jít?
Buďte odvážní a trpěliví. Odvaha pustit se do neznáma je snad tou největší překážkou. A trpělivost, protože podnikání nebude hned výnosné. Ale ten pocit, když projekt funguje, je k nezaplacení.

Děvče u plotny naleznete:
Web: www.devceuplotny.cz
Instagram: @devceuplotny
Facebook: @devceuplotny

Znali jste Kristínku z Děvče u plotny? Ochutnali jste už něco od ní? Překvapila vás nějaká odpověď?
Bavilo by vás také podnikat? Nebo už máte dokonce vysněný nějaký svůj projekt? 

Určitě mi napište, ráda se dozvím něco nového i o vás.
Na závěr bych chtěla poděkovat Kristínce za zodpovězení trošku záludných otázek a za zaslání nádherných fotografií plných dechberoucích dortů.
Jestli budete v Brně, určitě zajděte na kousek výborného dortu do výše zmíněných kaváren. 
A pokud budete plánovat svatbu nebo oslavu, tak si zaručeně vzpomeňte na Děvče u plotny. Rozhodně vaší speciální událost svými dorty povznese o úroveň výše.
Tento článek samozřejmě není sponzorovaný.


10 komentářů:

  1. Kristý znám i osobně už dlouho, ještě z doby, kdy měla i fashion blog. Pak se to právě přetransformovalo spíš na to jídlo a byla jsem moc ráda, když jsem zaslechla, že bude mít svou provozovnu :) Zrovna zítra se chystám do nové kavárny Mymika, tak třeba ochutnám nějakou dobrotu od Děvčete u plotny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš to, že měla fashion blog mi úplně uniklo :-) Já už se také těším do Brna. Minule jsem byla ve Skogu, ale vůbec mi nedošlo, že tam peče :-)

      Vymazat
  2. nejsem z Brna ale jsem ráda za to, že potahované dorty nejsou všude top, protože mě se hnusí, dětem bych je k narozeninám nikdy neobjednala! Va

    OdpovědětVymazat
  3. vaše dorty vypadají skvěle, opravdu to není snadné,protože konkurence kaváren a cukrárem je všude obrovská. Ž budu v Brně zastavím se

    Tery

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kristinka to dělá ale stále s láskou a to se pozná :-)

      Vymazat
  4. Ty fotografie jsou úplně nádherné a asi to musí i skvěle chutnat, škoda, že to je přes celou republiku.. Třeba někdy pojedu do Brna ;-) Ty svatební dorty jsou teda nádherné a vzhledově prostě jednoduché a čisté.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, až pojedeš do Brna tak se určitě stav ve Skog. Tam Kristinka dodává své dorty. Já jsem z Prahy a byla jsem tam už několikrát a je to nádherné místo s úžasnými dorty :-)

      Vymazat
  5. Dobrý den, uvažuji také o rekvalifikačním cukrářském kurzu. Mohu se zeptat, kde jste kurz absolvovala?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bohužel nikde, psala jsem tento článek jako podporu podnikatele. Zkuste napsat přímo Kritince :-)

      Vymazat