Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

pondělí 3. srpna 2015

TVAROHOVÝ KOLÁČ S KOKOSOVÝM MLÉKEM

Tvarohové koláče mě baví. Miluji vláčné a krémové koláče. Proto stále experimentuji a když mě něco napadne, jdu hned do toho.

Kokos je jedna z mých nejoblíbenějších příchutí. Ať je to zmzlina, Rafaelo, sušenka, kokosky nebo jogurt, většinu sáhnu po této chuti.

A tak bylo na čase zkusit tuto příchuť. Místo mléka jsem tam přidala to kokosové a bylo to vážně výborné. Ani nevím, jak přesně popsat ten chuťový zážitek. Prostě nebe v puse.

Doba přípravy: 20 minut (+ 45min. pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 12
 
INGREDIENCE: Pečící forma průměr 22 - 28 cm
Na korpus:
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 100 g Hery
  • šťáva z 1/4 citrónu
Na krém:
  • 50 g másla, roztátého
  • 1 malá plechovka nebo krabička kokosového mléka (cca 150-200ml)
  • 250 g nízkotučného tvarohu z vaničky
  • 2 vejce
  • 1/2 sáček vanilkového pudinku (což je 20g)
  • 60 g cukru krupice
  • 30 g strouhaného kokosu
 
  • ovoce na ozdobu
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si předehřejeme trochu na 160 stupňů.
 
Pak si připravíme korpus. Do větší misky vložíme cukr, mouku, kypřící prášek, vejce, Heru a šťávu z citronu.
A vše důkladně promícháme do tuhé hmoty.
 
Poté těsto vložíme do lednice a vrhneme se na přípravu krému.
Do misky nalijeme kokosové mléko.
 Přidáme tvaroh.
 Dále přidáme celá vejce.
 Ještě přidáme pudinkový prášek.
 Také cukr krupice.
 Také kokos.
A nakonec si vložíme máslo do mikrovlnky nebo na sporáku v kastrůlku ho rozehřejme do tekuta a nalijeme do směsi.
 Metličkou vše promícháme.
Nyní vyndáme těsto z lednice. Dortovou formu si vysteleme pečícím papírem a těsto do ní vmačkáme.
Můžete to dělat druhou variantou, že si poprášíte pracovní plochu a těsto vyválíme na cca 0,5 cm tlustou placku.
Těsto dáváme i na strany.

Když ho tam máme vmačkané, tak tvarohovou směs nalijeme do formy.
 A dáme péct. Pečeme cca 30-35 minut na 160 stupňů.
 Po vyndání z trouby koláč důkladně vychlaďte.
Posypte ho strouhaným kokosem a ozdobte sezónním ovocem. Nebo taky ne.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
cukr - Lidl
hladká mouka - Lidl
kypřící prášek - Lidl
vejce - Lidl
Hera - Lidl
citron - SvětBedýnek.cz
máslo - Lidl
kokosové mléko - Sapa
tvaroh - Lidl
vanilkový pudink - Lidl
kokos - Lidl
borůvky - SvětBedýnek.cz
maliny - SvětBedýnek.cz
  • Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:


  •  


    PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


    33 komentářů:

    1. Mňam, mňam, mňam, mňam, mňam!!! Vypadá božsky, rozhodně ho vyzkouším! :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Určitě vyzkoušej. Je moc jednoduchý, ale naprosto výborný.

        Vymazat
    2. Tak ten musím zkusit. Vypadá dokonale. *.*

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Jen do něj. A pak dej vědět, jak chutnal :-)

        Vymazat
    3. Odpoledne jsem upekla, teď jsme ochutnali a je výborný! Děkuji za recept :) Navíc jde o jeden z mála receptů, kdy jsem cítila, že není nutné ubírat cukr, za což dávám velké plus.

      OdpovědětVymazat
    4. Odpovědi
      1. Určitě vyzkoušej. Patří k mým naprostým oblíbencům :-)

        Vymazat
    5. Vyzkoušeno - je výborný!!

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Tak to je super rychlost. To mám radost :-)

        Vymazat
    6. Já vim...jsem hrozna...ale mohla bych mouku bilou a cukr nahradit necim si zdravějším?

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Kačí, já myslím, že když už tam je cukr a pudink, což je vlastně škrob, tak je to celkem zbytečné. Samozřejmě, že můžeš. Děj tam pohankovou mouku a místo cukru dej stévii, ale výsledek bude katastrofální.

        Raději cukru uber na 40-50g. Když tam bude nahoře ovoce, tak to stačí. A dej si raději menší kousek, který si naplno vychutnej a užij. Než sníst víc kousků, ale ochuzených a téměř nejedlých :-) Věř mi. Aplikuji to tak také. Raději si užiji menší kousek něčeho opravdu dobrého, co mi uspokojí chuťové buňky. Než si dát něco "ošizeného", protože to stejně budu šmejdit po kuchyni a hledat, co bych si dala :-)

        Ale je to samozřejmě na tobě :-)

        Vymazat
      2. zkoušela jsem nahradit cukr nerafinovaných třtinovým a tvaroh (protože jsem zrovna neměla doma a byla jsem líná jít nakoupit :-D) mascarpone a vůůůbec se to neupeklo, ani těsto, ani náplň, vše zůstalo i po hodině v troubě tekuté..takže tak, klasická verze podle receptu se povedla na jedničku a upekla výborně :)

        Vymazat
      3. Ajaj Taťáno, to je velká škoda. Ale je to zvláštní. Já jednou nahradila tvaroh ricotou a bylo to skvělé. A to, že se neupekl ani korpus, to je úplně divné. Není problém spíš v troubě?

        Vymazat
      4. Ne, Kači, možná je problém mezi klávesnicí a židlí, haha :-D já jsem ho předtím pekla už 2krát podle tvého receptu a upeklo se jak těsto, tak náplň, úplně parádně. Já peču opravdu denně nebo obden, takže zkušenosti nějaké s mou troubou mám. Podle mě je prostě mascarpone moc mastné a nerafinovaný třtinový cukr má taky trošičku jiné vlastnosti než klasický bílý..ale nevadí, pak už jsem pekla vždy podle předpisu a chybama se člověk učí, ne? :) (Instagram: pinkynaty)

        Vymazat
      5. hih přesně tak. Kdyby bylo vše moc dokonalé, tak by to byla nuda :-D

        Vymazat
    7. Nesnasim suche buchty,ale dortiky s tvarohem miluju :D !
      Myslite si,ze by sel cukr nahradit medem/sirupem :) ?

      OdpovědětVymazat
    8. No vypadá to skvěle! Určité vyzkousim krém, těsto udělám svoje pohankove Linecké. Nemyslim si, ze pečení bezlepkové je katastrofální.:) jen je těžší to vychytat a stoji to občas pekny prachy i když se to pak nedá jist. Já nastesti už mám par věci vychytanych a tak múzu chytat inspiraci v klasických receptech. Jak jsem psala, tady určité zkusim kremík, jen cukr nahradim medem. Hold mam doma chlapa, co mouku, cukr a spoustu dalších věci nevezme do pusy, takže ac bych mohla koláč upéct a sníst ho sama, raději ho lehce uzpusobim. Upřímne kdo pak ma ty koláče ze sebe vybehavat.:D

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. já peču také bezlepkové, jen do něj dávám více kypřícího prášku. je pak křehčí :-)

        Vymazat
    9. Chystám se dnes na něj :) ale mám dotaz Heru mohu nahradit máslem? a tvaroh vaničkový polotučný bude v pohodě? :)

      Vypadá úúúžasně, už se na něj těším - a také i na další inspiraci :)

      Hezký den

      OdpovědětVymazat
    10. Ahooj, také jsem zkoušela s máslem místo Hery, protože tu fakt nekupuju. A tvaroh byl doma polotučný, tak šel do toho. Moc nám chutná. Díky za recept :) M.

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. já myslím, že je jedno jaký tvaroh tam bude. Jen čím víc je tučný tím to bude hutnější, ale to vůbec nevadí. A máslo? To je jasné že to je lepšejší. Já udělala variantu s Herou, protože s máslem mám korpus všude :-)

        Vymazat
    11. Dobrý den! Vypadá lákavě :-)
      Dá se použít Alpro kokosový nápoj?

      Děkuju za radu a recept.
      Martina

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Ahoj Marti, jednou jsem to zkoušela a je to také dobré. Každopádně musíš počítat s tím, že kokosové mléko klasické je lehce výraznější. Ale stačí tam dát více kokosu a je to perfektní :-)

        Vymazat
    12. Ahoj Katko, objevila jsem tvůj blog o vaření (a následně i youtube kanál) nedávno a je naprosto skvělý :). Tento koláč jsem upekla pro přátele a měl takový úspěch, že jsem ho hned druhý den pekla znovu rodině :).
      Díky za tvé recepty a přeji mnoho úspěchů,
      Lenka

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Ahoj Leni,
        tak to mám opravdu radost. Tento koláč je vážně skvělý a snad najdeš i další kousky, které tě zaujmou.
        Ps: zrovna nyní probíhá hlasování a vy čtenáři můžete blogery odměnit svým hlasem. Více tady :-)
        http://www.smoothcooking.cz/2015/10/hlasovani-v-soutezi-blogerka-roku-2015.html

        Vymazat
      2. Mám v hledáčku i další tvoje recepty :).
        Můj hlas už máš :). Lenka

        Vymazat
      3. Jééé děkuji moc. Teď začínám připravovat cukroví, tak snad i tam zaboduji :-)

        Vymazat
    13. Koláč je moc dobrý a jednoduchý, díky za recept. Jen jsme se s manželem shodli, že kokos v něm obsažený v něm působí tak nějak rušivě, jako by se tam nehodila jeho struktura nebo jak to popsat... Samotné kokosové mléko by mohlo být dostatečně výrazné ;-)

      Jinak co se imgrediencí týká, heru ani jiné rostlinné tuky nepoužíváme, protože nejsou zrovna zdravé :-/ Také bohužel velká část z nich obsahuje palmový olej, což je snad ještě horší. U nás vede máslo :-) Tvaroh používáme polotučný nebo tučný, nízkotučné výrobky tělu nic nedají, chuťově taky nic moc... I když uznávám, že v tomto koláči by nízkotučný tvaroh chuťově asi nevadil.
      Pudink nekupujeme, protože bohužel obsahuje umělé aroma. Vystačíme si s kukuřičným škrobem a pravou vanilkou, dražší to určitě není, spíš naopak. A ta chuť, to se nedá srovnat ;-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Ten koláč tak nějak vznikl a osvědčil se, že všem chutná. Heru také používám minimálně a pudink také, ale sem prostě patří. Je mi jasné, že to jde udělat jinak, ale to už je zase jiný recept.
        A také vím, že když jsem třeba začínala v nácti vařit a péct, tak vše, kde to bylo složitější jsem odmítala dělat. Tento koláč vznikl ze základních surovin, které má každý doma a proto je jeden z nejčtenějších tady na blogu.
        Samozřejmě, že bych si do cukroví či jiných dezertů Heru nedovolila použít :-)

        Ale každý si ho může upravit, jak jemu vyhovuje, také to tak dělám se všemi recepty :-D

        Vymazat
    14. Vždyť já jsem psala, že je koláč moc dobrý, o tom žádná :-) Jen jsem chtěla upozornit na některé nekvalitní suroviny, z kterých je vyroben... Poctivé pečení vyžaduje poctivé ingredience, a hera mezi ně bohužel nepatří :-( Kromě toho, že se nedozvíme, z jakých konkrétné olejů je vyrobena (tipuji bohužel palmový :-/ ), obsahuje mimo jiné aroma a barvivo, fuj. Jinak pudink není nic jiného než škrob a aroma, proto jsem psala, že ho nekupujeme :-) Zkrátka není třeba mít ho doma, stačí přidat ke škrobu vanilku či kakao, a pudink je hotov. Jen chutnější a zdravější.

      Jasně, každý si suroviny může upravit podle svého, i já jsem to tak udělala, jen mi přišlo důležité zmínit, že základem je kvalitní výchozí surovina. Spousta z nás řeší, zda si může, nebo nemůže dát něco sladkého, ale měli bychom řešit především kvalitu potravin... Od té se odvíji všechno.

      OdpovědětVymazat