TAK KOMU JE PODOBNÝ? (3D ULTRAZVUK)


Na čtvrtek jsme byli objednáni na 3D ultrazvuk. Když nám před pár týdny sestřička psala tento termín, tak jsem si říkala, že to je za tááák dlouho. A jako všechno, uteklo to jako voda a my seděli v čekárně.

Tento den byl pro nás speciální a to hlavně "úkoly", které jsme museli zařídit. Návštěva 3D ultrazvuku, poté registrace vozidla (rozhodli jsme se koupit nový rodinný kočár (čti auto) pro naše miminko) a nakonec ještě návštěva naší pediatričky. O tom ale v jiném článku. Protože výběr není snadný a tak jsem si říkala, že bych vám dala malé doporučení, jak jsme na to šli my dva.

Když jsem čekala v čekárně, tak jsem přemýšlela nad radami všech maminek a to, že je lepší si dát nějakou sladkou snídani, aby se miminko hýbalo a krásně se ukázalo. Jenže s mým žaludkem to tak úplně snadno nejde. Dala jsem si tedy Domácí pribiňák, ovoce a uvařila zelený čaj. Tím, že normálně piji pouze ovocné čaje, nepiji kávu, tak i obyčejný čaj mě pěkně nakopne. Doufala jsem tedy, že to pomůže a rozhýbe i toho malého špunta v břiše.

Na řadu jsme šli asi po půl hodině. 3D ultrazvuk může trvat až hodinu, to jsem se dočetla v čekárně, ale myslela jsem si, že to bude mnohem kratší. Co myslíte? Nakonec jsme tam opravdu tu hodinu strávili.

JAK TO PROBÍHALO
Paní doktorka byla opravdu milá a příjemně komunikativní. Nanesla mi gel na břicho. Přesněji pěknou dávku gelu a začala pozorovat polohu miminka. My se s Artym drželi za ruce a netrpělivě čekali na první informace a hlavně fotku. Leželo hlavou dolu, což už leží nějaký ten týden a ne a ne se přetočit. Takže  to vypadá, že možná tak už zůstane. Ale kdo ví. Podle těch pohybů mám pocit, že tam dělá pěkné kotouly.

Hlavičku měl tedy dolů, až lehce napravo (proto mě tak krásně kope do močáku), po levé straně měl zadeček a napravo u hlavičky měl natažené nožky (proto mě tak krásně kope do žaludku). Ano, vždy jsem viděla, že miminka jsou spíše v klubíčku, ale ten náš pohodář si ty nožky natáhl a ještě překřížil. Mno sami vidíte na snímku :-)
Ze začátku se nám krásně ukázal, ale pak se mu to přestalo líbit a dal si ručičku před obličej. Zkoušeli jsme do něj šťouchat a hýbat se, ale moc to nezabralo. Pak si jí dal pod bradu a začal se mračit. Prostě celý táta, když ho budím. Mno vlastně i máma :-D
Celkově jsme si povídali o tom, jak budu rodit a jak celkově moje těhotenství probíhá. Paní doktorka mi dala spoustu užitečných rad a také se rozmluvila o císaři. Samozřejmě, jako každý doktor je spíše pro přirozený porod. Ale jak sama říkala, když je k tomu indikace, není čas na hrdinské činy a je lepší poslouchat lékaře. Hodně mi otevřela oči a vyvrátila názory většiny mých kamarádek, že císař je přeci ta lepší varianta.

Na jednu stranu ano. Člověk se nenadře a miminko má raz dva u sebe. Na druhou stranu si neprožije ten pocit při porodu, podporu manžela a zvládnutí tak těžké situace, která může dost prohloubit vztah s miminkem i manželem. Navíc, okolo císaře je spousta komplikací spíše po porodu. Třeba jsem nevěděla, že při dalším těhotenství se musí maminka hlídat, protože samotné miminko se může usadit v jizvě a to nemluvě o tom, že ta jizva může být slabá a tak by maminka musela na další císař. Což jí už trochu zavírá dveře před tím, mít třeba 4 děti. I když v Guinessově knize rekordů je matka z České republiky, která porodila 4 děti a všechny císařem. Takže na další stranu, vše je možné :-) Trochu se v tom motám, ale chtěla jsem tím říct, že vše má své pro a proti a než se stresovat nějakými následky či bolestmi z porodu, tak je lepší na vše koukat pozitivně, důvěřovat lékařům a prožívat danou situaci, až nastane. Amen :-)

POCITY
Asi vás zajímá, co jsme tam prožívali a zda to "za to" stálo. Ano. Za těch 1 500 Kč to opravdu stálo.

Ta chvíle, kdy jsem ležela na lehátku, cítila jak miminko kope a přitom ty pohyby viděla na obrazovce, byla k nezaplacení. A to nemluvím o té chvíli, kdy paní doktorka zobrazila první fotku obličeje miminka a my se s Artym na sebe podívali a řekli: "On je celý táta (Arty)!".
Na tom se shodla celá rodina. Má totiž pěkný frňák po tátovi. Ještě aby ne. Když jsme si prohlíželi fotky u Artyho rodičů, tak pořádný nos tam mají snad všichni jeho předkové. A k tomu ještě ta bradička. Ta je pro Artyho také specifická.
Většina říká, že pusinka by měla být po mně. Ale kdo ví. Až se miminko narodí, tak vše uvidíme pořádně. A sami víte, že se pak miminko mění snad každý den.
Prstíčky by měl mít ale dlouhé po mně. Já jsem totiž takový dlouhoprsťák. Mám i delší prsty než většina chlapů kolem mě. Nikdo nevěří, pak přiložím ruku a všichni nechápou. No jo, je to tak. Arty má takové buřtíky. Takže tohle by měl získat opravdu po mně.

VÁHA A DÉLKA
Ještě mě fascinovala váha. Paní doktorka nám toho malého špuntíka ještě zvážila. Dle odhadu by měl vážit 1 400 g, což je neskutečný. V té době měl mít něco kolem 900 g. A tak je o cca 3 týdny napřed. A pak mi nemá být tak zle. Už teď mám pocit, že začíná někde v podbříšku a končí pod žebry. Pupek mám také obrovský (tedy dle reakcí celého mého okolí), tak na tom asi opravdu něco bude.

Délka miminka by měla být cca 37 cm, ale to nám paní doktorka neřekla. To beru dle tabulek. Jediné, co nám změřila bylo chodidlo a to měřilo 6 cm. To mi přijde také obrovské. Snad se nenarodí s pětačtyříctkou :-D

Ale za týden jdu ještě na "přátelskou" (jak říká můj lékař) kontrolu do své poradny a tam by mi ho měl pan doktor také zvážit. Tak uvidíme, zda mi to potvrdí, nebo vyvrátí.

A tady je pár fotek...
Beztak je to neskutečné, že nám dnešní doba umožňuje vidět miminko již 3 měsíce před narozením.

Takže pokud nejste vyloženě proti (z nějakého daného důvodu), tak vám návštěvu 3D ultrazvuku opravdu doporučuji.

Prohloubí to zase o něco více vztah mezi vámi a miminkem, můžete krásně spekulovat o jeho vzhledu a tak nějak vám pak více přijde, že to není jen velký sen, ale realita. Že to miminko tam opravdu je :-)

Protože i teď, když se probudím (a nějakým zázrakem mi nebolí záda a žaludek), tak mi proběhne hlavou myšlenka: "Jsem vůbec těhotná? Nebyl to jen sen?". Je to zvláštní, ale je to tak. Pak si vždy sáhnu na pupek, usměji se a užívám si tu krásnou realitu.
A jaké jste měli pocity vy z 3D ultrazvuku?
Byla fotka z ultrazvuku podobná vašemu miminku po narození?
A jaký máte názor na těhotenské focení? Byli jste? Stále o tom totiž přemýšlíme.


Další články "Ze života" naleznete ZDE.

34 komentářů:

  1. Ta pasáž o tom, jak se snad nenarodí s velkou nohou mě upřímně rozesmála. Jinak krásný a dojemný článek, strašně moc Vám to celé přeju..a mimochodem, fakt Vypadá jak Arty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já byla vážně v šoku. Jako kilo a půl miminko s šesti cm nohou? To je spíš taková ploutvička, tak snad to dotáhne a jeho proporce se vyrovnají :-D

      Jsem vážně zvědavá, jak nakonec bude vypadat. Tohle je jedna z nejhezčích věcí na těhotenství. Člověk pořád spekuluje, těší se a debatuje, jaké to miminko vlastně nakonec bude :-)

      Vymazat
  2. Jsem si to celé smazala :-D Krásné fotky :-) My neměli ani fotky, ani odtajněné pohlaví. O to víc si mimča užívám teď :-) Náš macík měl mít přes 4kg a nakonec měl jen 3830g, kvůli té váze jsem taky chtěla císaře. Díky bohu, že to šlo normálně :-) Bylo to nádherný a bez nástřihu, ani to nebolelo :D Taková horší střevní chřipka, hned bych rodila znovu. Ale když to jinak nejde, i císař se dá udělat hezký včetně pomazlení se s mimčem :-) Tak ať vám to vyjde, držím palce! :-) Aneta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo říct o těhotenství, že to byla taková střední chřipka je úžasné. Kéž by to tak zažívala každá žena :-)
      Brácha to tak měl také, ale já jsem zvědavka zvědavá a tak jsme si řekli, že využijeme možností technologie, ale uvidíme, jak to bude při dalším. Třeba to zkusíme vydržet. Něco na tom totiž je :-)

      Vymazat
  3. Pěkný článek. :) Když jsem viděla první 3D snímek jedné známé, přišlo mi to děsivé. Ale to bylo asi jen tím, že to bylo neznámé, nové... Už jsem si zvykla a musím říct, že podle fotek výše to bude určitě krásné miminko. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To říká hodně lidí. I právě z toho důvodu na to nešli. Hodně asi záleží na trpělivosti lékaře a na tom, jak je miminko veliké. Ono se na to může jít už v 22 týdnu myslím. My šli na konci 27 týdne a ještě máme takového obříka, tak možná i proto byl lehce lépe vidět. I když jsem viděla i lepší snímky :-)

      Vymazat
  4. Kačí a jakou porodnici jsi si vybrala?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.smoothcooking.cz/2017/03/ze-zivota-vyber-porodnice-navsteva.html :-)

      Vymazat
  5. Moc krásný článek a ty ultrazvukové fotky jsou neskutečné :-)

    OdpovědětVymazat
  6. K tomu cisari. Ja treba mam jizvu tak spatne srostlou, ze nemuzu mit ani druhe dite..... Ale jesteze to v porodnici spravne vyhodnotili, syn mel 2x snuru tesne kolem krku a jeste jednou kolem bricha... ufff... Diky bohu, ze je zdravi, ale ty komplikace jsou dost sila. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo tak to mi je líto. A co by se stalo, kdybys přecijenom otěhotněla? Jinak jsem ráda, že vše dobře dopadlo :-)

      Vymazat
  7. Taky jsem si hned říkala, že mimčo vypadá jak tvůj manžel :-)) Ségra byla na tomhle ultrazvuku 3x a bohužel holčička se nechtěla vůbec natočit, tak nemá jedinou fotku :-( Byla z toho zklamaná, ale co se dá dělat...
    Na těhotenské focení jde s manželem příští týden. Za měsíc má termín, takže celkem na poslední chvíli :-D Chtějí nějaké "normální" fotky, nelíbí se jim takové ty polonahé, kdy jsou oba budoucí rodiče v džínách a nahoře bez :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě s těma nahatýma mám také problém. Ale říkali jsem, že jakmile v květnu začnou kvést třešně, tak vyrazíme s foťákem a nafotím asi něco decentního, aby hodně vyniklo to jarní květnové počasí a pupek :-)

      Vymazat
  8. Další dávka emocí. Jsem dojatá! Na těhotenské focení Kačí určitě jdi! Já moc nejsem na strojené focení, tak jsme se s Martinem fotili na samospoušť na stativu v místě, kde bydlíme a 1. mám památku na to krásné období a 2. na to, kde teď bydlíme a já to tu miluju. Po roce už si vůbec nevybavuju, že jsem taky měla pupíček a jsem ráda, že si to díky fotkám můžu prožívat donekonečna znovu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ano. Ale na ty nahaté, strojené také nejsem. Kousek od nás je taková alej a jsou tam jen třešně, tak počkáme na konec dubna, začátek května, až vše rozkvete a nafotíme nějaké památečné. Máš pravdu, že to tak rychle letí, že člověk za chvíli zapomene, že vůbec toho mrnouse v břiše měl :-)

      Vymazat
  9. Ahoj Kači, já teda ještě za sebou porod nemám a taky mám ještě spoustu času (je mi 18) :) Ale musím rict, ze te vážně obdivuji, jak to všechno s manželem tak krasne vnimate. Ten malý má vážně neskutečné štěstí, ze zrovna vás dva bude mít za rodiče! ❤️ Jinak jsem ti chtěla ještě k tomu císařskému řezu rict, ze jsem z pěti holek. Mamka byla jedinacek a tak chtěla mít vždy velkou rodinu, splnilo se ji to a jediná já jsem normálně narozena, všechny me 4 mladší sestry jsou císařským řezem a mamka neměla nikdy problém, jizva se ji vždy krasne zahojila a chtěla by ještě jedno dítě :) Přeji ti krásný den a budu se těšit na další článek! :) Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A tady je zase krásně vidět, jak asi velká rodina v tobě vzbudila zájem o toto téma. Je krásné vidět, že 18ti letá slečna má zájem o takové téma.
      A ještě raději slyším to o tom císaři. Prostě jak já říkám, je lepší neřešit něco, co možná bude a nebude a prostě žít tím, co je. Pak je vše lepší a člověk se vlastně nestresuje ničím, co nakonec vůbec nemusí přijít :-)

      Vymazat
  10. Ahojky Kačí, fotky jsou perfektní..Myslím si, že vám to vyšlo moc pěkně. Mimča umí být dost tvrdohlavá a nechtějí se ukazovat:-D Jinak mě dost překvapilo, že si se musela objednávat někam jinam na 3D ultrazvuk a ještě za to tolik zaplatit. Mě pan doktor u obou těhotenství skoro na každé kontrole zapínal 3D ultrazvuk a platila jsem jen za vyvolání fotky, která se mi líbila. Na těhotenské focení určitě jdi. Strašně rychle zapomeneš jaké bříško si měla, tak je hezké si to díky fotkám připomenout. Já mám nafocené obě těhotenství a máme i novorozenecké fotky a vůbec toho nelituji. Co se týká porodů, obě děti jsem rodila přirozeně, takže jaké to je císařem říct nemůžu. První porod jsem měla komplikovaný, ale rychle jsem zapomněla a šla do toho znovu. Něco na tom bude.:-D Přirozeným porodem se ti spustí nával hormonů a potom je jednoduší se i sehrát s miminkem. U toho císaře to nejspíš není tak rychlé a asi to bude i těžší se sehrát, přece jen to není přirozené..Pokud to vypadá, že mimčo bude asi o cosi větší, tak bych se na tvém místě poradila s nějakou dobrou dulou, aby si se na to připravila.. Ale neboj na svět přišly už i mnohem větší děti. :-D Moje Nelinka měla 3600g a porod byl úplná pohoda :-D Jsem ráda, že je ti lépe a už se těším na další bezva články.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Verů ani nevím, proč to tak je. Možná si tady kliniky chtějí přivydělat. Každopádně můj doktor ten silný ultrazvuk natož 3D vůbec nemá. Má jen ten slabý. Takže ten by mi to ani udělat nemohl. Proto docházím na ty velké screeningy do jiné kliniky a tam dělají i tohle. Vím, že cena hodně lidí odradí a mně to přijde také dost. Ale je fakt, že paní doktorka byla vážně moc milá a ochotná, takže za ten zážitek to stojí :-)

      Vymazat
    2. Kačí, mohu se prosím zeptat, kde jste byli na 3Dčku? Ráda bych šla taky, ale právě slýchám, že je to hodně i o trpělivosti lékaře s mimčem... A ta naše holčina, co čekáme se právě ani moc ukazovat nechce, na 2. screeningu se schoulila do klubíčka a proto nemáme ani fotku.
      Jinak moc držím palečky, ať se vše daří, aktuálně také prožívám své 1. těhotenství a moc děkuji za Tvé články, vždy se na ně moc těším!! ;-)

      Vymazat
    3. Hani byla jsem u pana doktora Břešťáka, má ordinaci přímo na metru Hloubětín. V ordinaci má ještě jednu paní doktorku, která nám to 3D dělala. Tak to zkus. Sice se tam občas trošku čeká, ale stojí to za to :-)

      Vymazat
  11. Cisar urcite neni vyhodnejsi, pokud k tomu nejsou nejake zavazne duvody samozr. Pri prirozenem je clovek asi rychleji fit a muze mit mimco u sebe. I pro nastartovani kojeni je to lepsi. Bolest hned zapomenete a za sebe musim rict ze jsem to cekala horsi, ani to tak nebolelo jako to bylo vycerpavajici a to trvalo jen dve hodiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle je bohužel pohled pohodlných lidí. Já to říkám také. Když je to nutné, tak to je jasný, ale nechápu děvčata, která jsou ochotna zaplatit a nebo vůbec chtít zaplatit za císaře :-)

      Vymazat
  12. Taky se mi pak obe deti odvracely, ono to pro neni uplne prijemne, jak jsi hubena, oni to svetlo trochu vidi, citi, takze se proste otoci, pekne prirozene.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a já se zrovna s Artym o tom bavila, jak to funguje, zda to vyzařuje světlo nebo jen zvuk :-)

      Vymazat
  13. Neviem,či je to tá istá Češka ako v guinessovej knihe,ale ja poznám jednu Česku čo má 11 detí na cisársky. Tak žiadne obavy!;)

    OdpovědětVymazat
  14. Píšu sice trochu se zpožděním, protože až teď jsem se dostala ke čtení článku. Nicméně, dle mého názoru se císařského řezu nemusíš obávat. Moje maminka měla při prvním porodu opravdu velké komplikace, bohužel cizí vinou, a musela podstoupit císaře. Mou druhou sestru později rodila přirozeně a já jako třetí a poslední jsem se narodila opět císařem. Všechno bylo v pořádku a bříško má i teď opravdu pěkné.
    Moc držím palečky! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terez už jsem si to nějak srovnala v hlavě. Ono to sice není jisté co bude, ale důležité je, že na svět přijde zdravé miminko. Děkuji moc za podporu :-)

      Vymazat
  15. Tak to sem ráda, ze vaha miminka neprekvapila jen me:))) ja sem ve 26.tydnu a taky jsme byli a miminko ma 1060g ....a na fotce vedle bylo napsano, ze sem ve 28tydnu :-O tak me to prekvapilo tedy...to bylo brano asi podle velikosti miminka a ne, ze sem o 14dni dyl tehotna,ze? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jedná se o váhu miminka a ne o delší těhotenství :-)

      Vymazat
  16. To je nádhera, až mě to dojímá a zamačkávám slzy :) Musí být úžasné vidět miminko takto před narozením. Bohužel jsem rodila už hodně dávno a 3D ultrazvuk tenkrát možná byl jen v Praze, nevím.
    A co se týče těhotenských fotek, kdybych byla těhu teď, okamžitě jdu do toho :) Bude to nádherná památka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to úžasné, je jasné, že ne každý to podporuje, ale já jsem zvědavka zvědavá a hodně mě to přiblížilo ke svému miminku :-)

      Vymazat