středa 22. února 2017

DOMÁCÍ PRIBIŇÁK

Těhotenství má hodně fází, které člověka dokážou překvapit. Ať mile a někdy i nemile. Ale důležité je, že je velká motivace to všechno zvládnout.

Jedna z těch zajímavých fází (pro mě) jsou chutě. V mém případě bohužel nechutě. Strašně jsem se těšila na ty zajímavé kombinace, jako okurky se šlehačkou nebo na to, že budu sedět a pořád říkat, co bych si dala. Místo toho je mi převážně zle a těhotenské nevolnosti nepřestaly ani na konci šestého měsíce.

Mám ale období, ve kterém mám vždy chuť na něco, toho se přejím, nemůžu to ani vidět a najdu si jinou věc. Začalo to avokádem, pokračovalo banánem, pak Kinder maxi king (ano do dneška jsem ho za život měla asi 3x a za pár měsícu snad desítky) a nyní je to Pribiňák.

Jenže jednou jsem se podívala na složení a zjistila, kolik cukru v něm je. A to se to dává dětem jo? Takže jsem si řekla, že musí existovat nějaká zdravější verze. Jak pro dospělé při těchto chutích, tak hlavně pro děti.

Podívala jsem se na složení a zjistila, že to nic složitého není. Vlastně je to kombinace smetany a tvarohu. Jednu část jsem dochutila vanilkovým luskem (nebo pastou) a druhý kakaem (nebo karobem). Obě varinaty chutnají opravdu jako z obchodu. 


Doba přípravy: 15 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g smetany ke šlehání
  • polévková lžíce medu
Vanilková příchuť:
  • 1 vanilkový lusk nebo lžíce vanilkové pasty
Čokoládová příchuť:
  • 3 lžíce kakaa nebo karobu
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si ušleháme smetanu do tuha.
 Poté přidáme měkký tvaroh a opět promícháme.
A nyní přidáme lžíci medu. Ten můžeme úplně vynechat.
VANILKOVÁ PŘÍCHUŤ:
Přidáme vanilkový lusk nebo pastu a promícháme.
ČOKOLÁDOVÁ PŘÍCHUŤ:
Do druhé části přidáme kakao a také promícháme.
 Varianta je karob.

Foceno: Olympus PEN E-PL8, M.Zuiko Digital 45 mm   

26 komentářů:

  1. Děláme, rádi, a je to i pro děti mnohem zajímavější, když si to můžou sami vyrobit...nebo tedy asistovat při výrobě 😉 A zdobení je pak už třešničkou na dortu 🍒
    Že života: Jedna známá musela schovávat originál kelímky, jelikož dítko nic než pribinák v origoš obalu nechtělo - ten domácí mu totiž prý vůbec nechutnal...to, že mu tam ten domácí vždycky nenápadně lupla, mu neprozradila hodně dlouho 😎
    Ať Vám chutná a nejen pribinák 😉 a děťátko, ať se na vás hezky usmívá, až se naň půjdete podívat ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hah tak to je dobrý, aneb jak oklamat své dítko :-D Hlavně vyjde to mnohonásobně levněji a ke všemu tam není taková tuna cukru :-)

      Vymazat
  2. Kačko, super mňamka ��. Já ho dělala zrovna včera, recept mám z facebookové skupinky Vaříme zdravě od prvních prikrmů. (Mimo jiné jsem se zde dozvěděla,že plno věcí, které se tváří že jsou pro děti to nejlepší - zrovna třeba pribinák z obchodu, brumik apod. nejsou vůbec vhodné a dokonce i plno přednídávek, kapsiček a dokonce kupovanych prikrmů má třeba i věkové označení ale pro nejmenší se vůbec nehodí ať už kvůli cukru, mouce, dalším alergenum nebo dalším sajrajtum)

    Jinak všechny tvé recepty jsou super, moc ráda podle nich vařím (a ještě raději peču��)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to i věřím. Já třeba koupila aviváž, jakožto první výbava pro miminko a tam přes celou etiketu miminko a najednou se člověk začte a zjistí, že tam píší, že to není vhodné pro děti. Vlastně chtěli jen vytvořit vůni dětské aviváže pro dospělé. To aby člověk vážně jen čet a četl etikety :-)

      Vymazat
  3. Ahoj, super nápad. Musím vyzkoušet! Mně sice v těhotenství špatně není, ale jsem líná si vyvařovat. Vařím spíš jen kvůli dceři. Ale včera jsem si koupila tvoji knížku České smoothie a už jsem tvořila. A musím říct, že dát si ráno místo klasické snídaně smoothie s chia semínky je fakt bomba. Celé dopoledne jsem neměla hlad a ještě jsem byla nabitá energií. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Paráda, to zkusím, mám ráda tvé články, vždycky mě nakopnou zkoušet nový a nový recepty :) Jinak to také znám, že se něčeho tak přejím, že už to pak nemůžu ani cítit. Tak se mi to stalo s taveným sýrem se šunkou, do teď ho nechci jíst, naštěstí i pro mé tělo, moc mu neprospíval :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Také si vždy říkám, že je dobře, že se přejím těch špatných věcí a pak je snad už nikdy nebudu chtít :-)

      Vymazat
  5. Děláme, rádi, a je to i pro děti mnohem zajímavější, když si to můžou sami vyrobit...nebo tedy asistovat při výrobě 😉 A zdobení je pak už třešničkou na dortu 🍒
    Že života: Jedna známá musela schovávat originál kelímky, jelikož dítko nic než pribinák v origoš obalu nechtělo - ten domácí mu totiž prý vůbec nechutnal...to, že mu tam ten domácí vždycky nenápadně lupla, mu neprozradila hodně dlouho 😎
    Ať Vám chutná a nejen pribinák 😉 a děťátko, ať se na vás hezky usmívá, až se naň půjdete podívat ❤️

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to skvostně Kačí ❤ určitě vyzkouším ❤

    OdpovědětVymazat
  7. Můžu se prosím zeptat na použitou značku smetany a tvarohu? :) já jsem asi někde udělala chybu, ale chci tomu dát ještě jednu šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to už si nepamatuji, ale mám pocit, že to bylo z lidlu :-)

      Vymazat
  8. Skvělý recept,už se těším až ho vyzkouším. �� Jenom použila jsi vaničkový tvaroh nebo ten v papíru?Děkuji a přeji hodně štěstí! �� Jolana

    OdpovědětVymazat
  9. Dnes jsem ho vyzkousela a neprijde mi moc podobný Pribiňáku z obchodu. Ale tak dalo se to čekat. Jinak je moc dobrej :)

    OdpovědětVymazat
  10. Právě jsem dodělala a až na to, že jsem tam dala trochu moc vanilkového aroma (použila jsem takovéto v lahvičce), tak je to moc dobré :)

    Jinak zkusila jsem 2 verze jednu s vaničkovým a druhou s kostkovým měkkým tvarohem a lepší je to s tím vaničkovým, to jen kdyby někdo váhal tak, jako já :D

    Díky moc za recept :)

    Miška

    OdpovědětVymazat
  11. Většinou dělám různé ovesné svačinky, ale pribiňák mě láká vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  12. Vynikající recept! Moc za něj děkuji! Momentálně mám tak trochu závislost na pribiňácích a dalších tvarohových dezertech a tenhle chutná suvereně nejlíp ze všech. Navíc mě coby večerní svačinka skvěle zasytí, takže konečně nemám v noci hlad při krmení naší šestitýdenní dcery!

    Ps. Místo karobu v prášku doporučuji krétský karodobý sirup. Je to delikatesa.

    Hezký večer a mnoho zdraví a síly pro oba do posledních týdnů těhotenství!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem zvědavá, co budu ujídat já při kojení :-)

      Vymazat
  13. Ja si smichavam dva tvarohy s jednou zakysanou smetanou, chutna mi to tak vic... :) A vetsinou dolu rozdrobim nejakou susenku, navrstvim tvaroh se smetanou a nahoru treba nejake ovoce nebo i rozmackane jahody...mnam...uz mam na to chut... :)
    Jsem taky tehotna a mam vic nechute nez chute, ale presne jak pises, vzdy si neco najdu a to jim delsi dobu...tohle zrovna ted muzu... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je více variant, dokonce jsem viděla variantu i naředění s mlékem. Ale to mi přišlo zvláštní. Důležité je najít tu, která nám uspokojí chuťové pohárky. A hlavně v těhotenství :-)
      Ale je to dobrý tip a zkusím to. Já tvaroh a zakysačku dávala vždy spíše na dorty jako krém. Ale věřím, že i jako samotný dezert to bude pecička :-)

      Vymazat