KADEŘÁVEK S BULGUREM A ČERVENOU PAPRIKOU

O kadeřávku se momentálně mluví čím dál víc a víc. Nebo mi to aspoň tak přijde. A taky aby ne, když je plný vitamínů, které naše tělo potřebuje.

V kadeřávku najdeme provitamín A, vitamíny C, B7, z minerálních látek draslík, železo, fosfor, hořčík, vápník.
Pravidelná konzumace snižuje obsah cholesterolu v krvi, kadeřávková vláknina zlepšuje střevní peristaltiku a je prevencí i léčebným prostředkem proti zácpě.
Je také vhodným doplňkem stravy při jaterních dietách a ledvinových problémech, hlavní léčebný význam je ale někde úplně jinde - kadeřávek obsahuje vápník ve velmi dobře vstřebatelné podobě, který tělo umí navíc výborně využít. Zlepšuje kvalitu kostí, zubů a nehtů (zvýšená kazivost zubů, lámavé a roztřepené nehty) .
(zdroj: bylinkyprovsechny.cz)

Já jsem ho poprvé ochutnala na www.svetbedynek.cz. Od té doby ho dávám všude. Hlavně do smoothie a salátu.
Ještě mi někdo z vás psal, že jste ho viděli v Marks and Spencer, ale pekelně drahý. Na bedýnkách ho mají za pár korun a přijde vám ho opravdu hodně.

Tento salát je hodně variabilní. Většinou ho jím jen tak, ale když mám chuť, tak si do něj přidám kousek ryby, mořských plodů nebo kousky kuřecího masa.

Doba přípravy: 30-45 minut
Náročnost:    malá
Počet porcí:  6

INGREDIENCE:
  • 200 g bulguru
  • 1 kávová lžička provensálského koření
  • olivový olej
  • 6 velkých listů kadeřávku
  • 1 paprika
  • šťáva ze čtvrtky citronu
  • sůl, pepř
  • mořské plody, ryba nebo kuřecí maso
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si dáme vařit bulgur. Já ho vařím v rýžovaru a doporučuji to všem. Stojí kolem 350 Kč a využívám ho na vaření rýže, luštěnin i zeleniny.

Do hrnce nebo rýžovaru nasypeme 200g bulguru.
 Trochu osolíme.

 Přidáme kávovou lžičku provensálského koření.
Dále přidáme polévkovou lžíci olivového oleje a zalijeme bulgur vodou. Vždy dávám cca dvojnásobek vody na množství bulguru.
Takže, když mám 1 cm po dně bulguru, tak přidám 2 cm vody. Ale lepší je dát méně a pak dolít.

A vaříme do měkka.
 Nyní si připravíme kadeřávek, který pokrájíme najemno, opravdu najemno.
Papriku pokrájíme také na malé kousky.
 Když je bulgur uvařený, tak ho dáme vystydnout. Nesmí být teplý, to by pak salát nebyl dobrý.
 Do vychladlého bulguru přidáme pokrájený kadeřávek.
 Dále pokrájenou papriku.
 A zamícháme.
 Dále přidáme dle chuti maso, rybu, mořské plody nebo třeba tofu. Já zvolila tyto mořské plody.
 Zakápneme citronem.
 Zalijeme troškou olivového oleje.
 Osolíme a opepříme dle chuti, zamícháme a můžeme podávat.

Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
bulgur - svetbedynek.cz
olivový olej - Sotto vinué
kadeřávek - svetbedynek.cz
paprika - svetbedynek.cz
citron - svetbedynek.cz
mořské plody - myfoodmarket.cz
(po zadání kódu MF-SMOOTHCOOKING www.myfoodmarket.cz získáte slevu 150 Kč a poštovné zdarma po celé republice)
 Foceno na:
podklad - stará paleta
mistička - Ikea.cz
mísa - Ikea.cz
naběračka - butlers.cz
ubrousek - butlers.cz
prkénko - z Řecka
podnos - z Francie

Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm


1 komentář:

  1. Ahoj, můžu se prosím zeptat jakou značku rýžovaru máš? Moc dékuji :) Lenka

    OdpovědětVymazat