DOMÁCÍ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY

Před nedávnem jsem byl opět slaměná vdova a tak jsem si zbalila 5 švestek, 2 psy a vyrazila na chatu za rodiči. Ti tam byli na dovolené. Pár dní strávené v dřevěné chaloupce, ve které se topí nasbíraným dřevem a v místě, kam rozhodně nedosáhne signál mi vždycky prospějí.

Mamka vymyslela, že bychom mohli udělat uzené s bramborovým knedlíkem a špenátem. Upřímně? Tohle bylo po celý život moje nejoblíbenější jídlo a tak jsme to s radostí přijala.

Mamka si zapomněla svůj recept na knedlíky doma, já knedlíky nedělám a tak jsme musely nějaký recept najít na internetu. Když už nějaký recept hledám, tak většinou do vyhledavače přidám slovo "blog". Bloggerům prostě věřím. Mají to většinou krásně nafocené a i rozepsané.

Jako první recept na mě vyběhl recept od Florentýny Zatloukalové. Další už jsem rozklikávat nemusela. Florentýna má vždy vše krásně sepsané a vysvětlené a tak i člověk, který si absolutně ve vaření nevěří, tak to zvládne.

Důkladně jsem pročetla kvanta textu a s lehkou nervozitou jsme se do knedlíků pustily. A výsledek? Naprosto dokonalý. Trošku jsme si množství dle struktury těsta upravily. Ale určitě vás bude zajímat recept, ze kterého jsme vycházely a ten naleznete zde.

Tak jdeme do toho...

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
INGREDIENCE:

  • 1 kg brambor (nejlépe typ A, uvařených ve slupce a vychladlých)
  • 420 g dětské krupičky
  • 2 vejce
  • 1 lžce solamylu
  • 2 zarovnané lžičky soli

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce a v osolené vodě. Nejlépe den předem.
 Vychladlé brambory oloupeme.
A nastrouháme. Dočetla jsem se, že je lepší 1/3 nastrouhat na hrubo a zbytek na jemno. Je to prý lepší kvůli struktuře knedlíku a také vzoru při průřezu. Ozkoušeno.
 Do nastrouhaných brambor přidáme vejce.
 Dále přidáme solamyl.
 Také sůl.
A postupně zapracováváme krupičku. Sypeme jí tam minimálně na pětkrát a vždy zapracujeme rukama.
Florentýna radí, že i když se vám bude zdát, že krupice stačí, tak jí tam stejně přisypte celou.
Mamka měla stejný pocit a už v půlce mi říkala, že stačí a já si přesvědčovala, že ne, že musíme Florentýnu poslouchat. A vyplatilo se.
A z těsta vytvoříme 6 šišek.
 Takto vypadají dokonalé knedlíky.
Dáme si vařit vodu.
Vezměte raději ten největší hrnec, který doma máte a vařte je na několikrát. Ať mají knedlíky při vaření prostor.
Knedlíky nenechávejte dlouho odpočívat. Těsto by se rozbředlo a nebylo by to dobré. Tedy je lepší si dát vařit vodu už ve chvíli, kdy zpracováváte knedlíky.
 Knedlíky vaříme 20 minut. V průběhu vaření je lžící otočíme.
 Knedlíky nakrájíme a podáváme s něčím maximálně dobrým.
 Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.    

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Florentýna je nejlepší odborník a rádce pro lidi, kteří tyto klasiky nikdy nevařili. Vážně nejlepší učitelka, takže velká chvála patří jí :-)

      Vymazat