PEČENÁ KACHNA



Přišel podzim (to jste si asi všimli) a tak jsem dostala chuť na kachnu. Se zelím a bramborovým knedlíkem. To mám nejraději.

Jenže jak znám mě a Artyho, tak si dáme kousek a zbytek nedojíme. Kachnu oba milujeme, ale tak jednou ročně a po trošce.

A tak jsem dostala úžasný nápad a to, že pozvu svého bráchu s jeho přítelkyní. Oba českou kuchyni milují a kachnu obzvlášť.

Byla to ale výzva. Kachnu jsem do té doby ještě nikdy nedělala a chtěla jsem je oslnit svým umem. Teď mě tak napadá, že jsem vždy nechápala lidi, kteří si mohou pozvat návštěvu a vařit něco, co ještě nikdy nedělali. No a vidíte. I já to udělala. A ještě se musím přiznat, že jsem bramborové knedlíky dělala předtím jednou a zelí vůbec nikdy.

Začala jsem tedy listovat kuchařkami, pročítat internet, zavolala mamce a poprosila jí o náš rodinný recept.
Jenže mamka to dělá tak, že si jí předpeče den předem a dopéká v den podávání. To se mi úplně nechtělo a tak jsem se chytla rady od Kitchenandthecity.cz a Florentýny z Kucharkaprodceru.cz.
Každá kachnu dělá jinak, ale každá měla svou vychytávku. Do toho rady od maminky a mohla jsem se pustit do díla.

Ještě musím prozradit, že kachna se povedla a dokonce, když brácha druhý den dojídal zbytek, tak mi psal, že mě musí ještě jednou pochválit, protože ta kachna je vážně dokonalá.

Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 10 hodin
Náročnost: střední
INGREDIENCE: 
  • 1 celá kachna bez drobů
  • kmín celý
  • sůl
  • lžička medu
  • jablka
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Tato kachna se peče přes noc. Nebojte se toho, peče se na 80 stupňů, takže je to spíše taková sauna pro kachnu, kdy se vypotí a pustí šťávu a tuk. Rozhodně se nepřipálí.

Do pekáče vložíme kachnu. Do vnitřku kachny vložíme celé jablko a půl lžičky soli. To by mělo vytáhnout chuť dvorku z kachny. Aspoň tak se to u nás v rodině říká a dělá.

Povrch kachny posypeme lžičkou kmínu a lžičkou soli.
Já ještě doporučuji svázat stehna a křídla. Kachna má po upečení lepší tvar.

Cca o půlnoci kachnu přiklopíme a dáme péct na 80 stupňů. Pečeme do cca 8mi ráno.
V 8 ráno bude vypadat takto:
 Nyní kachnu odklopíme a zvedneme teplotu na 120 stupňů a pečeme tak do cca 11:00.
Nyní vyndáme kachnu a přelijeme výpek do kastrůlku. Výpek vložíme za okno (pokud je zima) nebo do lednice. A kachnu vložíme zpět do pekáče a dáme do trouby.

Po cca 15ti minutách se výpek rozdělí na dvě části. Sos a tuk. Jelikož ze sosu se stane taková jakoby želatina, tak tuk jde krásně sundat lžičkou. Ten si přendáme do mističky a dáme do lednice. V budoucnu se bude hodit na smažení cibulky či přípravy jiných jídel.
 Lžíci tuku vlžíme do kastrůlku a zapneme plotýnku na střední plamen.
 Do tuku přidáme lžíci hladké mouky a připravíme zlatavou jíšku.
Zlatavou jíšku přidáme do sosu a prohřejeme na plotýnce cca 3 minuty. Jíška nám to jemně zahustí a dodá lepší chuť sosu. Nezahušťujte to ale více. Takhle to bohatě stačí.

Zahuštěný sos nalijeme zpět ke kachně a dáme ještě péct.
 V tuto chvíli si do mističky vložíme lžičku kachního tuku.
 A přidáme lžičku medu. Pořádně promícháme.
 Touto směsí potřeme kachnu. Kombinace tuku a medu dodá kachně krásnou zlatavou chuť.
Zvedneme teplotu trouby na 200 stupňů a pečeme cca 10 minut. Teď už to musíme doslova hlídat, ať se kachna nespálí.
A podáváme se zelím a knedlíkem. Recept na zelí ZDE a na knedlíky ZDE.
Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.

9 komentářů:

  1. Kdepak je recept na knedliky ��?

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto výborná! Pekla jsem v neděli našim na oběd. Taťka první nadával, že jí budu tak dlouho péct. Ale jak jí ochutnal tak změnil názor :-D Mamce říkal, že od teď jí budou připravovat jenom takhle :)
    Zelí bylo taky naprosto výborné. Knedlíky jsem nestihla, ty mám v plánu příště. Ještě máme v mrazáku 4 domácí husokačeny.

    Děkuji moc za Tvoje recepty, jsou úžasné :)

    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko, ani nevíš, jak ráda to slyším. Tento tip na dlouhé pečení, jak jsem psala mám od Petry z Kitchenandthecity.cz a opravdu se to vyplatí. Mamka mi také říkala, že by se bála to péct takhle přes noc, ale vlastně tam nedojde ani k bodu varu a tak není šance, že by se něco spálilo a kachna má spíš takovou saunu :-)

      Vymazat
  3. Kačko, děkuji strašně moc za recept. Spontánně jsem se rozhodla pro mé první pečení kachny po tvém postu a výsledek byl skvělý, takže moc děkuju. Pochutnali jsme si všichni :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barunko to jsem opravdu ráda. Je to taková klasika, která potěší každého na nedělní oběd :-)

      Vymazat
  4. Ahoj, chápu dobře že kachnu dáme do pekáče bez ničeho jen tak holou bez tuku či vody? a tím že ji saunujeme se nám udělá ta štáva a tuk? děkuju J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně tak. Ono jak se to peče na málo, tak kachna má spíš takovou saunu a opravdu do rána vypotí hodně vody a tuku :-)

      Vymazat
  5. Dobrý recept, kachna skvělá. Děkuji!

    OdpovědětVymazat