DOMÁCÍ SEKANÁ

Domácí sekaná je jídlo, které mi připomene dětství. Pamatuji si chvíle, kdy jsem jezdívala k tetině tetě a ta nám dělávala tu nejlepší domácí sekanou.

U nás doma se moc nepekla. Vlastně ani nevím, zda někdy vůbec. U nás se dělali karbanátky, čivapčiči a podobné jídla z mletého masa, ale sekaná ne. Nevím vlastně proč.

Dokonce jsem nedávno po mamče chtěla, aby udělala sekanou na sobotní rodinný oběd, ale nepřišlo jí to dost slavností. Škoda. Myslím si, že taková vcelku upečená sekaná potažená výbornou slaninou je velmi slavnostní jídlo. A dokonce téměř bez práce.

Tak, když mi jí neudělala maminka, rozhodla jsem se s manželem oprášit náš recept. Ano, recept můj a manžela, který jsme často dělávali na počátku našeho vztahu a po dlouhou dobu na něj zapomněli.

Je to taková klasika. Nic nového. Ale jak já říkám. Jsou jídla, která si ten klasický postup zaslouží a nějaká inovace je na škodu.

Souhlasíte?

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí:  6

INGREDIENCE:
  • 500 g mletého masa (nejlépe půl na půl hovězí a vepřové neboli sušší a tučnější)
  • 1 polévková lžíce másla nebo sádla
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 kávové lžičky drceného kmínu
  • 2 kávové lžičky majoránky
  • 3 polévkové lžíce pokrájené petrželky čerstvé nebo 1 polévková lžíce sušené
  • 2 vejce
  • 4 hrsti strouhanky
  • 100 ml mléka
  • sůl, pepř
  • 100 g slaniny
Příloha:
  • bramborová kaše
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.
Nejprve si pokrájíme cibuli najemno.
 Rozpálíme pánev a když je horká, tak na ní vložíme 1 polévkovou lžíci másla nebo sádla.
 Ihned přidáme cibuli a restujeme do zlatova.
 Když je cibule zlatavá, tak přidáme prolisovaný česnek.
Promícháme, restujeme cca 1 minutu a poté odstavíme. Potřebujeme, aby cibule vystydla. Teplá se nesmí dávat do masové směsi.
Nyní si připravíme velkou místu a do ní vložíme mleté maso.
Přisypeme půl kávové lžičky mletého kmínu.
 Dále přidáme 2 kávové lžičky majoránky.
 A ještě přidáme 3 polévkové lžíce pokrájené petrželky.
 Vyklepneme k masu 2 vajíčka.
 Samozřejmě nejlépe šťastná.
 A přidáme trochu soli a pepře.

 Ještě přidáme vychladlou cibulku.
 Přilijeme 100 ml mléka.
 A přidáme 3 hrsti strouhanky.
A rukami směs pořádně promísíme. Důležité je se s ním až tak moc nepatlat. Teplo celé sekané neprospívá. Klidně s ním párkrát bouchněte o dno mísy. Ať se ingredience pořádně spojí.
 Vytvořte ze směsi váleček a ten vložte do pekáče.
 Po povrchu sekané položíme plátky slaniny a pořádně je přitlačíme.
Vedle sekané můžete dát ještě lžíci másla a pokrájenou cibuli na měsíčky. Pěkně se vypeče a je výborná k příloze.

 Pečeme 40 minut do zlatova.
 Jako přílohu zvolte určitě bramborovou kaší. Nejlepší recept naleznete ZDE.


6 komentářů:

  1. Tak to u nás se na sekanou taky často zapomíná, ale o to víc zase chutná! :) Náš recept je 50:50 vepřové a krůtí :) A slaninu nedáváme, jsem zvíře, já slaninu nejím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D nejsem také slaninový milovník, ale tady tomu dodá dobrou chuť a krásně se vypeče :-)

      Vymazat
  2. Uz ji mamv troube! Moje prvni sekana v zivote :-) dekuju za recept!

    OdpovědětVymazat
  3. Kači ,ted pečuuu,tak jsem zvědavá!Ale určitě to bude lahoda,jako každy tvuj recept! :) Hodně štěstí!

    OdpovědětVymazat