O CUKETĚ

Cuketu potkáváme v obchodě po celý rok, ale pokud chceme tu českou, čerstvou a jarní, tak na ní musíme právě teď. Dokonce jí můžeme sehnat i s cuketovými kvítky, které jsou vhodné a výborné na vaření.

Cuketa je velmi zdravá a plná vitamínů, takže pokud chcete detoxikovat tělo či zhubnout do plavek, tak pro ní utíkejte a nechte se v tomto článku inspirovat, co s ní.


Jak už  mě učila moje výživová poradkyně, co je zelené, to je dobré. I když o stravě nic moc nevíte, tohle je taková dobrá pomůcka. Například zelená zelenina a ovoce obsahuje hodně enzymů, které pomáhají štěpit a trávit stravu.

Zelená cuketa obsahuje velké množství provitamínu A, který proniká hluboko do těla, až ke jádrům buněk, čímž ovlivňuje celkové zdraví a dodává energii.


RECEPTY Z MÉHO BLOGU:
Penne s cuketou
Těstoviny s cuketou, pestem a mozarellou
Cuketové rizoto
Cuketové tagliatelle s rajčatovou salzou
Chřest s cuketou v rajčatové salze
Zelený salát s uzeným tempehem
Losos na grilované zelenině


OBSAHUJE:

  • karoteny
  • minerály - hořčík, vápník, železo, draslík, fosfor
  • vitamíny A, B, C
  • vlákninu
  • a cca 91% vody

Cuketa je velmi zdravá a je skvělým prostředkem detoxikace organismu. Dokáže tělo vyčistit od toxinů.
Díky vysokému obsahu vody je málo kalorická a tak jí můžete zařadit do spousty salátů či příloh. Já jí miluji orestovanou na pánvi, pokrájenou a smíchanou s kuskusem.


ÚČINKY CUKETY:

  • odkyselení organismu
  • detoxikuje a odvodňuje
  • zlepšuje pohyblivost střev
  • příznivě působí na trávení
  • má antibakteriální účinky
  • uklidňuje a působí proti stresu
  • posiluje svaly a srdce
  • vhodná při cukrovce, dně, revmatismu, problémech s ledvinami
  • zvyšuje imunitu organismu
  • pomáhá udržovat štíhnou linii
  • zlepšuje činnost mozku


KTERÁ CUKETA JE TA NEJLEPŠÍ?
Nejlepší je mladá, světlezelená a tenčí cuketa. Je plná chutě a šťávy.
Mladá cuketa, která ještě nemá jadérka se připravuje i se slupkou, nakrájená například na kolečka nebo proužky. Výborná je i na výrobu cuketových špaget tvořené přes spiralizér.
Momentálně jí můžete sehnat na svetbedynek.cz nebo na tržištích u svých farmářů.

Velké cukety se používají například na přípravu cuketových řízků či polévek. Také jsou vhodné do leča, nádivek, bramboráků nebo k zapékání. Je důležité jí zbavit slupky, protože ta bývá tvrdá a tuhá. Také ji zbavte jadýrek. Ty už bývají velké.
Slupku ale nevyhazujte. Je plná živin, minerálů a vitamínů. Přidejte jí například do polévky.


SLUPKA CUKETY:
Cuketu je dobré konzumovat i se slupkou, protože je bohatá na karoteny a hořčík. Proto vybírejte spíše drobné cuketky, které se hodí k přímé konzumaci, jako třeba součást salátů.


PŘÍPRAVA CUKETY:

  • cuketu lze grilovat
  • připravovat z ní polévky
  • přidávat na kousky do těstovin
  • vyrábět z ní cuketové těstoviny
  • nebo syrovou pokrájet do salátu
Pokud jí budete tepelně upravovat, tak si dejte pozor na tyto zásady.
Grilujte jí na tlustější plátky, aby se po stranách opekla, ale přitom uvnitř zůstala šťavnatá.
Jestli cuketu přidáváte například do těstovin, tak jí přidávejte jako poslední surovinu a vypněte plotýnku. Cuketu stačí pouze prohřát. Jinak se rozblemcne a nebude dobrá.
Někdo dává cuketu vypotit. To určitě nedělejte. Zbytečně z ní odstraníte tu nejlepší chuť a šťávu.


Zdroj a inspirace: rehabilitace.info

4 komentáře:

  1. Milujem cuketu... často si ju len tak restujem na oleji so sojovou omáčkou, poprípade cesnakom, paradajkami.

    Daniela

    OdpovědětVymazat
  2. Také miluji cuketu, mohla bych ji jíst pořád, lehce pečenou, zakápnutou olivovým olejem a mírně okořeněnou :)

    OdpovědětVymazat