VÁNOČNÍ PERNÍČKY (CUKROVÍ)

Receptů na perníčky je mnoho. Všichni řeší, kdy péct perníčky, aby neztvrdly. Já mám recept, který jsem pekla vloni na vánoce a v září jsem měla perníčky ještě měkké.

Zkuste ho :)

Doba přípravy: 10 minut
Chlazení: 2 - 3 hodiny
Pečení: 10 - 12 minut
Náročnost: malá
Kusy: 3 plechy

INGREDIENCE:
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 lžíce mletého perníkového koření (hřebíček, skořice, vanilka, anýz, badyán)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce rozmačkaného hřebíčku
  • 1 pytlíček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • 200 g másla

Na polevu
  • 1 bílek + trocha citronové šťávy
  • 150 g moučkového cukru
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Mouku a cukr nasypte na vál, přidejte koření, med, kypřící prášek, vejce a tuk, a vypracujte hladké, tuhé těsto. Dejte uležet, aby těsto ztuhlo.

Těsto prohněťte a vyválejte na 2 milimetry tenký plát. Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky. Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních zhruba 10-12 minut.

Perníčky po vychladnutí zdobte polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu.


29 komentářů:

  1. Ahoj:) protože mám velmi ráda tvé recepty, tak určitě zkusím i vánoční perníčky. Jen se chci zeptat jak jsou na tom perníčky po upečení, jestli jsou tvrdé a potřebují čas na to aby změkl nebo jestli se dají hned použít? Jsem trochu ve skluzu a slíbila jsem je budoucí tchýni :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      perníčky jsem pekla minulý víkend a 3/4 jsme snědli na posezení, protože jsou krásně měkké a určené přímo k podávání. Udělá to ten kypřící prášek :-) Takže klidně na poslední chvíli. Pak je doporučuji dát do plechové dózy a přidat k nim jablko a dát je na balkón do chladu a vlhka. Zůstanou krásně vláčné po dobu několika týdnů. Jednou jsem je pekla na Vánoce a dala do garáže a jedli jsme je na Velikonoce a byly stále krásně měkké :-) Tak snad se povedou. Držím palce :-)

      Vymazat
  2. Děkuji moc za rychlou odpověď i za motivaci zkoušet další a další recepty!!! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jako každý rok začínáme perníčky a jelikož je všichni milujeme děláme jich tunu aby aspoň pár kousků vydrželo až do vánoc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to znám moc dobře. Já už pekla nějaké cukroví v říjnu, abych to měla nafocené na Vánoce pro vás a co myslíš. Už žádné není :-)

      Vymazat
  4. Vypadají krásně :) Můžu se zeptat, jak moc vyběhnou? Koupila jsem si razítka a přemýšlela jsem, že bych je vyzkoušela i na perníčky. Jen mám obavu, že jak vyběhnou, obrázek zmizí :-/ Co myslíš? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dost pravděpodobné. Na razítka počkej. Za pár dní přidám recept na naprosto úžasné máslovo vanilkové sušenky, které jsou přímo na razítka.
      Jediné co prozradím, připrav si ten vanilkový cukr, co jsem dávala na blog. Bude se hodit, tak ať se rozleží :-)

      Vymazat
    2. Měla jsem úplně stejný nápad s razítky. Dobře, počkám si tedy na sušenky :-)

      Vymazat
  5. Jééé, já j to říkám pořád že seš nejlepší food bloggerka :) Večer se vrhnu na cukr :) A perníčky budou teda zase jako každý rok hvězdičky, srdíčka, sobíci.... :)

    OdpovědětVymazat
  6. Moc dobrý recept :) Znám ještě podobnou variantu, kde je poloviční množství tuku a není kakao. A taky fajne ;)
    Malý typ pro začátečníky jako já. Když se Vám těsto lepí a nemůžete se s ním "domluvit", dejte ho na chvíli do mrazáku a mějte vždycky vytažený jen ten kousek těsta, se který aktuálně pracujete (celé těsto v celku by se vám stejně špatně válelo :))

    OdpovědětVymazat
  7. Kačí, mám na perníčky sice jiný recept, ale zkusím tento tvůj, zrovna jsem ho vrzla do lednice a ve čtvrtek nebo v pátek budu péct. Pak napíšu jak jsem dopadla. Jediné co mně překvapilo, že je těsto dost tmavé, asi tím kakaem, snad je nespálím, musím je více hlídat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem také zvědavá. Zatím, kdo je tento rok pekl, tak byl nadšený. Tak snad to tak zůstane. Jen je neválej úplně tenké, pak jsou většinou tvrdé. Nech placku tak 0,3 cm.

      A s tím kakaem nevím, děláme to takto odjakživa, takže asi je to jen síla zvyku :-)

      Vymazat
    2. Ahoj, chtěla bych se jen zeptat jestli mám Heru předem rozpustit v mikrovlnce a nebo jí nechat jen při pokojové teplotě? Předem děkuji za odpověď :)

      Vymazat
    3. Ne ne nikdy nerozpouštět. Nech to maximálně v pokojové teplotě :-)

      Vymazat
  8. Ahoj, postupně zkouším tvé recepty a všechny jsou báječné!!! Tohle těsto mi zrovna leží v lednici a v sobotu se na něj vrhnu - budu se těšit a dám vědět, jak to dopadlo. Mám však jednu připomínku - vím, že co člověk, to jiný názor...ale Heru do pečení doopravdy nedoporučuji, obsah je hrozný svinstvo... všem vřele doporučuji, aby si připlatili pár korun za kvalitní máslo :-) Na chuti to bude také určitě poznat! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, máš naprostou pravdu. Tento recept vnikl v době, kdy jsem tohle neřešila. Nyní heru už vůbec nepoužívám a pracuji jen s máslem. A vlastně mi ani nedošlo, že tam ta hera je napsaná. Jdu to opravit :-)

      Vymazat
  9. Ahoj Kačí, chtěla jsem se zeptat, jestli je opravdu nutné nehcat těsto dva dny uležet? Našla jsem tvůj recept teprve dnes a přemýšlela jsem, že bych udělala perníčky ještě zítra, 23.12. Nestačilo by těstu jeden den v lednici? :-) Díky, Denča

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, letos jsem dělala perníčky poprvé v životě a podle tvého receptu a jsou naprosto vyborne. Sice jsem tam dala více kakaa a mám je hodně tmave, ale chuťově jsou skvostné. Děkuji moc jsi skvělá ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Anet, promiň, že píši až nyní, ale nějak jsem se k určitým věcem přes Vánoce vůbec nedostala. Moc mě těší, že se to povedlo. Překvapuje mě, že jsi tam dala tolik kakaa. Protože já je přesně miluji hodně kakaové, ale plno lidí zase jsou v šoku, že ho tam tolik dávám. Je vidět, že máme asi stejné chutě a to mě těší :-)

      Vymazat
  11. Ahoj, mohla bych se zeptat, jestli se da něčim nahradit ten mletý hřebíček? :) Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyloženě nahradit nejde, protože má svou specifickou chuť, ale asi bych ho tam nedávala vůbec :-)

      Vymazat
  12. Poprvé jsem dělala perníčky a zkusila jsem tvúj recept. Jsou výborný za rok je udělám znovu. Díky,přeji krásné a veselé Vánoce.

    OdpovědětVymazat
  13. Letos jsem pekla perníčky podle Tvého receptu, povedly se výborně, byly hned měkké :) Foto mého prvního pokusu tady: https://www.instagram.com/p/BN75K0Tg7EK/?taken-by=markettray Tak opět moc děkuju za výborný recept :)

    OdpovědětVymazat