Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

středa 2. prosince 2015

MÁSLOVÉ RAZÍTKOVÉ CUKROVÍ S PRAVOU VANILKOU


Příběh těchto sušenek není tak dávný. Vlastně jsem si je zamilovala před několika lety. Nechala jsem se inspirovat receptem, který jsem nalezla v kuchařce a samozřejmě ho lehce upravovala a upravovala, až jsem ho přivedla k dokonalosti. Aspoň si to myslím.

U těchto sušenek je základem použití másla a hlavně domácího vanilkového cukru. Výroba cukru není vůbec složitá a hlavně drahá, jak si většina lidí myslí.

Je důležité dodržovat jednu zásadu a to, vyrobit si ho aspoň dva týdny před použitím. V podstatě se pouze rozmixuje celý vanilkový lusk s krupicovým cukrem. Pro získání jemné struktury ho ještě proseji přes síto. Do těchto sušenek se ale hodí ponechat i větší hrudky, které sušenkám dodají domáckost.

Proč zrovna volit takovéto snadné a extra nezdobené cukroví na Vánoce? Právě protože je to tak jednoduché, až je to dokonalé. Silná chuť másla doplněná o naprosto úžasnou vůni vanilky se postará o doslova gurmánský zážitek v rodinné pohodě. Ještě, když zvolíte Babiččinu volbu lineckou, tak zjistíte, že tyto sušenky mohou mít další a větší rozměr.

A ta největší výhoda? Dají se zdobit cukrovou polevou, jako perníčky. Na Velikonoce si je můžete vykrájet do tvaru vajíček a také ozdobit a nebo si je upéct v průběhu roku a servírovat jako čajové pečivo. Zkrátka potěší v jakékoliv roční období.

Doba přípravy: 30 minut + 15 minut pečení (min. 2 hodiny uležení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 30 ks (velkých)

INGREDIENCE:
  • 250 g másla (žádný jiný ztužený tuk)
  • 400 g Babiččina volba linecké nebo hladké mouky
  • 180 g domácího vanilkového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek (bílek použijete do polevy)
Co budeme dále potřebovat?
  • razítka
  • vykrajovátka
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme ingredience. Je jich málo a o to více si dejte záležet na jejich kvalitě. Takže hlavně v žádném případě nenahrazujte máslo nějaký rostlinným tukem. Jsou to máslové sušenky.
Já jsem testovala tuto novou mouku na linecké těsto, čili i cukroví. A výsledek? Vážně super.

Nyní si rozmyslíme, jak budeme zapracovávat těsto. Můžeme v robotu, kde dáme nástavec hák a nebo ručně na válu. Já ho dělala v robotu.
V tom případě si do mísy vložíme máslo, jinak samozřejmě na vál.
Do mísy vložíme jedno celé vejce a z druhého oddělíme žloutek od bílku. Bílek si schováme na později a žloutek vložíme také do mísy k máslu.
 Odvážíme si mouku.
 A nasypeme k máslu a vajíčku.
Nakonec přidáme odvážený domácí vanilkový cukr. Recept na něj naleznete ZDE. Je snadný a vcelku vás vyjde levněji, než ten kupovaný a chuť nejde srovnávat.
 A pustíme se do hnětení. Ať v robotovi, tak ručně.
 Když je těsto důkladně propracované, tak ho dáme zachladit.
Vložíme ho do čistého pytlíku a dáme do lednice. Nejlépe na 2-3 hodiny. Máslo zatuhne a bude s ním lépe pracovat.
 Po cca 2 hodinách těsto vyndáme z lednice a pokrájíme si ho na několik částí.
 Pomoučíme si vál.
 A na mouku položíme těsto a opět ho z vrchu pomoučíme. A jdeme válet.
 Ještě si připravíme razítka.
 Dále si připravíme kulaté vykrajovátko nebo sklenici o velikosti razítka. A vykrojíme kolečko.
 Kolečko přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem.
 A obtiskneme razítko.
 Já zvolila obtisk perníčku, sovičky a vločky.
Zbytek okrájeného těsta přidejte k nové dávce, která je studená a zapracujte. Celkově se snažte s těstem pracovat rychle. Máslo se roztéká a mohlo by se těsto začít lepit a rozpadat.
Obtisky dělejte také ihned. Takže vykrojit, přenést na plech a obtisknout. A takhle to opakovat po jedné.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Pokud chcete mít sušenky lesklé, tak každou potřete bílkem. Pokud matné, tak je nepotírejte.
Já zvolila lesklou formu. Proto jsem poté každou sušenku pocukrovala moučkovým cukrem. Cukr se zapeče s bílkem a vytvoří zlatavou krustu.
 Takto vypadají upečené sušenky.
Každou sušenku, nejlépe ještě teplou opět pocukrujte. Cukr se přilepí a budou vypadat, jako zasněžené.
A máme hotovo. Tyto sušenky zaručeně provoní celý byt při pečení, ale krásně voní i při servírování či skladování.
 Foceno: Olympus PEN E-PL7, M.Zuiko Digital 45 mm.


21 komentářů:

  1. Veľmi pekne spracovaný recept a nádherné fotky. Si šikulka :) Lucia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci děkuji moc. Je fakt, že na tento recept jsem asi nejvíce pyšná. Je zpracovaný tak, jak bych chtěla, abych měla do budoucna všechny. Bohužel jeden recept pak zabere několik hodin času a tak v zimě, kdy je málo světla to jde hůře. Ale budu se snažit toho držet :-)

      Vymazat
  2. Krásný recept...budu si muset pořídit razítka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ale rozhodně nejsou prioritní. Já to doteď dělala jen buď kolečka skleničkou a nebo třeba do tvaru srdíček. :-)

      Vymazat
  3. Recept je nafocený naprosto perfektně. Mám tyhle tvoje recepty hrozně ráda, protože na tom pak skoro nejde nic zkazit. Takže za to ti moc děkuju. :-) A mimochodem... odkud je prosím to sněžítko?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, jsem moc ráda, že to píšeš. Pro mě je tohle asi nejkrásnější recept, jaký jsem připravila. Dal mi hodně práce a jednou bych chtěla mít všechny takto vymazlené.

      Jo a sněžítko je z Paříže :-)

      Vymazat
  4. Ahoj, nefunguje ti kolonka vyhledávání.. jen pro informaci :-)
    zadávala jsem perníčky a pak linecké a dříve mi recepty vyjeli hned a nyní nic.
    Ahoj J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, také jsem na to koukala, protože podle toho pravidelně vyhledávám. A nevím, jak to opravit. Zkusím něco vygooglit

      Vymazat
  5. Vypadaji opravdu bozsky :-). Pokud bych je chtěla jako darek, jak dlouho dopredu se mohou upect, jak je skladovat, a jak dlouho vydrzi? Moc dekuji.L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší jsou úplně čerstvé, ale vydrží dlouho. Vždy napeču třeba dvě kila a pak je mám v doze a když přijde návštěva, tak je jen vytáhnu a je něco sladkého ke kávě :-)

      Vymazat
  6. Jééj zrovna som si v DM kúpila súpravu na sušienky aj s razítkami, takže recept určite vyskúšam aj s tvojimi vychytávkami. Krásne spracovaný fotorecept. :o)

    OdpovědětVymazat
  7. Dnes jsem dopekla první várku a jsou perfektní. Snad vydrží do Vánoc :D. Akorát jsem troškubojovala s razítkama :D

    OdpovědětVymazat
  8. Škoda že nemám razítka vypadá to nádherně hned bych se do nich pustila, tvoje fotky mě baví jak vše do detailu aranžuješ a hraješ si s tím, to je paráda je fakt vidět že tě to baví! Navíc manžel je perfektní parťák, vidím velký posun v tom co děláš a jak to děláš - jen ták dál držím palce, máš dobře našlápnuto Kači!-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak se právě pečou, dva plechy už jsou venku a stihla jsem i ochutnat. Jsou výborné, děkuji za krásný a výborně popsaný recept. Udělám z nich malé vánoční balíčky, jen budu muset vymyslet, kam je schovat, aby mi je přítel neujídal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo holka to znám moc dobře :-D ještě když nejlepší jsou čerstvě upečené.

      Vymazat
  10. Ahoj Kačí, tenhle rok se chystám vytvářet vánoční dárky pěkně doma a ne se někde honit po obchodech. Zabrouzdala jsem k tobě na blog, protože mi bylo jasné, že tu bude spousta inspirace. A nemýlila jsem se. Už mám vybraných několik receptů a tyhle sušenky budou určitě velkým trhákem! Takže moc děkuji za recepty a inspiraci a taky za to, že jsi tak skvělá a dělíš se s námi o své kuchařské poklady. Hezký předvánoční čas přeji. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jíťo to ráda slyším. Můžeš se těším, že ještě budou 3 recepty na jedlé dárky. Spíš taková inspirace. Přidala jsem k tomu vlevo do záložek jedlé dárky a za několik dní se to tam objeví :-)

      Vymazat
  11. Ahoj Kačí, tenhle rok jsem se rozhodla vytvářet vánoční dárky pěkně doma a ne se někde honit po obchodech. Tak jsem zabrouzdala na tvůj blog, protože mi bylo jasné, že tady bude určitě spousta inspirace. A nemýlila jsem se. Už mám vybráno několik receptů a tyhle sušenky budou určitě trhákem! Moc Ti děkuji za recepty a inspiraci a také za to, že jsi tak skvělá a dělíš se s námi o své kuchařské poklady. Přeji krásný předvánoční čas. Jitka

    OdpovědětVymazat
  12. Dlouho hledám recept na sušenky, na kterých zůstane i po upečení viditelná kresba z razítek. Plánujeme dětskou oslavu ve stylu Star-Wars a potřebuji, aby byly vidět obrázky z razítek. :-) Moc děkuji za tip!
    Hezký den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať se povedou. Důležité je mít pěkně vychladlé těsto. To máslo se snadno rozpouští. Takže jakmile začne těsto povolovat, tak klidně znovu vložit na chvíli do lednice :-)

      Vymazat