Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 1. března 2016

JEHNĚČÍ S BYLINKAMI NA MÁSLOVÉM HRÁŠKU


jednou jsem se vás ptala, co nejraději jíte na Velikonoce. Někdo odpovídal kuře a někdo jehněčí. Bylo to půl na půl. A naprosto souhlasím. Já sama miluji Velikonoční kuře s mladými kopřivami a také pečené jehněčí. Pro vám přináším oba dva recepty.

Recept na Velikonoční kuře naleznete ZDE.
Recept na Velikonoční nádivku naleznete ZDE.
Recept na Velikonoční pipinkové sušenky naleznete ZDE.
Recept na Velikonoční chléb naleznete ZDE.
Recept na Velikonoční quiche naleznete ZDE.

U nás jsou Velikonoce hlavně obdobím rodinné pohody a klidu. Každý rok jedeme všichni na chatu, společně barvíme vajíčka, společně usedáme ke stolu a chlapi nás vyšlehají pomlázkou. Tuto tradici miluji a doufám, že se zachová ještě po dlouhou dobu.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 4 porce 

INGREDIENCE: 
  • 500 g jehněčí kýty
  • 4 lžičky posekaného rozmarýnu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • pepř
  • 100 g slaniny 
  • 2 cibule
  • 250 ml vývaru
Příprava hrášku:
  • 400 g hrášku
  • sůl 
  • polévková lžíce  másla

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Rozpálíme si troubu na 170 stupňů.

Připravíme si misku a do ní vložíme pokrájený rozmarýn.
 Oloupeme si česnek a pokrájíme na mini kousky. Přidáme do misky s rozmarýnem.
 Do misky přidáme také sůl.
 Také olej.
 Vymačkáme šťávu z půlky citronu a nalijeme jí do misky.
 Nakonec přidáme pepř.

 Celou směs důkladně promícháme.
 Nyní si připravíme maso.
 Kýtu do půlky rozkrojíme a dovnitř přendáme směs z misky.
 Na prkýnko si poklademe slaninu, kterou dáváme částečně přes sebe.
Na slaninu položíme kýtu a převážeme jí provázkem. To bude pro některý boj, ale nebojte, nakonec to zvládnete. Já se s tím také poprala.
 Celou kýtu přendáme do pekáčku slaninou nahoru.
 Do pekáčku nalijeme 250 ml zeleninového vývaru.
Pokrájíme cibuli na měsíčky a vložíme vedle masa.
Celý pekáček vložíme do trouby na cca 45 minut. V průběhu pečení maso přeléváme výpekem.
 Kýta je výborná, když se podává s polentovou kaší.
A také s máslový hráškem. Ten připravíme takto.

Na pánev nasypeme hrášek a ohřejeme. Cca 4 minuty.
 Osolíme a opepříme ho.

 Vypneme plotýnku a přidáme kousek másla. Promícháme a můžeme podávat.



Žádné komentáře:

Okomentovat