VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

Hlavní zdroj a inspiraci pro výrobu tohoto receptu jsem našla na stránkách Kuchařky pro dceru. Flo je báječná kuchařka a ještě báječnější osoba. Nedávno jsem měla tu čest se s ní potkat osobně a působí velmi příjemně a hlavně dokáže člověka nabít pozitivní energií. Snad se brzy opět potkáme na nějaké food akci :-)
-----------------------------------------------
Velikonoce nám téměř klepou na dveře a tak je čas si připravit Velikonoční nádivku.

Receptů je mnoho a většina z nás má asi ten svůj TOP. Ale proč nezkusit jiný? Tato nádivka se peče zvlášť v pekáči. Tím získá svou krásnou zlatavou barvu a opečenou krustu.

Vnitřek je ale vláčný, nadýchaný a dokonale ochucený. Cítíte v ní plno bylinek či jiných zelených listnatých rostlinek. Kreativitě a sezónnosti se meze nekladou, takže zelenou část můžete obměňovat dle libosti.

Jako malá jsem chodívala na kopřivy, ale to si v dnešní době v Praze netroufnu. Na chatu jsem se bohužel nedostala.

Avšak čtenáři na Instagramu mě šokovali. Dnes se dají koupit kopřivy na internetu. Třeba na www.svetbedynek.cz.

Tuto nádivku jsem pekla v neděli a včera po práci jsem si ukrojila kousek a ohřála. Musela jsem sama sebe pochválit, jak se povedla. Prostě dokonalost. Takže jestli se o tom chcete také přesvědčit, tak si připravte suroviny a můžeme začít péct.

Doba přípravy: 25 minut + 25 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 8

INGREDIENCE: pekla jsem to v pekáči 15x20 cm
  • 200 g uzeného masa
  • 100 g zelených listnatých rostlin (kopřivy, špenát, hladkolistá petržel, bylinky atd. nebo kombinaci-já na fotografii použila baby špenát, medvědí česnek a hladkolistou petrželku)
  • 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 80 g másla
  • 2 střední cibule
  • 200 ml mléka 
  • 3 rohlíky nebo housky
  • 1 lžička soli, pepř
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejlepší je si pokrájet rohlíky den předem a nechat oschnout. Když to nestihneme svět se nezboří a můžeme si je vysušit v troubě. Rozpálíme si troubu na 100 stupňů a cca 15 minut sušíme pokrájené rohlíky nebo housky.

Nejprve si připravíme ingredience. Pokrájíme si pečivo na kostičky a vysušíme v troubě,
cibuli pokrájíme na malé kousky,
uzené na cca 0,5cm velké kostičky,
odvážíme si máslo, rozdělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme,
odměříme mléko a pokrájíme listovou zeleninu.
Já pekla nádivku na pekáči o velikosti 15x20cm. Pokud máte větší, procentuálně zvyšte ingredience.

Pekáč lehce namočíme a ustříhněme pečící papír, který zmačkáme a přitiskněte na pekáč. Díky vodě se krásně přilepí.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Rozpálíme si pánev a přidáme na ní 20g másla. Zbytek si necháme do nádivky.
Na máslo nasypeme cibuli a restujeme do zlatova. Cibule začne krásně vonět a hnědnout. V tu chvíli jí sundáme z plotýnky.

Do mísy vložíme máslo a rozšleháme ho. Cca 3 minuty.
Když nám povolí, přidáme k němu žloutky a opět ušleháme.
Máslo a žloutky se nám krásně spojí. Mísu si opět odložíme stranou.
Nyní si vezmeme velkou mísu, do které vložíme pokrájené pečivo, vyšlehané máslo se žloutky, pokrájenou listovou zeleninu a cibuli a lžící nebo rukami promícháme.
Dále přidáme uzené.
A přidáme sůl, pepř a zalijeme to celé mlékem. Nyní to jen rychle a jemně promíchneme, aby se pečivo úplně nerozblemcalo.
Na úplný konec do směsi přidáme našlehané bílky a opravdu jen zlehka promícháme. Aby nádivka zůstala vzdušná.
Celou směs přendáme do pekáčku a jemně uhladíme.
Pečeme na 180 stupňů po dobu 30 minut. Ale hlídejte jí. Každý má jinou troubu, tak ať se nepřipálí.
Podáváme k pečené drůbeží a nebo jen tak. Je výborná samotná :-)
Já jí podávala k pečené krůtě na Konečně vývar. Recept naleznete ZDE.
Nezapomeňte si připravit Velikonoční máslové sušenky s vanilkou. Jsou voňavé, křehké a zdobení zabaví celou vaší rodinu :-)

Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Recept naleznete ZDE!


18 komentářů:

  1. Ahoj, v sobotu se na ni chystám, díky za inspiraci :)
    Ráda bych se Tě zeptala, zda máš k Olympusu i nějaký přídavný objektiv, nebo používáš setový? Fotky jsou nádherné a dost o něm uvažuji :)

    Díky,
    Mia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak to mě těší a hlavně se nezapomeň pochlubit s výsledkem :-)
      Jinak mám přídavný objektiv. Je to 45mm. Je určen na focení detailů, pohltí hodně světla a rozmaže zadní část. Nedám na něj dopustit :-)

      Vymazat
  2. Určitě se pochlubím!
    Myslela jsem si to ;) A mohu se zeptat, kde jsi Olympus kupovala včetně objektivu?
    Chci vyměnit zrcadlovku za toto, jsem úplně unešena :))

    Díky moc a pěkný den!

    OdpovědětVymazat
  3. Super! A pečeš i velikonočního beránka? Hodil by se recept ;-) Mě párkrát nevyšel a tak bych ráda zkusila nějaký jiný/nový. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel nepeču. Nemám formu, ale mrzí mě to. Mám ho moc ráda. Třeba jí někde koupím a zkusím také konečně :-)

      Vymazat
  4. Vyzerá to úžasné a určite tak aj chutí :) na Slovensku to nerobievame, ale tento rok určite s mamkou skúsime 🤗

    OdpovědětVymazat
  5. Vyzerá to úžasné a určite tak aj chutí :) na Slovensku to nerobievame, ale tento rok určite s mamkou skúsime 🤗

    OdpovědětVymazat
  6. Nádivka upečena, super. Děkuji za postup krom za krokem, dělala jsem ji poprvé a přesně tohle jsem potřebovala.

    OdpovědětVymazat
  7. Pred chvili upeceno a za chvili bude dojezeno. Ja na tyhle veci moc nejsem ale tohle je teda poradna mnamka. Sice mi to napoprve trvalo o facku dyl nez 25 minut, ale priste uz to bude rychlovka :). Moc doporucuji jestli se nekdorozhoduje ted jestli jo anebo ne, bezte do toho!

    OdpovědětVymazat
  8. nádivka je fakt výborná! přidala jsem ještě česnek a všichni si olizovali prstíky :o) je to už několikátý recept, co jsem od tebe zkusila a vždy je to naprostá lahoda, takže jen tak dál! :) přeji ti Kači hodně zdravíčka, pohody a elánu do posledních dní, než se Tobísek vyklube na svět :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Kačí, chci se tě zeptat, když kamarádíš s Mamachef a Milujusvůjživot, nevadí ti, že jsi z nich nejstarší, nejošklivější a nejmíň blonďatá?

    OdpovědětVymazat
  10. Nevadí, jsem ráda, že jsme každá jiná.

    OdpovědětVymazat