Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 31. března 2015

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

Hlavní zdroj a inspiraci pro výrobu tohoto receptu jsem našla na stránkách Kuchařky pro dceru. Flo je báječná kuchařka a ještě báječnější osoba. Nedávno jsem měla tu čest se s ní potkat osobně a působí velmi příjemně a hlavně dokáže člověka nabít pozitivní energií. Snad se brzy opět potkáme na nějaké food akci :-)
-----------------------------------------------
Velikonoce nám téměř klepou na dveře a tak je čas si připravit Velikonoční nádivku.

Receptů je mnoho a většina z nás má asi ten svůj TOP. Ale proč nezkusit jiný? Tato nádivka se peče zvlášť v pekáči. Tím získá svou krásnou zlatavou barvu a opečenou krustu.

Vnitřek je ale vláčný, nadýchaný a dokonale ochucený. Cítíte v ní plno bylinek či jiných zelených listnatých rostlinek. Kreativitě a sezónnosti se meze nekladou, takže zelenou část můžete obměňovat dle libosti.

Jako malá jsem chodívala na kopřivy, ale to si v dnešní době v Praze netroufnu. Na chatu jsem se bohužel nedostala.

Avšak čtenáři na Instagramu mě šokovali. Dnes se dají koupit kopřivy na internetu. Třeba na www.svetbedynek.cz.

Tuto nádivku jsem pekla v neděli a včera po práci jsem si ukrojila kousek a ohřála. Musela jsem sama sebe pochválit, jak se povedla. Prostě dokonalost. Takže jestli se o tom chcete také přesvědčit, tak si připravte suroviny a můžeme začít péct.

Doba přípravy: 25 minut + 25 minut pečení
Náročnost: střední
Počet porcí: 8
 
INGREDIENCE: pekla jsem to v pekáči 15x20 cm
  • 200 g uzeného masa
  • 100 g zelených listnatých rostlin (kopřivy, špenát, hladkolistá petržel, bylinky atd. nebo kombinaci-já na fotografii použila 50 g baby špenátu a 50 g hladkolisté petržele)
  • 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 80 g másla
  • 2 střední cibule
  • 200 ml mléka (nebo 100 ml mléka a 100 ml zeleninový Konečně vývar)
  • 3 rohlíky (lepší je den předem si je pokrájet a nechat oschnout)
  • 1 lžička soli, špetka pepře
 
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejlepší je si pokrájet rohlíky den předem a nechat oschnout. Když to nestihnete svět se nezboří, ale je to lepší.
 
Nejprve si připravíme ingredience. Pokrájíme si cibuli na malé kousky, uzené na cca 0,5cm velké kostičky, odvážíme si máslo, rozdělíme žloutky od bílků, odměříme mléko a vývar.
Já pekla nádivku na pekáči o velikosti 15x20cm. Pokud máte větší, procentuálně zvyšte ingredience. Pekáč lehce namočte a ustříhněte pečící papír, který zmačkejte a přitiskněte na pekáč. Díky vodě se krásně přilepí.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Rozpálíme si pánev a přidáme na ní 20g másla. Zbytek si necháme do nádivky.
Na máslo nasypeme cibuli a restujeme do zlatova. Cibule začne krásně vonět a hnědnout. V tu chvíli jí sundáme z plotýnky.
Ušleháme si bílky do tuhého sněhu a dáme stranou.
Do jiné mísy vložíme máslo a rozšleháme ho. Cca 3 minuty.
Když nám povolí, přidáme k němu žloutky a opět ušleháme.
Máslo a žloutky se nám krásně spojí. Mísu si opět odložíme stranou.
Pokrájíme si špenát na menší kousky.
Také tak hladkolistou petrželku.
Napustíme místu vařící vodou a ponožíme do ní zelené rostlinky. Spaří se nám a změknou.
Nyní si vezmeme pokrájené rohlíky a zalijeme 100 ml vývaru.
A 100 ml mléka. Pokud nemáte vývar, tak zalijte 200 ml mléka. Na nic nečekáme a ihned rukou nebo lžící smícháme tekutiny s houskou. Chceme, aby se nám vsákla, ale nerozmočila a nerozpatlala rohlík.
V tuto chvíli přidáme uzené a promícháme.
Přidáme směs z másla a žloutků a také zapracujeme. Nejlepší je to dělat rukou.
Přidáme orestovanou cibulku.
Sůl.
A pepř a opět zapracujeme. Děláme to s lehkostí. Jako bychom chtěli housku nadnášet a načechrávat.
Přidáme okapané zelené rostlinky. Já  mám 50 g baby špenátu a 50 g hladkolisté petrželky.
Vše promícháme. Už se blížíme ke konci. Trouba je rozpálená a za chvíli dáme péct nádivku.
Nakonec přidáme našlehaný bílek. Ten opravdu zlehka zapracujeme.
Celou směs přendáme do pekáčku.
Lehce uhladíme, ale neumačkáváme. Chceme, aby nádivka zůstala nadýchaná.
Pečeme na 180 stupňů po dobu 25 minut. Ale hlídejte jí. Každý má jinou troubu, tak ať se nepřipálí.
Podáváme k pečené drůbeží a nebo jen tak. Je výborná samotná :-)
Já jí podávala k pečené krůtě na Konečně vývar. Recept naleznete ZDE.
Nezapomeňte si připravit Velikonoční máslové sušenky s vanilkou. Jsou voňavé, křehké a zdobení zabaví celou vaší rodinu :-)

Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
 
Recept naleznete ZDE!


6 komentářů:

  1. Ahoj, v sobotu se na ni chystám, díky za inspiraci :)
    Ráda bych se Tě zeptala, zda máš k Olympusu i nějaký přídavný objektiv, nebo používáš setový? Fotky jsou nádherné a dost o něm uvažuji :)

    Díky,
    Mia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tak to mě těší a hlavně se nezapomeň pochlubit s výsledkem :-)
      Jinak mám přídavný objektiv. Je to 45mm. Je určen na focení detailů, pohltí hodně světla a rozmaže zadní část. Nedám na něj dopustit :-)

      Vymazat
  2. Určitě se pochlubím!
    Myslela jsem si to ;) A mohu se zeptat, kde jsi Olympus kupovala včetně objektivu?
    Chci vyměnit zrcadlovku za toto, jsem úplně unešena :))

    Díky moc a pěkný den!

    OdpovědětVymazat
  3. Super! A pečeš i velikonočního beránka? Hodil by se recept ;-) Mě párkrát nevyšel a tak bych ráda zkusila nějaký jiný/nový. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bohužel nepeču. Nemám formu, ale mrzí mě to. Mám ho moc ráda. Třeba jí někde koupím a zkusím také konečně :-)

      Vymazat