Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

středa 3. února 2016

VELIKONOČNÍ CHLÉB Z MLADÝCH KOPŘIV

Blíží se Velikonoce a pro mě je to mimo jiné období mladých kopřiv. Většina lidí si je natrhá kolem baráku. Já jako pražanda si je naštěstí už mohu koupit třeba na světu bedýnek. Díky vám to vím.

Vloni jsem totiž ještě skučela, že sehnat je, je velké umění. Ale díky vám jsem zase o něco chytřejší.

Mladé kopřivy jsou mojí velkou láskou. Je to zase něco jiného, co můžeme do svého jídelníčku zakomponovat pouze v určité roční období. A to je právě teď.

Je tu ještě jedna možnost. Udělat si Pesto z mladých kopřiv. Díky pestu si pak mohu udělat těstoviny s tímto pestem, či maso na mladých kopřivách po celý rok. Ale co si budeme povídat. Čerstvé jsou čerstvé.

Doba přípravy: 10 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 2 porce
INGREDIENCE:
  • 500 g hladké mouky (já použila Babiččina volba na kynuté těsto)
  • 350 ml teplé vody
  • 1 pytlík sušené droždí na 500 g mouky nebo 1/2 kostky
  • 2,5 zarovnané kávové lžičky soli
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst mladých kopřiv nebo pesto z mladých kopřiv
  • hrst petrželky
  • olivový olej
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si odvážíme mouku.
 Nasypeme jí do mísy, ve které budeme hnětat těsto.
 Do stejné mísy nalijeme vodu. Nejlépe nejdříve polovinu a zbytek přilévat během hnětení.
 Také nasypeme droždí.
 Přidáme sůl.
 A pomalu hněteme cca 10 minut.
 Těsně před koncem hnětení přidáme hrst vlašských ořechů.
 A máme hotovo.
Nyní si vezmeme větší mísu, nalijeme do ní horkou vodu a do té vložíme mísu s těstem, které přikryjeme utěrkou. Díky teplé vodě nám těsto rychleji vykyne.
 Po cca hodině těsto zdvojnásobí svůj objem.
Připravíme si formu na pečení chleba. Já použila tuto klasickou na biskupský chlebíček. Do té dáme cca polévkovou lžíci olivového oleje.
 Olivový olej rozmašlujeme po všech stranách.
 A do formy vložíme půlku těsta, které rozprostřeme.
 Poté přidáme hrst nasekaných mladých kopřiv nebo polévkovou lžíci pesta a rozprostřeme.
 Poté přidáme posekanou petrželku a opět rozprostřeme.
 Zakápneme opět polévkovou lžící olivového oleje.
 A na bylinky přidáme druhou polovinu těsta.
 Opět rozprostřeme a dáme ještě kynout.
 V tuto chvíli si zapneme troubu na 180 stupňů a necháme rozpálit.
 Po 15ti minutách pokapeme vršek chleba olivovým olejem.
 A posypeme ořechy a dáme péct.
 A je hotovo. Po cca 20ti minutách je chléb s vůní mladých kopřiv hotov.
Použité ingredience a kde jsem je koupila či od jaké značky používám:
hladká mouka - babiččina volba na kynuté těsto
voda - kohoutková
droždí - Penny
mladé kopřivy - svetbedynek.cz
petrželka - svetbedynek.cz

Foceno na:
podkladové dřevo - paleta
ošatka - butlers.cz
ubrousek - butlers.cz
prkýnko - z chaty

Tento sponzorovaný článek je sepsán ve spolupráci s firmou Babiččina volba.
Děkuji všem za sledovanost a nezapomeňte mě sledovat na dalších sociálních sítích:
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7
A jídlo fotím na tento portrétový objektiv:
M.Zuiko Digital 45 mm


4 komentáře:

  1. Až vyrazí kopřivy,tak ho udělám.Zkusím udělat se špaldovou moukou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcel určitě zkus, stopro přes Velikonoce vám ho ještě připomenu :-)

      Vymazat
  2. Chlebík vypadá lákavě a protože na velikonoce něco takového peču - zkusím letos toto :-)) děkuji ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se klepu, až budou čerstvé mladé kopřivy. Už jenom chvilku :-)

      Vymazat