Pojďte si vysoutěžit vánoční dárky!

úterý 10. března 2015

VELIKONOČNÍ MÁSLOVÉ SUŠENKY

Už se pomalu blíží doba Velikonoc a tak je na čase si promyslet, co vlastně budeme zdobit.

Nevím, jak Vy, ale já Velikonoce slavím. A velmi ráda. S celou rodinou. Bez výjimky. Každý rok odjedeme s rodiči, bráchou a manželem na chatu a tam se to celé odehrává. O víkendu s mamkou vždy zdobíme vajíčka. Každý rok vymýšlíme nový "fígl", jak jinak je ozdobit. Většinou ale vyhraje osvědčená klasika. Vkládáme rostliny z okolí chaty na vajíčka, poté je převážeme silonkou a celé namočíme do barviva.
Vajíčka jsou krásně přirozeně obarvená.

Dříve jsme i kreslily voskem, ale na to upřímně ani jedna z nás nemá trpělivost. Stejně vajíčka byla škaredá a tak jsme se vrátily opět k silonce a rostlinkám.

Už se moc těším, až se naše ženská skupina navýší o nějakého dalšího člena. Tuhle tradici dodržujeme od mala a chci, aby se posouvala dál. Za pár let bude úžasné, až přibyde švagrová a třeba i dcera či neteř.
Chlapy vyšleme na dřevo a samy si uděláme svojí chvilku :-)

A teď k sušenkám. Jednou jsem bádala, jak oživit velikonoce a napadlo mě upéct sušenky. Nejprve jsem je pekla tak, že jsem zamíchala barvivo do sušenek. To ale nedělejte. Sušenky měly divnou barvu a spíš vypadaly nejedlé. Někdo si dokonce myslel, že zelené sušenkové vajíčko je plesnivé a dlouho mě o tom přesvědčoval :-D.

Takže takhle ne, ale jak ano. To Vám ukáži níže. Sušenky jsou krásně žluté po vajíčku a máslu a navrch si můžeme zdobit, jak chceme. Já ale nejraději dělám kuřátka. Jsou strašně moc roztomilá a ňuňací a hlavně originální.

Doba přípravy: 30 minut + 15 minut pečení + zdobení
Náročnost: malá
Počet porcí: 50 ks

INGREDIENCE:
Těsto:
  • 250 g másla (pravého, žádný ztužený tuk, hera apod.)
  • 400 g hladké mouky
  • 180 g domácího vanilkového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek (bílek použijete do polevy)
Poleva:
  • 1 bílek
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 170 g moučkového cukru
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Máslo je lepší nechat povolit na pokojovou teplotu, lépe se s ním pracuje. Poté si ho vložíme do misky a přidáme domácí vanilkový cukr a zašleháme elektrickým šlehačem na pomalé otáčky, dokud se vše nespojí.

Nyní přidáme vejce a zase lehce zašleháme.

Nakonec přidáme mouku a pomalu začneme zapracovávat. Těsto by nemělo být lepkavé. A rovnou by se s ním mělo dát pracovat. Pokud ale lepí, vložte ho na chvíli do lednice.
Mě se s ním ale lépe pracuje, když dělám sušenky rovnou, bez odpočívání v lednici.

Pomoučíme si vál, položíme na něj těsto a rozválíme. Vyválíme ho na tloušťku 0,5 cm. Určitě ne tenčí, jinak budou suché.
Nejlepší je, když si koupíte vykrajovátko ve tvaru vajíčka. Mají ho dnes téměř všude. Například na farmářských trzích na Jiřího z Poděbrad. Avšak postačí i kovové kulaté vykrajovátko, které lehce zašišatíte (trocha násilí neuškodí).

Z vyváleného těsta si vykrájíme požadované tvary, položíme na plech na pečící papír a dáme péct na 170 stupňů po dobu cca 7 minut. Když budou krásně zlatavé, tak je vytáhneme z trouby a necháme vystydnout.
Zdobení:
Teď nám začíná ta zábavná část. Vezměte maminku, dceru, sestru nebo kamarádku a usedněte ke stolu. Připravte si zdobící sáčky a nebo takováto zdobítka.
Já je koupila na E-bay za 25 Kč, mají je i v Tescoma, ale kus za 250 Kč.

Metličkou si v misce rozmícháme bílek, cukr a citrónovou šťávu. Rozdělíme na 4 nebo více barev a každou mističku obarvíme potravinářským barvivem.
Poté směs vložíme do zdobícího sáčku nebo pera a malujeme. Já vytvářela kuřátka a dále barvila jako klasická vajíčka.
Necháme důkladně zaschnout, cca hodinu.

Je to zábava pro celou rodinu, hlavně děti. Vlastně nejen děti :-)
Nejprve si vytvoříme skořápku bílou barvou.
Necháme pár minut uschnout a vytvoříme hlavičku kuřátku.
Opět necháme zaschnout a uděláme zobáček, oči a nožičky.
U druhé varianty uděláme spodní část skořápky.
Poté uděláme hlavičku a necháme chvilku uschnout. Pak uděláme zobáček, oči a nožičky.
A tady je výsledek celé zábavy :-)
Můžete udělat i zajíčky. Nejprve vajíčko natřete na bílo a nalepte očička a ocásek ozdobnými kuličkami. Nakonec udělejte ouška a nechte zaschnout.
Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:
Olympus PEN E-PL7


6 komentářů:

  1. Skvělej tip na velikonoční popečeníčko :) Zrovna jsem hledala, co nového tento rok a téměř okamžitě jsem se rozhodla vyzkoušet tvoje sušenky :)) Vykrajovátka jsem si sice musela objednat, protože u nás žádné takové trhy nejsou a žádné nechci ničit. Koupila jsem si sadu tří vajíčko+kuřátko+slepička (nebo je to kohoutek?) http://www.utc.cz/cs/vykrajovatka-velikonocni---sada-iii/342083p/ takže to letos bude hodně kreativní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bude naprosto rozkošné. My už si s kamarády naplánovali setkání, já napeču sušenky a pak budeme společně zdobit :-) Jen pozor na tu tloušťku, je opravdu lepší dělat těsto cca 0,5cm tlusté. Jsou pak křehčí a vláčnější. Když je moc vyválené, tak je takové tvrdé a nedobré.

      Vymazat
  2. Na pohled to vypadá nádherně, ale jsem odpůrcem umělých barviv, takže já bych si moc nepochutnala :-( a neměla bych to srdce, dát to dětem, když vím, že to není nic zdravého... Snad jednou vymyslí na obarvení i něco neškodného :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak zkus přírodní barviva, jako šťávu z řepy, čerstvého špenátu, kari či kurkuma(stačí tuplík a je to žluté), prostě to co nám nabízí příroda. Nebo šťáva z borůvek, malin, rybízu. Je toho spousta. Jen vynechej citronovou šťávu a dej tuto tekutinu z ovoce a zeleniny :-)

      Vymazat
  3. Objevila jsem tento Váš recept ve Velikonočním Blesku pro ženy. A jsem naprosto nadšená :) dnes jsem sušenky pekla a určitě ne naposledy. Jsou opravdu výborné a také snadné a rychlé na přípravu. Vykrajovala jsem zvířátka (z ikea: veverku, ježka a šneka) a ani jsem je nezdobila chutnají prostě skvěle po másle a vanilce tak jak jsou (holé bez polevy) :-).
    Děkuji za bezva recept :-)
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé tak to ráda slyším. Já je také miluji úplně samotné bez zdobení. Vždy je jen lehce popráším moučkovým cukrem pro lepší vzhled a je to. To zdobení dělám na Vánoce a Velikonoce. Perníčků jsem přejedená a tohle mi přijde skvělá alternativa :-)

      Vymazat