ŘEPOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

Teď Vám povím příběh o tom, jak jsem došla k tomuto receptu. Jednoho dne, jsme seděli v naší oblíbené kavárno-vinárně Le Caveau a pojídali naprosto úžasnou řepu pokrájenou na tenké plátky, zasypanou kozím sýrem a rukolou.
Poté se manžel zeptal: "Proč vlastně nejíme moc řepu?" a já odpověděla: "Vlastně ani nevím.". Tak jsem se zamyslela a opravdu vlastně ani nevím. Já osobně proti řepě nic nemám a naopak jí mám i ráda.

Tak jsem se zamýšlela nad recepty, které bych mohla zkusit uvařit. Řepu už jsme měli v lednici a teď jen vymyslet, co z ní udělat.

A najednou mi to bliklo. Co udělat nějakou polévku. Borčš mám ráda, ale nikdy jsem ho nevařila. Zapojila jsem chutě a fantazii a řekla si, že by vůbec nebylo špatné udělat nějaký krém s kousky zeleniny. Ale teď jaký. Napadlo mě rajče a mrkev. Proč ne. Buď to bude hnusné a nebo výborné. A teď ještě čím to ozvláštnit. V krámu měli krásný kousek feta sýru, tak co právě on? Tak jo jdeme na to.

Krájela a připravovala jsem si suroviny a přemýšlela stále nad tou řepou. Co ještě z ní by šlo udělat. A jelikož už bylo 12 hod. a nevěděla jsem v kolik bude polévka hotová, tak mě napadlo udělat si Smoothie z řepy. Namixovala jsem čerstvý špenát, řepu, banán, ořechy, lněná semínka a jablko a bylo to naprosto dokonalé. Recept ZDE.

V průběhu vaření jsem doplňovala další suroviny do polévky, až jsem přišla na naprosto úžasnou polévku.

Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 6 porcí
 

INGREDIENCE:

  • 700 g řepy
  • kapka olivového oleje
  • 1 velká cibule nebo 2 malé
  • 2 střední mrkve
  • 3 střední brambory
  • 1 plechovka pokrájených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malý bílý jogurt
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky kopru
  • trocha balsamica
Postup aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si připravíme suroviny. Řepu a mrkev si pokrájíme na malé kostička cca 0,5 cm. Cibuli si pokrájíme na drobno. Brambory oškrábeme a pokrájíme na cca 1 cm kostičky.
Rozpálíme si hrnec. Když je vařící, kápneme do něj olivový olej.
Já použila olivový olej pro tepelnou úpravu od firmy www.oliva-gourmet.cz a jsem velmi spokojená. Recenzi naleznete ZDE.
Ihned přidáme pokrájenou cibuli a... 
 ...pokrájenou řepu a...
 ...pokrájenou mrkev a pokrájené brambory.
 Vše důkladně promícháme a restujeme.
 Když je zelenina orestovaná, tak z ní vyjmeme 1/3 zeleniny a odložíme si jí na talířek.
Nyní zalijeme zeleninu horkou vodou. Cca 2 l.
 Opepříme...
 Osolíme...
 Přidáme pokrájená rajčata, chvilku povaříme a...
 ...vše důkladně rozmixujeme.
 Nakonec zjemníme bílým jogurtem.
 Dle chuti zakápneme balsamicem. Já použila tak 3 polévkové lžíce.
 Prolisujeme česnek a přidáme do polévky.
 Nyní přidáme vyndanou zeleninu.
Přidáme kopr a povaříme. Když je zelenina měkká na skus, tak celou polévku dochutíme solí, pepřem, popřípadě balsamicem.
A je hotovo. Nyní si pouze nastrouháme feta sýr nebo balkánský sýr. Polévku nandáme na talíř a zasypeme sýrem.
Já k polévce podávala čerstvě upečenou domácí focacciu. Recept ZDE.


10 komentářů:

  1. "Proč vlastně nejíme moc řepu?" Hodně dobrá otázka. Taky jsem k něčemu podobnýmu došla. A během posledních 2 týdnů ji koupila dvakrát. Hodně mě teda navnadila moje polská kolegyně jejím básněním o boršči. Jinak krásná polívka, dává energii jen se na ni člověk podívá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky nevím, přitom manžel má rodiče z Ruska a tam je řepa základ. Dává se do většiny jídel. Ale strašně moc mi zachutnala tak jí chci zkusit připravit na více způsobů, třeba i pečenou, do salát a tak.

      Jinak tato polévka nakonec chutná jako rozmixovaný boršč bez masa :-) chut je hodně podobná jo a ještě zelí tam není. Ale zkus jí myslím, že ti zachutná jestli máš ráda řepu a boršč :-)

      Vymazat
  2. určitě něco takovýho vyzkoušim, boršč mam za sebou a byl parádní, takže řepa se bude účastnit mých experimentů i dál :) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ráda slyším :-) dokonce už mi jedna slečna posílala fotku, že jí dělala a chválila si jí :-)

      Vymazat
  3. Varila jsem ji dnes k veceri, a uzila si to na max! Vcetne krajeni te spousty zeleniny, co normalne nemam rada. U prvniho talire jsem mela pocit ze je hodne paliva (hodne peprim) ale u druheho se chut nejak vyrovnala. Mam pocit ze kdyz uz umim uvarit takhle krasnou a chutnou "Fuchsiovou" a upect chleba, muzu se uz i vdavat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak o tom žádná. A že ta barva je jednoduše dokonalá ?:-)

      Vymazat
  4. Vynikajici polevka...musim se priznat...ze zacatku jsem ji moc neverila, barva sice uzasna, ale ta napul hrudkovita konzistence i po opravdu dukladnem a dlouuuuhem mixovani a vune take takova vselijaka...ale vysledek famozni :) svezi a krasne barevna..misto balkanu ci fety jsem nastrouhala pecorino romano a myslim ze to tuto polevku pozvedlo na dalsi uroven :) takze dekuji za inspiraci, tesim se az vyzkousim dalsi recept..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní dokonale. Jsem ráda, že jsi ji zkusila. Plno lidí to odradí a přitom je vážně skvělá :-)

      Vymazat
  5. Mám dotaz, řepa je předvařená? Pečená? Nebo syrová? Děkuji:)

    OdpovědětVymazat