středa 19. července 2017

NADÝCHANÝ RYBÍZOVÝ KOLÁČ

Kdybych měla říct jedno ovoce, na kterém jsem doslova vyrostla, tak je to jednoznačně rybíz. Ten totiž roste babičce úplně všude. Vlastně z něj měla jakoby takový rybízový plot. Nebo tak si to aspoň z dětství pamatuji.

Takže každoročně jsme měli rybízovou marmeládu, rybízový sirup, rybíz na mrazáku, rybízový kompot, rybíz v koláči nebo jen tak. Teď k tomu přibylo ještě rybízové smoothie. To naprosto miluji a recept na něj najdete v mé kuchařce ZDE :-)

Každopádně jsem ale zjistila, že i přes to, že  máme každoročně tolik rybízu, tak na mém blogu s touto červenou surovinou recepty doslova chybí. A tak jsem se rozhodla to napravit. A rovnou tímto nadýchaným koláčem, který se peče na dvakrát. Nejprve část s těstem a rybízem a poté se připraví takový nadýchaný krém složený z vajíčka, mletých oříšků a cukru. Ten se na téměř upečené těsto nalije a dopeče. Vnikne taková oříšková krusta, která je úplně boží. Tak jdeme na to...

Doba přípravy: 20 minut (+ 45 min. pečení)
Náročnost: malá
Počet porcí: 12

INGREDIENCE: Pečící forma průměr 24-26 cm
  • 150 g hladké mouky
  • 120 g cukru
  • 100 g másla
  • 3 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 500 g rybízu
Na polití:
  • 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 100 g cukru
  • 100 g mletých oříšků (mandle, vlašský nebo lískové)
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů.
Do mísy vložíme odváženou mouku.
 Přidáme kypřící prášek.
 Dále máslo nejlépe změklé.
 Také přidáme cukr.
 A nakonec vajíčka.
 Celé to pořádně ušleháme.
Dortovou formu si vysteleme pečícím papírem a na ní vylijeme těsto, které rozprostřeme.

Obereme si rybíz.
A rozprostřeme ho na vrch těsta.
Formu dáme péct na 30 minut.
Mezitím si připravíme těsto na nadýchanou krustu.

Oddělíme si žloutky od bílků a bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
Žloutky vložíme do mísy a přidáme k nim cukr a ušleháme.
Rozdrtíme si oříšky na moučku. Já to dělám ve smoothie makeru.
A přidáme do mísy a opět promícháme.
Nakonec vmícháme opatrně našlehaný sníh.
Vyndáme formu z trouby a opatrně na ní nalijeme rovnoměrně ušlehané těsto.
Dáme péct na dalších cca 15 minut. Poté zkusíme trik se špejlí a pokud se těsto nelepí, tak je koláč hotový.
PS: Stále mi pokládáte otázku, čím fotím. Takže:


8 komentářů:

  1. Další naprosto skvělý koláč! Miluju Vaše recepty. 😋 Jsou jednoduché, z dostupných surovin, vždycky návod klapne a jsou vynikající.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé děkuji a přesně tohle byl účel:-)

      Vymazat
  2. Červenej rybíz nebyl, dala jsem černý a smíchala to ješte s borůvkami.
    Výborný! Opravdu! Lepší buchtu jsem dlouho nejedla! A když to pochválím sama sobě, to už je co říct 😃

    OdpovědětVymazat
  3. Dělala jsi ho i z černého rybízu..??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedělala, ale slečna výše píše, že ano a že byl super :-)

      Vymazat
  4. Mňam, mňááááám! Miluju rybízový koláč!!! To je láska na celý život... Škoda, že jsem letošní úrodu spotřebovala na marmelády :) Váš recept si ale ukládám a snad ho brzo vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme zase letos neměli bohužel moc velkou úrodu, tak snad příští rok to bude lepší :-)

      Vymazat