VÍM CO JÍM A PIJU ANEB JEZME A PIJME ZDRAVĚ


Jak jste si mohli všimnout na mém Instagramu, tak mě před nedávnou dobou oslovili zástupci firmy Vím, co jím a piju o. p. s. s prosbou, zda bych mohla otestovat pár výrobků a sepsat pár řádků o tom, co si o potravinách a logu myslím.


Upřímně, už jen název mě zaujal. Ano jsem člověk, který nejí jen zdravé věci, občas si také dám nějakou tu "prasárničku", ale většinou dbáme doma na zdravý životní styl a čteme etikety. Už v tomhle mi hodně pomohl pořad "Jste to co jíte", který dříve dávali na Primě a hlavními pomocníky byl poradce na výživu Petr Havlíček a MUDr. Kateřina Cajnhamlová. Tu jsem moc v oblibě neměla, protože občas byla více než přísná a sama se dle svých zásad nechovala. Petr Havlíček je ale sympaťák už od pohledu a vypadal tak nějak zdravě a spokojeně, takže věřím, že on ví co jí.

Co mě hodně potěšilo bylo, že jeho fotografii můžeme potkat na výrobcích Vím, co jím a piju. Jeho sympatický obličej nám už říká z dálky: "Kup si mě, jsem zdravá sušenka vhodná ke svačině". A jestli tomu tak je, to jsem se sama přesvědčila.
Sice jsem ještě nestihla ochutnat všechny výrobky, které jsem v balíčku od Vím, co jím a piju měla. Ale něco málo jo a to mě moc potěšilo.

Jak můžete vidět na fotografii výše měla jsem zde:
  • směs na pečení chleba
  • zrnka kávy
  • krájená rajčata
  • celozrnné těstoviny
  • dobré ráno ovesné
  • žitné sušenky
  • chlebíčky
Kávu jsem celou dobu přemýšlela jak si umlít. Mlýnek doma nemám, v práci sice ano, ale tam máme celý kávovar a káva je tam v zásobníku. Tak jsem vždy čekala na to, až se zásobník vyprázdní a naházela si tam pár zrnek, abych ochutnala přímo tuto kávu.
Vůně kávy byla krásně karamelová a chuť také. Vlastně jsem moc nepochopila, co je na ní lepšího, než na jiné. Na etiketě jsem toho moc nevyčetla, ale je pravda, že kdybych ji potkala v obchodě, tak bych si jí koupila, protože bych měla lepší pocit z toho, že piji kávu :)
Tyto vícezrnné plátky zná asi každý. Já osobně si je nekupuji, už jen z toho důvodu, že si raději upeču svůj více zrnný chléb a nepotřebuji ji je. Ale chápu, že pro někoho na cesty je to nezbytná součást. Opět musím říct, že kdybych se rozhodovala mezi těmito chlebíčky, který si koupit, tak logo Vím co jím mi velmi pomůže.
Co musím ale dodat je, že pokud tyto chlebíčky obalíte v čokoládě, tak jsem na nich totálně závislá :)

U mého příspěvku na Instagramu byla vznesena věta, že tento chleba uškodil slečně, která dodržuje bezlepkovou dietu. To mě velmi zajímalo, tak jsem se zeptat přímo zástupců firmy Vím co jím a ti mi odpověděli:
Dle vzkazu slečny není zcela jasné, o jaký produkt se přesně jedná, jelikož se však o něm zmiňuje v souvislosti s naším logem, předpokládáme, že se jedná o pufované výrobky společnosti Racio, konkrétně poté Chlebíčky Multigrain a Chleníčky pšeničné, které logo Vím, co jím nesou.
Už z názvu a složení výrobku je patrné, že tyto produkty lepek obsahují a na obou výrobcích je i napsáno "Obsahuje lepek".  Pokud si tedy slečna spojila logo s indikací obsahu lepku, pravděpodobně došlo k jeho špatné interpretaci.
Logo Vím, co jím totiž sleduje rizikové živiny (TFA, SAFA, sodík a přidané cukry), jejichž nadměrný příjem může souviset s rozvojem civilizačních onemocnění, nikoli obsah lepku v potravinách.


 
Dalším produktem bylo Dobré z ovsa. S tímto ovesným zázrakem jsem se již setkala v Brandnooz boxu.
Jsou naturální a vlastně takové na první chuť nijaké, ale na druhý jsem si je zamilovala. Vždy jsem si je dala s mlékem nebo jogurtem a snídaně byla hotové. Občas i svačinka.
A poslední věc, kterou jsem ochutnala jsou žitné sušenky. První jsem ochutnala v práci a vůbec mě nezaujala i když jedna slečna mi komentovala Instagram, že je miluje. Tak jsem si řekla, že musí být prostě dobré.
Dala jsem si je úmyslně do auta. Kolikrát někam jedeme, máme hlad, ale do fastfoodu zásadně nejezdíme a trpíme hladem. Můj výživový poradce mi vždy říkal, že nikdy trpět hladem nesmíme a ať si dáváme takovéto svačinky do auta, na chvíli nouze. Nejde o to sníst celé balení, ale dát si jednu na zahnání nejhoršího hladu, než se najíme.
Když jsme jeli s manželem do Budějovic pro kola, tak nás přesně takový hlad přepadl. Vzpomněla jsem si na sušenky a vytáhla je a jak nám najednou chutnali. Já bych je mohla mít i méně sladké, ale já jsem v tomhle prostě jiná :)
Tohle je vše o tom, co jsem ochutnala a teď jsem ještě chtěla napsat pár vět o tom, co toto logo chce dokázat.
Hlavní myšlenkou je, usnadnit zákazníkům nákupy, dostat se do podvědomí, protože když pak půjdou nakupovat a budou o tomto logu vědět, můžou se soustředit tyto potraviny a nikdy nekoupí nic špatného.

Chtějí také motivovat zákazníky, jíst zdravě. Je pravda, že když bude ležet kalorická sušenka a vedle podobná s logem Vím, co jím asi vždy sáhnu po té Vím, co jím. Pokud tedy nepůjdu cíleně za něčím jiným. Přecijenom svědomí je svědomí :)

Pod logem Vím, co jím se schovává zdravá a nutričně vyvážená strava.

A jedna věta na závěr přímo od zástupců firmy, která mluví za vše: " Logo Vím, co jím pomáhá s výběrem potravin vhodných pro zdravý životné styl. Umožňuje snadno a vědomě snížit příjem rizikovým živin.".


Takže už Víte, co jíte a pijete? :-)
Sledujete etikety nebo prostě nakupujete dle toho, na co máte chuť a pak cvičíte v posilovně?
 
Krásný den přeji
K.






Žádné komentáře:

Okomentovat