VÝVAR

Pod slovem vývar se skrývá mnoho myšlenek, chutí a postupů. Co vývar, to unikát. Někdo vývar nevaří vůbec a nahrazuje ho "kostkou", někdo si na něm opravdu zakládá a podlévá s ním každou omáčku, rizoto a polévku.

Já se přiznám, dříve jsem také dochucovala "kostkou", kdo také ne. Ale kluci z KONEČNĚ VÝVAR mi otevřeli oči. Proč chodit na farmářské trhy, kupovat kvalitní potraviny a dochucovat tímhle.
Nikdy mi to nepřišlo divné, kupovala jsem i ten, co mi doporučili poradci na výživu, ale až při rozhovoru s kluky z Konečně vývar mi to došlo. Vlastně od dětství jím jídla a polévky dochucené touto kostkou. Takže tuto chuť vnímám jako naprosto přirozenou.

Jenže jakmile jsem jednou ochutnala jídlo s domácím vývarem, už nešlo zpět. Jsem ráda, že mám vedle baráku obchod Síla přírody, kde právě hotový domácí vývar ve sklenici mohu zakoupit a když mám místo v mrazáku (což je můj hlavní nepřítel), tak si ho s chutí a radostí udělám doma a zamrazím.

V dnešní době je variant mnoho, tak proč si kazit chuťové buňky něčím "rádoby".
 Teď Vám sepíši několik bodů, které je zapotřebí dodržovat při výrobě vývaru. Tyto body mám od kuchařů z Prakulu a ti ví, o čem mluví :)
  • Vývar musíte vařit na nejmenším možném ohni. Nejlépe těsně pod bodem varu. Poté získá pořádnou sílu a nezakalí se!
  • Vývar vařte vždy bez pokličky a nikdy s vývarem nemíchejte! Zakalil by se a při cezení by zůstalo mnoho chutí v odpadu.
  • U kuřecího vývaru je lepší skeletu předpéct. Vývar má poté silnější chuť!
  • Vývar nesolte! Pak ho můžete používat do omáček, polévek a dalších předkrmů. Dosolte až v hotovém jídle.
  • Pokud chcete silnou chuť zeleniny, tak si jí nastrouhejte nebo nakrájejte nadrobno.
  • Jestli chcete získat silnější aroma koření, tak rozpalte pánev na nejvyšší oheň, poté přidejte pepř a nové koření a jednu minutu s ním kružte na pánvi. Koření se krásně rozvoní.
  • Zeleninový vývar po delším vaření ztratí barvu a svěžest, proto ho vařte nejdéle hodinu a pak ihned zamražte nebo použijte.
  • Potřebujte silnější vývar? Zredukujte ho! Odvařte vodu.
  • Pokud vývar nebudete používat ihned, tak ho zachlaďte a nejlépe zamražte.
  • Zamražený vývar vydrží i několik měsíců.

Teď víme základní body o vývaru a můžeme se do něj pustit. Jaký chcete dělat?


2 komentáře:

  1. Dobry den,mohla bych vedet prosim, do ceho vyvar davate, pokud ho zamrazujete?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je dávám do zavařovacích sklenic nebo igelitových sáčků na zip.

      Vymazat