KÁVA DĚLÁ DEN aneb recenze na kávovar Bosch

Tento článek vznikl ve spolupráci se značkou Bosch. 



Jak už jste si mohli přečíst v článku o výběru spotřebičů, tak jeden z těch, které obsadili naší kuchyň je vestavěný kávovar. Je to opravdu vysněný spotřebič, nad kterým jsem přemýšlela už u první kuchyně. Tehdy se mi ten sen nesplnil, ale když jsme se rozhodli po dvou letech opustit náš první domov, tak jsem si řekla, že tady si ten sen už splním. A stalo se.

Do dubové stěny jsem zakomponovala troubu 2v1 s mikrovlnami a to nad to kávovar. Ihned ale přicházela otázka, zda ten kávovar nebude moc vysoko. A to nejen proto, že jsme ho umístili nad troubu, ale také proto, že spodní linii trouby máme srovnanou s linií pracovní desky a ne o šuplík níže, jak to často bývá. A tak jsme se několikrát vydali do showroomu Bosch www.brandexperiencecenter.cz, který se nachází na Radlický v Praze a vyzkoušeli si to. Několikrát jsme si potvrdili, že tato výška je v naprostém pořádku. Může tomu ale nahrávat i to, že jsme oba vyšší (já mám 177 cm) a tak se mi celý kávovar obsluhuje a čistí úplně perfektně. 

A jaký kávovar jsme si vybrali? Jelikož v celé kuchyni máme spotřebiče od značky Bosch, tak i u kávovaru jsme u ní zůstali. A to nejen proto, aby vše bylo ve stejném dyzajnu a vizuálu. Ale také proto, že jsme s touto značkou velmi spokojeni. Vybrali jsme si vestavný plně automatický kávovar Bosch CTL636ES6


A jak jsem vám slíbila, tak po nějaké době užívání vám sepíšu recenzi. Je totiž vidět, že kávovar je snem mnoha mých čtenářů a častokrát vás odrazují informace, které bych nyní ráda vyvrátila. 

Na konci května to bylo rok, co bydlíme v novém baráku a tak si myslím, že je vhodný čas na to, abych sepsala to, proč nás tento kávovar přesvědčil, abychom si ho do kuchyně pořídili, jak se obsluhuje, jak se čistí a jak jsme s ním celkově spokojeni.


PROČ JSME SI VYBRALI PRÁVĚ TENTO MODEL?

I proto, že je ve stejném vizuálu jako trouba, která se nachází ihned pod ním. Krásně se tedy doplňují a pasují k sobě. 

Jelikož já osobně nejraději piji cappuccino nebo jiné kávy s mlékem, tak jsem chtěla kávovar, který umí připravit i mléčnou pěnu. V kávovaru se nachází zásobník na mléko, který je v nerezu a termoregulační, tedy umí udržet teplotu mléka a tak tento zásobník můžete nechat s úplným klidem celý den v kávovaru. Můžete ho ale snadno odpojit a vložit do lednice. Například na noc. Nic se tedy nemusí přelévat. 

V nastavení stisknutím jediného tlačítka umí připravit cappuccino, espresso, lungo, latté macchiato nebo horké mléko. A to i ve dvou porcích, takže 2 hrníčky naráz. 

Zároveň se mi líbí, že lze v kávovaru připravit 2 druhy kávy. Je zde zásobník na zrnkovou kávu a mletou kávu. Já to využívám tak, že v zásobníku na zrnkovou kávu mám kofeinovou kávu a v zásobníku na mletou kávu mám bezkofeinovou kávu. Zároveň je tento zásobník skvěle vymyšlen, protože je opravdu vzduchotěsný a tak neuniká žádné aroma a také káva nenasává vnější vlivy, zachovává aroma

Zásobník na zrnkovou kávu.
Zásobník na mletou kávu. 

Mnoho otázek od vás chodilo na to, zda je kávovar připojen na vodu. Není tomu tak, ale zásobník je opravdu veliký a tak tohle nepociťuji jako nějaké mínus. 

Kávovar má funkci Home Connect. Ti, kteří vlastní aspoň jeden spotřebič nabízející tuto funkci, tak musí souhlasit, že je to skvělá věc. Je to propojení daného spotřebiče s mobilní aplikací a tak máte o všem přehled z jednoho místa. My tuto funkci máme na varné desce, myčce, troubě, kávovar a nyní i pračce a sušičce a využíváme to naplno. 

Například když kávovar ovládáte skrze aplikaci, tak se můžete proklikat do "CoffeeWorld", kde jsou uložené recepty z celého světa. A pokud chcete pobavit návštěvu a zpestřit vám program, tak jim půjčte telefon s aplikací a nechte je vybrat kávu na jakou mají chuť, kterou stačí potvrdit a připraví se jim. Vy už jim jí jen donesete. :-)

Od kávovaru jsem požadovala, aby byl plně automatizovaný. Tedy, abych s ním měla co nejméně práce a zároveň od něj získala co nejlepší kávu. A to se mi splnilo. Například automaticky čistí mléčný systém a také párou proplachuje kávovar. Propláchne se vždy před přípravou kávy a také po přípravě kávy. Nikde tedy nic nezasychá a člověk pije opravdu jen to, co chce.

V kávovaru je systém CeramDrive (vysoce kvalitní a odolný mlýnek vyrobený z trvanlivé keramiky), tedy systém vymyšlený pro to, aby namlel kávu extra jemně (samozřejmě hrubost mletí lze nastavit dle toho, jakou kávu nejraději pijete) a zachovává perfektní aroma kávy. A to i díky optimální teplotě spaření. Já osobně si kupuji výběrovou kávu z pražíren. Tyto kávy jsou velmi kvalitní, ale také dražší a tak jsem ráda, že tento kávovar s ní umí zacházet a dostat z ní maximum. Důkazem je to, že opravdu každý člověk, který si u nás dá kávu, tak ihned říká, že máme naprosto výbornou kávu. A to mě vždy potěší. 

A ještě jedna zajímavost. Čím více vody prochází mletou kávou, tím je horčí. AromaDouble Shot automaticky mele a připravuje extra silnou kávu ve dvou krocích, protože v každém kroku je použita pouze polovina vody. Takže si můžete vychutnat maximální chuť i u většího šálku kávy (když pijete kávu s maximální silou. 

Kávovar připravuje kávu plnou aroma díky inteligentnímu ohřívači, který se nachází uvnitř kávovaru. Speciální systém SensoFlow zajišťuje perfektní teplotu vody pro extrakci z čerstvě namleté kávy. 

Když dojde káva nebo voda, tak to kávovar ještě před přípravou nahlásí (na displeji nebo v aplikaci Home Connect). Tohle mnoho kávovarů neumí a stávalo se mi, že v během přípravy voda nebo káva došla a tak se připravila slabá káva nebo z menší části tekutiny. A musím říct, že z tohoto jsem vždy vyšilovala. A tak jsem za tohle hlášení opravdu ráda. 

A samozřejmě umí vzdálené připojení, tedy vzdálenou diagnostiku. Tuto funkci umí všechny spotřebiče, které mají Home Connect. Za mně je to skvělá věc, protože častokrát se může něco porouchat nebo špatně nastavit a servis se poté připojí k vašemu spotřebiči a může danou chybu odhalit a pomoci s opravou na dálku.

ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ?

Nejčastější otázky od čtenářů chodí na čištění a celkovou údržbu. Častokrát totiž převládají mýty, že kávovar uvnitř nedýchá a tedy se v něm tvoří plíseň.

Já osobně, když jsem kávovar vybírala, tak jsem od něj požadovala plnou automatizaci i právě v údržbě a čištění. Když si totiž chci připravit kávu, tak se nechci zabývat vším možným okolo, ale jsem ráda, že plno věcí kávovar umí sám. A to hlavně ohledně čištění. Nechtěla jsem zjišťovat, že musím každý den kávovar mýt, proplachovat, nechávat větrat tak, jak to častokrát u kávovarů bývá. Nebo jsou častokrát navržený tak, že se do něj nedostanete a nenakouknete, co si do kávy vyplachujete.

Já čistím kávovar cca 1x týdně a to tak, že vyndám odkapávací misku a to ručně umyji, stejně tak propláchnu část, do které spadá namletá káva. A to je vše. Po rozebrání jsem se nikdy nesetkala s tvorbou plísně v žádné součástce. Zbytek si kávovar proplachuje sám a není potřeba čistit. 

Jediné, o co se tedy staráte je to, abyste doplnili vodu (to vám kávovar nahlásí), abyste doplnili kávu (to vám také kávovar nahlásí) a abyste ho odvápnili (to vám kávovar také nahlásí). 

Ještě bych ráda zmínila to odvápnění. Kávovar vždy dostatečně předem začne hlásit, že je potřeba kávovar odvápnit a to například za 30 káv. A připomíná vám to při každé přípravě kávy. Pak lze zmáčknout tlačítko, že chcete kávovar odvápnit nyní nebo odvápnění odložit. Neděje se tedy to, že si chcete připravit kávu a kávovar vás nepustí, protože požaduje odvápnění nyní. Nebo naopak, že vám to nehlásí vůbec a pak se častokrát rozbije. K odvápnění používám tablety přímo značky Bosch. Stojí 3 ks kolem 250 Kč. Po celou domu odvápnění vás kávovar navádí a říká, co máte zmačknout, kdy máte přilít vodu, kdy máte přidat nádobu, do které odtéká tekutina z proplachu, kdy máte přidat samotnou tabletu. Je to opravdu snadné a trvá to pár minut.


ZÁVĚR

Přemýšlím, co bych ráda zmínila v závěru. Asi to, že kávovar je nastavený v českém jazyce a tak rozumíte každému kroku. 

Nastavení druhu kávy se ovládá otočením kolečka a tak se nemusíte proklikávat složitým nastavením a máte to za vteřinu nastavené. Nebo si ji vyberete v aplikaci Home Connect..

Pokud stále ale ještě váháte, tak vždy doporučuji se vydat do showroomu Bosch. Já tam jezdila kvůli každému spotřebiči, abych se ujistila, že jsme vybrali správně. A vždy se vyplatilo. Stačí si zde zarezervovat danou hodinu a den, kdy přijedete a budou se vám zde naplno věnovat. Strávíte hodinu s opravdovým profíkem, který má přehled a zná všechny nabízené spotřebiče. A tak vám pomůže s výběrem nebo třeba vás naučí, jak daný spotřebič ovládat, abyste využili všechny funkce na maximum, které nabízí. 

Jak jsem psala v úvodu, tak kávovar používáme rok a vlastně mě nenapadá jediná věc, se kterou bych byla zde nespokojená. Naopak na něj pěju jen chválu a užívám si ho každičký den.

 

Pokud k němu máte nějaké další otázky, nebojte se zeptat. Ráda vám odpovím. I třeba na Instagramu. 



1 komentář:

  1. Wow Kačí díky za super recenzi, máme jiný typ kávovaru a hrozně mě zajímalo, jak funguje vestavěný. Tak třeba jednou.. :D :)

    OdpovědětVymazat