KUŘE NA PLACATO SE ZELENINOU Z JEDNOHO PLECHU

Tento článek vznikl ve spolupráci se značkou Bosch. 


Často se mě ptáte, jakou máme troubu. A nedivím se. Výběr trouby asi každému zabere hodně času a to proto, protože trouba je jeden z nejvíce využívaných spotřebičů v kuchyni. A tak i my jsme tomuto tématu věnovali hodně času. Je tomu ale už 3 roky, protože tuhle troubu jsme si po důkladné zvážení vybrali už do starého baráku a následně si jí sem přestěhovali. I po 3 letech bych totiž nevolila jinak.

Máme typ HNG6764S6, která naprosto milujeme. Nejen, že skvěle peče, ale i dusí, ohřívá, napařuje, čistí a tak dále. Má ale i plno úžasných vychytávek. Například mikrovlny a tak nemusíme mít  mikrovlnku. Také má přídavnou páru a tak v ní lze péct dokonale vláčné kynuté pokrmy, zeleninu, maso a další. Miluji na ní sušící program, díky kterému nepotřebuji sušičku a usuší v ní perfektně ořechy nebo houby (ty jsou opravdu do křupava vysušené). Nemůžu zapomenout na pyrolýzu, která funguje tak dokonale, že na závěr stačí setřít jen mikroprach a trouba je čistá. K troubě je i teploměr, který se nacvakne do vnitřní části trouby a můžeme s ním upéct například roastbeef. Což mě navádí na funkce assist. Pod tímto tlačítkem se skrývá mnoho možností. Sama se nastaví a hlídá. Jen se nesmí trouba otevírat. Sama si nastaví čas, teplotu, kterou reguluje a v ten správný okamžik se vypne. Takto často peču koláče nebo třeba zmíněný roastbeef. Dokonalost. A jako třešničkou na dortu je funkce HomeConnect, díky které si spárujete troubu se svým telefonem a máme o všem přehled na vašem mobilním displeji. 

Tato trouba je opravdu nadupaná. A já se nestačím divit, co vše trouba může umět. Je to velký pomocník a na její vychytávky se opravdu rychle navyká a náhle zjistíte, že váš život je o tolik snadnější. Aspoň ve chvíli, kdy v kuchyni trávíte tolik času, jako já. :-)

Před pár měsíci jsem vydala článek ohledně našich všech spotřebičů do kuchyně. A tak pokud vás toto téma zajímá a zrovna ho řešíte, nahlédněte sem.


Doba přípravy: 20 minut

Doba pečení: 90 minut

Počet porcí: 4-6


INGREDIENCE:
  • 1 celé kuře
  • 100 g másla
  • koření (za mě je nejlepší směs Antonínovo koření nebo barbeque od Sonnentor)
  • 1 kg brambor
  • 500 g mrkve
  • 100 g balkánského sýru
  • 100 g rukoly

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve kuře rozkrojíme na straně křídel a to tak, aby po rozkrojení mělo kuře prsa u sebe a křídla po stranách. Tím, že ho pečeme takto na placato, tak je kuře rychleji upečené, po všech stranách křupavé a dochucené.

Prstem vytvoříme mezi kůží a masem otvor, do kterého nastrkáme cca 50 g másla. Tím docílíme, že kuře bude šťavnaté a plné chuti. Tip: máslo můžeme smíchat s kořením a tak přidat po kůži ochucené máslo, které následně dochutí i samotné maso. 
Máslo vkládáme do oblasti stehen a prs. 

Nakonec kuře posypeme kořením, na povrch poklademe zbylé kousky másla a položíme ho na mřížku, která se nachází v každé troubě.

Pod mřížku vložíme plech, na který nalijeme cca 400 ml vody. Dle potřeby můžeme dolévat.
Do této vody bude během pečení stékat rozpuštěné máslo s kořením a šťáva z kuřete. A touto směsí budeme následně během pečení kuře přelévat.
Pokud máte parní troubu nebo troubu s přídavkem páry (já mám tento typ trouby), tak do nádobky určené na vodu přidejte vodu. 
Kuře pečeme 45 minut s přídavkem páry (já použila stupeň 3) na 160 stupňů. 
Během pečení si očistíme zeleninu a pokrájíme na cca 5 cm velké proužky.

Po 45 minutách vložíme do plechu nacházejícím se pod kuřetem očištěnou zeleninu a pečeme (s párou stále na 160 stupňů) dalších 15 minut.
Po 15 minutách přidanou páru vypneme a teplotu zvýšíme na 200 stupňů a pečeme dalších 20 minut.
Nezapomínáme stále kuře přelévat výpekem.
Nyní by mělo být kuře do měkka upečené. Zároveň by mělo být stále šťavnaté a plné chuti.
Kuře vyjmeme z trouby, teplotu zvýšíme na maximum (mně trouba nabízí 275 stupňů) a dopékáme zeleninu cca 15 minut. Zelenina by měla být na závěr do zlatova opečená a ležet na zredukovaném výpeku.
V tuto chvíli zeleninu vyjmeme, přendáme do servírovací mísy, smícháme s nadrobeným balkánským sýrem a rukolou. Podáváme s kouskem upečeného kuřete. 
Užijte si oběd z jednoho plechu, zároveň oběd, ke kterému potřebujete opravdu jen pár druhů surovin, je chuťově vyvážený, odlehčený a bude ho milovat celá rodina. Aspoň u nás to tak je i děti se po něm mohou utlouct. 


A po dopečení jsem se rozhodla, že po delší době vyčistím troubu. Takto ji čistím maximálně 2x do roka. 

Nedělám nic jiného, než že vyndám rošt a postranní držáky. Zapnu funkci pyrolýza, zavřu dvířka a odcházím.
Takto vypadá trouba po vychladnutí. Všude je jen jemný popel. 
Ten stačí vlhkým hadříkem šetřit. Nic jiného. Žádné drhnutí, žádné leštění. 
Tohle je jedna z nejlepších funkci, kterou tato trouba umí. 




Žádné komentáře:

Okomentovat