SPOTŘEBIČE DO KUCHYNĚ - které jsme nakonec vybrali?

Tento článek vznikl ve spolupráci se značkou Bosch. 


Je to až neuvěřitelné, ale už bydlíme, máme vybalené všechny krabice a dokonce máme i kuchyň. Já se vždy řídím pořekadlem, že na kvalitu se musí čekat, a tak přes nějaké komplikace jsme se dočkali našeho vysněného kousku.

Jelikož jsem se stěhovali po 2,5 letech od přestěhování do prvního baráku, tak jsem si řekla, že když už jsme se pustili do takhle dobrodružné cesty znovu, tak z toho vytěžím maximum. Hlavně jsem se chtěla poučit z předchozích chyb. Asi bych to kolikrát nenazvala vyloženě chybou, jako spíš uvědomění si, co je pro mě praktické a co vážně od kuchyně chci.

Na prvním místě byla praktičnost a dostatek úložného prostoru. Ač miluji minimalistické kuchyně, tak s mojí vášní k vaření a tedy vybavení to úplně minimalisticky nešlo. Ale i tak si myslím, že se to nakonec povedlo. 
Dále jsem si chtěla dopřát komfort a to například vestaveným kávovarem. Když už se dělala po tak krátké době kuchyň znovu, tak už se vším, po čem jsem kdy toužila.
Hleděla jsem i na detaily a nechala si dát vestavěnou lednici (druhou samostojící máme v garáži) a taky jsem si například místo skřínkových dvířek nechala udělat dvířka ve vizuálu šuplíků, a tak celá kuchyň vypadá, že má dole jen šuplík a přitom tomu tak není. To vám ale vysvětlím v jiném článku.
Ta praktičnost nesouvisí jen s tím, abych měla vše po ruce, ale i s tím, abych měla přesně ty spotřebiče, které mi pomohou a zpříjemní pobyt v kuchyni. A to si myslím se nakonec skvěle vydařilo. A právě o tom dnešní článek bude. 

NÁVŠTĚVA SHOWROOMU
Nejsem úplně ten typ člověka, který by s chutí ležel v online recenzích, ale raději si o všem popovídám naživo a to nejlépe s odborníkem. A tak jsem se opět vydala do showroomu Bosch
Nachází na Radlický v Praze a naleznete v něm snad vše, co Bosch nabízí. Hlavně v něm naleznete odborníka, se kterým si můžete dopředu sjednat schůzku a on vám vše vysvětlí a představí. Nám tohle hodně pomohlo v rozhodování. Je mi jasné, že co člověk, to názor, ale určitě vám řekne, co je na daném spotřebiči vážně skvělé a co třeba zrovna vy nevyužijeme podle toho, jaké máte návyky, velkou domácnost atd. Nefunguje to tu jako prodejna, nic zde nekoupíte, je to konzultační prostor, na kterém je vystavena většina spotřebičů Bosch.

Kdyby vás zajímali dojmy z naší návštěvy, tak jsem se sepsala v článku o výběru vestavěných spotřebičích.

Jelikož jsem tohle kolečko už jednou podstoupili, tak byl celý výběr pro mě o trochu snažší. Už jsme opravdu věděli, co chceme. Jen jsme se chtěli ujistit, že na trhu není něco, co by naším požadavkům vyhovovalo ještě o trochu více.



Vestavěný kávovar byl sen. Za prvé uvolní zase o trošku více místa na kuchyňské lince a za druhé je to krásný doplněk a ještě připraví dokonalou kávu. Tohle byl opravdu sen, který se mi splnil. 
Největším oříškem, který jsem si několikrát ujišťovala byla poloha kávovaru. Tedy výška, do které jsme ho umístili. Trouba se běžně dává o šuplík níže, než je kuchyňská linka. Jenže my jsme celkem vysocí a tak jsme si jí už ve starém baráku dávali v rovině s kuchyňskou linkou. Což nám naprosto vyhovovalo výškově i vizuálně. 
U kávovaru jsem se ale té výšky už trochu bála, abych si nakonec nemusela pro kávu stoupat na špičky. A tak jsem se do showroomu Bosch vydala raději 2x a zkoušela to. Je pravda, že mě tam od toho pár lidí lehce odrazovalo, ale já se po mnoha váhání nakonec rozhodla tak, že trouba je opět v úrovni s kuchyňskou linkou a kávovar je nad ní. Pro mnoho lidí obrovská výška, pro nás úplný ideál.
Je pravda, že kávovar je jedna z nejdražších položek v kuchyni, ale odpovídá kvalitě. Zatím ho používáme měsíc a nemám mu co vytknout. O dojmech a pojmech se vám ale rozepíši v jiném článku, kde kávovar rozeberu detailně. Na to mi dejte ještě chvíli času, abych dokázala zhodnotit všechny parametry.
Jeden dojem mám. A to je příprava kávy na dálku. Jako mnoho spotřebičů značky Bosch, tak i tento kávovar má funkci HomeConnect, tedy propojení spotřebiče skrze wifi s mobilem. Dáte si hrneček do kávovaru, zapnete dálkovou spoušť a než dorazíte ke kávovaru, tak káva je již hotová. Značka ideál.

Trouba je jeden ze spotřebičů, který jsme si ze starého baráku odvezli. Byli jsme s ní nadmíru spokojení a věděli jsme, že bychom kupovali úplně stejnou. A proto jsme se před prodejem dohodli, že si některé spotřebiče necháme a novým majitelům dle jejich výběru koupíme nové. 
Kdo četl mé staré články, tak může vědět, že po velkém rozhodování, zda si koupit troubu s plnou parou a zvlášť mikrovlnku nebo si koupit troubu s přídavnou parou a mirkovlnami jsme se rozhodli pro tu druhou variantu. A nelituji. Přídavná pára nám maximálně stačí na veškeré úpravy pokrmů, které potřebujeme a mikrovlny nám skvěle slouží tehdy, když výjimečně potřebujeme něco přihřát. A vcelku máme o 1 spotřebič méně, místo kterého máme vestavěný kávovar. Win win situace.
Tento článek není o detailním výpisu toho, co dané spotřebiče umí, ale ve zkratce vám mohu říct, že tahle trouba umí úplně vše. I to, co si často myslíme, že spotřebič umět němůže. 
Má dálkovou spoušť skrze wifi a telefon, chytré režimy, umí sama péct a ohlídat si daný pokrm, má to nejlepší samočištění, kdy opravdu bez práce máte rázem vyleštěnou troubu, má přídavný teploměr, páru, mikrovlny a tak dále. Je toho opravdu hodně a kdybych si měla vybrat jeden spotřebič do kuchyně, volím tuto troubu. Je to pomocník ve všech směrech a ještě ke všemu je opravdu krásná.

MYČKA
Myčka patří mezi ty spotřebiče, které jsme si přivezli ze starého baráku. Na jednu stranu jsem si vždy říkala, co o takovém spotřebiči psát. Je to prostě myčka, která myje. Byl to asi můj zkreslený pohled člověka, který měl celý život vybavenou kuchyň myčkou a to asi vždy i tou lepší kvality.
Nedávno jsme ale kupovali myčku na chalupu a byli jsme dost limitovaný výběrem, protože jsme se museli vejít do opravdu malých rozměrů. V tomto případě není moc z čeho vybírat. A tak jsme vybrali pocitově. A tady jsem pochopila, že to co mám doma je opravdu poklad. Tato myčka Bosch totiž vždy dokonale umyje a naleští nádobí. Málokdy se stane, že by bylo špatně umyté a když ano, tak je to tím, že ho tam nedůsledně naskládáme. Umyje i opravdu špinavé nádobí, zaschlé nebo připálené. Ke všemu má funkci PerfektDry a tak dokáže vysušit nádobí i do poslední kapky. Takže můžete nechat myčku zavřenou celou noc a i tak je ráno nádobí suché a myčka nezapáchá.
Jako mnoho spotřebičů značky Bosch i takto myčka má propojení skrze wifi s mobilem a tak lze kontrolovat a spouštět myčku na dálku. Skvělá funkce. 


CHLADNIČKA S MRAZÁKEM
Lednice patří mezi nové spotřebiče. Ve starém baráku jsme se rozhodli pro samostojící lednici a to kvůli místu v lednici. Vždy jsme měli vestavěnou a vadilo mi, že mnoho potravin tam z nedostatku místa utěsňuji a tím jim pak ubírám na kvalitě.
V novém baráku máme ale garáž a tak jsme se původní samostojící lednici rozhodli umístit do garáže a využívat jí na nápoje a potraviny, které nepotřebujeme mít po ruce každý den. Nehledě na to, že se velmi hodí pro uchování zamražených sezónních potravin ze zahrádky nebo ve chvíli, kdy máme oslavu a potřebujeme někam umístit větší množství potravin. 

Když jsem lednici vybírala, tak jsem parametry srovnávala s parametry původní samostojící lednice. A vyšla mi tato. Původní lednice je totiž tak skvěle navržená a vyrobená, že její zóny dokonale odpovídají potřebám daných potravin. A to i těm nejnáročnějším, jako je maso, ovoce a zelenina. Ta nám vždy dlouho vydržela čerstvá a křupavá. 

Zprvu jsem byla překvapená, o kolik je vestavěná lednice menší. Nakonec to ale bohatě stačí. Už dávno jsem se naučila nakupovat raději častěji a čerstvé potraviny, než chodit na velké nákupy a nestačit to odjídat.


VARNÁ DESKA
Když jsem vybírala poprvé varnou desku, tak jsem vůbec nechápala, co na tom je. Říkala jsem si, že to je varná deska. Až poté jsem pochopila, jak i tento spotřebič umí být geniální a pomoci. Tuto varnou desku jsme si také přivezli ze starého baráku. Naprosto jsem si na ní zvykla a nedokážu si představit, že bych si zvykala na jiné nastavení a režimy. 
Nejvíc využívám časovač, režim pomalého hrnce, propojení varných ploch, propojení přes wifi s mobilem a také třeba automatický dotaz na přepnutí varných ploch při posunu hrnce. Je to vše tak automatizované, že to ušetří mnoho času a vlastně i přemýšlení. :-)

Články z minula ohledně varné desky zde. 
A zde. 


DIGESTOŘ
Digestoří byla nejkomentovanější část kuchyně. Žádnout totiž nemáme. 
Rozhodli jsme se tak po žití v minulém baráku, kde nám bylo řečeno, že by se filtr v digestoři měl čistit jednou za 2 měsíce. My ho nečistili ani jednou a filtr byl na sto procent čistý. Digestoř jsme tedy používali krom pár výjimek pouze jako světlo. 
A tak jsem si splnila sen minimalistické části kuchyně a místo digestoře máme pouze poličku, kterou si ladím dle sezóny. Sen splněn. 

Kdyby nám ale do budoucna chyběla, už máme vymyšlené, jak ji snadno zakomponovat. 




Mám tu ještě 2 spotřebiče, které někdy patří do kuchyně, ale já je mám v prádelně. Jedná se o pračku a sušičku.
Ač jsme měli poměrně dobrou pračku a myčku a ne tak starou, tak jsme se s novými majiteli dohodli, že jelikož si odvážíme tyto spotřebiče a nahrazujeme jinými, tak jim za to necháme právě pračku a sušičku. Přišlo tedy na řadu důkladné vybírání.

Měla jsem pár požadavků, kterých jsem se držela. A to:
- automatický dávkovač pracího prostředku a aviváže dle vybraného programu, abych zbytečně nedávala větší dávku, než je potřeba
- váhu prádla, abych zbytečně nepřeplňovala pračku 
-  pračku na 10 kg prádla, abych neprala pořád dokola, což stejně dělám :-)
- u sušičky jsem chtěla, aby to byl stejný typ, jako je pračka. Aby to bylo propojené. 
- u sušičky jsem ještě chtěla, aby se vývod vody dal napojit na odpad a nemusela jsem stále vylévat nádobku s vodou
- samozřejmě jsem u obou hleděla na spotřebu 


A nakonec jsme vybrali:
SUŠIČKA
PRAČKA

A to je vše o našich spotřebičích. Určitě budou následovat články, kde se detailně rozepíši o konkrétních funkcích daných spotřebičů. Mnoho článků už ale u mě na blogu najdete. Stačí si dát do vyhledavače "Bosch" a vše vám vyleze.


Mějte se krásně a přeji šťastnou ruku při vybírání. 

S láskou vaše Kačí
 



Žádné komentáře:

Okomentovat