ŽMOLENKOVÝ TVAROŽNÍK S OVOCEM (Bosch)


Tento článek vznikl ve spolupráci s firmou Bosch.


Když vařím a peču, tak mám nejraději recepty, u kterých nemusím moc přemýšlet a hlavně jsou raz dva. Co si budeme povídat, když má člověk doma děti nebo je v pracovní shonu, tak nemá tolik času na kynutí, či chladnutí těsta v lednici.

Tento koláč vznikl tak trošku ve stylu, když pejsek vařil s kočičkou. Měla jsem doma pár surovin a tak je zkusila nakombinovat. První verze byla moc dobrá, ale nebylo to ono a tak se u nás strhl maraton zkoušení a zkoušení, až vznikl tento recept. Trošku jsem si myslela, že už Artymu poleze krkem, ale nakonec za mnou přišel a řekl mi, že tato verze je nejlepší. A víte, proč mě to tak potěšilo? Protože to samé jsem si u této verze řekla já a prohlásila jsem jí sama pro sebe za finální.

Asi vás nepřekvapí, že v receptu je pořádná várka tvarohu. My tvaroh milujeme a jíme ho doslova na kila. Kupuji týdně 4-5 vaniček půlkilového tvarohu. Dávám ho do tvarohových placiček, do koláčů, do pomazánek nebo třeba do termixu. Variant je hodně a pokaždé chutná jinak.

Vím, že mnoho z vás nepoužívá celozrnné mouky nebo třeba žitnou a špaldovou. Nemusíte se ale bát, tento recept funguje skvěle i s klasickou hladkou pšenicí. 

Když skončí sezóna švestek, tak se také nemusíte obávat. Zkuste tam dát cokoliv jiného. Třeba na hrubo nastrouhaná jablka, hrušky nebo v létě viště, třešně, jahody, maliny, ostružiny, rybíz. Já to mám radší s tím kyselejším ovocem, ale co vyberete vy je čistě na vás.

Tak jdeme péct...


Doba přípravy: 20 minut
Pečení: 40 minut

INGREDIENCE:

Na těsto:

  • 200 g celozrnné žitné mouky hladce mleté (můžete použít špaldu nebo pšenici)
  • 50 g ovesných vloček
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g cukru moučka
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 2 špetky soli
  • 1 lžička skořice nebo 3 lžíce kakaa 
Na náplň:
  • 500 g plnotučného tvarohu v alobalu (nebo z farmy Krhanice)
  • 100-150 ml mléka
  • 2 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 100 g cukru moučka
  • 1 lžíce mouky (té kterou jsem použili do těsta)

Dále:

200-300 g ovoce - švestky, jablka, hrušky ještě posypu znovu skořicí

Postup aneb jak jsem postupovala já:

Do mísy na přípravu těsta si vložíme všechny ingredience. 

Nyní lze těsto připravovat 2 způsoby. Ručně jako žmolenku nebo nástavcem na šlehání, tedy šlehací vrtulí. Já to tak mám radši, protože se máslo zbytečně nezahřívá. 

Nejprve to může vypadat, že je těsto suché, ale po chvíli šlehání se propojí suché ingredience s máslem a vznikne krásná hrudkovitá žmolenka. 

Pokud máte na robotu kryt na mísu, tak ho použijte. Těsto může trošku lítat ven.

Z hrudkovité hmoty odebereme 3 malé hrsti a dáme si je stranou. Použijeme je jako žmolenku na vrch.

Zbytek těsta vložíme do pečící nádoby na křehké koláče o šířce 28 cm. Tato forma je mnohem lepší, než klasická na dorty. Koláč je pak nižší a chuťově vyváženější.

Těsto rukou uplácáme. Nemusíte moc tlačit, ale zase aby nebyla hmota jen nasypaná. A odložíme stranou, jdeme na přípravu náplně.

Nejprve si oddělíme žloutky a bílky. Žloutky vložíme do mísy, ve které budeme připravovat náplň. Bílky vložíme do nádoby na šlehání a vyšleháme do tuhého sněhu.

Ke žloutkům vložíme tvaroh, mléko, cukr a mouku.  

Důkladně ušleháme tak, aby se vše propojilo.

Poté vložíme do krému ušlehaný sníh a jemně zapracujeme.

Rozehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Tvarohovou náplň nalijeme na těsto do formy a jemně rozprostřeme. Na vrch nasypeme ovoce. Já dávala švestky pokrájené na cca 1 cm velké kostičky a poté posypeme skořicí a zbytkem žmolenky. Ta nám vytvoří krásnou rozpečenou krustu.

Pečeme ve vyhřáté trouby na 170 stupňů 40 minut. Avšak troubu hlídejte, každá peče jinak.




TROUBA
Hodně často se mě ptáte na to, co máme za troubu. O všech spotřebičích jsem se rozepsala zde
Na troubu jsem byla opravdu zvědavá. Byl to pro mě takový středobod kuchyně. I proto jsme jí opravdu dlouho vybírali a zvažovali to, co je pro nás prioritní.
Hlavní prioritou bylo, aby byla co nejchytřejší a byla mi co největším pomocníkem. To se splnilo. Tato trouba má totiž funkci PerfectBake a to je pomocník, o kterém se mi jen zdálo. Zjednodušeně řečeno to peče a hlídá za vás. Nastavíte si druh pokrmu, který připravujete. Tedy koláč s náplní, suchou buchtu, ale i třeba pizzu, chléb či další pokrmy. Zapnete a necháte být. Trouba se sama ropeče tak, jak uzná za vhodné a vypnete v tu chvíli, kdy je pokrm hotový. A opravdu to funguje na 100 %. Jediné, co se musí dodržovat je to, že se nesmí v průběhu pečení otevírat a narušovat vytvořené klima. Takže dám péct například bábovku, zapnu tuto funkci a jdu uklízet. O bábovku se nemusím starat a trouba vše zařídí za mě. Tyto funkce funguje i u masa a takový roastbeef je přímo dokonalý. 

Když jsme vybírali troubu, tak jsme rozmýšleli, zda si pořídit mikrovlnou troubu a klasickou troubu zvlášť nebo vybrat 2v1. Nakonec jsme vybrali 2v1 a jsem za to opravdu ráda. Mikrovlnku používáme jen minimálně a tak by nám zbytečně zabírala místo. Za mě je to tedy naprosto skvělá varianta. 

U této trouby využívám ještě často funkci kynutí. Opět se nemusím o nic starat. Vložím těsto do trouby, ona sama vytvoří potřebné prostředí a podmínky pro kynutí a těsto krásně vykyne a je nadýchané jako obláček.

Trouba je vybavena i teplotní sondou PerfectRoast. Jeden konec se připojí k troubě a druhý vložíte například do masa. Tím, že sonda má několik měřících částí (neměří jen v jednom bodu, jako to mají externí teploměry), tak je naprosto přesná a takový steak vyjde úplně ukázkově.

Samotná trouba má opravdu hodně režimů a nastavení. Sama jsem ještě nevyzkoušela vše. Dávám hodně i na vaše rady a tipy, protože kdo tuhle troubu má, tak mi píše, že nemohl vybrat lépe. Tak mě těší, že i vy, i my jsme spokojení. Co ale využívám opravdu často je ještě 4D horký vzduch. Což je funkce, která perfektně rozprostře teplo v troubě pro rovnoměrné pečení. Za mě skvělá funkce, která opravdu funguje.

To by bylo asi vše, co jsem zatím za těch x měsíců používání trouby vyzkoušela a co mi opravdu vyhovuje. Pokud vás zajímá přesný typ trouby, tak tady je: Vestavěná trouba s přídavnou párou a mikrovlnami HNG6764S6



Žádné komentáře:

Okomentovat