POSTPARTUM BODY ANEB JAK SE MÍT RÁD V OBDOBÍ PO PORODU

Tento článek vznikl ve spolupráci s firmou Oslo Skin Lab.

V tomto článku se chci zaměřit na vzhled a dobrý pocit sama ze sebe. Doba po porodu je v tomhle totiž velmi křehká a kolikrát se dokážeme postavit opravdu na dost tenký kraj ledu, který se pod námi může snadno prolomit a uškodit nám. Tak se tu více rozepíši. Popíši vám svůj příběh, své stoupání k výšinám, ale i své pády.  Tak se usaďte a začtěte se...bude to dlouhé!

Období po porodu. Čas, na který se těšíme. Někdo několik měsíců, někdo několik let. Proč? Protože je to chvíle, kdy konečně držíme v náručí své vysněné miminko. Je to období, kdy jsme doslova semleté hormony. Někdy to vede ke slzám štěstí, někdy to vede ke slzám smutku. Proč to tak je? Proč to někdo prožívá intenzivněji a někdo téměř vůbec? Na to nám asi neodpoví nikdo. Ono totiž ani neplatí to, že když to bylo u prvního dítěte tak, tak to bude u druhého stejně.

Například já osobně celé druhé těhotenství vnímám v něčem intenzivněji, ale v něčem zase méně. Tobínka jsem hodně intenzivně prožívala z důvodu, že jsme na něj čekali 4 roky. Byl opravdu vymodlený, ale určité situace mě s ním vůbec nerozhodili. Za to s Viným mě rozhazují dosti pravidelně. Ale asi je to tím, že si v hlavě říkám, že je to třeba poslední těhotenství, poslední porod, poslední malinké miminko, poslední bodýčko velikosti 56 a podobně. Prostě vše vnímám tak nějak intenzivněji a snažím se z každé vteřiny nasát maximum. S Tobínkem jsem si vždy myslela, že jelikož cesta k němu byla tak dlouhá, tak druhé miminko už nebude, ale asi hlava byla nastavená i tak, že to nemusí být poslední dítě a tak jsem tyto myšlenka nijak extra neprožívala.

O tomhle jsem ale mluvit nechtěla, to je tak nějak na samostatný článek o šestinedělí, ke kterému se určitě někdy dostanu, protože o šestinedělí se stále málo mluví. Každý nás připravuje na porod, ale na ty chvíle po něm už moc ne. Ovšem otázkou je, zda se na to lze opravdu připravit.


ČAS PO PORODU / POSTPARTUM BODY


SÍLY

Já sama jsem už věděla do čeho jdu. Myslela jsem si, že jelikož jsem si tím už prošla, tak to bude stejné, jen krát dva. Ale nebylo to tomu tak. Jak už jsem psala, vše jsem vnímala víc citlivěji a tak mě více situací dokázalo položit na dno. Dno. Možná přeháním. Spíše vykolejit a dostat do chvíle, kdy jsem se musela zastavit a říct si, že nyní se píše další příběh a já nemůžu toto období vnímat, že jedu na stejné koleji, ale že se tato cesta zintenzivnila a je vcelku náročnější. Už se totiž nestarám jen sama o sebe, už se totiž nestarám jen o Tobínka, už se starám i o Vinýho. A to už chce dobře rozložit síly. Láska se nám totiž porodem znásobí, energii ještě někde vyškrábneme, ale ruce a nohy si nezdvojnásobíme. A že by to někdy bylo sakra potřeba.

Tahle fotka je focená 10 minut po té předchozí. Někdy to mateřství je opravu up and down nebo spíše down and up :-)Tahle fotka je focená 10 minut po té předchozí. Někdy to mateřství je opravu up and down nebo spíše down and up :-)

Abych upřesnila, co tímhle vším chci říct. Když se Viný narodil, tak jsem hledala způsob, jak naší rodinu zorganizovat a nasměrovat tak, aby fungovala ku spokojenosti všech. Ale tohle není hned, tohle si musí sednout. A stále si to sedá. Ale po třech měsících mohu říct, že už se nám to daří. Jak jsem říkala manželovi, je důležité si určit, co kdo dělá a také to pak udělat. Nejde se spoléhat na to, že ten udělá tohle a pak tři týdny o to zakopávat. Protože já mám pak tendenci udělat vše, ale pak také padám na ústa, pláču vyčerpaností, křičím zoufalstvím a hroutím se. A to nejde. Takže se nebojte mluvit nahlas, ač vím, že my ženy máme v sobě kolikrát zabudované to, že vše zvládneme, protože to přeci zvládá i sousedka od vedle a tak i my musíme. Nemusíme. Každá z nás má hranice někde jinde. Jedna může být vyřízená z 1 dítěte a to vážně může. Proč by nemohla. A jiná může z fleku zvládat 3 děti a ještě být plná energie, sportovat a třeba pracovat. Může, proč by nemohla. Je důležité si uvědomit, kde máme hranice a dle toho nastavit náš život, náš denní režim, naše aktivity a také dle toho zapojit muže do chodu domácnosti a třeba i nějakou paní na úklid. Vše dělejme pro to, abychom žily svůj život spokojeně a s úsměvem a ne dle toho, abychom se zalíbili okolí. To totiž nikdy fungovat nebude. Začít musíme u sebe.

Abych vám dala přiklad. Miluji uklizený byt. Nejde mi o uklizené hračky a takový ten byt bez duše. Jde mi o drobínky, prach, opatlaná dvířka, špinavou koupelnu, nevyžehlené prádlo a podobně. V tom žít neumím. V očích někoho jsem tím posedlá, což asi i jsem, ale já vím, že mě to dělá šťastnou. Ráda se projdu po podlaze, na které se mi nic nelepí na nohy, ráda se vykoupu v čisté a voňavé koupelně, ráda si obleču vyžehlené prádlo. Ale to mě stojí dost sil. K tomu se starám o 2 děti. Kdy jedno má potřeby ty a druhé tamty. Kdy jedno bylo zvyklé mít mámu stoprocentně jen pro sebe a druhé se narodilo do udupané, ukřičené a uzpívané rodiny, avšak do rodiny, bez chvíle klidu a ticha, což první dítě mělo. Každému něco chybí a každému to chci dát. Takže chvíli jsem brečela kvůli tomu, že jsem si chtěla denně hrát s Tobínkem tak, jak jsme byli zvyklí. Ale také chvíli mi bylo opravdu smutno z toho, že si nemůžu zalézt do postele s Viným a v tichosti si ho mazlit, pusinkovat, kojit a opečovávat. Chtěla jsem tak moc dát oběma to, co měl ten druhý nebo to, na co byl zvyklí. Ale nešlo to. Tobi se nudil a dělal díky tomu kraviny. Stále slyšel větu, že kojím a teď nemůžu, stále poslouchal ať nekřičí, že Viný spí. Díky tomu Viný neměl ten klid, který miminko potřebuji. A já měla pocit, že bych se potřebovala minimálně roztrojit, abych vše zvládla. (teď se asi maminky, které mají 3 děti směji, ale nesmějte se, vše si musí sednout a vzpomeňte si třeba na ten čas, jak jste příchod druhého dítěte prožívaly vy) A tak jsme nakonec přistoupili na to, že Tobínek půjde do školičky. Bude mít program, bude mít kamarády, bude mít vyžití a Viný bude mít zase celé dopoledne maminku, ticho na spánek a čas na mazlení. Díky tomu já sama získám čas pro sebe, tedy čas na to, abych vypadala jako člověk, oddechla si, vypila si v tichu kávu, přečetla si pár stránek z knížky, uvařila oběd, objela potřebné doktory a nemusela Tobína tahat zbytečně s sebou nebo si poklidila pokoje, aby se mi tu lépe žilo a dýchalo. Byl to krok, který jsme zvažovali na všechny strany a po třech měsících hledání nějakého kompromisu a cesty ke spokojenému soužití jsme to snad našli. 

Díky tomuhle všemu mám čas na sebe. Opět. Stačí pár minut, které mě pomalu vrací tam, kam chci. Tam, kde se opět budu cítit jako žena, manželka a ne jen jako máma. Protože i tohle je potřeba. Ale také je potřeba nedělat to, co funguje kamarádce jen pro to, že mě za to poplácá po rameni, ale pro to, aby to fungovalo mně. A tak celý článek vedu k tomu, abych vám sepsala pár mouder, které je potřeba si uvědomit. Alespoň mně to pomohlo.

MOJE ZÁSADY

RANNÍ RUTINA

Ranní rutina u mě spočívá momentálně v pár minutové péči o svou pokožku. Tu si dopřávám těsně poté, kdy po probuzení nakojím Vinýho a on si spokojeně pobrukuje v peřince. Ne vždy mi tento luxus dopřeje, ale pokud to jde, tak se na to snažím nezapomínat.

I po ránu si vyčistím pleť, natřu vodou z růží a poté svým oblíbeným mastným krémem. Ten si tedy dávám jen tehdy, když nikam nejdu. Vytvoří pěknou vrstvu, která se do mé suché pokožky postupně vstřebává. Vyčistím si zuby a namažu rty balzámem. To je zvyk, který dělám už tak 20 let. Po ránu balzám na rty je jako po ránu vypít sklenku vody. Hned jsou takové příjemně šťavnaté.

A abych tu vychválila svého muže, tak tento luxus si mohu dovolit také díky němu. Rozdělili jsme si role. Abych nemusela Vinýho budit a brát do do školky, tak Tobínka odvádí manžel. Ráno se tedy o něj kompletně postará od buzení, oblečení, vyčištění zubů, přípravy snídaně a odvodu do školky. Po 3 měsících, kdy jsem tu měla kluky oba je to obrovská pomoc. Protože díky tomu si mohu dopřát toho luxusu a postarat se trochu sama o sebe. Vím, že tohle nemá každá, ale jak jsem psala, nesrovnávat a zkusit si promyslet svůj den a najít svůj systém, který bude vyhovovat právě vám.

SNÍDANĚ

Bez snídaně nezačíná den. Aspoň pro mě. Vím, že když se nenasnídám, tak je celý den špatný. Po ránu se potřebuji nakopnout a to nejen jídlem, ale i velkou sklenkou vody a hrnkem kávy. Je to opět taková moje chvilka, kterou si snažím naplno vychutnat. Nebojte se, není to o tom, že by opět Viný spinkal v peřince. Jsou situace, kdy se houpe v houpátku, kdy ho mám v náručí, kdy ho kojím, ale všechno to jsou situace, kdy u toho snídám. Protože když se nenasnídám hned, tak pak začnu dělat xy věcí a najednou je čas obědu. Asi to známe všechny. 

PITÍ

Už ráno si vždy nachystám džbánek s vodou. Díky tomu totiž vím, kolik toho za den vypiji. Nebo nevypiji. Známe to. Mým cílem je vypít 2 džbánky. Do první skleničky si míchám kolagen The Solution od Oslo Skin Lab. Je to moje rutina, která započala před více jak rokem a trvá stále. Už si vlastně bez toho nedovedu představit ráno. Pokračovala jsem v tom i v době těhotenství a pokračuji v tom i v době kojení. Na to se mě často ptáte, zda můžete. 

Oslo Skin Lab je přírodní kolagen bez přídavků, tedy i bez příchutě a zápachu. Avšak je to doplněk stravy a tak je doporučeno to konzultovat se svým lékařem. Já to konzultovala a neměl s tím problém. A tak jsem v užívání pokračovala dál. Mám tedy stále aktivní členství a každý měsíc mi díky tomu chodí měsíční balení kolagenu přímo do schránky. Je to nejvíc praktická věc, protože nemusím na nic myslet. Kdybyste to také chtěli zkusit, tak s mým slevovým kódem KACI60 máte 60procentní slevu na první objednávku, tedy na první měsíční balení.

Asi bych rovnou mohla zmínit, co to ten kolagen The Solution je. Tento kolagen není na klouby, ale na pleť. Na to si dejte pozor. Často se to totiž lidem plete. Je to druh kolagenu, který napomáhá zpevnit pleť a zmírnit vrásky a po jeho užívání bude pokožka pružnější a šťavnatější. Mně osobně po jeho užívání rostou mnohem rychleji nehty a jsou také mnohem pevnější. Pokožka je taková sametová. Je to jako bych si ji namazala nějakým krémem a byla potáhla neviditelným filtrem. Nevím, jak to lépe popsat. Já osobně mám pleť, která má tendenci do sebe zapisovat mnoho vrásek. Možná je to tím, že mám silnou mimiku, možná je to tím, že se směji očima, tedy je hodně krčím při smíchu, ale i přes tohle výsledek vidím. První jsem viděla po cca 4-5týdnech a to ve zjemnění na dotek. Další výsledky jsem viděla po dalších týdnech v takové šťavnatosti a pěstěnosti pleti. Důkaze byla reakce lidí, že celá zářím. A největším důkazem vaše reakce, že byste mi netipli 34 let, ale tak maximálně 30. Jste prostě lásky.

JÍDLO

Výživa je důležitá nejen pro dodání energie, ale také fungování mozku a tvorbu mléka. A tak se na to snažím nezapomínat. Když jsou horší dny, tak si aspoň něco uloupím z lednice a zakousnu se do toho. Když jsou lepší dny, což je nyní, kdy už je Tobínek ve školce a já se nepotřebuji roztrojit, ale jen rozdvojit, tak si sednu k jídlu jako člověk. Většinou vařím na alespoň 2 dny a když to jídlo dovolí, tak i více a zbytek jídla naporcuji do mističek a zamrazím. Taková rajská, kuře na paprice, boloňská nebo různé polévky jsou k tomu nejlepší.

POHYB

Kdo rodil přirozeně, tak pravděpodobně má povoleno cvičit mnohem dříve. Po císařském řezu se doporučuje nejdříve po 3. měsíci. Já se ale nikam neženu a začnu cvičit až tehdy, až se na to budu cítit. Tedy tehdy, až to zapadne do mého života tak, abych se nepřepínala a nemusela ukrajovat jinde. Každá to máme jinak, já toho pohybu mám i tak dost. Jen asi ne na ty partie, na které bych to potřebovala :-). Nevadí, jak ale říkám, na to, abych se mohla honit za dokonalou postavou budu mít ještě v životě dost času. Každopádně i tak jdu minimálně 1x denně na větší procházku. Tady totiž nejde jen o pohyb samotný, ale i o to, že si vyvětrám hlavu a opustím zdi domácnosti, kde na mě číhá nějaký vykřičník  a čertík. Takhle tak nějak uteču od určitých povinností. A co si budeme povídat, tak psychická pohoda je stejně důležitá, jako ta fyzická.

SPÁNEK

Jak už jsem psala, spánek je důležitý a jelikož vstávám v noci i 10x za noc, tak chodím spát s dětmi. Je to krok, za který jsem ráda, že jsem udělala. Sice se nyní ochudím o vzácné chvíle s manželem, ale věřím, že těch chvil ještě bude a že tohle je jen období, ve kterém je opravdu důležité, abych načerpala síly tehdy, kdy to jde.

VEČERNÍ RITUÁL

Ten si dopřávám také. Ten už mám ale s dětmi. Vždy si vlezu do vany, napustím vodu, vezmu si k sobě Vinýho a máme společnou chvilku jen ve dvou. Někdy zapálím svíčky, které mi provoní koupelnu a relaxujeme. U toho ho nakojím, voda mu masíruje a uvolňuje bříško a je nám takhle dobře. Lépe se mu poté spinká a většinou po převléknutí do pyžámka ho stačí jen pohojdat a spokojeně spinká. Před tím si ale ještě k nám po chvíli vleze Tobínek a jsme ve vaně 3. Poté, co si odebere manžel Vinýho, tak si zase užívám chvilku s Tobínkem. Je to takové příjemné zakončení dne, které je někdy úplně v poklidu a někdy za doprovodu veselého vřískání ze strany Tobína :-). Těch 5 minut před usnutím je totiž kolikrát těch nejvýživnějších :-).

Po tomhle si ale opět dopřeji rituál, při kterém se starám o pleť. Opět si jí důkladně vyčistím, potřu vodou z růží a poté krémem. Někdy si dám masku. Natřu si břicho krémem na zpevnění pokožky po porodu a namasíruji si olejíčkem jizvu po císařském řezu. Tím končí můj den, zhasínám a jdu spát. 

MOUDRA, KTERÁ MI POMOHLA

PÁR MINUT PRO SEBE

Ono to zní jako ohraná věta, ale vážně je to potřeba. Ale kde je najít, když máme doma malé miminko a ještě třeba další dítko k tomu? Těžko říct. Hlavní je ale si uvědomit, u čeho si nejvíc odpočinu. Zda je to večerní péče o pleť v poklidu a bez spěchu, horká koupel úplně sama nebo třeba já strašně ráda relaxuji s Viným ve vaně a to při svíčkách a hudbě. Je to třeba 10 minut, ale vážně to stačí. Někomu může postačit pár minut v houpačce s kávou nebo horkým čajem v ruce. Někomu zase si třeba dojít na masáž nebo si zaběhat. Někdy je to opravdu doslova o pár minutách, někdy o více. Ale také někdo má tu možnost hlídání a někdo vůbec. Proto se opět doporučuji nesrovnávat a místo toho se zamyslet nad tím, co bude mít ten největší efekt. 

SROVNÁNÍ

Tomuhle je strašně těžké se vyhnout. Dnešní doba je taková, že nás taková ta určitá dokonalost obklopuje úplně všude. Ať to jsou kamarádky, ať to jsou sociální sítě, časopisy, reklamy, filmy, prostě všude. Každá máme ale jiný život a jiné tělo. To, co funguje té, nemusí fungovat mně. Myslete na to. A také myslete na to, že to co fungovalo po prvním porodu nemusí fungovat po tom druhém. Sama jsem si kolikrát prohlížela fotky, abych se podívala, jak jsem vypadala v té době po porodu s Tobínkem. Pak jsem si to ale zakázala. Jsem o něco starší a po druhém porodu se tělo dává do kupy úplně jinak. Jasně, někdo má to štěstí a je jako proutek ihned po šestinedělí. Ale myslete na to, že se říká, že 9 měsíců bříško rostlo a 9 měsíců bříško splaskává. Mně třeba začali padat vlasy už v 2. měsíci. S Tobínkem to bylo až po čtvrtém. Těšila jsem se na hřívu a místo toho denně čistím plný kartáč. Je to situace, u které se mi chce plakat, ale zase vím, že celé těhotenství je opravdu náročný proces a tak se teď tělo musí pomalu vrátit tam, kde bylo. K tomu bohužel patří i padání vlasů.

CÍLE

Mnoho z nás si stanoví nereálné cíle. Ať už je to to, že chceme po porodu ihned vypadat tak, jako před otěhotněním. Ať už je to to, že chceme sportovat tak, jako před otěhotněním. Ať už je to to, že chceme mít naklizeno, navařeno, chceme být upravené tak, jako před otěhotněním. Ono to tak snadno ale nejde. Vše chce čas a každá ho máme jiný. Na to pamatujte.

Já si třeba u druhého těhotenství řekla, že mi je opravdu jedno, kolik přiberu. Hlavně, ať je to těhotenství pohodové a já si ho naplno užiji. A také jsem si řekla, že mi je jedno, za jak dlouho poporodním kila půjdou dolu. Za ničím se hnát nechci. Pohybu mám s dětmi až až, na zahradě stále pracuji s rýčem, hráběmi, něco kopu, sázím, tahám a tak je to to nejpřirozenější kardio cvičení, jaké si mohu naordinovat. Sice zabírá na jiné partie, než ty problematické, ale ono si to sedne. Proto mým hlavním cílem je být v pohodě a užít si tyto dny maximálně, jak to jen jde. Tak strašně to letí.

VŠECHNO NEBO NIC

To je trošku odraz dnešní doby. Do něčeho skočíme naplno po hlavě a když to nevyjde, tak od toho ustoupíme úplně. Ale ani tohle nejde. Rozložte si síly, ať už to je na cokoliv. Já si třeba rozložím síly i na úklid baráku. Sice by bylo skvělé to mít hned a vše, ale buď si to dělím na místnosti nebo na patra. A zatím mi to takto vyhovuje asi nejvíce. To stejné u jídla. Sice bych chtěla najet do nějakého superzdravého stravování, ale za prvé se úplně nevyznám ve skladbě potravin a tak se bojím, že bych mohla uškodit tvorbě mléka a za druhé si mé tělo o tomto myslí své. A tak když mám na něco chuť, tak si to prostě dám. Protože opravdu teď není vhodná chvíle zatěžovat svou hlavu a tělo tím, že si budu něco odpírat. Potřebuji sílu a energii a také si dělat takové ty bezvýznamné malé radosti. Třeba tím, že si dám jeden větrník :-D.

POTŘEBNÁ VÝŽIVA

Téměř každá maminka chce kojit, ale mnoho z nich si neuvědomuje, že jedno z hlavních věcí, které je potřeba pro podpoření laktace udělat je, že musíme vyváženě jíst a pít a také spát. Teď se tomu spánku asi smějete, protože kdy spát, když se díte stále budí? Já sama to znám. Viny se mi budí v lepších případech 5x za noc a většinou tak 8x-10x za noc. Ale jelikož vím, že ty noci jsou náročné, tak chodím spát s dětma. Vím, díky tomu ztrácíme společný čas s manželem, který bychom si mohli dopřát právě po uspání, ale vím, že tohle je jen období a večerů, kdy se koukneme na film a popovídáme si ještě bude dost. Zkuste se nad tím také zamyslet a jít spát dřív. Tělo i mléko vám poděkuje.

Často mi píšete, zda mám zaručený tip na rozjetí laktace. Většinou odpovídám, že to je pitný režim a vyvážená strava. Někdy není lehké nezapomínat se napít a najít, když jedeme v jednom velkém kolotoči, ale je nutné si to naordinovat. Mít stále před sebou sklenku s vodou a také uvařit třeba na 2-3 dny, abychom měly i to jídlo nachystané. Já třeba teď často vařím omáčky a polévky a vcelku jídla, které lze zamrazit, pak si to naporcuji na cca 2-3 porce a zamrazím. Jsou dny (a že jich je), kdy se to vážně hodí.

Ono totiž na sebe zapomínat nebo naskočit ihned po porodu do nějaké nesmyslné diety je taková nebezpečná smyčka. Žena je pak unavená a bez energie, pleť vypadá seschle a bídně a to nám na sebevědomí nepřidá a laktace nám nepoděkuje. Pak je dítě nespokojené, protože mléka je nedostatek a tak se trápíme, že nedokážeme ani nakojit své dítě. Vidíte se v tom?

POSLOUCHEJ SVÉ TĚLO

Někdy až moc posloucháme, co kdo říká, co se kde píše a co nám kdo radí, ale už zapomínáme poslouchat své tělo. Však to nám předává ty nejdůležitější informace.

Pokud se vám něco nezdá ohledně vašeho zdraví, tak než googlit nebo se ptát kamarádek, tak radši zavolejte ihned svému lékaři. Ten vám může poradit během minuty a nemusíte se trápit a spoléhat, že vám zabere to, co zabralo nějaké neznámé paní na diskuzním foru. Pokud jste zvyklé cvičit a tělo vám to dovolí, tak cvičte. Není nic lepšího, než dělat to, co nás dělá šťastné a co nám dobíjí potřebné baterky. Ale i naopak. Pokud ty síly a chuť nemáte, tak to nedělejte jenom proto, že okolí to dělá a vy se pak cítíte, že neděláte nic pro návrat do formy. Jenže opět každý máme tu časovou hranici jinde. Já se třeba strašně moc těším, až si zacvičím, ale vím, že to budu dělat, až to ucítím. Jak vždy říkám svým kamarádkám, mám to štěstí, že se neživím svým tělem a manžel mi ten faldík odpustí.

ZÁVĚR

Závěrem bych chtěla říct jedno. Díky tlaku veřejnosti můžeme mít kolikrát pocit, že po návratu z porodnice musíme být plné energie a s postavou jako před otěhotněním. Mnoho prvorodiček toto může ale hodně znepokojit. Nehledě na poznámky okolí. Už v porodnici jsem si vyslechla poznámku na mé břicho, zda mi tam ještě jedno dítě nenechali. Ono to asi možná vtipné je, ale když vás vše bolí a tak nějak se vzpamatováváte z intenzivního zážitku, což porod je, tak to úplně slyšet nechcete. 

Doteď si pamatuji, jak jsem stála v koupelně a nevěřícně hleděla na své břicho, snažila se ho zatáhnout, ale nešlo to. Podobný zážitek jsem měla i nyní, ač jsem už věděla, jak to probíhá. Děloha má normálně asi 50 gramů a po porodu váží cca 1 kg. Na zatahování, tedy vrácení do původního stavu má celé šestinedělí. 

Tak jako má někdo v těhotenství malé bříško a někdo velké bříško, stejně tak je to i po porodu. Někdo ho má ploché už po týdnu a někomu to trvá několik měsíců. Snažte se neupínat na bříško, snažte se tomu jemně pomoci, ale ne násilně. Snažte svou energii vkládat tam, kde je to potřeba a to je do svého nově narozeného dítěte a ne honbou za dokonalou postavou. Věřte, že vaše mléko a dítě vám poděkuje. Na tohle bude ještě v životě dost času, ne ale teď.


Já si snažím své bříško fotit po týdnu v šestinedělí a následně po měsíci a ač vím, že to není ještě ono, tak ty fotky mi ukazují, že to jde. Pomalu ale jde. A víte co si také říkám? Že je to vlastně takové pomalé loučení s tím bříškem, které už možná nikdy nezažiji. Kdyby zmizelo hned, byl by to takový šok. Takhle mu můžu denně děkovat, že mi dalo krásné děti a až bude ta vhodná chvíle, tak mu pomoci ke zpevnění a návratu do formy. 

PÁR VĚT NA ÚPLNÝ ZÁVĚR

A když to je dnes o kolagenu od Oslo Skin Lab, tak vám chci shrnout nejčastější otázky k němu, které od vás dostávám..


JAKÝ JE TO KOLAGEN?

• 100% hydrolyzovaný kolagen typu I (tedy určen na pleť, ne na klouby)

• neochucený kolagenový prášek, který můžete smíchat s jakýmkoliv nápojem nebo jídlem. Díky tomu, že je bez příchuti a zápachu, tak se vám nezprotiví. Když ho nasypete do vody, tak voda chutná jako voda. Opravdu :-).

• v jednom balení je 28 jednotlivě balených denních dávek po 2,5 g. S kódem KACI60 máte slevu 60 % na první objednávku.

 

OD KDY JE VHODNÉ KOLAGEN UŽÍVAT

Doporučuje se od 30. roku života, kdy začíná pleť pomalu stárnout a je tedy vhodné jí zavčasu pomoci k pěstěnějšímu vzhledu. Začít můžete už ale kolem 25. roku života. Dle stavu pokožky a pocitu z ní.

Zatímco aplikace výplňových materiálů a estetické zákroky působí jen lokálně, užívání kolagenového prášku pomáhá kůži na celém těle. Na krku, hrudníku, pažích, dekoltu. Nikoliv jen na obličeji.

 

DŮLEŽITÉ INFORMACE O KOLAGENU THE SOLUTION

• Působí zevnitř, a to na celé tělo. Tedy na pleť obličeje i pokožku celého těla. Pomáhá zmírnit vrásky i projevy celulitidy.

The Solution nejen zpomaluje projevy stárnutí, ale pomáhá i s jejich zmírněním, pokud už vrásky a povadlou pleť máte.

• Pozitivní vliv potvrzují randomizované, dvojitě zaslepené a placebem kontrolované studie. To, zda konzumují placebo, nebo účinnou látku, nevěděli ani účastníci studie, ani vědečtí pracovníci, kteří následně vyhodnocovali výsledky.

• Věříme v to, že péče o pokožku začíná zevnitř.

• Použití The Solution je velmi snadné. Prášek je bez chuti a bez zápachu. Díky praktickému balení si ho snadno můžete přibalit i na cesty. A díky tomuto balení zůstává v té nejlepší kvalitě a nepodléhá vnějším vlivům (vlhko, pach apod.).

• Hydrolyzovaný kolagen Verisol®, který používáme, je živočišného původu, konkrétně z kůže zdravého hovězího dobytka. Hydrolyzovaný, tzn. pomocí enzymů rozštěpený na menší řetězce označované jako kolagenové peptidy.

• Výrazné výsledky jsou nejčastěji patrné po 8týdnech užívání. Proto je dobré nezůstat u jednoho balení, ale vyzkoušet alespoň 2 balení.

• Změny jsou nejlépe patrné na fotografiích před a po 8týdnech užívání přípravku. Tak se nezapomeňte vyfotit. I v detailu :-).


Mějte se krásně,

vaše Kačí



Žádné komentáře:

Okomentovat