ZAPEČENÉ BRAMBORY CO DŮM DAL


Plýtvání jídlem. To je téma, nad kterým bychom se měli aspoň na chvilku zamyslet. Za týden jdu na přednášku ohledně plýtvání jídlem a budou nám tam říkat statistiky. Na jednu stranu se na to strašně těším, protože si myslím, že to bude opravdu zajímavé. Na tu druhou moc ne. Opět se dozvím, jak je to s námi bídné a jaké kvantum potravin se úplně zbytečně vyhodí. Tedy zasadí, vypěstuje, zpracuje, převeze, upeče, uvaří, zabalí a pak šup s ním do koše. Stává se vám to často? Nebo jste lidé, kteří zužitkují každičký kousek potraviny, kterou si domu donesete?

Ohledně zpracování zbytků a tipech na skladování potravin budu přednášet na akci, o které vám ještě zanedlouho řeknu. Pak vám sem ty tipy určitě sepíši, protože jednou za čas je potřeba si je připomenout.

Dnes jsem se zapojila do výzvy. Zadání znělo jasně. Otevřít lednici, podívat se, co v ní je a z toho, co tam najdu něco uvařit. Dnešek byl pro tuto výzvu jako stvořený. V lednici nebylo totiž téměř nic. Přesněji na první pohled je plná, ale na ten druhý moc ne. Měla jsem tam zbytky pečiva, kousek bramborové kaše, ze zeleniny jen brambory, ovoce žádné, vlastně jen zázvor a jeden citron a pak takové ty klasiky, jako kousek sýra, zbytek slaniny, máslo, vejce, mléko, marmelády, otevřený bílý jogurt, pesto, zavařené papriky, kečup, tatarku, hořčici, pár kuliček rajčat volajících o zpracování a víno :-D. Ne to hroznové, to v lahvi.

Nejprve jsem chtěla připravit bramborové placky plné vypražené slaniny, kousků sýra a bylinek. Bramborové placky vyrobené právě ze zbylé bramborové kaše. To dělám totiž poměrně často. Přidám do ní vejce, trochu mouky, něco zeleného, uplácám a upeču placky v troubě.

Nakonec mě napadl jiný recept. Podobný mám už na blogu z batátů ZDE. Tentokrát jsem do receptu zapojila klasické brambory, slaninu, čedar, bílý jogurt, tatrku, pesto a k tomu rajčata. Nic složitého. Je to přesně to jídlo, které vás potěší, když se vám nic nechce a doma nic není. Tak jdeme na to.

Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: malá
Počet porcí: 4

INGREDIENCE:
  • 10 brambor (cca 1 kg)
  • olivový olej
  • čedar nebo jiný tvrdý sýr
  • malý bílý jogurt
  • 3 lžíce tatarky
  • zelené pesto
  • 100 g slaniny
  • bylinky a čerstvá zelenina jako příloha
Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Z těchto surovin jsem se rozhodovala něco připravit.

Nejprve si důkladně omyjeme brambory.
Předehřejeme si troubu na 200 st.
Brambory rozkrojíme na tenké plátky, ale tak, aby brambora zůstala dole vcelku.
Každou bramboru potřeme olivovým olejem.
A vložíme do trouby. Pečeme do zlatava cca 20 minut.
Nastrouháme si sýr.
Ke konci každou bramboru posypeme čedarem a vložíme na pár minut do trouby, aby se roztekl.
Na panvi si pomalu vypražíme slaninu.
V misce si rozmícháme bílý jogurt nebo zakysanou smetanou s tatarkou. Na každou bramboru vložíme jogurtovou směs.
Poté pokapeme pestem a posypeme slaninou. Ozdobíme bylinkou a čerstvou zeleninou.


Žádné komentáře:

Okomentovat