ZE ŽIVOTA: NÁŠ VÝLET DO HOLANDSKA

Před pár týdny jsme se s holkami vydaly na výlet do Holandska. Byla to snová cesta. Zažily jsme totiž náš první výlet do zahraničí, který byl organizovaný firmou a to za účelem vzdělání. Vzdělání ohledně mateřského a kojeneckého mléka. Dozvěděly jsme se tam mnoho zajímavých informací, u kterých mi bylo opravdu líto, že jsem je nevěděla už před porodem. Tedy před začátkem kojení.
Sociální sítě miluji. Miluji tu možnost se nechávat inspirovat a být informována. Bohužel jako prvorodička jsem se ale nechala těmi informacemi doslova semlít a měla pocit, že nic nedělám dobře, nic nefungovalo. Hlavu jsem měla jak pátrací balón, protože jsem už nevěděla, jakou informaci pouštět ven a jakou si brát k srdci. Když jsem udělala to, jedna strana lidí přišla s tím, že nesmím. Když jsem udělala tamto, tak přišla druhá strana lidí, že zase nesmím tohle. Nakonec jsem se od toho oprostila, přestala své situace sdílet, obrátila se na odborníky a bylo mi nejlíp. Tím nechci říct, že ty rady někdo myslel špatně, ale bylo toho v období návalu hormonů a pocitu, že vše musí být perfektní hlavně pro toho našeho drobečka, prostě moc.
Návštěva výzkumné laboratoře Nutricie v Uttrechtu mi ale otevřela oči. A tak vám chci tady povyprávět pár poznatků, které mi utkvěly v hlavě. Po dobu výletu do Holandska se mi zahltil direct na IG nespočtem dotazů, zda tyto informace zveřejním. Samozřejmě, že ano. Tohle si nemůžu nechat jen pro sebe.
O VÝLETU DO VÝZKUMNÉ LABORATOŘE
Po příjezdu do Uttrechtu na nás už z dálky mávala nádherná moderní budova. Tato budova měla úžasnou atmosféru zvenčí, ale hlavně zevnitř. Interiér byl rozdělen do několika pater, ale když jsem se postavila doprostřed, tak jsem z přízemí viděla až na strop posledního patra. Budova byla krásná, čistá, bílá, vzdušná, jednoduchá, ale přitom do detailu navržena. Z lidí kolem bylo cítit, že se tady musí pracovat opravdu krásně.
Zapomněla jsem zmínit, že na tento výlet jsme byli pozvaní jako celá rodinka. Takže jsem jela já, Arty a Tobínek. Dále Ejvifreedom.cz s rodinkou, Milujisvujzivot.cz s rodinkou, Mamachef.cz s rodinkou a Mamousprehledem.cz. O to ten výlet byl zajímavější. Naši manželé tedy hlídali naše robátka a my (mámy) jsme se přesunuly do prezentační místnosti, kde nás uvítali zaměstnanci, výzkumníci a laboranti z výzkumné laboratoře Nutrície.
Nejvíc mi utkvěla v paměti první přednáška. Přednášel jí Bern Stahl. Byl to velký sympaťák, ze kterého sálala naprostá pohoda. Jeho přednáška byla natolik lidská, že jsem hltala každičké jeho slovo. Jak to anglické, tak to české, které znělo ve sluchátkách od překladatele. Tento člověk se podílí na zkoumání mateřského mléka přes 33 let. Za tu dobu si myslím, že prozkoumal a vyzkoumal nemalé zázraky a tak jsem si říkala, že si musím zapamatovat každičké slovo a každičkou informaci, která mi třeba jednou pomůže při dalším kojení. Proč při dalším? Protože ve chvíli, kdy jsem byla na této přednášce jsem bohužel už nekojila.
ZAJÍMAVOSTI Z PŘEDNÁŠKY
Mateřské mléko je jedinečné v tom, že se v průběhu kojení přizpůsobuje výživovým potřebám kojence. Nemění se pouze s rostoucím věkem, ale i s daným zdravotním stavem (když třeba miminko onemocní), ale také záleží, jestli kojíte ráno či večer, v létě či v zimě. V létě ho totiž dítě nepotřebuje pouze jako stravu, ale i jako pití v horkých dnech.
Možná si pamatujete z mého předchozího článku, ve kterém jsem vám psala o tom, že je důležité, aby miminko cítilo svou maminku a to skrze její "pižmo". Proto jsem se třeba neparfémovala (kamarádka to udělala v blízkosti prsa a její syn se najednou nechtěl přisát, nevěděla, co se děje, hystericky plakal a přisál se až ve chvíli, kdy odešla do koupelny a omyla se). A stejně tak, jak miminko rozpozná svou maminku čichem, tak rozpozná čichem i její mléko. Díky tomu se v něm probudí chuť k jídlu a dokáže zpracovat potřebné živiny, které jsou obsažené v mléce.
Věděli jste, že...
se mateřské mléko zásadně mění v prvních 15-ti dnech?
1-5 dní po porodu = Kolostrum (mlezivo)
Je to první mléko obsahující vysoký obsah bílkovin a bohaté na složky prospěšné pro vývoj imunitního systému.

6-15 dní po porodu = Přechodné mléko
V toto období je mateřské mléko bohaté především na tuky a laktózu.

15 a více dní po porodu = Zralé mléko
Mateřské mléko s vyváženým složením makro a mikroživin, které kojenec dostává po dobu kojení.
Věděli jste, že...
mateřské mléko se přizpůsobuje zdravotnímu stavu dítěte?
Pokud miminko onemocní, tak se v mateřském mléce zvýší celkový počet bílých krvinek. Díky propojení mezi maminkou a jejím dítětem se zvýší základní hladina leukocyů. Základní hladina se pohybuje mezi 0-2% leukocytů a v případě infekce u matky nebo dítěte se zvýší až na 94%. Toto chrání miminko nebo mu pomáhá se rychleji uzdravit.
Věděli jste, že...
mateřské mléko se skládá z proteinů, lipidů, laktózy, oligosacharidů mateřského mléka a z bakterií? Toto je na mě moc odborné, ale řekla jsem si, že vám to sdělím. Třeba to bude pro někoho zásadní informace :-).
Věděli jste, že...
mateřské mléko zajišťuji optimální růst a vývoj v prvních měsících života dítěte? Dále podporuje vývoj mozku a očí, chrání před infekcemi a nemocemi, snižuje výskyt syndromu náhlého úmrtí kojence, podporuje poznávací (kognitivní) vývoj dítěte, chrání před vznikem astmatu a alergií, omezuje výskyt dětských zhoubných nádorů, chrání před dětskou obezitou, brání rozvoji kardiovaskulárních a metabolických onemocnění a chrání před střevními onemocněními. 
Věděli jste, že...
složení mateřského mléka se mění během jednoho kojení? V průběhu jednoho kojení mateřské mléko mění barvu, houstne a jeho obsah energie se zvyšuje. 

Dokonce nám tam říkali, že stopa mateřského mléka je něco jako otisk prstu. Každý ho máme jiný, avšak všichni ho máme. Když si představíme, že mateřské mléko teče v barvách, které se postupně mění. Začne to například zelenou, pak to jde do modré, pak do červené a nakonec do žluté. Každá kojící maminka má ale jinou délku dané barvy. Proto, kdybych například já si řekla, že odpoledne nakojím svého synovce, tak to není stejné, jako kdyby ho nakojila švagrová. Mléko je tvořeno na míru danému dítěti jeho maminkou. 

Nedalo mi to a zeptala jsem se na systém darování odstříkaného mateřského mléka. Jelikož mateřské mléko je naprostý unikát (a ani v dnešní době ho kojenecké mléko nenahradilo na 100%), tak je to pořád ta lepší varianta. Hlavně ve chvíli, kdy se například miminko narodí předčasně a jeho maminka není ještě rozkojená nebo o mléko přišla. V tuto chvíli se dává přednost zásobám v mléčných bankách. Pokud maminka dovolí. 
Věděli jste, že...
v prvních 1 000 dnech života dítě 5x zdvojnásobí svou váhu, 2x znásobí svou výšku a o 1 g denně vyroste jeho mozek? Proto kojenci a děti potřebují 7x více živin, než dospělý člověk. Tato informace mě natolik zaujala, že jsem vám jí hned sdílela v Instastories.

Když si jen vzpomenu na Tobínka růstové spurty. To slovo pro mě bylo před porodem úplně cizí do chvíle, než mi napsala jedna čtenářka, ať si na to dám pozor. Hned jsem si o tom načetla. Doteď jsem dané čtenářce vděčná. Tobínkovi totiž první růstový spurt přišel hned 9-tý den a stál za to. Celý den jsem ho jen kojila, kojila, kojila a mezitím utěšovala a utěšovala. Celý den plakal, kroutil se a já absolutně nevěděla, co s ním. Na 14-ti denní kontrole jsem to zjistila. Za pouhých 5 dní to naše zlato vyrostlo o 4 cm. Na týdenní kontrole měl 53 cm a na dvoutýdenní kontrole už 57 cm. A tak jsem si říkala, jak to mléko musí být výživné, když za pouhých 5 dní pomohlo Tobínkovi vyrůst o 4 cm.
Věděli jste, že...
velikost žaludku miminka po porodu je 1. den jako třešeň, 3. den jako vlašský ořech, 7. den jako meruňka, 30. den jako větší vejce. 

Věděli jste, že...
délka tenkého střeva dítěte je v době porodu (na konci 9-tého měsíce) cca 275 cm, v 1 roce 380 cm a v 5-ti letech života dítěte je 450 cm. 
Věděli jste, že...
střevo je náš největší imunitní orgán? Správná výživa v rané fázi života napomáhá správnému fungování střeva pro zajištění zdravého vývoje a vyvážení mikroflóry. Také pozitivně ovlivňuje a usměrňuje imunitní systém a je důležitá při formování zdraví nejen v dětství, ale až do dospělosti.

Ke zkoumání tenkého střeva byl vyvinut robot a my jsme měli tu čest se s ním seznámit a vidět jak funguje v praxi. Byl to nezapomenutelný zážitek. Vypadal jak prosklená lednice plná různých hadiček a trubiček. Je to v podstatě umělý trávicí trakt, do kterého se nalije určitá strava, robot se naprogramuje a sleduje se jeho reakce a výsledky. Popisuji to velmi stručně, ale v podstatě to je robot, na který je laboratoř naprosto hrdá a pyšná a hýčkají si ho, jak kdyby byl živý.
V tuto chvíli přednášku přebíral další přednášející. Další přednáška byla mnohem více odborná a tak pokud budete mít zájem, tak vám také sepíši nějaké body.

Jsou nějaké otázky, které vás zajímají? Mám kontakt na úžasnou paní, která je odbornice na výživu kojenců a dětí. Dokázala mi odpovědět na plno zapeklitých otázek a pokud byste měli zájem, mohu sepsat vaše dotazy a vyzpovídat jí :-).

Pokud máte nějakou perličku, kterou o mateřském mléku víte, tak jí určitě napište do komentáře. Vím, že tu mám spoustu laktačních poradkyň a lékařů, kteří se určitě o svůj názor rádi podělí.
Mějte se krásně a těším se u dalšího článku,
s láskou vaše Kačí.


6 komentářů:

  1. Mam dvojcata holcicky a kojim je uz 18.mesicu;-)Docetla jsem se,ze je dobre prikladat dvojcata kazde vzdy ke stejnemu prsu.Pak z kazdeho prsa tece jine mleko,vyrobene na miru prave tomu clovicku,jako by matka mela jen jedno.To u nas bohuzel neslo,protoze z jednoho prsa mam vyrazne mene mleka,takze jsem od zacatku musela stridat.Ale infornace je to pro me neuveritelna.Moc zdravim,Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle jsme tam také řešili a to nám úplně pan doktor nepotvrdil. Ale říkal jinou zajímavost. Že když máme kluka nebo holku, tak pro každého je jinak složené mléko. Myslím pro holku je tučnější, ale to teď nevím na 100% pro koho. Každopádně jsme se ptali právě na dvojčata, jak to tělo pozná a vyřeší a on, že vznikne taková zlatá střední cesta :-)

      Vymazat
  2. Moc hezky sepsané :) je vidět,že jste z návštěvy Nutricie vytěžila maximum. Jen prosím,opravte si tam to i u tech leukocytů,jako medika mě to strašně prásklo do očí,nechci být ale rýpal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluško děkuji moc, to mi úplně uniklo. Děkuji za upozornění. Opraveno :-)

      Vymazat
  3. Super clanek, zvlast pro maminky, co se rozhodly z netusim jakych duvodu (krom zdravotnich jako RS apod samozrejme) nekojit. Obo dat flasku, pak dudlik a finito je sice mnohem jednodussi, ale taky mnohem mene prinosne pro miminko. I to ma sva prava, a pravo na materske mleko a kojeni, ppkud to aspon trosku jde (a ono to v 98% opravdu jde), je to nejzakladnejsi. Poslednich par generaci bohuzel vyrustalo na Sunaru a berou to jako beznou vec, coz rozhodne neni! Je to nahrazka, ani zdaleka nenahrazujici jak nutricni, tak vyvojovy a i citovy vyznam kojeni.
    A perlicka o mm? Hoji napr fantasticky opruzeny zadecek, ruzne bepantheny a rybilky s parabeny se muzou jit zahrabat ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo a to je přesně to, proč se o kojení snažím hodně psát. Sice to nepíši jako odborník, protože ten nejsem, ale snažím se předat i mé zkušenosti a odhodlání bojovat, i když začátky nejsou snadné. Já se u kojení hodně natrápila, ať vezmu neustále záněty či neklid Tobínka u prsu. A to začal dudlat dudlík až v 6ti měsících, když byl strašně neklidný a my už nevěděli co. Pak jsme zjistili po měsíci trápení, že už mu samotné mléko nestačí a dostal příkrm. Líbil se mi ale přístup mé pediatričky, která se nezachovala jako většina a řekla mi, že v necelých 6ti měsících už je dobrý věk na začátek zeleninových příkrmů a že je to lepší cesta kojit a dát příkrm, než dát kojenecké mléko a přestat kojit. Takže jsme nejeli na zeleninu a dále jsem ho dokojovala po každém jídle a večer a byl hned spokojený. A ohledně toho hojení, když se narodil, tak měl takové pupínky, něco asi jako potničky možná to bylo ono a já mu to vždy potřela mlékem, to to vysušilo a za chvíli bylo po pupínkách :-) je to prostě zázrak.

      Vymazat