NA CESTÁCH: FARMA KLÍNEC + PROKOPSKÉ ÚDOLÍ

Když byl ten státní svátek a volno, tak jsme si řekli, že je to přesně ta chvíle, kdy bychom měli vyrazit nějak společně na výlet. Původně jsem chtěla odjet mimo Prahu, ale tak dlouho jsme to odkládali (výběr místa), že jsme se rozhodli zůstat v Praze a výletit v jejím okolí.

Nejprve jsme jeli na Křivoklátsko (doporučuji). Zde je spousta míst, kam lze vyrazit a všechno to stojí za to. Na další dny jsem si říkala, že bych chtěla zkusit něco nového, něco, kde jsme ještě nebyli. Měla jsem ale chuť vyrazit někam, kde jsou zvířátka, na nějakou farmu, kde se i dobře najíme a tak jsem zabrouzdala za strýčkem googlem a našla tento skvost. Pražáci ho uvítají. Je to místo, kde si připadáte jak v ráji a přitom jste pár km za Prahou.

Výlet byl ale poměrně krátký (v okolí jsme nenašli nic, kam vyloženě vyrazit) a tak jsem si vzpomněla, že po cestě domů je Prokopské údolí. Nebyla jsem tam už léta. Našli jsme úžasnou trasu, kde lze vyrazit s kočárkem, na kole, na bruslích a klidně i pěšky. Je tu spousta hřišť pro mini děti, větší děti, posezení pro dospěláky, koupání a také super restaurace. Tak já vám o tom jdu povyprávět.
FARMA KLÍNEC
Farma Klínec (odkaz zde) se nachází kousíček za Prahou, kousek za Zbraslaví. Jezdí sem autobus, vlak a dostanete se sem perfektně i autem.

Co je na tomto místě nejkouzelnější? Je zde hospůdka, restaurace, krámek, ubytování i farma.
Já se absolutně zamilovala do farmy. Mají zde asi 20 druhů ptáků, kozy, ovce a králíky. Dokonce nedaleko je konírna a tak si můžete zajít na projížďku. My zde byli před asi 8mi lety a bylo to vážně skvělé.
Zvířátka jsou přítulná a nechají se pohladit. Takže i pro děti je to krásný zážitek.
Tobínek si za přísného dozoru nakrmil pár hladových koziček stéblem trávy.
A kdybyste viděli, kolik ptáčků tu je. Mají tu několik druhů holoubků, kachny, bažanty, husy, francouzské husy, slepice a další.
A když přijedete na koni, tak si ho můžete přivázat na parkovišti pro koně určeným :-),
Po krásné procházce farmou jsme zašli do farmářského krámku, kde mají vajíčka, sýry, koření a nebo třeba různé výrobky ze dřeva. Já si tam koupila uzenou sůl, kterou sháním delší dobu a konečně jsem na ní narazila.

Kousek od mini zoo se nachází obrovské dětské hřiště. Mají zde pískoviště, prolézačky, skluzavky, hmyzí hotel, stolní tenis. Jednoduše perfektní zázemí pro různé věkové skupiny.

My jsme ale sešli kousek pod farmu a zašli do restaurace, která se jmenuje Restaurace Pod farmou. Je to krásné útulné místo, celé ve dřevě, s romantickou výzdobou vesnického stylu. Restaurace je dvoupatrová a na vrchním patře se konají například svatební hostiny.

Mají i zahrádku, která je hned vedle rybníčku, na kterém plují kachny s kachničkami a kvetou lekníny.
V jídelním menu naleznete převážně to, co si sami vypěstují. Takže milovníci sťastných vajec a šťastného masa si přijdou na své. Já si dala buchtičky se šodó (dukátové buchtičky dokonalé, šodó na mě strašně sladké a ač píší, že je z pravé vanilky, tak na mě působilo jako z pudinkového prášku, což mi přijde škoda). Arty si dal kuřecí křídla na medu a byl naprosto nadšen. Ač porce nevypadala úplně veliká, tak říkal, že se toho najedl až až. A chuťově si to moc chválil.

Teď jsem ale přeskočila k hlavnímu chodu. Na uvítanou nám přinesli ošatku s vlastním chlebem, vlastnoručně vyrobenou bagetou, sádlem, cibulí a solí. To mi přišlo vtipné a opravdu se to sem hodilo.
Arty ještě vyzkoušel polévku, fazolovou se slaninou a ta byla opravdu dokonalá. Pivo měli točené, nealko bohužel lahvové, ale oboje dobře nachlazené.
Vypíchla bych obsluhu. Ta byla milá a pohotová. Na uvítanou nám přinesli dětské menu, které je udělané jako omalovánky a k tomu misku s pastelkami. Takže si Tobínek mohl hezky vybarvovat (ne, že by zatím chápal, co to je, ale bylo to milé). Takže tím chci říct, že i na děti tu myslí. A hodně.

Při odchodu si můžete všimnout malého prodejního místa, kde prodávají své škvarky, marmelády, pečené čaje, domácí chléb, domácí bagety. A dokonce nádherné terakotové misky.

Za mě je to místo, kde bych si přála ovocné kynuté knedlíky a byla bych naprosto spokojená. Ale je to maximálně babyfriendly místo, místo, kde si odpočinete a zabrouzdáte do úplně jiného světa. Jednoduše doporučuji :-).


PROKOPSKÉ ÚDOLÍ
Ač se nám na Farma Klínec moc líbilo, tak jsme si řekli, že si tuto procházku ještě protáhneme. Na mapě jsme narazili na Prokopské údolí, které je od této farmy (autem) kousek a hlavně je to po cestě domů.
Našli jsme trasu pro lidi s kočárkem. Tato trasa (odkaz zde) je po nově vytvořené asfaltové cestě a tak je pro všechny kolaře, koloběžkáře, bruslaře či pěší.

Auto nechte v ulici Hlubočepská, kde hned narazíte na zelenou turistickou značku, které se držte. Perfektní popis trasy najdete výše v odkazu.

Místo na parkování bylo opravdu hodně a cestě byla klidná a příjemná. Sem tam jsme našli pár pěších, hodně maminek s kočárkem a několik cyklistů. První zastávka je u jezírka, které se nachází mezi skálami. Opravdu nádherné místo.
Po pár metrech je krásné hřiště, na kterém se vyřádí i ti nejmenší. Jsou zde kozy a ovečky, takže je o zábavu postaráno. Je tu pár míst k sezení na lavičkách, ale hodně místa na rozložení si deky a chvíle odpočinku.

Po pár metrech jsme narazili na další hřiště a za dalších x metrů místo, které vzniklo z bývalého koupaliště. Teče tu potok, vyjímají se skály, je tu plácek pro grilování, rozložení si dek a také několik prolejzaček. Takže opět si tu své najdou rodiče, děti či páry.
Od tohoto místa stačí zajít za roh lehce do kopečka a narazíte na restauraci (na kterou jsou ukazatelé po celou cestu), která se jmenuje Černý kohout.
Toto místo nás moc mile překvapilo. Mají zde hřiště, pískoviště a spoustu venkovního sezení. Vnitřek restaurace je také moc útulný a skrze něj vyjdete na velké terase, kde se v létě griluje, mají tu králíkárnu a pobíhající králíčky a také nádherný výhled do Prokopského údolí. My zde ochutnali pouze krásně chlazené nealkoholické pivo a to bylo vážně výborné. Opět si zde najdou své zamilované páry ve skrytém koutku s romantickým výhledem či rodiny s dětmi.

Odsud jsme mohli pokračovat až do Klučovic, odkud jede zpět k autu pár zastávek autobus. My se ale rozhodli jít pěšky zpět celou trasu. K restauraci to bylo 3km a pak 3km zpět. Byla to nenáročná procházka téměř po rovince. Takže to zvládnou i děti s odrážedlem či na koloběžce.

Na závěr bych chtěla podotknout, jak je vtipné, jak se člověku mění životní priority. V minulosti bychom se hnali za gastro turistikou a tohle místo by nás vůbec nenapadlo. Teď hledáme na prvním místě zázemí pro Tobínka a až pak to, kde se dobře najíme. Ale dobrou zprávou je, že na tomto výletu se uspokojí obě strany. Takže si rezervujte volný den a vyražte. Ač jste rodiče, jdete na první rande či chcete jen lehkou změnu.

Těším se u dalšího článku,
s láskou vaše Kačí


Žádné komentáře:

Okomentovat