BABIČČINA FAZOLOVÁ POLÉVKA

Kdybyste se někdy zeptali mě nebo Artyho, jaká je naše nejoblíbenější polévka, tak rozhodně řekneme tuhle. A jak jsem k tomuto receptu došla? To vám hned povyprávím.

Moje babička pochází ze Slovenska. A tam měla tetu Milku. A teda Milka tuhle polévku pravidelně vařila babiččce. Pak se narodila moje maminka a babička jí začala vařit mamince. A pak jsem se narodila já a jak to s rodinnými recepty chodí, tak i já jsem na této polévce vyrůstala. A nemohla bych si tu polévku nechat pro sebe a tak jsem jí uvařila i Artymu.

Tato polévka mi evokuje podzim, ale mohu jí jíst klidně po celý rok. Je to skloubení uzeného vývaru, fazolí, trochu nakyslá po octu a nasládlá po smetaně. Říkáte si, proboha co je to za kombinaci? To se ani nedivím. Ale věřím, že když si jí uvaříte, tak si jí také zamilujete.

Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: střední
Počet porcí: 6

INGREDIENCE:
  • 500 g uzeného masa + 2 kg uzených kostí (žeber)
  • 300 g červených fazolí (namočíme den předem)
  • 1 velká cibule
  • sušená paprika
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sádlo nebo olej
  • ocet, sůl, pepř

Postup, aneb jak jsem postupovala já:
Nejprve si pokrájíme cibuli na drobno.
Rozpálíme hrnec a do něj vložíme 1 lžíci sádla.
A ihned přidáme cibuli. Restujeme do zlatava.
Poté cibuli zaprášíme lžící sušené papriky, restujeme minutu a
zalijeme 4 litry vody.
Přidáme namočené fazole (když nejsou namočené, bude vaření trvat déle),
dále uzené maso a kosti
a vaříme cca 1 hodinu. Hlavně, ať se fazole nerozvaří.

Po uvaření vyjmeme maso a kosti.
V hrníčku si smícháme smetanu ke šlehání s hladkou moukou
a pomalu lijeme do hrnce. Tím se polévka zahustí.
Nakonec lehce okyselíme octem,
osolíme a opepříme a vrátíme pokrájené uzené maso.
To dochucení je důležité, tak to s ničím nepřehánějte a prostě pomalu přidávejte smetanu, ocet, sůl, popřípadě ještě trochu sušené papriky.

Věřím, že se to nakonec povede :-)


4 komentáře:

  1. Vynikající vařívám stejnou a vždy všem bez rozdílu chutná tak, že nikdy nezbude.Mám recept po mamince.Děkuji Jaruna

    OdpovědětVymazat
  2. Dostala jsem chuť na fazolovou polévku.Mám velkou zásobu fazolí.

    OdpovědětVymazat
  3. Vařila jsem včera.Polévka je vynikající. Můj přítel, který je kuchař tak musím říct, že poprvé v životě co jsem něco uvařila po celou dobu co polévku jedl pokyvoval hlavou a řekl mi klobou dolů :-) Prý zatím nejlepší co se mi povedlo uvařit.
    Děkuji a určitě vyzkouším další dobroty od Vás.
    Mia

    OdpovědětVymazat