KOJENÍ VS. OČISTA (DETOX)

Před 3mi dny jsem se pustila do UGO očisty. V tu chvíli odstartovala vlna spekulací a názorů, že očista, detox či jiný podobný rituál je absolutní nesmysl. Já bych se na to ale ráda podívala z jiného pohledu.

Holky z NeHladu znám osobně. Jsou to nutriční terapeutky a hlavně holky, které přináší denodenní osvětu u potravin. Celkově mi hodně otevřely oči v tom, co všechno je cukr (všechno!), že datlový sirup, datle, med, javorový sirup, kokosový cukr je jedno stejný zlo. V malé míře to zlo není, ale rozhodně není dobré si říkat, že kokosový cukr je zdravý cukr, který můžete jíst po kilech, ale klasický bílý cukr byste přitom nepozřeli. Dělaly osvětu i v moukách, uzeninách, sýrech a jiných potravinách. Vše najdete u nich na profilu na IG a YT.

Proč o nich ale mluvím? Protože jsem právě s nimi osobně řešila tyto druhy očisty. Ony na to mají jeden názor. Všechno kolem toho je nesmysl. Na jednu stranu s nimi absolutně souhlasím. Když si přečtete či poslechnete na jejich videu, proč by se to vlastně nemělo držet, tak jim dáte za pravdu.

My to ale s Artym držíme z jiného důvodu. Nemyslím si, že tělo je toxikované, aby potřebovalo detox. Nemyslím si, že střeva máme tak zanesené, abychom je potřebovali zbavit všeho, co se v nich drží a má držet. Děláme to ale kvůli svému pocitu.

Asi sami znáte tu chvíli, kdy po zimě vyleze sluníčko, odhodíte kabáty a svetry a nejednou máte chuť na lehčí stravu. Ne? Nemáte to tak? Já ano. Najednou z hutného jídla, které mě pořádně zasytí a zahřeje přecházím na lehčí stravu plnou syrové zeleniny a ovoce. Není to nucené. Je to přirozené. Říká mi to každoročně moje tělo.

A když k tomuhle všemu přidáte poporodní období a ještě těhotenství, kdy by žena měla jíst dobře, kvalitně a vyváženě, ale zároveň musí poslouchat své zmatené chutě bez jediného pohybu (ano, já ho měla vyloženě zakázaný), tak nějaká změna je na místě.

Arty sice nebyl těhotný :-D, ale poporodní kila si stále drží. Právem se říká, že chlap přibírá se ženou. Proč? Protože třeba mně bylo tak zle, že jsem vždy snědla třetinu jídla, položila si jí na stůl, že to třeba za půl hodiny dojím. Jenže jako mávnutím proutku moje jídlo zmizelo do Artyho žaludku. Prý, aby se nezkazilo nebo že by studené už nebylo dobré :-D Mno a přesně takhle si Arty vypěstoval krásných 10 kilo navíc. Dokonce se dostal nad hranici 90 kg, ze které jsme si vždy dělali srandu, že až...jenže nikdo z nás ani nedoufal a nevěřil, že by se tam opravdu dostal. Mno a v této váze se už patlá rok a půl. Dokonce se snažil o lepší jídelníček s holkami z NeHladu, snažil se chodit běhat či sportovat, ale nějak potřeboval pořádně nakopnout, aby se do toho opřel. A to ve chvíli, kdy jsem ještě kojila moc nešlo, protože zrovna můj jídelníček a nepohyb ho nemotivoval.

Někomu přichází chuť a motivace s odbitím půlnoci na Nový rok. My to máme většinou s obdobím jara, sluníčka a hlavně světla ve chvíli, kdy se vrátíme z práce. Člověk může vyběhnout do lesa, nemusí se bát, že uklouzne na zmrzlé kaluži či, že někde zabloudí ve tmě či si zlomí  kotník (na to jsem expert).

A tak, když přišla výzva od UGO, tak jsme se rozhodli do toho opět jít. Ano, opět. Už jsem jí jednou na jaře drželi. Od této očisty čekám jedno jediný. Uvědomění se, že pojídání nesmyslů po večerech u filmů je jednoduše zbytečnost, stáhnutí žaludku (tohle možná přinese kritiku, ale někomu to prostě pomůže) a hlavně odhodlání k tomu, jíst opět zdravě, vyváženě a prokládat to sportem. Rozhodně to nebereme jako dietu či metodu hubnutí. I když je člověk po očistě o nějaké to kilo lehčí, tak je to nejspíše proto, že se mu vyprázdnila střeva a tedy během týdne to má zpátky. Takže takhle na to rozhodně nenahlížejte.

Je mi jasné, že tohle není pro každého. Že někomu je po tom zle, je slabý, motá se mu hlava, bolí ho hlava, či ho nakopává vůně řepy a chuť zelených drinků. Stejně tak pro každého není dlouho kritizovaná Low carb dieta, veganská dieta či jiné moderní metody, jak zhubnout. Všechno tohle má své kritiky (s čímž souhlasím), ale také lidi, kterým to pomohlo a našli se v tom. A to je vlastně vcelku asi to hlavní.

Znám i lidi, kteří drželi týdenní, dvoutýdenní i měsíční detoxy. Taky lidi, kteří drží jednou týdně půst. Dalo by se to rozebrat z odborného hlediska jako úplný nesmysl, ale třeba moje kamarádka kvůli tomu přestala kouřit, další to nakoplo k lepšímu životnímu stylu a od té doby si drží krásnou postavu podpořenou sportem a zdravým jídelníčkem, také znám lidi, kterým se díky tomu probudily chuťové buňky a začali vnímat i jemné chutě bylinek a jídlo s minimem soli, či začali jíst potraviny, které dříve nesnášeli, jako třeba kozí sýr. Takže opět shrnu mojí myšlenku, pokud to člověku vyhovuje, proč ne.

Abych se dostala ale k tomu kojení. Během očisty se mi zaplnil direct zprávami s dotazem, zda je očista či detox vhodná při kojení. Není!

Nejsem sice odborník a žádnou studii na to jsem nikdy nečetla, ale z logického pohledu žena potřebuje být vyživená, aby mohla předávat živiny svému dítěti. To si sice z mléka vysaje to, co potřebuje, ale žena pak strádá, může se jí zhoršit pleť, nehty, vlasy a celkově si odrovnat tělo. Nehledě na to, že může přijít o mléko. Takže pokud ještě kojíte, ale koketujete s myšlenkou na očistu, detox či jinou redukční dietu, tak na to zapomeňte a odložte to na chvíli, až kojit nebudete. Tohle počká. Kojení je to nejdůležitější a hlavně nejkrásnější. A pamatujte, ne každý má ten dar kojit, či kojit dlouho, tak by byla škoda, abyste o mléko přišly jen z toho důvodu, že jste nedočkavé.

A jak je to se mnou? Nekojím! Proto jsem do očisty šla. Bohužel už nekojím. Než mě odsoudíte a začne tu spekulace o tom, že jsem to vzdala, že jsem to ukončila pro své pohodlí, tak počkejte na článek, který přijde ihned po tomto. Tam vše vysvětlím a podělím se s vámi o svůj příběh, proč moje kojení skončilo. Byl to příběh plný slz, boje, naděje a prohry. A opravdu buďte empatičtí. Některá slova mohou ublížit a toto téma je pro mě stále hodně citlivé.


Mějte se krásně,
s láskou vaše Kačí.

1 komentář:

  1. Moc hezky napsane :-) take si myslim,ze k detoxikaci mame nase jatra,ale tohle pocasi uplne vybizi stravu odhlehcit. Na dalsi clanek se moc tesim,mohu se zeptat kdy bude dalsi dil cesty k miminku? Dekuji

    OdpovědětVymazat